Publicat: 24 Ianuarie, 2012 - 07:49
Share

Un locotentent al Armatei Române, în uniformă, s-a alăturat protestatarilor în Piaţa Universităţii (JN)

Un tânăr locotenent din Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii a sosit, în uniformă, în mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii din Capitală. Militarul locotenent, în vârstă de 27 de ani, cu un salariu rezonabil, a declarat că a ales să se alăture manifestanţilor din Bucureşti din respect pentru această naţiune. Nu protesteaza impotriva nimanui in special, nu vrea sa dea jos pe nimeni.

"Am venit aici din acelaşi motiv pentru care oamenii sunt aici. Raed Arafat este pentru mine un erou. (...) Colegii mei nu au curaj să vorbească. Au familii, copii şi credite în bănci. Eu am depus jurământul în faţa cetăţenilor, nu în faţa cuiva. Imi asum răspunderea pentru ceea ce fac acum!" a declarat tânărul locotenent  Alexandru Gheorghe.

Întrebat despre consecinţele pe care le atrage prezenţa sa în uniforma militară, printre protestatarii din Capitală, tânărul locotenent a declarat că este conştient că vor exista urmări însă este dispus să şi le asume în întregime.

"Am venit cu trenul si m-am hotarat in urma a ceea ce se intampla in toata tara. Ceea ce fac eu nu e un protest, e o luare de atitudine. Vreau sa arat ca mai exista patrioti care sunt dispusi sa riste totul pentru tara. Ce risc? Asta se va vedea din momentul in care voi primi urmatoarele ordine. Ei sunt in continuare sefii mei directi, atata timp cand nu primesc alte dispozitii. Din acel moment nu voi mai fi ofiter. Am considerat ca ecoul ce lmai mare al gestului meu va fi de aici, din Bucresti. Mi-am luat masuri de siguranta daca se va incerca denigrarea mea profesionala. Deocamdata nu m-a contactat nimeni. Eu nu consider ca am dezertat. Maine dimineata voi fi la munca, la ora 8, ca de obicei. Aveam voie sa merg pana la Sibiu. Faptul ca am mers pana la Bucuresti imi asum. Sunt total apolitic, nu m-a trimis nimeni decat constiinta mea de om, de crestin, am participat la un miting spontan, care se desfasoara de 10 zile incoace in toata Romania".

 

Fiecare zi în plus de protest începe să însemne un minus pentru economie (ZF)
Indiferent în ce direcţie va fi găsită o soluţie pentru tensiunile actuale, aceasta trebuie să vină cât mai repede. Oamenii de afaceri spun că businessul începe să fie afectat.


"Vă aduc la cunoştinţă că pe data de 27.01.2012 va fi anulată întâlnirea cu partenerii noştri din Italia care a fost anuntaţă telefonic pentru semnarea con­tractului de afacere privind cumpă­rarea produselor de la dumneavoastră (ferestre şi cofraje). Italienii sunt îngrijoraţi pentru siguranţa lor, văzând pe posturile italiene mitingurile din stradă. Ne pare rău, dar vom reveni cu un telefon în momentul când vor înceta aceste activităţi neplăcute", aşa arată e-mailul primit la finalul săp­tămânii trecute de către Marin Cruţescu, directorul general al firmei cu activităţi în construcţii Amvic Grup, din partea unei firme partenere implicată în afacerea cu italienii.

Acesta este doar unul dintre oamenii de afaceri locali care au trimis un mesaj Ziarului Financiar legat de impactul pe care l-au avut protestele asupra mediului de business. În situaţia lui Marin Cruţescu ar putea fi însă mulţi alţi antreprenori sau manageri de companii care s-au orientat spre exporturi pentru creşterea afacerilor, având în vedere că exporturile au reprezentat o gură de oxi­gen pentru companii în ultimii doi ani. Chiar Marin Cruţescu spunea, la finele anului trecut (după ce înregistrase o scădere cu 20% a cifrei de afaceri faţă de 2010), că îşi pune baza pe exporturi în 2012, luând în calcul o pondere de 30% a acestora în vânzările de anul acesta.
Alţi oameni de afaceri locali chestionaţi de ZF spun însă că impactul manifestărilor nu a fost încă semnificativ în businessurile pe care le conduc, dar că, dacă situaţia va continua şi dacă va duce la schimbarea Guvernului, de exemplu, acest lucru se va reflecta şi în scăderea vânzărilor. De altfel, acesta a fost deja cazul firmei de cosmetice Avon: Răzvan Diraţian, directorul comercial al companiei pentru România şi Republica Moldova, a spus că încă din prima zi de proteste vânzările companiei pe care o conduce au intrat pe o pantă descendentă.

Dumitru Miron, prorectorul Academiei de Studii Economie, una din cele mai prestigioase instituţii de învă­ţă­mânt de pe piaţa locală, spune că instabilitatea mediului politic, nemulţu­mirile manifestate de oamenii care cer demisia preşedintelui şi a Guvernului afectează mediul de afaceri prin faptul că investitorii străini vor evita să investeas­că în România în această perioadă.

 

Primele concesii făcute de Putere: suspendarea taxei auto şi amnistia pentru 300.000 de bugetari. Până unde se va merge? (RL)
Coaliţia a început să ia în discuţie primele măsuri menite a calma nemulţumirile oamenilor. Amânarea aplicării taxei auto la prima înmatriculare şi amnistia fiscală pentru 300.000 de bugetari sunt doar începutul, consideră analiştii.
Funcţionarii publici din administraţiile locale, care au încasat diverse sporuri şi acum trebuie să dea banii înapoi, ar putea fi printre primii beneficiari ai mişcărilor de protest.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut ieri, în şedinţa coaliţiei, o amnistie fiscală pentru cei care au fost obligaţi de Curtea de Conturi să restituie banii necuveniţi. Reprezentanţii maghiarilor au calculat că ar fi vorba despre aproape 300.000 de beneficiari ai măsurii.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că este "total contraproductiv" să impui acum restituirea unor drepturi plătite în 2009-2010 unor salariaţi care nu au greşit când au luat banii.

Avantajaţi din punct de vedere financiar ar putea fi şi proprietarii de maşini care ar trebui să plătească taxa auto la prima vânzare a maşinii, conform legii actuale, şi care ar urma să fie scutiţi de plată.

Propunerea a fost făcută de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, în contextul în care una dintre revendicările din timpul protestelor din ultimele zile vizează eliminarea taxei auto.


 

USL a strigat "Jos Guvernul!" şi a picat doar Baconschi (EVZ)

Şedinţa extraordinară a Parlamentului n-a avut nicio consecinţă politică. Pentru a forţa căderea guvernului, Ponta şi liberalii se chinuie să-i convingă pe PSD-işti să-şi dea demisia din Parlament.

Senatorii şi deputaţii au fost chemaţi ieri din vacanţă pentru o şedinţă extraordinară, în care să analizeze situaţia politică actuală.

La finalul celor trei ore, timp în care reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei s-au bătut în discursuri ca la o moţiune, nu s-a luat nicio decizie.

USL a cerut anticipate şi demisia guvernului. Degeaba. Premierul i-a auzit, dar nu i-a ascultat. A picat doar ministrul de Externe, Teodor Baconschi, revocat de premierul Emil Boc chiar în şedinţa de plen. Baconschi a fost informat la telefon de decizia premierului, iar pedeliştii au aflat şi ei odată cu telespectatorii.

 

Situaţia României este mai gravă decât a Greciei? (Adevarul)
„Lăsaţi Grecia! Temeţi-vă de români!“, scriu americanii de la „Forbes“. Analiştii îi contrazic.


Revista americană „Forbes" a publicat ieri pe pagina electronică un articol al cărui titlul ar fi cauzat fiori reci oricărui investitor care şi-a plasat banii în România: „Lăsaţi Grecia! Temeţi-vă de români!". O palmă dură, având în vedere că suntem comparaţi cu o ţară aflată la un pas de incapacitate de plată.

Argumentele ziariştilor americani? Faptul că înmatriculările de maşini noi au scăzut cu 74% din 2007 până acum, în timp ce, la nivelul UE, reculul a fost de 15%. „Nu toată lumea are nevoie de o maşină nouă, dar acesta este un bun indicator pentru suferinţele prin care trece clasa de mijloc", scriu jurnaliştii de la „Forbes".

Ei amintesc şi de protestele din aceste zile, dar şi de faptul că românii care lucrează în străinătate trimit mai puţini bani în ţară. „Se acordă prea multă atenţie cazurilor precum cel al Greciei pentru că majoritatea datoriei acesteia este către grupuri financiare de importanţă mondială. Aş paria totuşi pe România" este fraza din finalul articolului.

 

 

Taxa auto de primă vânzare se amână (Puterea)
Guvernul încearcă să mai îndulcească măsurile luate şi amână aplicarea unor taxe care bagă adânc mâna în buzunarele românilor. În aceste condiţii, taxa de poluare auto nu va mai fi plătită la prima vânzare a maşilor. Aplicarea acestei taxe ar duce la blocarea pieţei maşinilor ceva mai vechi, dar nu “rable”, fapt ce a nemulţimit cetăţenii în asemenea măsură, încât au considerat că este motiv de protest.

 

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a propus, în şedinţa de luni a Coaliţiei de guvernământ, ca taxa auto de primă vânzare, pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, să fie amânată până în ianuarie 2013. Potrivit ministrului mediului, suspendarea taxei auto la prima vânzare este “o decizie politică luată într-un moment bun”.

 

El a evitat să precizeze dacă decizia a fost luată în urma presiunii făcute în stradă de către demonstranţi, care au cerut, printre altele, şi anularea taxei auto. “Să nu credeţi că până acum nu am discutat această problemă din punctul de vedere al relaţiei cu Uniunea Europeană. Aceasta este esenţa, UE ne-a obligat să luăm această decizie. Noi acum spunem UE că este, totuşi, o masă destul de mare de oameni care trebuie să aibă încă un răgaz, până la sfârşitul anului, să-şi poată vinde maşinile”, a spus ministrul.

 

CJC şi RAJA dau în judecată ENEL (Telegraf)
 devenit tradiţie, deja, ca la fiecare vânt, ploaie sau ninsoare mai puternică, zeci de localităţi de la nivelul judeţului Constanţa să rămână fără energie electrică. Tot în tradiţiile moderne se numără şi penele periodice de curent din anumite zone ale municipiului Constanţa, dar şi ale judeţului. Principalul vinovat? Conducerea Enel Distribuţie Dobrogea, care refuză, cu încăpăţânare, să investească în structura proprie. Pe lângă mult aşteptatele lucrări de modernizare a reţelei, reprezentanţii Enel trebuie să se gândească serios şi la redimensionarea reţelei şi a punctelor de transformare, în condiţiile în care multe din cartierele municipiului Constanţa şi localităţile judeţului s-au dezvoltat în ultimii ani, ceea ce a dus la creşterea consumului. Prin urmare, este evident că reţeaua nu face faţă, iar transformatoarele şi cablurile se ard periodic, lăsând în beznă şi frig sute de abonaţi. Ultima dovadă a neputinţei asumate a Enel ne-a „lovit” weekend-ul trecut, când, în condiţii de cod galben de viscol şi ninsoare, 77 de localităţi din judeţul Constanţa au rămas fără curent electric.

STATUL NU SE IMPLICĂ La fel de vinovaţi de situaţia în care se află, în prezent, constănţenii, dar nu numai, sunt şi reprezentanţii statului, având în vedere faptul că în contractul de privatizare al Enel se prevede că noul acţionar majoritar trebuie să modernizeze reţeaua. Dar, ca de obicei, autorităţile centrale, care aveau rolul de a verifica modul în care îşi respectă obligaţiile contractuale conducerea Enel, excelează prin neimplicare. Fără controlul statului şi deţinând monopolul pe piaţa distribuţiei energiei electrice, nu este de mirare că reprezentanţii Enel îşi permit să-i trateze cu spatele pe miile de abonaţi care se plâng că nu au energie electrică, sau pe cei care, în urma creşterilor bruşte de tensiune pe reţea, vin cu factura pentru aparatura electrocasnică arsă. Sătui de abuzurile Enel din ultimii ani la adresa constănţenilor, reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) au decis să intervină, aşa cum au făcut-o, la Constanţa, şi în cazul Sănătăţii şi a Asistenţei Sociale, unde au contribuit cu bani de la bugetul local pentru asigurarea lucrărilor de reabilitare, respectiv pentru buna funcţionare a sistemului.

ENEL, ACŢIONAT ÎN JUDECATĂ Conducerea CJC consideră că atitudinea ENEL faţă de consumatori este sfidătoare, motiv pentru care va acţiona în consecinţă. „Cea mai gravă problemă, din punctul de vedere al CJC, o reprezintă ENEL, care nu a reuşit nici până astăzi (n.r. ieri), de sâmbătă, să repună în funcţiune furnizarea curentului electric în localităţile judeţului Constanţa. În acest moment (ieri după-amiază – n.r.) sunt 14 localităţi fără curent electric. Mai sunt alte 46 de localităţi care în continuare au probleme, au curent parţial, nu au apă, etc. În conformitate cu răspunderea pe care fiecare furnizor de utilităţi o are, RAJA a fost pusă în imposibilitatea de a furniza apă oamenilor pentru că, neavând curent electric, nu a putut pune în funcţiune sistemul de pompare. În aceste condiţii, au fost afectaţi toţi cei care erau deserviţi de RAJA cu apă. De aceea, am hotărât ca atât CJC în numele localităţilor şi cetăţenilor judeţului Constanţa, cât şi RAJA SA, să dăm în judecată ENEL care îşi permite să îşi bată joc de cetăţenii judeţului Constanţa şi de toate firmele şi instituţiile private sau publice din judeţ”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. El mai spune că în timp ce consumatorii sunt umiliţi în permanenţă prin avize contracost, şantaj cu nefurnizarea curentului electric dacă nu sunt acceptate condiţiile impuse în contracte, ENEL nu este în stare să intervină în timp real conform legii şi obligaţiilor pe care şi le-au asumat. „ENEL trebuie să intervină în 12 ore în mediul urban, în 24 de ore în mediul rural şi, în situaţii de forţă majoră, excepţionale, 72 de ore. La Constanţa, viscolul a durat câteva ore. Din păcate, această companie privată nu a avut suficiente echipe de intervenţie, suficiente utilaje şi echipamente ca să poată interveni în tot judeţul. Au fost obligaţi să aducă echipe de intervenţie din Călăraşi, Ialomiţa şi alte judeţe vecine. ENEL Dobrogea nu este în stare să aibă contracte cu firme serioase care să acopere întreg teritoriul judeţului pentru a putea interveni în timp real”, a mai spus Constantinescu.

 

Să facă românii curăţenie, nu voi! (Azi)

Discurs fulminant al preşedintelui PNL în Parlamentul României

Liderul PNL, Crin Antonescu, le-a cerut, ieri, în Parlament, lui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc, dar şi parlamentarilor puterii, să-şi dea demisia, astfel încât să se poată organiza alegeri anticipate.

 „Protestele, care de zece zile au loc mereu şi în fiecare zi, înseamnă mult mai mult decât ce vedem în stradă. Milioane de români îşi doresc acelaşi lucru: să ne spuneţi dacă aveţi aceeaşi evaluare, da sau nu. Dacă sunt câteva sute de protestatari răzleţi, ignoraţi-i. Dacă ei reprezintă mult mai mult, încercaţi să le explicaţi cum e totul foarte bine, dacă dumneavoastră rămâneţi la putere.

Credem că majoritatea românilor sunt nemulţumiţi, îşi contestă, azi, autorităţile politice. «Jos Băsescu» înseamnă un alt preşedinte, «Jos Guvernul» înseamnă că vor alt guvern, «Alegeri anticipate» înseamnă că vor un alt Parlament.

Pentru noi, problema e asta şi soluţia e una singură în democraţie – alegeri anticipate! Noi, la problema enormei nemulţumiri publice, vă cerem soluţia demisiei lui Traian Băsescu, a premierului Boc, a Parlamentului. Noi vom fi primii care să ne înaintăm demisia.