Share
22 Mar 2018 - 08:21

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Diplomația s-a încheiat - Boris Johnson îl acuză fățiș pe Vladimir Putin că a ordonat lichidarea fostului spion Serghei Skripal(Jurnalul Național)
Boris Johnson, ministrul de Externe al Marii Britanii, a declarat, miercuri, că președintele rus Vladimir Putin a ordonat atacul neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal pentru a îl ajuta în campania electorală pentru președinția Rusiei, relatează Politico.eu. În cadrul unor declarațiile susținute în fața Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului Britanic, Johnson a reiterat faptul că responsabilitatea atacului neurotoxic îi aparține direct lui Vladimir Putin. Ministrul britanic de Externe a precizat că, în pofida declarațiilor venite de la Moscova, atacul neurotoxic ”poartă semnătura Rusiei” prin folosirea agentului neurotoxic ”Novicioc”, adăugând că Moscova a vrut să-și avertizeze foștii spioni că nu pot scăpa de ”revanșa Rusiei”. ”Așa cum fac multe figure nedemocratice în momentul alegerilor sau în prejma momentelor critice, este deseori atractiv să induci în imaginarul colectiv noțiunea unui dușman și cred că asta s-a încercat asupra electoratului din Rusia”, a declarant Johnson, adăugând că atacul neurotoxic a fost strâns legat de campania electorală din Rusia. Aceasta este cea mai gravă criză dintre Rusia și Marea Britanie din ultimii ani. Moscova a negat orice implicare în atacul neurotoxic din Salisbury și, în replică, a dispus expulzarea a 23 de diplomați britanici, după ce și Londra a decis expluzarea a 23 de diplomați ruși. Președintele rus Vladimir Putin a catalogat acuzațiile drept "lipsite de sens". La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informații (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică. Marea Britanie, SUA, Franța și Germania susțin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicație plauzibilă și au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz.
 

Companiile din România prind curaj să facă achiziţii în afară: şapte tranzacţii de peste 600 mil. euro. „Crearea unei pieţe regionale de tranzacţii devine treptat o realitate“(Ziarul Financiar)
Şapte tranzacţii care au avut de partea cumpărătorului companii înregistrate în România, indiferent dacă au sau nu acţionariat local, au fost semnate în 2017, arată datele companiei de consultanţă PwC. Valoarea cumulată a acestor achiziţii sare de 600 mil. euro. Dintre cele şapte, patru au pornit la drum ca afaceri antreprenoriale româneşti: RCS & RDS (telecom), Bitdefender (IT), Teraplast (materiale de construcţii) şi Fashion Up (Retail online). Acestora li se adaugă grupurile imobiliare NEPI şi Globalworth care au cea mai mare parte a businessului local, deşi acţionariatul este străin. Cea de-a şaptea companie este producătorul de dulciuri Heidi, care deşi puţini ştiu, este un brand românesc dezvoltat de antreprenori elveţieni. Numărul tranzacţiilor nu este unul mare, însă este în creştere, ceea ce simbolizează faptul că această tendinţă ar putea să devină una mai puternică în anii următori, mai exact companiile locale nu îşi mai ancorează businessurile în „portul“ România. Valorile tranzacţiilor variază de la câteva milioane de euro la sute de milioane.
Dragoş Atanasiu, senior manager M&A Services - PwC România, spune că există com­pa­nii cu capital autohton care îşi proiectează tot mai des planurile de expansiu­ne în piaţa regională în contextul în care ce­rerea locală nu susţine suficient capacitatea de a creşte a acestor companii. „Crearea unei pieţe regio­nale de tranzacţii devine treptat o «realitate». Există o tendinţă din ce în ce mai pregnantă de regionalizare a pie­ţelor, ceea ce atrage necesitatea planificării / scalării businessului în coordonate transfrontaliere.“

 

Ajutor de stat pentru UNIFARM. Imunoglobulină în valoare de 44 de MILIOANE DE LEI(Evenimentul Zilei)
Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care prevede acordarea unui ajutor de stat către SC Unifarm SA pentru aprovizionarea cu imunoglobulină. S-a acordat un ajutor de stat individual către SC Unifarm SA în valoare de 44,27 milioane lei pentru achiziționarea de imunoglobină, suplimentând astfel bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2018 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.”Ministrul Sănătăţii a explicat că această sumă rezolvă problema pe teren scurt şi mediu. Sigur, în paralel, Ministerul Sănătăşţii întreprinde toate măsurile ca această problemă să fie rezolvată pe termen lung. Doamna ministru a zis că pentru următoarele două luni, problema este rezolvată”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. Potrivit acestuia, ajutorul a fost acordat pentru o perioadă de un an.
”Ajutorul se acordă pentru Unifarm pentru maximum un an. Un an, Unifarm are la dispoziţie aceste fonduri pentru a aduce imunoglobulinele în ţară”, a mai spus Nelu Barbu. La rândulor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au transmis printr-un comunicat că această mădură era necesară. “A fost necesar acest demers. Criza de imunoglobulină a durat prea mult şi are un impact vital asupra multor pacienţi care aşteaptă acest medicament. În perioada în care tratamentele vor fi asigurate în acest mod, vom căuta soluţii pe termen lung pentru a ne asigura că nu mai ajungem în astfel de situaţii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicat.    

 

Copilul din Olteniţa care a inventat o aplicaţie revoluţionară pentru medicină. „N-am avut un profesor sau un mentor care să mă ajute“(Adevarul)
Alexandru Tălnaci, un adolescent de numai 14 ani din localitatea călărăşeană Olteniţa, a creat un program care vizează monitorizarea complexă a pacienţilor internaţi în spital, iar aplicaţia lui a fost premiată cu locul I la un concurs de aplicaţii software organizat de Universitatea Politehnică din Bucureşti. Adolescenţi din mai multe ţări au participat recent la un concurs de aplicaţii software, organizat recent la Universitatea Politehnică Bucureşti. Una dintre vedetele evenimentului intitulat MobilPRO 2018 a fost Alexandru Tălnaci, un elev de 14 ani în Olteniţa, judeţul Călăraşi, cel mai tânar dintre participanţii al această ediţie. Tânărul a prezentat juriului un proiect numit „Smart Health Monitoring System“, o aplicaţie destinată platformei Android care vizează partea de monitorizare a pacienţilor şi creşterea siguranţei acestora în situaţii critice. Concursul a avut trei categorii: Smart Health, Smart Travel şi Million Dollar Idea, iar proiectului lui Alexandru Tălnici a câştigat premiul I la prima secţiune. Adolescentul povesteşte că a fost inspirat de tragedia de la maternitatea Giuleşti, petrecută în august 2010, în urma căruia mai mulţi bebeluşi au murit din cauza unui incendiu. Marcat de tragedia din maternitate  „Ideea mi-a venit atunci cînd am văzut la televizor tragedia de la Maternitatea Giuleşti, cu mult timp în urmă, unde mulţi copii nevinovaţi au murit din cauza unui scurt circuit survenit la instalaţia electrică învechită şi suprasolicitată“, explică Alex. Conceptul pus la punct de elevul din Olteniţa a fost creat în doar trei săptămâni, timp în care adolescentul a muncit zilnic câte 3-4 ore. Este vorba despre o aplicaţie care măsoară semnele vitale ale pacienţilor, lucru făcut posibil de o brăţară inteligentă, care monitorizează permanent pulsul şi temperatura corporală. Invenţia vine în ajutorul doctorilor şi asistentelor, care vor poate interveni mai repede să acorde îngrijiri. În plus, aparatul creat de tânăr are şi trei senzori: de fum, gaz şi temperatură, şi semnalizează eventualele depăşiri ale limitelor acceptate. În astfel de situaţii, informaţia ar putea ajunge repede şi la reprezentanţii serviciului de urgenţă. Sistemul, spune tânărul inventator, poate fi implementat şi în şcoli, azile de bătrâni, locuinţe private sau restaurante.
 

 

Scandalul Cambridge Analytica ajunge în România. Compania a încercat să angajeze un consultant britanic care să lucreze pentru PSD(Gandul)
Scandalul Cambridge Analytica ajunge şi în România. Un consultant britanic susţine că firma l-a abordat înaintea alegerilor parlamentare din 2016 pentru a-l convinge să lucreze pentru Partidul Social Democrat.
Firma Cambridge Analytica este acuzată că a folosit ilegal datele utilizatorilor Facebook în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, relatează Associated Press, iar ramificaţiile ar fi ajuns până în România. Un consultant politic britanic susţine că firma l-ar fi contactat înaintea alegerilor parlamentare din 2016 pentru a-l convinge să lucreze pentru PSD. Rupert Wolfe Murray a declarat pentru publicaţia citată că Mark Turnbull, unul dintre directorii Cambridge Analytica, a luat legătura cu el în august 2016. Acesta a citat dintr-un e-mail pe care l-ar fi trimis Turnbull şi în care scria: „Ce am oferit noi este integrarea unei echipe de două persoane în actuala formulă de campanie pentru a oferi sfaturi strategice şi asistenţă pe durata campaniei, în următoarele douătrei luni". 
Wolfe Murray susţine că ar fi refuzat oferta pe motiv că el nu lucrează pentru partide politice, cu toate că rămâne neclar încă dacă firma Cambridge Analytica a avut sau nu un rol în influenţarea alegerilor parlamentare din decembrie 2016, atunci când PSD a câştigat cu un scor zdrobitor de 46%. Compania Cambridge Analytica este în aceste zile protagonista scandalului momentului, după ce o investigaţie realizată de jurnaliştii de la Channel 4 dezvăluie modul în care firma a făcut, în secret, campanie pentru Donald Trump, cu ajutorul datelor pe care le-ar fi obţinut de la Facebook, de jur împrejurul lumii. Şefii acesteia au fost filmaţi în timp ce vorbeau despre folosirea foştilor spioni, a carţilor de identitate false, despre mită şi prostituate, instrumente menite să-i asigure lui Trump victoria în scrutinul prezidenţial din SUA. O investigaţie realizată de jurnaliştii de la Channel 4 dezvăluie modul în care compania Cambridge Analytica a făcut, în secret, campanie pentru Donald Trump de jur împrejurul lumii. Şefii acesteia au fost filmaţi în timp ce vorbeau despre folosirea foştilor spioni, a carţilor de identitate false, despre mită şi prostituate, instrumente menite să-i asigure lui Trump victoria în scrutinul prezidenţial din SUA. Întrebat despre materialele scoase la iveală despre adversarii politici, Nix a răspund că ar putea „trimite nişte fete care să ajungă în casa candidatului", adăugând că femeile din Ucraina sunt „foarte frumoase" şi că această strategie „funcţionează foarte bine". Într-o altă înregistrare, acesta a spus: „Vom oferi o sumă mare de bani candidatului pentru a-şi finanţa campania, vom înregistra totul, cenzurăm faţa angajatului nostru, apoi postăm clipul pe Internet". Mituirea oficialilor este o infracţiune atât în legislaţia americană, cât şi în cea britanică, iar Cambridge Analytica lucrează în UK, dar este înregistrată în SUA. 

Format: 

Topic: