Publicat: 24 August, 2013 - 11:11

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:
George Lusztig, geniul român de la Massachusetts Institute of Techology(JN)

Academician Solomon Marcus: “Lusztig este al treilea matematician român din toate timpurile, după Bolyai şi Virgil Voiculescu”. “Ar fi trebuit să primească Nobelul matematicii, este foarte, foarte bun; la MIT a refăcut câteva subiecte de la zero şi le-a prezentat altfel, a fost impresionant”, povesteşte matematicianul Sergiu Moroianu referindu-se la omul de ştiinţă romăn George Lusztig. Matematicianul acad. Solomon Marcus îl mai numea pe Lusztig ca fiind “George Enescu al matematicii româneşti”.

Gheorghe (George) Lusztig s-a născut într-o familie de evrei timişoreni şi are 67 de ani. Din 1978 este profesor de matematică la renumita universitate americană din topul mondial - MIT, Massachusetts Institutute of Technology. În anul 2008, American Mathematical Society acorda lui George Lusztig premiul Leroy P. Steele pentru întreaga activitate, una din cele mai înalte distincţii în matematică. În motivarea deciziei se arăta că prin lucrările sale a reconfigurat în întregime teoria reprezentării, iar contribuţia sa a schimbat din temelii matematica.

Primul pas spre modernizarea Centurii de Sud: guvernul vrea sens giratoriu suspendat la Domneşti(ZF)
Situaţia actuală a Centurii de Sud a Capitalei, cu o bandă pe sens şi fără un pasaj suprateran la Domneşti care să fluidizeze traficul, îi costă pe transportatori în medie un milion de euro pe zi, potrivit oficialilor industriei de profil. În aceste condiţii, guvernul vrea să reia pro­iectul unui sens giratoriu suspendat peste intersecţia dintre Şoseaua de Centură, Prelun­girea Ghencea şi continuarea sa cu dru­mul judeţean către Domneşti, acesta fiind cel mai aglomerat sector de drum de pe centura ocolitoare a Bucureştiului.
„Pentru a traversa intersecţia Centurii Ca­pitalei cu Prelungirea Ghencea un camion trebuie să aştepte în coloană aproape o oră sau chiar două. Costurile de operare cât timp aşteaptă în coloană pot urca până la 200 de euro, după care sunt cheltuieli indirecte, de oportunitate. Firma de transport poate pierde un contract pentru că nu ajunge camionul la timp cu marfa, sau penalităţi în cazul în care nu se livrează la o anumită oră, iar penalităţile pot ajunge de la câteva mii la zeci de mii de euro pe oră“, a explicat Radu Dinescu, secre­ta­rul general al Uniunii Naţionale a Trans­por­ta­torilor Rutieri (UNTRR).

„Operaţiunea Tismana“ sau cum a salvat Banca Naţională din calea nemţilor şi ruşilor, în 1944-1947, un tezaur de 242 de tone de aur(Adevarul)
Desecretizarea unor documente privind tezarul Băncii Naţionale scoate la lumină peripeţiile prin care au trecut, în urmă cu aproape 70 de ani, salvatorii celor 242 de tone de aur. Este dovada că BNR învăţase temeinic din experienţa dramatică a Primului Război Mondial, când cele 93 de tone de aur trimise în Rusia nu s-au mai întors.
În 1944, tezaurul BNR era sub foc încrucişat: pe de o parte, Armata Germană, care se afla încă în România, pe de alta, Armata Roşie care se apropia de graniţa noastră răsăriteană. Sesizând pericolul, conducerea de atunci a BNR a decis să-şi apere singură stocul de aur şi, în deplină conspiraţie, l-a ascuns într-o peşteră din judeţul Gorj, în zona Mănăstirii Tismana. Asta presupunea transportul celor 242 de tone de aur de la Bucureşti la Tismana, păstrarea acolo timp de câţiva ani, apoi transportul de la Tismana la Bucureşti – totul într-un secret absolut. Întreaga poveste, scoasă acum

Siria este cea mai mare ameninţare împotriva păcii mondiale, avertizează Lakhdar Brahimi(Romania Libera)
Conflictul sirian reprezintă cea mai mare ameninţare actuală împotriva păcii mondiale, mai ales după presupusa folosire de arme chimice în timpul unui atac în apropiere de Damasc, a avertizat vineri trimisul special al Ligii Arabe şi ONU, Lakhdar Brahimi.

"Astăzi, Siria reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai mare ameninţare pentru pace şi securitate în lume", a declarat Brahimi într-un interviu difuzat vineri de postul de televiziune al ONU şi în care lansează un îndemn pentru părţile implicate în conflict să se aşeze la masa de negocieri.

"Acuzaţiile potrivit cărora arme chimice au fost folosite la câţiva kilometri de centrul Damascului subliniază importanţa acestei crize şi pericolele sale, nu doar pentru poporul sirian, ci şi pentru lume", a adăugat oficialul ONU.

Opoziţia siriană a anunţat că regimul de la Damasc a folosit arme chimice în timpul unui atac, soldat cu sute de morţi.

Brahimi încearcă de câteva luni să reunească în cadrul unei conferinţe de pace, denumită Geneva 2, regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi opoziţia.

"Problema este că fiecare parte implicată în acest război civil se aşteaptă să câştige pe plan militar", în timp ce ONU consideră că nu poate exista o soluţie militară, întrucât "nimeni nu va câştiga", în opinia lui Brahimi.


Reacţia RUŞILOR după ce Băsescu a vorbit despre unirea României cu Republica Moldova(Gandul)
Afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu privind posibilitatea unirii României cu Republica Moldova riscă să blocheze integrarea europeană a Republicii Moldova, existând posibilitatea ca instituţiile europene să amâne semnarea acordului de asociere cu Chişinăul, scrie ziarul rus Nezavisimaia Gazeta.

"Recentele declaraţii ale preşedintelui român Traian Băsescu privind posibila unificare a ţării sale cu R.Moldova ar putea împiedica integrarea europeană a Republicii Moldova", atrage atenţia cotidianul Nezavisimaia Gazeta."Ca efect, unele organisme europene ar putea cere amânarea parafării şi semnării acordului de asociere între UE şi Republica Moldova cu ocazia summitului Parteneriatului Estic, programat la Vilnius în noiembrie", adaugă publicaţia rusă.

Opinia este împărtăşită de revista moldoveană Panorama. "Unele organisme europene ar putea să nu aibă timpul şi energia necesare pentru a aştepta nuanţarea declaraţiilor lui Băsescu, interpretându-le în sensul propriu", precizează Panorama.

În plus, "aceste declaraţii ar putea fi luate chiar ca pretext pentru amânarea semnării acordului între UE şi R.Moldova", încheie Nezavisimaia Gazeta, citată de RIA Novosti.