25 Ian 2019 - 08:27

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:  

Sorina Pintea: Săptămâna viitoare vom lua o decizie în ceea ce priveşte declararea epidemiei de gripă(Jurnalul Naţional)
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că Institutul Naţional de Sănătate Publică urmează să prezinte marţi situaţia cazurilor de gripă şi că în baza acestor informaţii se va lua o decizie în ce priveşte declararea epidemiei. "Dacă vom avea trei săptămâni la rând săptămână epidemică, cu siguranţă vom lua această decizie (de a declara epidemie de gripă în România, n.r.). De aceea am şi cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică ca în ziua de marţi să publice situaţia la nivel naţional, astfel încât să putem lua deciziile care se impun, cât mai repede", a precizat ea pentru Digi24. Ministrul a menţionat că decizia suspendării cursurilor se poate lua punctual de către Inspectoratul Şcolar, în colaborare cu cel de sănătate publică, acolo unde este necesar. "Opinia mea personală este că ar trebui să se ia măsurile cele mai dure în acest moment, pentru că situaţia este îngrijorătoare. (...) (În cazurile punctuale, n.r.), inspectoratele şcolare transmit direcţiilor de sănătate publică numărul de îmbolnăviri din şcolile respective şi anunţă că pot să suspende cursurile. Deci, nu este necesară intervenţia Ministerului Sănătăţii în acele situaţii", a spus ea. În ce priveşte situaţia stocurilor de vaccin antigripal, Sorina Pintea a declarat că în acest moment mai există aproximativ de 24.000 de doze în stoc, dar că Ministerul Sănătăţii a luat decizia suplimentării, astfel încât săptămâna viitoare ar urma să mai ajungă la cabinetele medicilor de familie încă 25.000 de doze. "Menţionez că achiziţia s-a făcut pe baza estimărilor trimise de către direcţiile de sănătate publică, la solicitarea medicilor de familie. Aş vrea să atrag atenţia că, totuşi, aceste suplimentări ar fi fost necesar a fi cerute încă din decembrie, pentru că necesită nişte proceduri", a mai spus ea. Ministrul a subliniat că aceste vaccinuri sunt destinate pacienţilor din grupele de risc, care beneficiază de ele în mod gratuit. Restul populaţiei trebuie să-şi achiziţioneze vaccinul din farmacii. 
 

A început războiul pe cursul valutar! BNR: Este pusă la îndoială încrederea în România. PSD: BNR este responsabilă de curs, să folosească rezerva valutară pentru a-l controla. Analiştii: Taxa bancară a determinat o aversiune puternică la risc a investitorilor. Casele de schimb: lumea s-a panicat, vine şi cumpără euro(Ziarul Financiar)
Adrian Codîrlaşu, preşedinte asociaţiei analiş­tilor financiari CFA România, apreciază că şocul s-a mai temperat în privinţa cursului leu/euro, însă pentru viitor anticipează creşterea volatilităţii pe pieţele financiare româneşti din cauza ordonanţei de urgenţă 114/2018, care a determinat o aversiune la risc puternică a investitorilor. „Cred că acum cursul este într-un echilibru relativ. Şocul s-a mai temperat poate pentru o perioadă, însă opinia mea este că vom avea volatilitate în viitor, în general pe pieţele financiare româneşti, din cauza acestei situaţii cu ordonanţa. Nu numai pe curs de schimb, ci şi pe celelalte pieţe“, a declarat Adrian Codîrlaşu la emisiunea ZF Live. Pe pieţele internaţionale cursul euro/leu a deschis ieri la 4,634, iar la prânz un euro se tranzacţiona cu 4,77 lei, în creştere cu 0,15% faţă de nivelul de deschidere, potrivit investing.com. Cea mai recentă cotaţie oficială a BNR, din 23 ianuarie, afişa un curs euro/leu de 4,7569. Faţă de ziua de marţi, leul s-a depreciat miercuri cu aproape 1%, în timp ce faţă de finalul anului 2018 leul a pierdut aproape 2% din valoare.

 

HAOS în Capitală! Tramvai DERAIAT în zona Ghencea! Accidente în lanț(Evenimentul Zilei)
Circulaţia tramvaielor 41 este blocată vineri dimineaţa, de la ora 5:50, din cauza unui tramvai care a deraiat la terminalul Ghencea, a anunţat Societatea de Transport Bucureşti (STB) într-o postare pe Twitter. "La terminalul Ghencea, la ora 05:50, un tramvai din 41 a deraiat şi din aceasta cauză este blocată circulaţia tramvaielor. Pentru preluarea călătorilor, STB SA a introdus o linie naveta de autobuze. Echipele de intervenţie STB SA sunt la faţa locului şi acţionează pentru remediere", se precizează în anunţ. Potrivit STB, linia navetă de autobuze 641 va prelua toţi călătorii, până la remedierea problemelor apărute pe linia tramvaiului 41 şi reluarea circulaţiei pe această linie.    
 

 

De ce se luptă românii să intre în Poliţie. Cum a ajuns Academia de Poliţie să bată Facultatea de Medicină(Adevarul)
Peste 8.000 de aspiranţi la uniforma de poliţişti s-au bătut pe cele aproape 300 de locuri din Poliţie scoase la concurs. Tinerii sunt atraşi de banii siguri de la stat, dar şi de un statut privilegiat în societate, spun specialiştii în domeniu. Mediul sigur, veniturile şi facilităţile pe care uniforma de poliţist le oferă sunt doar câteva dintre motivele pentru care 8400 de tineri se bat zilele acestea pe cele 290 de posturi de ofiţeri, agenţi şi personal contractual, scoase la concurs la nivelul structurilor Poliţiei Române. Salariile sunt ca un magnet În opinia specialistului în recrutare Gabriel Chicioreanu, posturile din poliţie au devenit interesante pentru candidaţi din mai multe puncte de vedere. „Este un cadru bine organizat, bine ierarhizat, în care ştii exact ce ai de făcut. Cei care sunt ordonaţi şi organizaţi au mari şanse să lucreze într-un astfel de domeniu. Pe de altă parte, faptul că cei care lucrează în poliţie pot ieşi la pensie în jurul vârstei de 45 de ani şi ulterior se mai pot angaja, este un mare avantaj. De asemenea, contează faptul că în Poliţie ai şansa să şi evoluezi de la un grad la altul”, a explicat Gabriel Chicioreanu.  Potrivit acestuia, posturile din sistemul public au început să devină tot mai interesante pentru candidaţi. „Practic, locurile de muncă pe care statul le scoate la concurs au devenit mai atractive decât cele din mediul privat. Asta pentru că, în primul rând, salariile sunt mult mai mari. Având în vedere creşterile salariale din mai multe domenii de activitate, tot mai multe persoane au început să fie interesate să migreze din mediul privat spre cel public”, a completat Gabriel Chicioreanu.

 

INFRINGEMENT contra Austriei: Indexarea e profund nedreaptă. Nu există lucrători, nici copii de categoria a doua în Uniunea Europeană(Gandul)
Comisia Europeană a lansat joi o procedură de infringement contra Austriei pentru controversata lege privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul austriac. Juliane Bogner-Strauss, ministrul austriac al Familiei, a replicat că noua lege este compatibilă cu reglementările comunitare."Continuăm să considerăm că soluţia aleasă este compatibilă cu dreptul european", a declarat Juliane Bogner-Strauss pentru agenţia de presă APA.
Pe 7 ianuarie, ministrul austriac al Familiei a respins criticile Bucureştiului privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor, afirmând că România, în calitatea de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, trebuie să aibă o poziţie neutră. ”Pentru o ţară care exercită Preşedinţia Consiliului UE, ar fi normal să adopte poziţia unui coordonator onest şi să acţioneze cât mai neutru posibil," declara la acea vreme Bogner-Straus. "Indexarea alocaţiilor aduce mai multă corectitudine. În acest caz nu este vorba de salariu sau de asigurări sociale. Toţi părinţii primesc acelaşi procentaj raportat la nivelul de trai şi toţi părinţii din UE, din Spaţiul economic european şi din Elveţia sunt trataţi egal."auss.

Format: 

Topic: