Publicat: 27 Iunie, 2012 - 07:20

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:  

Adrian Năstase, externat de la Urgenţă şi transportat la Penitenciarul Rahova (JN)
UPDATE 22.39 Ambulanţa SMURD a ajuns la Penitenciarul Rahova. În ciuda ploii, la porţile penitenciarului în afara presei erau prezenţi şi mulţi curioşi, probabil locuitori din zonă. Adrian Năstase va fi internat la spitalul penitenciarului.

UPDATE 22.22 Adrian Năstase a fost externat din Spitalul de Urgenţă Floreasca. El a fost escortat de către poliţiştii de la Cercetări Penale către o ambulanţă SMURD care îl transportă la Penitenciarul Rahova. Năstase a fost transportat la maşină pe o targă. În timpul transbordării Năstase, acoperit cu o pătură, a încercat să aibă o ţinută demnă. ţinând capul ridicat. Conform jurnaliştilor prezenţi la faţa locului, fiul său însoţeşte ambulanţa cu maşina personală.

UPDATE 22. 06 Conform unor surse apropiate anchetei citate de realitatea.net, Adrian Năstase ar fi fost audiat pentru tentativă de omor, pentru că, în momentul tentativei sale de sinucidere, ar fi pus în pericol viaţa poliţistului care se afla cu el în încăpere.

 

Evaluare naţională continuă cu proba la matematica (RL)
Evaluare naţională 2012. Ultima probă din cadrul evaluării naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a, la matematică, se va desfăşura miercuri, cu începere de la ora 9,00, la ea fiind aşteptaţi să participe 190.291 de elevi, care vor susţine examenul în 4.516 unităţi de învăţământ.


Notele de la Evaluarea Naţională vor conta la admiterea în liceu. Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie artimetică dintre media notelor de la evaluare şi media generală a anilor de gimnaziu.

Afişarea primelor rezultate este programată vineri, 29 iunie (până la ora 14.00). În aceeaşi zi, între orele 14.00-18.00, pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în 30 iunie şi 1 iulie. Afişarea rezultatelor finale va avea loc în data de 2 iulie.

 

Dobriţoiu minte! Onţanu a fost făcut general de PNL! (EVZ)
Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a recunoscut, ieri, că există printre rezerviştii avansaţi în grad de ofiţer membri de la toate partidele.
Declaraţie şocantă, ieri, a ministrului Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu! Dorind un război pe faţă cu primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, el a spus că: "De la fruntaş la general, e prea mult. Aşa ceva nu s-a pomenit în nicio armată din lume!".

Ministrul a făcut referire la avansările în grad făcute de predecesorul său, Gabriel Oprea, însă a omis să spună că primarul Onţanu a fost avansat succesiv de miniştrii PNL-işti, Teodor Atanasiu şi Teodor Meleşcanu.


 

Ponta: Traian Băsescu nu va ceda puterea indiferent de ce zice poporul. A mai fost un preşedinte care, în 1989, refuza să lase puterea(Adevarul)
Invitat la "Sinteza zilei", premierul Victor Ponta l-a comparat pe Traian Băsescu cu Nicolae Ceaușescu declarând că Preşedintele refuză să cedeze puterea unei alte forţe politice care a obţinut majoritatea voturilor populaţiei la ultimele alegeri, aşa cum un alt preşedinte refuza în 1989 să cedeze puterea.

Victor Ponta a precizat că România se află într-o situaţie profund anormală şi greşită, într-un haos provocat, în care preşedintele nu ţine cont de faptul că populaţia a transmis la ultimele alegeri că optează pentru o altă forţă politică.

Şeful Guvernului a afirmat că şeful statului "controlează anumite instituţii", fără să indice care sunt acestea, dar adăugând în acest context că preşedintele luptă trimiţând sesizări la Curtea Constituţională "care i-a fost întotdeauna aproape", la Consiliul Naţional al Audiovizualului şi la alte instituţii.

"Preşedintele ne sabotează tot timpul cu oameni puşi în diferite locuri. El nu va ceda puterea indiferent de ce zice poporul. A mai fost un preşedinte care, în 1989, refuza să lase puterea", a spus Ponta.

Premierul a precizat din nou că va merge la Consiliul European din această săptămână.

 

 

Primăria Piteşti, la un pas de executare (Puterea)
Municipalitatea piteşteană este la un pas de executare silită din cauza unui litigiu privind gestionarea deşeurilor. Scandalul este vechi de 12 ani, iar mâine se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de strămutare a procesului de la Curtea de Apel Piteşti. Motivul este suspiciunea de părtinire, mai ales că judecătorii acestei instanţe îşi desfăşoară activitatea într-un sediu pus la dispoziţie de Primăria Piteşti, aflat însă în litigiu pe Legea 10.
 
 
 
După cele 70 de milioane de euro obţinute în instanţă de creditori, în urma gestionării cel puţin neglijente a Termoelectrica SA 2000, se apropie deznodământul unui alt scandal costisitor. Este vorba despre litigiul de 12 ani cu firma Lea Impex Internaţional. Între aceasta şi Consiliul Local al Municipiului Piteşti s-a încheiat, în vara anului 2000, contractul nr. 25569 având ca obiect construirea şi exploatarea unei unităţi ecologice de tratare a deşeurilor urbane. Primăria se angaja să pună la dispoziţia firmei, cu titlu gratuit, o suprafaţă de 12,5 hectare, urmând să obţină o cotă de 20 la sută din profit. În 2002, după ce a obţinut toate avizele, firma a început investiţia, realizând o serie de lucrări de amplasament şi terasamente. După câteva luni,  a descoperit pe teren o conductă a SNP Petrom, fapt care a dus la oprirea lucrărilor. A fost invocată forţa majoră şi i s-a cerut Consiliului Local o altă suprafaţă de teren, liberă de sarcini. Răspunsul acestuia a fost pur şi simplu rezilierea unilaterală a contractului, lăsând firma cu ochii în soare şi cu banii investiţi.

 

Tăvălugul DNA peste  medici şi poliţişti (Azi)
Medicul Şerban Brădişteanu, comisarul-şef Dumitru Gheorghe, adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, şi cei 2 poliţişti trimişi să-l aresteze pe fostul premier au fost puşi sub urmărire penală pentru „favorizarea infractorului“.

Cazul fostului premier Adrian Năstase ia amploare. Medicul Şerban Brădişteanu şi trei poliţişti au fost puşi, ieri dimineaţă, sub urmărire penală pentru „favorizarea infractorului“.

 Cei patru au fost ridicaţi de procurorii DNA, care au afirmat că Brădişteanu şi oamenii legii au impiedicat punerea în executare a mandatului de arestare pe numele lui Adrian Năstase.

Poliţiştii puşi sub urmărire penală sunt adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, comisarul-şef Dumitru Gheorghe, şi cei 2 poliţişti trimişi să-l aresteze pe fostul premier. Potrivit TVR Info, doi poliţişti, adjunctul Poliţiei Capitalei şi şeful de la Urmăriri, au primit interdicţia de a părăsi ţara.

Procurorii DNA suspectează că între persoanele vizate în acest dosar au existat înţelegeri premergătoare legate de modul în care să se facă arestarea şi ulterior încarcerarea lui Năstase, în baza condamnării definitive în dosarul „Trofeul calităţii“, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Tot ieri, a fost audiat la DNA şi profesorul Ioan Lascăr, şeful secţiei de chirurgie plastică de la spitalul Floreasca, medicul care l-a operat pe Năstase săptămâna trecută. Profesorul Lascăr nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul DNA. Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat că din informaţiile pe care le are, medicul Brădişteanu s-a purtat normal în cazul Năstase. „Nu am niciun fel de informaţii, este vorba de o relaţie medic-pacient, iar dacă în această relaţie a intervenit o neconstituţionalitate, e de competenţa organelor abilitate să decidă asta. (...) Eu nu ştiu cum s-a purtat domnul Brădişteanu, cred că a avut o relaţie normală. În minister nu este nicio anchetă, e normal ca o ambulanţa să se ducă la un pacient bolnav“, a declarat Cepoi.