25 Mai 2018 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Alte ţinte marca Onea şi Negulescu: o fostă judecătoare şi edilul din Sinaia(Jurnalul Naţional)
O nouă lovitură primită de vedetele „unității de elită” a DNA, de la Ploiești. În dosarul de corupție, prin care Mircea Negulescu a trimis-o, în urmă cu doi ani, în judecată pe judecătoarea Ruxandra Popescu, de la Judecătoria Sinaia, Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat informații de la Tribunalul Prahova dacă denunțătorii magistratului, trimiși, la rândul lor, în judecată de DNA Ploiești, într-un alt dosar de corupție instrumentat de aceeași „unitate de elită”, au calitatea de martori protejați și dacă beneficiază de celebrul articol 19 pentru denunţul făcut. În dosarul Ruxandrei Popescu, în care este judecat și fostul primar al orașului Sinaia, Vlad Gheorghe Oprea, procurorii conduși de Lucian Onea au dispus instituirea unui sechestru asigurător pe apartamentul judecătoarei, pentru recuperarea „fabulosului” prejudiciu de 500 de euro. La rândul lor, denunțătorii judecătoarei, printre care se numără și fostul șef al Poliției Sinaia, au fost urmăriți penal de Onea și Negulescu pentru niște fapte care stârnesc râsul. Negulescu a fost audiat, ieri, la Parchetul General, în dosarul în care este, el însuși, acuzat de fabricarea de probe în dosare, după ce, în urmă cu câteva zile, Lucian Onea a fost pus oficial sub acuzare pentru inducerea în eroare a organelor judiciare.

 

Ionuţ Ciurea, director Asociaţia Pro Infrastructură: Guvernul PSD a găsit parteneriat pentru construcţia de autostrăzi. “Toată lumea vede o soluţie magică în PPPuri, dar trebuie să ne întrebăm dacă sunt fezabile.” De ce nu luăm fonduri europene?(Ziarul Financiar)
„Toată lumea vede o soluţie magică în parteneriatele public-private, dar trebuie să ne întrebăm dacă sunt fezabile, mai ales pentru proiectele unde suntem deja eligibili pentru fonduri europene.” Premierul Viorica Dăncilă a anunţat ieri că guvernul va adopta primul pachet de investiţii strategice care vor fi realizate în parteneriat publicprivat, printre care se numără şi trei autostrăzi. Dar această metodă de finan­ţare ar putea fi una dintre cele mai puţin fezabile şi avantajoase pentru România, spun specia­liştii.

„Toată lumea vede o soluţie magică în PPP-uri (n.r.: parteneriate public-privat), dar trebuie să ne întrebăm dacă sunt fezabile, mai ales pentru proiectele unde suntem deja eligibili pentru fonduri europene. Spre exemplu, dacă vorbim de A8, pentru tronsonul de la Tg.-Mureş la Iaşi suntem deja eligibili pentru fonduri europene. Deja s-a discutat cu UE, s-a bătut palma, mai trebuie doar să depună cererea, dar noi spunem: «Nu, mulţu­mesc, nu vrem să ni se plătească 75% din costurile eligibile, noi vrem PPP-uri». Guvernul a găsit scuza perfectă să nu facă nimic până în 2020, pentru că procedura de obţinere de fonduri prin aceste parteneriate este de lungă durată”, spune Ionuţ Ciurea, director al Asociaţiei Pro Infrastructură, un ONG care urmăreşte proiectele statului în infrastructură.
 

 

DOUĂ CUTREMURE au avut loc în ROMÂNIA într-un INTERVAL de doar 4 ORE. Ce se întâmplă sub SCOARȚA TERESTRĂ(Evenimentul Zilei)
Două cutremure cu aceeași magnitudine, respectiv 2,6 grade pe scara Richter, au avut loc într-un interval de doar 4 ore, în România. Cele două cutremure s-au produs în zona seismică Vrancea și au avut aceeași magnitudine. Adâncimea la care acestea s-au produs diferă foarte mult, unul dintre ele având loc la doar 15 kilometri adâncime, iar celălalt la peste 130 kilometri. Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) transmite: In ziua de 25/05/2018 la ora 05:32:48(ora Romaniei) s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Vrancea un cutremur cu magnitudinea 2.6 pe scara Richter, la adancimea de 15km. Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Râmnicu Sărat(11km), Odobești(27km), Focșani(28km), Buzău(40km), Panciu(42km). Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) transmite: In ziua de 25/05/2018 la ora 01:18:09(ora Romaniei) s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Buzau un cutremur cu magnitudinea 2.6 pe scara Richter, la adancimea de 133km. Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu(4km), Întorsura Buzăului(41km), Vălenii de Munte(41km), Covasna(45km), Mizil(45km).    

 

Surse: Ce nume mari din PSD se pregătesc să treacă la partidul lui Ponta. Câţi parlamentari va mai pierde Dragnea(Adevarul)
Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Ecaterina Andronescu şi Mihai Tudose negociază intens cu Victor Ponta trecerea de la PSD la Pro România. Fostul premier Victor Ponta va rupe încă 20 de parlamentari de la PSD, PMP şi ALDE şi ar putea înclina decisiv balanţa pentru debarcarea Guvernul Dăncilă, controlat de vechiul său rival Liviu Dragnea. Potrivit unor surse din PSD, Dragnea se teme că va pierde controlul în partid. Fostul lider PSD Victor Ponta a demarat o campania masivă de racolări în Parlament. În numai câteva zile, Ponta a transferat patru deputaţi de la PSD şi unul de la PMP. Surse politice susţin că liderii PSD se aşteaptă să mai piardă încă 15 oameni , parlamentari care sunt nemulţumiţi de modul autoritar în care Liviu Dragnea conduce partidul. Dacă „hemoragia“ din PSD va continua, sunt mari şanse ca majoritatea parlamentară să fie dinamitată, deci Guvernul Dăncilă este în pericol. În acest moment, PSD şi ALDE au o majoritate sigură, la care mai contribuie, tăcut, UDMR şi încă 10 parlamentari ai minorităţilor naţionale. Totuşi, moţiunea de cenzură anunţată de PNL, suprapusă cu ofensiva declanşată de Ponta, a agitat apele în PSD. „Ponta negociază de ceva vreme cu mai mulţi parlamentari de la noi, dar avea problema dosarului. Acum, că a fost achitat, chiar şi în primă instanţă, s-a descătuşat. Ne aşteptăm să pierdem cam 20 de oameni, căci Ponta are încă priză în partid. Ştim că negociază şi cu nume importante din PSD“, a declarat pentru „Adevărul“ unul dintre vicepreşedinţii PSD. Potivit unor surse parlamentare, Ponta este foarte aproape de a-i „transfera“ pe Mihai Tudose şi pe Ecaterina Andronescu, doi dintre oamenii cu greutate în PSD, trecerea celor doi la Pro România fiind văzută ca un impuls şi pentru social-democraţii încă nehotărâţi. „Nu se dărâmă casa de la un şobolan sau doi şobolani“ De altfel, liderul PSD Liviu Dragnea a declanşat un atac extrem de violent la adresa „binomului“ Victor Ponta-Mihai Tudose, pe care, fără să-i numească, i-a catalogat drept „şobolani“. „Este vorba de o atitudine de şobolan a doi foşti premieri ai partidului. Dar, ca orice şobolan, rod puţin, până la urmă nu se dărâmă casa de la un şobolan sau doi şobolani. Majoritatea este stabilă, avem suficiente voturi, nici pe departe nu vor strânge voturi pentru a trece moţiunea de cenzură“, a spus Liviu Dragnea la Antena 3.

 

Donald Trump anulează întâlnirea cu Kim Jong-un (Gandul)
Donald Trump a anulat întâlnirea cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un Printr-o scrisoare emisă de Casa Alba joi, preşedintele american Donald Trump a anulat întâlnirea cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, care ar fi trebuit să aibă loc pe 12 iunie în Singapore, relatează Reuters. În scrisoare, Donald Trump a precizat că "Aşteptam cu nerăbdare să mă întâlnesc cu dumneavoastră. Din păcate, în baza imensului dispreţ şi al ostilităţii deschise arătate în cele mai recente declaraţii ale dumneavoastră, consider că, în acest moment, este inoportună această întâlnire îndelung-plănuită".
În aceeaşi scrisoare însă, Trump îi mulţumeşte liderului nord-coreean pentru eliberarea ostaticilor. Decizia lui Donald Trump a venit în contextul în care Coreea de Nord a distrus deja poligonul de teste atomice de la Punggye-ri. Ea a mai venit şi pe fondul unor ameninţări transmise prin vocea ministrului adjunct nord-coreean de Externe, Choe Son-hui, care a declarat că regimul de la Phenian nu va "cerşi pe lângă SUA pentru dialog" şi a ameninţat Washingtonul cu "o confruntare nucleară" în cazul anulării summitului între liderii celor două ţări.  Legat de acest subiect, Donald Trump a mai adăugat: "Vorbiţi de capabilităţile voastre nucleare, însă ale noastre sunt atât de mari şi de puternice, încât mă rog la Dumnezeu să nu fie vreodată necesară utilizarea lor".

Format: 

Topic: