Publicat: 24 Octombrie, 2012 - 07:16

  AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

 

  Vot negativ în Parlamentul European pentru candidatura lui Leonard Orban la Curtea Europeană de Conturi. Ministrul român se retrage din cursă (JN)
Candidatura lui Leonard Orban pentru funcția de membru al Curții Europene de Conturi a primit aviz negativ în plenul Parlamentului European, votul fiind de 294 împotrivă și 269 pentru. Sebastian Bodu, europarlamentar PDL a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care arată că nu doar popularii europeni s-au opus numirii lui Orban, ci și unii liberali și verzi.
Deși votul Parlamentului European este consultativ, ministrul român al Afacerilor Europene și-a respectat angajamentul de a-și retrage candidatura, exprimându-și dezamăgirea pentru faptul că votul este rezultatul transferării în PE a disputelor politice interne.
Leonard Orban a fost propus pentru funcția de membru al Curții Europene de Conturi de premierul Victor Ponta.

 

 
VIDEO - RECONSTITUIRE Drama studentei spulberate de un diplomat rus pe trecerea de pietoni
(Adevarul)

Viaţa studentei Mădălina Băcanu a fost distrusă, duminică seara, când diplomatul rus Alexander Evciukov nu s-a sinchisit să reducă viteza maşinii în apropierea trecerii de pietoni. A izbit-o din plin. Tânăra este în comă la spital, se zbate între viaţă şi moarte.

Venise de doar trei săptămâni la Bucureşti. Intrase la facultate şi avea visuri mari. Duminică a avut însă ghinionul să traverseze pe trecerea de pietoni, la intersecţia Bdului Camil Ressu şi cu strada Ilioara, tocmai când un diplomat rus conducea nebuneşte. La ora 16.45, a fost lovită în plin de maşina Ambasadei Rusiei, luată pe capotă şi aruncată câţiva metri în aer. Acum doar aparatele o menţin în viaţă la Spitalul „Bagdasar-Arseni", având grave leziuni la cap. Între timp, poliţia nu a putut face nimic împotriva şoferului inconştient. Are imunitate diplomatic şi nu era obligat nici să sufle în etilotest. Poliţiştii sosiţi la faţa locului s-au trezit cu o legitimaţie în faţă, iar cetăţeanul rus Alexander Evciukov a refuzat propunerea poliţiştilor de a i se testa alcoolemia. A spus că este secretar I la Ambasada Federaţiei Ruse.

 

 

 B1: Suspiciuni de spionaj în cazul diplomatului rus care a accidentat o româncă: Autorităţile îi ascund identitatea reală (RL)
Accidentul în care a fost implicat secretarul din cadrul Ambasadei Rusiei la Bucureşti este învăluit în mister. Autorităţile române au dat publicităţii numele celui care a accidentat grav o studentă de 19 ani pe o trecere de pietoni din Capitală, identificat drept Alexander Evsyukov, însă se pare că acesta nu există, scrie b1.ro.

Jurnalistul Andrei Bădin a prezentat marţi seară, în emisiunea „Aktualitatea", de pe B1 TV, lista tuturor diplomaţilor acreditaţi la Ambasada rusă de la Bucureşti, publicată pe site-ul instituţiei, pe care nu se regăseşte numele diplomatului implicat în accident.

Într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii, profesorul universitar Cristian Troncotă a vorbit despre spionaj, apreciind că diplomatul ar fi fost deja retras şi chemat la Moscova. 

 

  

Ni se pregătesc meciuri memorabile la alegerile parlamentare din decembrie. Total Combat în colegii (Puterea)
Marii lideri politici ai României se ocolesc atunci când vine vorba de confruntări electorale directe: mulţi şi-au ales deja colegii călduţe, fără riscuri majore. Totuşi, există câteva situaţii în care ar putea exista meciuri aprinse. O confruntare care se anunţă interesantă este cea dintre fostul premier ţărănist Victor Ciorbea şi fostul ministru al Culturii Toader Paleologu care va avea loc în sectorul 2 din Bucureşti. În Colegiul Copou din Iaşi se vor înfrunta fostul ministru de Externe Teodor Baconschi cu fosta sa colegă de partid Mihaela Popa, plecată din PDL la PNL.  Posibilităţi de dezbateri aprinse există şi în confruntarea dintre preşedintele PNŢCD Aurelian Pavelescu şi preşedintele PC Daniel Constantin, care ar putea să se înfrunte în judeţul Argeş.

 

 


FMI astupă gura PDL
(Azi)

FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană au agreat modificarea legislaţiei de prezentare a bugetului pentru 2013 spre aprobarea Parlamentului, până la finalul anului 2012, negocierile cu instituţiile financiare urmând să continue după alegerile generale parlamentare.

Anunţul a fost făcut, ieri, de către ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, în plenul Camerei Deputaţilor, cu prilejul Moţiunii simple „Guvernul USL – frâna de motor a bugetului“, iniţiată de grupul parlamentar al PDL.

„În perioada 6 – 14 noiembrie 2012, va avea loc următoarea misiune a Băncii Mondiale, FMI şi Comisiei Europene, prilej cu care se vor discuta evenimentele macroeconomice şi stadiul implementării politicilor Guvernului Ponta. Nu este în practica FMI de a negocia programul de guvernare pe trei luni în campanie electorală. FMI şi CE au fost de acord cu OUG 47 din 2012“, a declarat Florin Georgescu.