24 Sep 2018 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

O companie publică și-a speriat auditorul cu jonglerii contabile. Se pregătește o AGA cu dublat salariile șefilor(Jurnalul Național)
Consiliul de Supraveghere (CS) al companiei de stat Transelectrica propune Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) majorarea indemnizaţiilor pentru cei şapte membri ai săi, odată cu rectificarea bugetului pe 2018 prin suplimentarea cu cinci milioane de lei a cheltuielilor salariale. Şi nu vorbim de o creştere oarecare, ci de mai mult de o dublare a lefurilor pentru membrii CS. Pe de altă parte, este foarte interesantă decizia Deloitte de a se retrage din calitatea de auditor financiar al Transelectrica, în urma unui diferend cu Directoratul companiei privind o serie de obligaţii fiscale de peste 75 de milioane de lei impuse de ANAF.Convocatorul şedinţei AGA de la Transelectrica, de pe 27 septembrie, conţine câteva proiecte foarte interesante. Cel mai important vizează rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Transelectrica pentru 2018, prin suplimentarea cu cinci milioane de lei a bugetului de salarii. Aici intră majorarea bonusurilor cu 217.000 lei, dar şi a cheltuielilor cu aferente contractelor de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere cu 145.000 lei. Prin rectificarea bugetară, câştigul salarial mediu de la Transelectrica va creşte de la 6.700 lei la 6.808 lei, în timp ce productivitatea muncii scade de 1.483 lei cât era anul trecut la 1.290 lei pentru 2018. Mai mult, compania renunţă la disponibilizarea a 150 de posturi, după cum se prevedea în bugetul iniţial. Aşa se face că Transelectrica va încheia anul în curs cu 2.180 de angajaţi, faţă de 2.063 cât avea la finele lui 2017. Plouă cu bani în consiliu Trebuie remarcată şi dărnicia fără de seamăn a membrilor CS faţă de ei înşişi. Sub pretextul actualizării valorii indemnizaţiei lor fixe lunare, aceştia cer dublarea propriilor venituri, stabilite de AGA de pe 29.05.2018 la suma de 5.319 lei, care reprezenta media ultimelor 12 luni a salariului mediu din industria de profil. Potrivit notei întocmite de CA, “propunem Adunării Generale a Acţionarilor Companiei aprobarea indemnizaţiei fixe a membrilor Consiliului de Supraveghere al Companiei ca fiind în cuantum reprezentând de două ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar”.

 

De ce businessul românesc este mic? Paradoxal, deşi peste 3,5 milioane de români au avut curajul să plece la muncă în afară şi au reuşit pe pieţe străine, companiile româneşti, începând de la cele de stat până la cele private, au rămas priponite de gardul naţional, preferând să trăiască din importuri(Ziarul Financiar)
Peste 3,5 milioane de români trăiesc şi muncesc în afară şi nu toţi sunt căpşunari sau spălători de vase. O parte dintre ei au funcţii executive şi au pe mână zeci, sute şi chiar miliarde de euro. O parte sunt responsabili de marketing pentru branduri globale. O parte lucrează în departamentele financiare, în bănci, în fonduri de investiţii, alţii lucrează în HR, iar alţii lucrează în IT (chiar eu am un coleg de liceu care are grijă, de la Viena, de calculatoarele globale ale ONU).Sunt şi peste 40.000 de studenţi români în afară, iar numărul lor creşte, în timp ce în ţară scade. În timp ce diaspora românească - pe care PSD-ul o ironizează atât de mult - creşte constant şi sigur deşi România este în topul creşterilor economice, businessul românesc, de fapt capitalismul românesc, rămâne blocat în ţară, aşteptând fie să fie cumpărat, în varianta cea mai fericită, fie să piardă teren, putere şi cotă de piaţă astfel încât la final să strige că multinaţionalele le-au furat piaţa şi i-au scos din joc.
 

Interviu extraordinar cu „Zeița de la Montreal”. Nadia Comăneci, moartea, divorțul și cel mai frumos om de pe Pământ(Evenimentul Zilei)
După amiază hipnotică, îngălbenită, amețitoare prin piruetele delicate ale frunzelor rănite de toamnă - în foștii codrii ai Vlăsiei, pe la Snagov, într-o îngrăditură de case imaculate. Undeva, mai jos de cerul fastuos și de albastrul lui eclatant, scămoșați ici, colo, de nori leneși, orientați către poveste și plictis, noi. Adică eu, Nadia și o mică armată alcătuită din fete și băieți. Un makeup artist, un hairstylist (oameni cu romengleza în buzunarul de la piept), mă rog, v-ați prins, urma o ședință foto din secolul XXI. Insinuat printre maglavaisuri, pieptene și ondulări, am căpătat, sâcâind-o pe Nadia - care trebuia să stea când țeapănă, când mută -, un fabulos dialog și o memorabilă experiență. Iat-o mai jos! După amiază hipnotică, îngălbenită, amețitoare prin piruetele delicate ale frunzelor rănite de toamnă - în foștii codrii ai Vlăsiei, pe la Snagov, într-o îngrăditură de case imaculate. Undeva, mai jos de cerul fastuos și de albastrul lui eclatant, scămoșați ici, colo, de nori leneși, orientați către poveste și plictis, noi. Adică eu, Nadia și o mică armată alcătuită din fete și băieți. Un makeup artist, un hairstylist (oameni cu romengleza în buzunarul de la piept), mă rog, v-ați prins, urma o ședință foto din secolul XXI. Insinuat printre maglavaisuri, pieptene și ondulări, am căpătat, sâcâind-o pe Nadia - care trebuia să stea când țeapănă, când mută -, un fabulos dialog și o memorabilă experiență. Iat-o mai jos! - Nadia Comăneci: Mai țin minte ce făceam în urmă cu 42 de ani, prin iulie (n.r. - pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia - care avea atunci 14 ani - schimba istoria sportului, obținând prima notă de 10 într-o competiție oficială, la gimnastică). Este o dată pe care n-am să o uit toată viața.        
 

Războiul continuă în PSD: Dragnea şi Firea se luptă prin şantaje reciproce. Cine sunt „răzgândenii“ PSD care l-au salvat pe Dragnea(Adevarul)
Răzvrătiţii din PSD îl ameninţă pe Liviu Dragnea că vor bloca activitatea parlamentară, în timp ce liderul PSD o ameninţă pe Firea că-i dinamitează majoritatea în Consiliul General al Capitalei, susţin surse din conducerea partidului pentru „Adevărul“. Unii lideri din teritoriu, care iarna trecută îl criticau dur pe Dragnea, s-au răzgândit şi au pus umărul la victoria zdrobitoare a liderului PSD. Liviu Dragnea a câştigat clar disputa cu rivalii săi din partid, însă conflictul nu s-a stins. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Paul Stănescu, Gabriela Firea, Mihai Tudose şi Adrian Ţuţuianu l-au ameninţat pe liderul PSD că vor bloca toate proiectele de lege în Camera Deputaţilor. Cei patru, ca şefi de organizaţii, controlează cam 20-30 de aleşi PSD, deci ar putea strica majoritatea PSD-ALDE din Parlament, cu scopul de a-l presa pe Liviu Dragnea să demisioneze. „A fost doar o bătălie scurtă câştigată. Din punctul meu de vedere, până de sărbători domnul Dragnea va pica, nu-l apucă sărbătorile de iarnă. Este o persoană cu anumite probleme şi nu va ajunge să trăiască sărbătorile alături de Irina. Lumea este sătulă. Toţi cei care sunt acolo, în CEx, sunt oameni aduşi de el, puşi de el, li s-au oferit funcţii de prost-gust şi au acceptat şi s-au umilit şi acum nu au curaj să ridice capul din pământ“, a declarat deputatul PSD Răzvan Rotaru pentru Mediafax. Firea riscă să devină primar de paie Însă şi Liviu Dragnea are un as în mânecă. Liderul PSD i-a transmis Gabrielei Firea că, dacă va continua să-l atace, va rămâne primar doar cu numele, fără să mai poate lua vreo decizie în Primăria Capitalei. În acest moment, majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Capitalei stă într-un singur vot. Dragnea a ameninţat-o pe Firea că ALDE nu va mai vota alături de PSD în Consiliul General, astfel încât proiectele iniţate de ea vor pica la vot. ALDE are patru consilieri generali, deci, în condiţiile în care Tăriceanu se aliază cu Dragnea împotriva Gabrielei Firea, primarul Capitalei va avea doar un rol decorativ. Decizia ar afecta-o profund pe Gabriela Firea, care n-ar mai putea oferi cadouri electorale, deşi e abia la jumătatea mandatului. În cei doi ani la primărie, Firea s-a întrecut în a oferi gratuităţi: vacanţe în Grecia pentru pensionari, vacanţe pe litoralul românesc pentru tineri, vocuhere pentru biciclete, maşini, aspriratoare şi ochelari. În lipsa unei majorităţi în Consiliul General, singura carte pe care poate să o mai joace Firea este victimizarea. Surse din conducerea PSD susţin că între cele două tabere „va urma un joc de-a şoarecele şi pisica“: în timp ce „grupul revoluţionarilor“ va încerca să şubrezească tot mai mult puterea liderului PSD, Dragnea va încerca să-şi izoleze rivalii.
 

Românii îşi cheltuie banii PE HAINE şi TELEFOANE MOBILE. Deşi economisesc DE LA 4 ANI, nu investesc PE TERMEN LUNG(Gandul)
Românii încep să economisească încă de la vârste fragede, însă îşi cheltuie banii pe haine, încălţăminte sau telefoane mobile. Potrivit unui studiu al BCR, investiţiile pe termen lung, în educaţie, sănătate sau pensii nu se află printre priorităţile noastre.Românii îşi cheltuie diferit economiile, în funcţie de generaţie, dar investiţiile pe termen lung lipsesc din priorităţile tuturor, potrivit unui studiu realizat de BCR prin ”Şcoala de bani”. Preferinţele diferă de la o generaţie la alta, iar un top al investiţiilor din primele economii ale românilor de orice vârstă arată astfel:
1. haine şi încălţăminte;
2. biciclete şi patine cu rotile;
3. cadouri pentru alţii;
4. călătorii;
5. investiţii în studii;
6. telefoane şi accesorii;
7. mobilă şi electrocasnice;
8. laptop/calculator;
9. jucării;
10. maşină/şcoala de şoferi.

Format: 

Topic: