Share
25 Iun 2018 - 08:24

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

La 11 luni de la condamnarea magnatului Popoviciu, instanța încă deliberează asupra prejudiciului din dosar(Jurnalul Naţional)
Au trecut exact doi ani de când Curtea de Apel București a pronunțat, pe fond, hotărârea prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat la închisoare în dosarul în care s-a judecat unul dintre cele mai importante jafuri imobiliare de după Revoluție. De asemenea, au trecut aproape 11 luni de când, la Înalta Curte de Casație și Justiție, sentința de condamnare la închisoare cu executare a rămas definitivă. Cu toate acestea, nici până în acest moment, prejudiciul cauzat în acest dosar și care a condus la condamnările respective nu a fost stabilit. Latura civilă a fost disjunsă, de către judecătorul Curții de Apel București Corneliu Bogdan Ioan Tudoran, fiind înregistrat un dosar separat care, până în prezent, nu a fost soluționat. Mai mult, deși nu se cunoaște prejudiciul creat, deși nu există nici cel mai mic indiciu oficial pentru ce pagubă inculpații se află, unii dintre ei, în spatele gratiilor, iar alții așteaptă să vadă dacă vor fi extrădați sau nu în România, Înalta Curte de Casație și Justiție a mai soluționat două etape ale acestei povești. Respectiv, au fost respinse definitiv atât contestația în anulare formulată de Puiu Popoviciu, cât și recursul în casație formulat de tot lotul de inculpați din acest dosar. Latura civilă, pe fond, încă se judecă, din 2016. Mâine, completul penal al Curții de Apel București, condus de judecătorul Corneliu Bogdan Ioan Tudoran, urmează să ia în discuție cel de-al 38-lea termen de judecată în dosarul care vizează latura civilă, disjunsă din dosarul penal în care omul de afaceri Puiu Popoviciu, împreună cu fostul rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, Alecu Ioan Nicolae, și alții au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea. Soluția pe fond în acest dosar a fost pronunțată de un complet condus de același judecător în 23 iunie 2016. ÎCCJ a reușit să mai dea două sentințe legate de cauză
Mai mult, sentința definitivă în acest proces a fost pronunțată de către Secția Penală a ÎCCJ în data de 2 august 2008, trecând, astfel, alte 11 luni de la decizia finală, fără ca latura civilă să fie soluționată. În timp ce instanța de fond încă deliberează, cu “viteza melcului”, asupra prejudiciului produs de inculpații condamnați în dosarul terenurilor din Băneasa, în penal, Înalta Curte de Casație și Justiție a reușit performanța să soluționeze, definitiv, și căile extraordinare de atac ale inculpaților din dosar. Astfel, nemulțumit de condamnarea la șapte ani de închisoare, dispusă de Secţia Penală de la instanţa supremă, prin Hotărârea definitivă nr. 266/2017, omul de afaceri Gabriel Aurel Popoviciu a formulat, în data de 30 august 2017, o contestație în anulare a acestei decizii. Înalta Curte s-a pronunțat rapid, în nici trei luni, respingând, la data de 17 noiembrie 2017, contestația în anulare, ca neîntemeiată. Pe de altă parte, toți inculpații condamnați definitiv, în vara anului trecut, precum și părțile responsabile civilmente, au formulat, de asemenea, la Înalta Curte de Casație și Justiție, un recurs în casație împotriva aceleiași Hotărâri nr. 266/2017. Recursul în casație a fost înregistrat în 27 februarie 2018, iar la 30 martie, completul de judecată a admis, în principiu, calea de atac extraordinară și, trei luni mai târziu, respectiv pe data de 8 iunie 2018, Înalta Curte a respins ca nefondate recursurile în casație declarate de inculpați, decizia fiind una definitivă.
 

 

O concluzie devastatoare: În cei mai buni ani de creştere economică pentru România şi în ciuda discursului public împotriva multinaţionalelor şi corporatiştilor, PSD şi Dragnea şi-au sărăcit tocmai propriul electorat pe care l-a adus să-i aplaude în Piaţa Victoriei(Ziarul Financiar)
De când a preluat puterea guvernamentală în mai 2012, PSD, şi-a axat discursul public pe ideea că toţi românii trebuie să trăiască mai bine, nu numai electoratul de dreapta al PDL şi, ulterior, al PNL, nu numai multinaţionalele sau corporatiştii, nu numai oamenii plătiţi de Soros. Drept urmare a urmat un val de majorări salariale pentru bugetari, pentru pensionari, dublarea salariului minim pe economie (o treime din salariaţii din România sunt plătiţi cu salariul minim), reducerea taxelor şi impozitelor – scăderea TVA la alimente de la 24% la 9%, scăderea TVA pentru toate bunurile şi serviciile de la 24% la 19%, majorarea salariilor la medici şi personalul medical, reapariţia angajărilor la stat, scăderea impozitului pe dividende. Dar totul s-a făcut şi s-a plătit prin creşterea datoriei publice (cu o sumă mai mare decât cea pe care a luat-o Băsescu şi guvernarea PDL de la FMI la începutul crizei economice, 20 mld euro) şi prin scăderea investiţiilor publice, care este lucrul cel mai devastator pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea economică a României. Beneficiind şi de un context economic internaţional favorabil care a dus la scăderea dobânzilor, inclusiv în România (de la 6% pe an, ROBOR-ul a scăzut la 0,6%), guvernarea PSD a obţinut o creştere economică record, 5-7% pe an. A nu se confunda dezvoltarea economică cu creşterea economică. Dar această creştere economică nu a fost împărţită uniform la nivelul întregii ţări ci dimpotrivă, a dus la o majorare şi mai mare a dezechilibrelor economice dintre marile oraşe şi celelalte. 75% din businessul din România se desfăşoară în 10 judeţe care angajează 80% din forţa de muncă de la nivel naţional. Principalii beneficiari ai acestor creşteri economice record au fost marile companii, corporatiştii, judeţele şi oraşele care au reuşit să atragă investiţii străine. La polul opus judeţele cele mai slabe economic: Mehedinţi, Caraş-Severin, Giurgiu, Teleorman, Vrancea, Vaslui, unde peste 90% din electorat a votat şi votează cu PSD-ul, au sărăcit. Clasamentul economic al judeţelor poate fi găsit în ZF – Capitalul Privat Românesc. Aceste judeţe au atras şi cele mai mici investiţii străine, iar rezultatul se vede printr-o înapoiere tehnologică, educaţională, umană şi de infrastructură.
 

RADIOGRAFIA învățământului românesc. Academician Eugen Simion: „Este inadmisibil! Li se șterge copiilor identitatea națională”(Evenimentul Zilei)
Prima probă de foc din această vară pentru tinerii României – Evaluarea Națională, abia s-a încheiat. Propunem cititorilor o analiză bazată pe cifre și comentarii avizate a rezultatelor de la prima încercare cu care copiii dau piept pe drumul cunoașterii. Astăzi începe și BAC-ul, însă, până la aflarea rezultatelor de la examenul maturității, specialiștii critică dur sistemul actual de admitere la liceu, care ar transforma România într-o societate cu diplome și fără meserii. Pe lângă asta, în acest an, și subiectele creează controverse: texte bizare și autori nesemnificativi. Potrivit datelor centralizate de MEN, sunt multe școli fără niciun absolvent! În județul Dolj există patru unități de învățământ care au obținut anul acesta rezultate absolut nule. La fel și în Constanța. La Liceul Teoretic „Radu Prișcu” din Dobromir, niciun candidat nu a promovat Evaluarea. Mediile s-au situat între 1.00 și 4.20. La fel s-a întâmplat și în cazul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Canlia, unde elevii au obținut medii între 1.10 și 3.72, iar acestea sunt doar câteva exemple. Absolvenții de gimnaziu care nu s-au înscris la Evaluarea Națională ori s-au înscris, dar nu au participat au avut posibilitatea de a se înscrie în învățământul profesional/dual, unde admiterea nu este condiționată de susținerea Evaluării Naționale. Anul acesta sunt disponibile 38.345 de locuri la învățământ profesional la nivelul întregii țări, din care 5.542 de locuri sunt alocate învățământului dual. Înscrierile pentru învățământul profesional și dual s-au încheiat pe data de 19 iunie. Urmează perioada de preselecții și probele eliminatorii.
 

Surse. Viorica Dăncilă a anulat o vizită externă ca să rămână în ţară săptămâna viitoare, când PSD pregăteşte ordonanţa de urgenţă pe Codul penal(Adevarul)
Premierul Viorica Dăncilă a anulat pe ultima sută de metri vizita din Oman, programată la începutul săptămânii viitoare, invocând situaţia politică internă, au declarat surse guvernamentale pentru „Adevărul“. Guvernul va adopta, zilele viitoare, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei penale, care va anula condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea, susţin surse politice. Vizita premierului Viorica Dăncilă în Oman era programată pentru intervalul 24-26 iunie. „Erau puse la punct toate detaliile. Premierul s-a răzgândit pe motiv că urmează o săptămână politică agitată şi a anulat vizita în ultimul moment, mai exact vineri, deci cu mai puţin de 48 de ore înainte de plecare“, susţin sursele citate.  Conducerea PSD se va reuni săptămâna viitoare cu scopul de a mandata Guvernul să adoptate o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codrului penal şi a Codului de procedură penală, după modelul Ordonanţei 13, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“.  Miercuri este programat şi votul pentru moţiune de cenzură depusă de PNL. La începutul lunii mai, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, spunea, în Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor, că se lucrează la un turneu al premierului Viorica Dăncilă în Arabia Saudită, Quatar, Kuweit, Oman şi Emiratele Arabe Unite.
 

VANGHELIE iese la atac. JUDECĂTORII au discutat la COLDEA dosarul lui DRAGNEA. Ce spune despre SUCCESORUL lui Kovesi(Gandul)
Marian Vannghelie DEZVĂLUIE că, în data de 19 iunie, mai mulţi judecători de la instanţa supremă s-au întâlnit în casa fostului prim-adjunct al SRI, FLORIAN COLDEA, pentru a se discuta despre unele DOSARE, inclusiv cel al liderului PSD, Liviu Dragnea.„Ştiţi unde este casa domnului Coldea? Lângă T14. (...) Pe 19 iunie, au fost prezenţi la domnul Coldea acasă mai mulţi judecători de la Înalta Curte. Eu aştept să mă dea în judecată, pentru că spun foarte multe lucruri şi nimeni nu mă dă în judecată. Înţeleg că mai nou, activează domnul Bulancea (procuror DNA, n.r), care vrea să se afirme, considerând că va fi noul succesor al doamnei Kovesi. Şi dă telefon, e înnebunit, dă telefon la tot felul de judecători pe care îi are agăţaţi şi le spune că ar fi bine ca să le transmită care sunt în dosarele mele să mă judece mai repede, să închidă dosarele şi să mă condamne. Sunt informat că nu este vorba numai de dosarul meu, că dacă era vorba numai de dosarul meu nu mai era nimeni interesat. Ei sunt în continuare foarte interesaţi de foarte multe dosare. Cum a fost DOSARUL DOMNULUI DRAGNEA şi cum sunt alte dosare, care vor ajunge la momentul potrivit,” a afirmat Marian Vanghelie, la Antena3.
Fostul primar al Sectorului 5 a declarat că, în locuinţa lui Florian Coldea, s-a discutat, în 19 iunie, inclusiv despre dosarul lui Liviu Dragnea. „Din câte înţeleg, s-au discutat mai multe dosare, inclusiv dosarul domnului Dragnea - din informaţiile mele”, susţine Marian Vanghelie.

Format: 

Topic: