Publicat: 22 Ianuarie, 2012 - 11:47
Share

Vasele de croazieră vor fi dotate, în mod obligatoriu, cu moldovence siliconate (Catavencu)
Accidentul petrecut zilele trecute în Marea Tireniană a fost pus de presă, în mod cu totul eronat, pe seama unei pasagere clandestine din Republica Moldova, Domnica Cemortan.

Aceasta, zic gurile rele, s-ar fi dat cu căpitanul de pe Costa Concordia în bărcile de salvare, cu puţin înainte ca pupa vasului să penetreze, tandru, fundul mării, fiind deci principala vinovată pentru naufragiu. Nu vă grăbiţi totuşi să credeţi că pe Domnica asta mititica ar fi trebuit să o cheme, mai curând, Cemortal, de vreme ce nu e penală, ci de-a dreptul letală, căci adevărul e cu totul altul.

Astfel, după ce au analizat la sânge dramaticul incident, armatorii companiei maritime de fiţe au ajuns la concluzia că nu surioara noastră de gintă moldovinească ar fi fost de vină pentru accident, ci tocmai lipsa de suficiente moldovence pe navă. Fiindcă, dacă toţi cei 3.000 de pasageri ar fi avut la ei câte o basarabeancă din asta focoasă, cu cauciucuri de iarnă pe faţă, nu s-ar fi ajuns la o asemenea tragedie.

 

Câţi bani scoate Guvernul din buzunarul românilor norocoşi (Săptămâna Financiară)
Statul s-a ales cu 58,32 milioane de lei din câştiguri la jocuri de noroc, premii şi prime în primele 7 luni şi se aşteaptă la încasări de 125 de milioane de lei pe tot anul
Criza, dar mai ales înăsprirea conti­nuă a reglementărilor şi a fiscalităţii în domeniu au dus, în ultimii trei ani, la dispariţia de pe piaţă a 40% din societăţile autorizate să opereze cazinouri. Astfel, dacă în 2008 erau în­registrate 25 de astfel de companii la nivel naţional, anul acesta au ră­mas doar 15. În schimb, veniturile statului din taxele specifice impuse organizatorilor de jocuri de noroc s-au triplat, de la 289,35 milioane de lei în 2008 la aproape 607 milioane de lei în 2010.
Bugetul de stat a încasat, în primele 7 luni ale acestui an, din impozitarea veniturilor obţinute din câşti­guri la jocuri de noroc, precum şi a celor din premii şi prime în bani sau în natură suma totală de 58,32 mili­oane de lei, potrivit informaţiilor fur­nizate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), la solicitarea SFin. Pe întreg anul 2011, Guvernul esti­mea­ză că va obţine, din sursa men­ţio-nată, 124,95 milioane de lei, cu 4,74% mai mult decât în 2010 (119,29 mi­lioane de lei). Mai mult, autorităţile par să se bazeze pe un an 2012 ex­trem de norocos pentru jucători, în­trucât proiectul de buget pe anul vii­tor prevede, la acest capitol, o majo­ra­re cu aproape 22% a veniturilor, comparativ cu 2011, până la 152,2 milioane de lei. 

 

Revoluția din mijlocul jandarmilor: „Mamă, ce-aș face o intervenție pe aia!” (Kamikaze)
Dacă în revistă ați citit un reportaj din mijlocul ultrașilor, joi am sărit baricada și am stat printre jandarmi. În special, printre cei plastifiați. Atenție, urmează tactici pînă acum secrete de făcut pizza și clătite!

La Facultatea de Arhitectură, în spatele galeriilor, e un grup de șapte mascați și doi spioni în civil. Încordarea se citește pe fețele lor. Am nimerit în mijlocul unei dispute: cine trebuia să cîștige în El Casico (pentru cititoare și Mircea Toma: meciul Real Madrid – Barcelona). „Bă, dacă joacă doar Puyol și 10 ca mine, tot luați bătaie. Și dacă o pun pe soacră-mea în poartă, tot nu reușiți să dați gol. N-ai văzut ce apărare avem?” – zice cel mai înalt dintre ei. „Lasă, mă, că vine și vremea noastră. V-ați ridicat de cîțiva ani și voi, da’ cîți ani v-am rupt rozetele? Ce scoruri vă dădeam pe vremea lu’ Hagi?” – nu se lasă singurul care poartă cagula pe față. Pe lîngă ei trece o protestatară cu picioare care tind spre infinit. „Mamă, ce-aș face o intervenție pe aia! Să dau doi scuipați pe tonfă și… mama meaaaaaa!” – zice catalanul înghițind excesul de salivă.
Ultrașii strigă „Avem gabori civili printre noi, civili printre noi!”. Cei doi care-și aud îndeletnicirea strigată de sute de oameni se uită în pămînt și rîd un pic forțat: „Normal că aveți, bă, nenorociților”. Ambii sînt jandarmii tip. Oricine-și poate da seama de meseria lor chiar dacă nu-și poartă uniforma. Sînt înalți, tunși scurt, au o cască într-o ureche și sînt îmbrăcați fără pic de gust: pantaloni de trening, ghete de munte și geci lucioase. Din cînd în cînd, se mai aud alinturi: „Asasinilor!”, “Muriți, bă, sclavii lui Băsescu!”, „Cea mai proastă meserie este la Jandarmerie”, „Jegoșilor, ați bătut oameni nevinovați!”. N-are nimeni curaj să strige aproape de ei. Jandarmii își mușcă buzele și tac.

 

USL va organiza o dezbatere in PE pe tema derapajelor din Romania (Revista 22)Continuarea acestora poate conduce la sanctiuni institutionale. Emil Boc: Cer imperativ PSD sa nu solicite blocarea fondurilor europene
 Europarlamentarul PSD Rovana Plumb a declarat, sambata, ca saptamana viitoare va fi organizata o dezbatere publica in Parlamentul European cu privire la derapajele democratice din Romania, care se va finaliza cu o rezolutie, potrivit Agerpres. Europarlamentarul a adaugat ca, in cadrul dezbaterii, va prezenta, impreuna cu Victor Ponta si Crin Antonescu, asemanarea dintre profilul Traian Basescu si profilul liderului ungar Viktor Orban. Premierul Emil Boc a somat PSD sa inceteze cu acuzele in PE si sa nu solicite blocarea fondurilor europene acordate Romaniei.

 

În gara noastră mică pufăie locomotivele istoriei (Ziarul de duminică)
Protestele care au loc (la data la care scriu) în patruzeci de oraşe din ţară îmi nasc o seamă de întrebări: oare cine sau ce anume poate legitima o mişcare populară îndreptată împotriva unui regim aflat la putere? Cum sau cine sau de unde se poate procura autorizaţia de a manisfesta pentru schimbarea unei ordini (politice şi nu numai) pe care populaţia (poate chiar poporul) o consideră, hai să fiu elegant, "nepotrivită"?

Cât de relevantă este "cantitatea" de cetăţeni care îşi asumă responsabilitatea de a manifesta în stradă?
Comparaţia cu evenimentele din decembrie 1989 nu mă ajută cu nimic. Atunci au ieşit din case mult mai mulţi oameni decât în ianuarie 2012, dar în mai puţine oraşe/ localităţi. Acum au ieşit mai puţini dar, geografic, mai uniform răspândiţi. Statistic, totuşi, nici "revoluţia" din decembrie 1989 nu ar fi trebuit să aibă loc - asta pentru că (tot statistic) numărul protestatarilor de atunci nu poate fi considerat relevant pentru cei 22 de milioane de români care erau încuiaţi în România comunistă.

Mai departe: cât de în drept şi până unde poate un regim să meargă pentru a estompa, descuraja, reprima, o mişcare populară de protest? Când poate fi considerată solidarizarea organelor de ordine/ represiune cu manifestanţii un gest de fraternizare şi când o trădare?

 

Butoi de pulbere în vestiarul Realului » Mourinho, înfruntat de una dintre vedete: "N-ai jucat fotbal, nu ai de unde să ştii!" (Gazeta Sporturilor)
 E din ce în ce mai evident că, la Real Madrid, Jose Mourinho stă pe un butoi cu pulbere gata să explodeze. Deşi formaţia din capitala Spaniei a făcut progrese clare în ceea ce priveşte prestaţiile sub comanda tehnicianului portughez, înfrîngerile constante în faţa Barcelonei cîntăresc greu, iar atmosfera din vestiar e din ce în ce mai tensionată. După ultimul eşec în faţa marilor rivali, 1-2, pe "Bernabeu", în meciul tur din Cupa Regelui, "The Special One" a fost înfruntat de unul dintre jucătorii săi.


La primul antrenament de după "Clasico", Mourinho i-a chemat pe jucători să analizeze meciul pierdut, iar ceea ce a început prin a fi o discuţie constructivă s-a încheiat cu un dialog tensionat între fotbalişti şi antrenor.