22 Ian 2019 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Cum repară Tudose drumurile duşmanului Dragnea(Jurnalul Naţional)
EN Electric Proiect Office SRL, firma aflată în sfera de influenţă a lui Mihai Tudose, continuă să primească lucrări de milioane de euro în Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea, chiar dacă fostul premier este perceput ca adversar al liderului PSD. Managerul societăţii este Corina Tudose, soţia politicianului, iar patronul Victor Nicolae Popescu deţine alături de fiica acestora o firmă de distribuţie a energiei electrice. În ultimii ani, „dizidentul” Tudose a primit contracte de aproape 80 de milioane de lei de la stat, majoritatea fără licitaţie şi în ograda „duşmanului” Dragnea. Pe 10 ianuarie 2019, SEAP anunţa atribuirea, pe 27 noiembrie 2018, a unui contract privind modernizarea drumurilor de interes local în comuna Balaci, judeţul Teleorman, în urma unei cereri de oferte câştigate de EN Electric Proiect Office SRL din Bucureşti. Constructorul de drumuri din Capitală a luat faţa competitorilor săi cu o ofertă de preţ cu doar 44,96 lei mai mică decât valoarea maximă estimată a primăriei teleormănene, urmând să încaseze 2.158.056,04 lei, fără TVA. Cu două luni mai devreme, pe 3 septembrie 2018, EN Electric Proiect Office SRL câştiga o licitaţie pentru reabilitarea drumurilor şi de la Consiliul Judeţean Giurgiu, în valoare de 11,2 milioane de lei. Coincidenţă sau nu, Giurgiu este fieful tradiţional al altui lider PSD, Niculae Bădălău, un aliat al lui Mihai Tudose în lupta contra lui Liviu Dragnea, până să fie numit ministru al Economiei. De la drumuri, la fileuri de volei EN Electric Proiect Office SRL are, de altfel, o clientelă alcătuită exclusiv din primari PSD, marea majoritatea din Teleorman, o parte din aceasta fiind „racolată” de Compania Naţională de Investiţii (CNI). Astfel, pe 13 iunie 2018 CNI îi oferea 5,8 milioane de lei pentru reabilitarea unor drumuri din Teleorman, pe 22 martie 2017 o contracta cu 2,4 milioane lei pentru o staţie de epurare în Gorj, iar în perioada februarie-noiembrie 2015 i-a găsit alte patru contracte în Neamţ (650.000 lei), Giurgiu (920.000 lei), Turnu Măgurele (3,5 milioane lei) şi Vrancea (9,7 milioane lei). 17,6 milioane de euro este valoarea celor 28 de contracte primite de EN Electric Proiect Office SRL de la stat Pe de altă parte, EN Electric Proiect Office SRL a prins nu mai puţin de 19 contracte de la Primăria Turnu Măgurele, în perioada 2016- 2017, toate prin încredinţare directă, în valoare totală de circa 500.000 de lei. Înţelegerile au fost semnate pentru domenii din cele mai diverse, de la documentaţii pentru reabilitarea de străzi, la adăposturi de câini şi stâlpi de tenis, fileuri de volei şi covoare de nivelare a zgurii de pe terenurile de joc.

 

Sorin Pâslaru, Redactor-şef ZF: Oare s-ar mai ajunge la astfel de crize în energie dacă Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CE Oltenia şi Electrica ar fuziona într-un trust naţional de energie?(Ziarul Financiar)
În următorii 10 ani, cu ajutorul gazului din Marea Neagră România ar trebui să fie un „furnizor de securitate energetică“ pentru regiune şi chiar pentru Uniunea Europeană. Acesta este mesajul care s-a tot transmis de când sunt tot mai multe şanse ca gazul din Marea Neagră să treacă de la stadiul de explorare la cel de exploatare. Iată însă că în această iarnă se dovedeşte că „furnizorul de securitate energetică“ a ajuns să importe 20% din necesarul de energie electrică. Toate reformele, restructurările şi strategiile formulate au adus practic astăzi România într-o situaţie de sărăcie energetică. Cu toate că suntem pe locul 4 în Uniunea Europeană la producţia de petrol şi gaze şi pe locul 5 la resurse hidrografice, producţia locală de energie electrică este insuficientă. Aici nu mai este vorba despre ce se va întâmpla cu gazul din Marea Neagră, pentru care se pregăteşte o conductă separată spre Ungaria şi Austria, deci de un surplus viitor, ci de un minus actual. Nu este vorba de cele 3 milioane de locuinţe din totalul de 8,5 care se încălzesc cu lemne şi gătesc cu butelie şi care nu beneficiază de gazul extras din subsolul ţării. Este vorba de o situaţie critică în care a ajuns sistemul de energie, care nu mai are ce capacităţi să pună în funcţiune când este nevoie.
 

 

Orașul din România unde nemții creează senzorii care vor salva mașinile DIESEL(Evenimentul Zilei)
Deși toate companiile auto vorbesc de mașini electrice și automobile autonome, vor mai trece 20 de ani până când acestea vor prinde la public, așa că motoarele diesel vor avea viață lungă.Nemţii de la Bosch sunt convinşi că  motoarele diesel vor mai rezista o bună perioadă de timp pe piaţă, aceştia având şi soluţia la normele impuse de Comisia Europeană. Soluţia inventată de Bosch permite motoarelor diesel să emită doar 13 mg/km oxizi de azot, limita obligatorie UE fiind de 120 mg/km. Din 2017, legislaţia europeană a cerut ca noile modele de autovehicule pentru pasageri, testate în conformitate cu RDE pe un traseu cu drumuri urbane, extraurbane şi autostrăzi, să emită cel mult 168 miligrame de NOx pe kilometru. Din 2020, această limită va fi redusă la 120 miligrame. Dar, chiar şi astăzi, autovehiculele echipate cu tehnologia diesel Bosch pot atinge 13 miligrame de NOx în cadrul ciclului de testare RDE. Aceasta înseamnă aproximativ o zecime din limita care se va aplica începând cu 2020. Și chiar în cazul deplasării în condiţii urbane deosebit de dificile, când parametrii testării depăşesc cerinţele legale, emisiile medii ale autovehiculelor de test Bosch sunt de 40 de miligrame pe kilometru. Inginerii Bosch au ajuns la acest progres decisiv în ultimele luni.Unul dintre senzorii care fac parte din soluţia diesel de reducere a emisiilor este fabricat de Bosch la fabrica de la Blaj.

 

Mafia politică din România, devoalată din interior: cum funcţionează sistemul de pile şi relaţii care a instalat impostura de la „director la femeia de serviciu“(Adevarul)
Fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj judecat pentru uz de fals, Mihai Seplecan a explicat în faţa instanţei cum se implică partidele în numirea pe funcţii la instituţiile publice, fie că vorbim despre directori sau femei de serviciu. Judecătorul i-a permis să vorbească două ore la cuvântul de încheiere şi apoi a decis repunerea pe rol a dosarului. Seplecan explică pentru „Adevărul” cum funcţiona ceea ce el numeşte „statul paralel”. Mihai Seplecan (36 de ani), fost preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj în perioada iunie - decembrie 2015 şi fost membru important al filialei clujene a PNL, a fost, săptămâna trecută, protagonistul unui moment rar în instanţele din România. Judecat fiind pentru uz de fals, deoarece şi-ar fi folosit diploma falsă de absolvire a Facultăţii de Drept  a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti, pentru a fi angajat în diferite posturi, lui Seplecan i s-a dat cuvântul de încheiere, după ce judecătorul a declarat închisă faza cercetării judecătoreşti. GALERIE FOTO Fostul preşedinte al CJ Cluj a fost ascultat cu interes aproape două ore şi, după ce a încheiat, instanţa a repus procesul pe rol, cerând emiterea unei adrese prin care se cer universităţii care ar fi emis diploma falsă detalii suplimentare.  Seplecan a fost trimis în judecată în decembrie 2016, iar procesul a început în noiembrie 2018, la Judecătoria Cluj. La începutul săptămânii trecute, pe 14 ianuarie, instanţa urma să intre în pronunţare, dar cuvântul de încheiere al fostului preşedinte i-a făcut pe judecători să se răzgândească.  Seplecan a explicat pentru „Adevărul” de ce crede că i s-a permis să vorbească atât de mult: a prezentat instanţei, sincer, fără ocolişuri, cum se implică partidele în angajările care se fac la diferite instituţii publice, fie că vorbim despre funcţii de directori sau femei de serviciu şi şoferi. „Acesta este de fapt statul paralel”, este de părere fostul preşedinte al CJ. Şofer, director, preşedinte de Consiliu Judeţean El a povestit cum a ajuns, în perioada 2012-2014, director comercial adjunct la Electrica Furnizare filiala Transilvania Nord, director de dezvoltare la Hidroserv, membru al Consiliului de Administraţie al Aeroportului Cluj şi al Regiei de Drumuri Judeţene şi consilier personal pentru 4 primari de comune din judeţ.  Cariera lui a început în 2005 cu postul de şofer al preşedintelui liberal al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară. A urcat, pas cu pas, în ierarhia partidului, până a ajuns preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Totul s-a făcut la recomandare politică, afirmă Seplecan, şi susţine că are şi dovezi, pe care le-a prezentat în instanţă: o recomandare semnată şi ştampilată de preşedinţii PNL Cluj, Marius Nicoară şi PSD Cluj, Remus Lăpuşan (pe vremea USL-ului), redactată în primăvara lui 2013, în care se scria negru pe alb: „În urma discuţiilor avute în cadrul USL Cluj, vă recomandăm numirea domnului Seplecan Mihai în funcţia de DIRECTOR COMERCIAL ADJUNCT la ELECTRICA FURNIZARE”.

 

Taxa pe activele băncilor CHEAMĂ criza economică. E suficient de puternică să creeze UN TSUNAMI(Gandul)
Taxa pe activele băncilor, introdusă de Guvernul PSD-ALDE de la 1 ianuarie, are efectul unui ”dans al ploii”, care cheamă - de această dată - criza economică, avertizează liderii băncilor din România, într-o conferinţă de presă comună. Ei anunţă că băncile şi-au stopat investiţiile şi aşteaptă o întâlnire cu ministrul Finanţelor, pentru a repara prin dialog răul produs de ordonanţă în planul încrederii şi stabilităţii financiare. Într-o luare de poziţie fără precedent, liderii băncilor din România avertizează guvernul că ordonanţa 114, care intro­du­ce taxa bancară, va aduce criza eco­no­mică în România şi va determina scă­derea investiţiilor şi a încrederii în viitor. Vineri, liderii celor mai mari bănci din România au organizat o conferinţă de presă comună pentru a-şi exprima reacţia solidară faţă de introducerea taxei pe activele bancare, scrie Ziarul financiar. Până acum, au protestat prin comunicate ale Asociaţiei Române a Băncilor şi ale Consiliului Patronatelor Bancare din România, însă executivul nu numai că nu a dat înapoi, ci aprecizat că taxa nu va fi anuală, ci trimestrială.”Ordonanţa este suficient de puternică pentru a crea un tsunami,” avertizează Sergiu Oprescu, preşedintele ARB şi preşedinte executiv Alpha Bank. ”Este o ordonanţă care, din păcate, cheamă criza. Are aproape această valenţă de ”dans al ploii”. Răul produs prin această ordonanţă se mai poate repara doar pe planul stabilităţii finan­cia­re, dacă va urma un dialog care să o facă funcţională.” Oprescu consideră că va mai trece mult timp până când investitorii îşi vor recăpăta încrederea în sistem. ”Suntem prea săraci ca să inventăm, să avem inovaţii care să se răzbune pe noi cu efecte de runda a doua.” Bancherii aşteaptă o discuţie cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, însă deocamdată nu s-a stabilit când se vor întâlni.

 

Format: 

Topic: