Publicat: 25 Ianuarie, 2012 - 07:45
Share

Cine sunt viermii şi ciumpalacii din Piaţa Universităţii(JN)
Într-o nesimţire crasă, senatorul PDL Iulian Urban şi-a permis să-i nu­mească "viermi" pe protestatari. Mai apoi, urmându-i exemplul, un alt lider PDL a spus "ce să faci, nu poţi să-ţi dai demisia pentru nişte ciumpalaci".

Ceea ce nu a putut prevedea actuala Putere este faptul că de 12 zile "ciumpalacii şi viermii" continuă să protesteze. Mai mult, de tot atâtea zile, aceiaşi viermi şi ciumpalaci – e drept, revoltaţi – au obţinut două victorii nesperate în faţa preşedintelui-jucător. Retragerea proiectului legii sănătăţii şi o amânare cu un an a plăţii taxei auto. "Sunt un golan bătrân, dar un vierme tânăr", declara primarul Constanţei, Radu Mazare, într-o emisiune tv, susţinându-i cu tărie pe protestatari. 

La Piaţa Universităţii, fiecare vine cu "tolba" de probleme. Îţi trebuie timp să citeşti ce scrie pe fiecare pancartă... Agăţată în jurul gâtului sau ridicată să se vadă până la Cotroceni, oamenii şi-au scris acolo punctual ofurile. După atâţia ani de tăcere, paharul s-a umplut. Se scandează şi pe ritmuri de muzică... Se fluieră şi se suflă în goarnă. Acolo unde "găştile" sunt mai mari se cântă în mare vervă "Băsescu, lasă-ne, lasă-ne, lasă-ne"... Când le mai trece prin faţă vreo ma­şi­nă de jandarmi, protestatarii încep huiduielile... "Jandarmule, suntem aici pentru viitorul copilului tău", scrie sugestiv pe o pancartă. Oamenii şi-au adus cu ei şi poveştile. Cei mai în vârstă spun cu mândrie că au ieşit în stradă şi în ’89. Acum e rândul ti­ne­retului să schimbe cursul istoriei, sus­ţin oamenii. "Ce să mai faci când s-a furat tot? Viitorul e negru", se întreabă retoric tinerii cu care am stat de vorbă.

 

 

România, ţara unde întreprinzătorii stau la coadă să-şi plătească taxele (ZF)
În pofida zecilor de milioane de euro cheltuite pe sisteme informatice, întreprinzătorii stau la cozi ore întregi, în stradă, să-şi plătească taxele. Modernizarea statului se dovedeşte o vorbă goală. Firmele au ajuns să angajeze special oameni să stea la cozile ANAF.


Nervi, aglomeraţie, îmbrânceli şi nemulţumire - aceasta era atmosfera ieri dimineaţă din faţa sediului Administraţiei Fiscale a Sectorului 2 unde circa 100 de oameni stăteau la coadă pentru a depune la ghişee documente necesare pentru plata impozitelor şi taxelor către statul român.

"Înainte de revoluţie stăteam la coa­dă la carne, acum stăm la coadă să plătim taxe", spune Ion P., persoana fizică autorizată, care stă­tea la coadă la ANAF de jumătate de oră.
În condiţiile în care toate admi­nistraţiile fiscale din toată Europa aleargă după bani şi se străduiesc să îmbună­tăţească gradul de colectare şi să reducă evaziunea fiscală, în România oamenii trebuie în continuare să stea la coadă ca să depună formularele fiscale şi să plătească taxele.

Astăzi expiră termenul limită la care firmele din România trebuie să depună la sediile administraţiilor fiscale o serie de documente necesare pentru plata impozitelor şi taxelor. Printre aceste documente se numără aşa-numitele formulare 100 ("Declaraţie privind obligaţiile de plată la buget"), 300 ("Decont de taxă pe valoarea adăugată"), 104 ("Declaraţie privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor") sau 094 ("Declaraţie privind cifra de afaceri").

 

Militarul prezent ieri la Universitate, eroul protestatarilor: "Şi eu sunt locotenent Alexandru Gheorghe" (RL)
Protestatarii s-au adunat în a doisprezecea zi de proteste. Dacă săptămâna trecută circulau prin piaţă tot felul de pancarte, unele dintre ele care nu aveau nicio legătură cu protestul, în ultimele zile au rămas doar mesajele legate de manifestările antiguvernamentale. În mulţime pot fi distine şi mesaje de încurajare pentru locotenentul care a participat aseară la proteste în uniformă militară.

Atât în faţa Teatrului Naţional, cât şi în Piaţa Unirii, protestatarii au afişat mesaje de solidaritate cu locotenentul Gheorghe Alexandru.  

 

Bombă în „cazul Lucescu”: autorităţile reacţionează, iar „dosarul Miu” poate fi găsit! (EVZ)

EVZ a luat urma dosarului în care familia Lucescu a fost absolvită de orice culpă, deși în urma accidentului rutier comis pe 16 septembrie 1991 a murit o fată de 23 de ani, Georgica Miu.

Soluția neînceperii urmăririi penale (NUP) a fost dată de procuroarea Ana Ghiță, la propunerea ofițerului Ion Ioniță (pe atunci avea gradul de căpitan). Dosarul a fost distrus la Poliție, dar există, se pare, în arhivele altor instituții ale statului. 

În urma presiunii mediatice din ultimele zile, oficialitățile au decis să iasă din letargie.

Un nume important din spațiul public, provenit din lumea Justiției, a anunțat faptul că „dosarul Miu” poate fi găsit!


 

Boc şi ai lui dau înapoi în chestiunea revoluţionarilor (Adevarul)
„Adevărul“ a tras ieri un semnal de alarmă cu privire la posibiliea ca revoluţionarii să reintre în posesia beneficiilor. Guvernul şi-a corectat imediat poziţia.

La 20 ianuarie 2012, un grup de revoluţionari în frunte cu Teodor Mărieş, preşedintele „Asociaţiei 21 Decembrie 1989", semna un protocol cu doi parlamentari PDL, Mircea Toader şi Ioan Oltean. Protocolul prevedea, între altele, că vor exista discuţii între ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi secretarul de stat al revoluţionarilor, George Costin, în vederea identificării soluţiei financiare pentru plata indemnizaţiilor categoriei luptătorilor cu merite deosebite în Revoluţie.

„Luptătorii" nu mai primesc stipendii lunare până la finalul anului 2012, măsura fiind luată la sfârşitul anului trecut, pe fondul austerităţii. Reluarea imediată a sistemului de indemnizaţii ar fi avut ca efect diminuarea protestelor de stradă din întreaga ţară, nucleul dur al manifestaţiilor din aceste zile fiind format din revoluţionari furioşi că au rămas fără bani.

 

PNL şi-a depus demisiile în buzunar (Puterea)
Mai mulţi parlamentari ai PNL au anunţat luni şi marţi că au demisionat din Parlament. Numărul acestora este încă incert, dar potrivit unor surse din PNL, este vorba despre aproximativ 30 de deputaţi şi senatori. Demisiile lor nu au fost înregistrate oficial la Parlament, iar preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri-seară că “nici o persoană şi nici un parlamentar al PNL nu a demisionat”.

 

Deputatul PNL Ludovic Orban a anunţat luni seara că demisionează din Parlament. După el, mai mulţi colegi liberali au făcut anunţuri similare. Horia Cristian, deputat liberal de Timiş, anunţa tot luni seara că el şi alţi 20 de deputaţi PNL şi-au dat demisiile. “Am vrut să arătăm că parlamentarii PNL nu sunt la fel precum ceilalţi şi am demonstrat că printre aceştia este şi Horia Cristian, care nu este un parlamentar ca şi ceilalţi. Demisia mea este în alb, pe masa lui Crin Antonescu. Vrem să ajungem la o masă critică ce se retrage din Parlament, pentru a-l face nefuncţional şi obligat să declanşeze alegeri anticipate”, a declarat Horia Cristian, citat de Agerpres. Fostul ministru al apărării în guvernul Tăriceanu, deputatul Teodor Atanasiu, a făcut publică demisia din Parlament pe pagina sa de Facebook: “Astăzi am înaintat preşedintelui Crin Antonescu demisia mea din calitatea de deputat în Parlamentul României. Am făcut acest gest pentru a-mi arăta solidaritatea cu revendicările protestatarilor, cu dorinţele cetăţenilor şi pentru a nu mai gira cu prezenţa mea în Parlament o democraţie parlamentară care nu există. De mâine voi milita, inclusiv în stradă, pentru alegeri anticipate (prezidenţiale şi parlamentare). Sper ca acest gest, al meu şi al colegilor mei, va dovedi că nu toţi politicienii sunt la fel!”.

 

FMI: daţi salarii şi pensii! Boc: NU! (Telegtaf)
Şi, la un moment dat, într-o Românie îndobitocită de lipsuri, taxe şi declaraţii politice elucubrante, îşi face apariţia delegaţia FMI. Întâmpinată cu surle şi trâmbiţe de guvernanţi, sursă de glumiţe cu ciorapi găuriţi şi pantofi rupţi, delegaţia FMI face, în România descrisă mai sus, o figură incredibilă: după ce trage puţin de urechi Guvernul, FMI-ul, în româneasca stricată a şefului său suprem, Jeffrey Franks, face mai multe propuneri, dintre care Guvernul trebuie să aleagă pentru a creiona viitorul financiar şi social al României. Şi, pentru că oferta şi sugestiile FMI au fost mari, iar şeful Guvernului nostru, mic, alegerile, la nivelul ţărişoarei noastre, au fost şi ele pe măsură, închistate şi stupide. Astfel, România a luat multe miliarde de la FMI (peste 20!), obligându-se să le plătească în multe zeci de ani de-acu’ încolo. Am spus România? Mă scuzaţi, am vrut să spun preşedintele României şi al său Guvern subordonat, care s-au trezit cu tranşele internaţionale în faţa ochilor, şi-au scufundat mânuţele până la coate şi le-au făcut să dispară. Acum, pentru că FMI pusese nişte condiţii, la nivel de sugestie, Boc şi-al său preşedinte portocaliu s-au gândit să le ia drept porunci, că tare mai sunau bine: “Sugerăm o reducere a bugetului de stat pentru plata salariilor bugetarilor”, a spus FMI. “Gata, şefu’, s-a făcut! Câţi dăm afară?”, a strigat, trosnindu-şi călcâiele, micuţul premier. “Păi, aşa, cât să vă scadă vizibil bugetul pentru plata salariilor, că de… la stat sunt guri multe”. “Gata, şefu’! 1.000.000 în doi ani e bine? Că nu-i putem da afară pe toţi odată, că ne sar ăştia în cap!”. Şi tot aşa. Domeniile au fost luate pe rând, şi tot pe rând, profesori, ceferişti, agricultori, medici, funcţionari publici au îngroşat rândurile şomerilor ale căror indemnizaţii tot statul trebuia să le plătească?! A stat micuţul premier puţin pe gânduri şi a vorbit cu şeful său direct: “Ce facem, şefu’, că şi pe ăştia tot noi trebuie să-i plătim?”. Răspunsul a venit imediat: “România, ţară de asistaţi social! Ia caută în dosarele handicapaţilor, mai răreşte-i, apoi mai redu din indemnizaţiile pentru mame, alocaţiile pentru elevi, vezi tu! Şi… ştiu! Îngheţăm salariile şi pensiile pentru 2012 şi nu le mai dăm la amărâţii de profesori şi la militarii disponibilizaţi drepturile câştigate în instanţă… mă rog, le eşalonăm pe o mie de ani, vedem noi…”. “Gata, şefu’!” Şi s-a făcut! Când opinia publică, prin vocea massmediei şi a liderilor sindicali s-a făcut auzită, B&B şi-au unit repede degeţelele, arătând către FMI! “FMI este de vină, ei ne-am impus măsuri de austeritate până trece criza”! Care criză, că la noi, anul trecut, Băsescu ne explica cât suntem de minunaţi şi cum, la noi, nu există criză, ziarele fiind de vină pentru isteria din rândul populaţiei. Mai mult, ministrul nostru de Finanţe a luat un premiu european pentru “cel mai tare ministru ever”, dat fiind măsurile de austeritate luate şi rezultatele pe care acestea urmau să le dea pe viitor. Acum, vine din nou FMI şi zice că îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012 va face bugetul mai constrângător, cu efecte negative asupra cererii interne şi creşterii economice. Din acest motiv, stafful FMI recomandă ca autorităţile să ia în considerare o creştere modestă a salariilor şi pensiilor în 2012, dacă condiţiile bugetare o permit. Adicătelea, din nou, diplomaţia europeană ne loveşte în plex, “recomandarea” FMI lăsând libere la interpretare mai multe sensuri decât are Autostrada Soarelui. Dar, ca să nu ne facem prea multe iluzii, micuţul premier, cu mânecuţele din nou suflecate, iese la rampă şi explică: “nu sunt bani la buget!”, nuanţând însă - culmea tupeului! - că Guvernul se gândise la o atare creştere, dar… s-a rezolvat, nu se poate! Cum? Nu sunt bani la buget? Dacă cele peste 20 de miliarde luate cu împrumut de la FMI ar fi fost investite în creşterea economică atât de vehiculată de B&B, am fi avut cea mai înfloritoare economie din univers. Dar, cum nu avem, nu putem să nu ne întrebăm “unde dumnezeu s-au dus 20 de miliarde de euro, de acum nu avem bani nici măcar pentru o creştere modestă a unui buget de salarii oricum drastic micşorat?”. Mai mult decât atât, FMI închide sensul de mers al Guvernului Boc şi explică cum că, dacă nu se vor face niciun fel de creşteri de salarii şi pensii şi niciun soi de investiţie în nimic, acest lucru va avea anumite consecinţe. Pe lângă faptul că “nu sunt bani”, micuţul premier a şi comentat noua recomandare FMI: Guvernul nu are "peste noapte" resurse financiare pentru aceste majorări, a adăugat Boc, explicând, halucinant (citiţi cu atenţie!): "Nu e recomandarea FMI (mărirea pensiilor şi salariilor – n.r.), e ceea ce Guvernul a spus de la elaborarea bugetului (!!!)".

 

Unirea ţării împotriva puterii (Azi)

Protestele s-au extins în toată Capitala. Astăzi sunt anunţate încă 18 mitinguri autorizate

Ziua a 12-a de proteste a coincis, ieri, cu Ziua Micii Uniri. Românii au aniversat-o cu huiduieli în pieţele publice din toată ţara.

 În semn de solidaritate cu cei care protestează de aproape două săptămâni în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, câteva mii de cadre militare disponibilizate şi în rezervă au manifestat, ieri, în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând demisia preşedintelui şi a Guvernului. La protest au mai participat membri ai 16 federaţii sindicale din Învăţământ, Sănătate şi Transporturi.

După câteva ore de proteste şi huiduieli la adresa puterii, strigate în faţa Guvernului, manifestanţii au pornit în marş spre Televiziunea publică, reclamând că jurnaliştii TVR nu au relatat corect desfăşurarea evenimentelor de stradă.

„La TVR există o manipulare, o relatare subiectivă, la fel ca în decembrie 1989. Protestul nostru va continua în toate pieţele libere din toate oraşele libere din România“, a declarat unul dintre protestatari.

Atât în timpul marşului, cât şi în faţa sediului TVR, protestatarii au scandat „Trăiască Ardealul, Moldova şi Ţara Românească“, „Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim“, „Afară, afară cu javrele din ţară“, „Nu ne-aţi ciuruit, ne-aţi jefuit“, „Rezervist în armata NATO am fost declarat vierme în România“.

O delegaţie a protestatarilor, condusă de preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate şi în Rezervă (SCMDR), Mircea Dogaru, a intrat la discuţii cu reprezentanţii TVR, unde au cerut transmiterea în direct a întrevederii, ceea ce s-a şi întâmplat la TVR Info. Delegaţia a prezentat un Memorandum în 12 puncte al protestatarilor, în care aceştia cer îndepărtarea Rodicăi Culcer din instituţie, prezentarea corectă şi nepărtinitoare a realităţii româneşti, necenzurarea informaţiei, demisia lui Traian Băsescu, alegeri anticipate şi separate.