Share
25 Ian 2016 - 08:35

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

STENOGRAME Cum a fost turnat Gheorghe Nichita la DNA de finul care i-a dat şpagă(Adevarul)
Gheorghe Nichita a fost înregistrat de procurorii DNA în timp ce vorbea despre şpaga primită de la firmele UTI şi IBC, cărora le-a atribuit contractul pentru implementarea sistemului de management al traficului. Când DNA a intrat pe fir, Nichita a dat dispoziţie ca banii primiţi mită să fie daţi înapoi la UTI, ca şi cum ar fi încasări necuvenite.Gabriel Mardarasevici, unul dintre finii primarului suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita, este  cel care a purtat tehnica de înregistrare care le-a adus procurorilor principalele probe în dosarul de corupţie în care edilul a fost trimis în judecată. Asta reiese din rechizitoriul prin care Nichita a fost deferit justiţiei pentru luare de mită, după ce ar fi pretins 10% din valoarea contractului privind managementul traficului rutier, câştigat de asocierea UTI Group - Information Business Consulting SRL (IBC). De altfel, chiar Nichita a fost cel care ar fi sugerat asocierea dintre cele două firme pentru a le atribui contractul. El a fost filmat cu camera ascunsă de martorul-cheie Mardarasevici (care controlează firma IBC SRL) în timp ce vorbea despre şpaga primită în contul acestui contract. La sfârşitul săptămânii trecute, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis că rechizitoriul întocmit de procurori pe numele lui Gheorghe Nichita este legal întocmit şi au dispus începerea procesului. Nichita: „Dacă e, tu nu m-ai rugat, eu n-am făcut nimic…” Strâns cu uşa de anchetatori, Gabriel Mardarasevici a acceptat să colaboreze cu DNA şi l-a înregistrat pe Gheorghe Nichita. Lucrurile s-au precipitat în momentul în care DNA a deschis oficial dosarul de corupţie. Nichita a intrat în panică şi i-a cerut lui Mardarasevici să scape de o parte din şpagă, suma fiind virată de UTI în conturile firmei IBC pentru a fi spălată.  „În contextul în care vorbisem despre suma mare de bani care a ajuns de la UTI la IBC, Nichita Gheorghe mi-a spus să le-o dau înapoi ca şi cum ar fi încasare necuvenită“, le-a mărturisit procurorilor Gabriel Mardarasevici. Nichita era convins că este monitorizat şi i-a spus Mardarasevici ce să declare în cazul în care va fi săltat de procurori. Gabriel Mardarasevici: … Ştii ce mă stresează? Deci când am fost la Urdăreanu… deci ei o dădeau scăldată. Zic: „băi Mihai, ce pana mea?!“ Şi el tot o dădea: „Aaaa, proiectul merge extraordinar!“ La el la birou… Gheorghe Nichita: (în şoaptă) Noi suntem monitorizaţi… Gabriel Mardarasevici: Da, mă, şi ăsta… Gheorghe Nichita: (în şoaptă)… dacă e, tu nu m-ai rugat, eu n-am făcut nimic… „Securiştii“ de la UTI Pentru a-l face să vorbească despre şpaga primită, Gabriel Mardarasevici i-a spus primarului că cei de la UTI nu vor să mai răspundă la telefoane, în contextul audierii la DNA a mai multor angajaţi ai companiei şi că el a rămas cu „mortul“ (banii de şpagă). Nichita a încercat să-l liniştească pe Mardarasevici în privinţa celor de la UTI: „Ştii că ăştia sunt securişti!“.

Topul judeţelor în care românii vor să scrie în Constituţie că familia e formată din bărbat şi femeie. Când ajunge în Parlament iniţiativa de revizuire, susţinută de Biserică(Gandul)
Coaliţia pentru Familie care, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române, vrea modificare Constituţiei astfel încât în legea fundamentală să scrie că familia se întemeiază pe căsătoria dintre bărbat şi femeie, a strâns deja 900.000 de semnături de susţinere. Deocamdată, însă, nu poate depune proiectul la Parlament neavând câte 20.000 de semnături din jumătate din judeţele ţării, aşa cum prevede legea. Au fost însă şi judeţe fruntaşe, susţine Eduard Dumitrache, unul dintre liderii Coaliţiei pentru Familie. La Iaşi s-au strâns deja peste 100.000 de semnături, în Neamţ peste 80.000, la Suceava peste 60.000, la Bihor peste 50.000. Până se va depune la Parlament iniţiativa, termenul fiind mai 2016, Dumitrache spune că „din punct de vedere al entuziasmului şi sinergiei realizate la nivelul societăţii civile putem spune că Iniţiativa pentru Familie este un succes”.Prima iniţiativă cetăţenească de anvergură pentru modificarea Constituţiei este justificată de susţinătorii demersului prin faptul că familia tradiţională este în pericol şi trebuie apărată. De cine? „De elementele de disoluţie ce sunt cultivate în prezent în societate”, spune  Eduard Dumitrache, coordonatorul pentru Bucureşti al Coaliţiei pentru Familie. Printre acestea, menţionează el, sunt „sexualizarea excesivă a mediului social, lipsa unor politici de încurajare a constituirii familiei, a dezvoltării ei, a naşterii şi creşterii copiilor”. Nu în ultimul rând, Dumitrache vorbeşte despre „dizolvarea familiei prin aparenta deschidere către minorităţile sexuale, poligamie”. „De fapt, pretinsa lărgire a familiei prin accesul minorităţilor sexuale înseamnă modificarea integrală a noţiunii de familie şi desfiinţarea ideii de familie aşa cum a fost înţeleasă ea din cele mai vechi timpuri. Iniţiativa nu este în contratimp cu evoluţiile europene, ci dimpotrivă, mai multe ţări au consacrat constituţional familia ca fiind întemeiată pe căsătoria liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie. În fapt, iniţiativa noastră civică creează necesitatea obiectivă a unui referendum în care întreg poporul român, titularul suveranităţii, să se pronunţe democratic asupra unei chestiuni ce afectează identitatea noastră colectivă”, a declarat el pentru gândul.
De altfel, aceasta este şi miza. Dacă acest demers fără precedent ar avea şanse de succes, atunci în România căsătoriile între persoane de acelaşi sex ar fi fie imposibile într-un viitor apropiat.

Răsar alte afaceri şi multe combinaţii politice ale tehnocratului Biriş(Jurnalul)
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, şi-a publicat declaraţiile de avere şi de interese pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Odată făcute publice informaţiile referitoare la averea şi participaţiile sale în diverse afaceri, se întregeşte tabloul pe care emisiunea „Exces de Putere” şi „Jurnalul Naţional” le-au dezvăluit, săptămâna trecută, referitoare la apetenţa actualului demnitar însărcinat cu atragerea de fonduri la bugetul statului român pentru companii offshore, deschise în paradisuri fiscale, pentru eludarea plăţilor unor impozite către stat. Totodată, se dezvăluie o altă încrengătură de companii, aflate sub controlul lui Gabriel Biriş chiar în prezent, din care face parte fostul comisar european Leonard Orban, fratele mai mic al deputatului PNL Ludovic Orban şi fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, dar şi un fost mare fotbalist. Deşi situația lui Biriş este una extrem de controversată, secretarul de stat nu a făcut precizări pe marginea acestui subiect. Totodată, până în prezent, nici premierul Dacian Cioloş nu a lăsat de înţeles că urmează să ia vreo măsură în privinţa lui Gabriel Biriş.
Oana Zamfir a prezentat, vineri, în cadrul emisiunii „Exces ce Putere”, o a doua parte a anchetei referitoare la afacerile pe care Gabriel Biriş le controlează. Ies, astfel, la iveală, chiar din documentele pe care secretarul de stat le-a întocmit oficial, alte două căsuțe poştale deschise în srăinătate, extinzând, cu alte cuvinte, numărul offshore-urilor de casă ale acestuia la şase. „Jurnalul Naţional” prezintă schema noilor afaceri ale demnitarului tehnocrat.
Încă o companie înfiinţată de un LTD
Astfel, potrivit declaraţiei de avere, dar şi a celei de interese depuse, Gabriel Biriş face câteva menţiuni extrem de interesante cu privire la participaţiile sale în diverse companii româneşti sau străine. Pe lângă celebrul deja offshore Fusilier Limited, secretarul de stat de la Finanţe precizează faptul că deţine 50% din acţiunile unei firme SC Lokita SRL. Este trecut greşit numele, întrucât firma în cauză se numeşte SC Lokita Consulting SRL. Ei, bine, şi această societate face parte din acelaşi registru al paradisurilor fiscale cipriote cu care ne-a obişnuit, deja, domnul Biriş. SC Lokita Consulting SRL a fost înfiinţată în anul 2009 de către căsuţa poştală Lokita Consulting Limited, cu sediul în Limassol, offshore care, de altfel, a deţinut întregul pachet de acţiuni al companiei româneşti. Firma a avut sediul, chiar de la înfiinţare, la adresa din str. Emanoil Porumbaru nr. 77, Bucureşti, locaţie care a găzduit mai multe afaceri ale lui Gabriel Biriş. Obiectul de activitate al SC Lokita Consulting SRL a fost, încă de la naşterea firmei, „dezvoltarea şi promovarea imobiliară”.

Drama businessurilor antreprenoriale din Europa Centrală şi de Est: Ştim cine eşti, credem în afacerea ta, dar trebuie să sunăm la Viena, pentru că acolo se aprobă creditul(ZF)
Cei care conduc cele mai mari bănci comerciale din Europa Centrală şi de Est – UniCredit/BankAustria, Erste, Raiffeisen - sunt bucuroşi că această zonă are o creştere dublă sau triplă faţă de Europa Occidentală (3% vs. 1%), iar potenţialul nu s-a epuizat. “Mai există loc  pentru vânzarea de credite ipotecare sau de consum, iar la nivel de corporate vrem să finanţăm întreprinderile mici şi mijlocii, care aparţin antreprenorilor naţionali” este cuvântul de ordine al bancherilor comerciali.
Analiştii şi cei care administrează fondurile de investiţii de portofoliu (plasament în acţiuni, obligaţiuni, titluri de stat) judecă zona şi ţările doar prin cifrele macro. Aşa se face că România a ajuns un star în regiune, cu o creştere economică de aproape 4%, fără inflaţie, cu un curs valutar stabil, cu deficitul bugetar ţinut sub control (parafa FMI sau a Comisiei Europene este esenţială) şi fără deficit de cont curent. A fost problema cu creditele neperformante, când România a ajuns pe locul doi în Europa, după Grecia, cu 24%, dar acum această rată s-a redus la 12%, deci nu mai e nicio problemă.  La altceva nu prea se uită analiştii şi administratorii de fonduri.Dacă trecem de cifrele macro, peisajul se schimbă dramatic, în special la nivelul firmelor mici şi mijlocii naţionale, pentru că cele mari sunt deţinute într-o proporţie foarte mare de multinaţionale.
Cazul lui Artur Gevorkyan, proprietarul şi directorul grupului Gevorkyan din Slovacia, este relevant pentru toate firmele antreprenoriale din zonă. Acest armean, inginer de avioane, care acum 20 de ani a pornit în Slovacia un business de fabricare de componente pentru diverse industrii (auto, metalurgie etc.) de 20 de milioane de euro pe an (cu intenţia de a ajunge la 40 de milioane de euro până în 2018), a explicat în faţa bancherilor, investitorilor şi analiştilor prezenţi la tradiţionala conferinţă Euromoney de la Viena pentru Europa Centrală şi de Est de la începutul fiecărui an cum stă treaba în realitate. Mulţi nu prea au zâmbit.
“Pentru fiecare solicitare de finanţare, de credit, pentru fiecare business plan, bancherii locali îmi spun: Te cunoaştem, credem în tine, în business planul tău, dar... trebuie să sunăm la Viena, să vedem ce spun ei, pentru că acolo se aprobă creditul. Nimeni nu mai ia o decizie la nivel local, naţional. Cu acelaşi business plan, o bancă îţi dă şase milioane de euro, mai puţin decât ai nevoie, o alta patru, iar alta zero. Discutăm cu bancherii numai despre scenariile negative, că business plan-ul este prea optimist sau că intrăm în faliment etc. Nu există alternativă reală de finanţare la sistemul bancar atunci când ai nevoie de bani. Lucrăm cu Citibank, OTP, UniCredit, Erste, niciodată mai mult de o bancă din aceeaşi ţară. De ce? Dacă se întâmplă ceva la Viena?

Deputatul Ion Stan, în pragul condamnării pentru dezvăluiri de operaţiuni ultrasecrete?

Ce legătură are M.R. Ungureanu cu moartea lui Teo Peter şi cu rechemarea grăbită a ambasadorului american(Cotidianul)
Nu ştiu dacă dezvăluirile legate de ROMARM sau acuzele de agent de influenţă la adresa lui Traian Băsescu i-au cauzat lui Ion Stan. Dar dacă soarta sa a fost influenţată de ceva, atunci declaraţia politică legată de implicarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în cazurile Teo Peter şi Omar Hayssam cu siguranţă a cântărit cel mai mult.Ea a fost făcută în 12 iunie 2012 şi apare pe site-ul Camerei Deputaţilor cu data de 13 iunie 2012. În noiembrie, acelaşi an, Ion Stan a fost ţinta unui flagrant înscenat de DNA pentru care trage ponoasele şi acum. După rezolvarea cazului Teo Peter, Mihai Răzvan Ungureanu a devenit premier. Ion Stan afirmă că în urma unei ”mutări în plic”. Sigur această declaraţie cu dezvăluiri şocante a trecut graniţa şi i-a schimbat soarta lui Ion Stan. De aici trebuie să fi început războiul său cu SRI şi cu filo-americanul George Maior (acum ambasador al României în SUA), de aici trebuie să fi fost abandonat de PSD şi de Victor Ponta şi tot de la această declaraţie politică a început ofensiva lui Traian Băsescu. De la această declaraţie politică, ultima făcută în plen, deputatul Ion Stan a devenit o ”problemă de stat”.

 

Arhitect român din Norvegia, către PARLAMENTARII care s-au implicat în cazul Bodnariu: Soţii Bodnariu fac obiectul unei anchete penale. Statul român are drept cutumă să intervină în anchete penale ale altor state?(EVZ)
Ioana Christenson, este de profesie arhitect şi trăieşte la Oslo. Aceasta a fost invitată la Ambasada României de la Oslo pentru a participa la o întâlnire cu grupul de parlamentari din România care s-a deplasat în Norvegia pentru a face verificări în cazul soţilor Bodnariu. Intrigată de modul în care parlamentarii români abordează acest caz, Ioana Christenson le-a atras atenţia că situaţia soţilor Bodnariu nu este chiar aşa cum a fost prezentată de unele televiziuni din România, în special Antena 3. Ioana Christenson a descris în detaliu cum a decurs întâlnirea, expunând o situaţie jenantă pentru un parlamentar din delegaţie. În opinia acesteia, parlamentarii români au minţit din dorinţa de a satisface clientela politică şi religioasă.
În timpul întâlnirii cu parlamentarii români Ioana Christenson a atras atenţia că în cazul Bodnariu este vorba şi despre o anchetă penală şi i-a întrebat dacă li se pare normal ca nişte reprezentanţi ai statului român să încerce să intervină într-o astfel de anchetă declanşată pentru comiterea unor infracţiuni. După ce a luat parte la această întâlnire, Ioana Christenson a descris discuţiile cu lux de amănunte pe pagina ei de Facebook.
 

 

Rubrici: