Publicat: 27 Septembrie, 2012 - 07:16
Share

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

 


Macovei şi EBA au VOTAT ÎMPOTRIVA numirii românului Leonard Orban la Curtea Europeană de Audit
(JN)

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit aviz negativ miercuri seară, la Comisia de Control Bugetar din PE, pentru postul de la Curtea Europeană de Audit, după ce a primit 14 voturi "împotrivă" şi 12 voturi "pentru".

Cătălin Ivan, liderul delegaţiei de europarlamentari ai PSD şi membru al Comisiei respective, a declarat Mediafax că grupurile socialist şi liberal au votat favorabil lui Orban, însă voturile împotrivă au venit din partea popularilor europeni, printre aceştia numărându-se şi unii europarlamentari PDL.

El i-a indicat pe Monica Macovei, membru al acestei Comisii a PE, însă şi pe Elena Băsescu, Sebastian Bodu şi Traian Ungureanu, care ar fi fost "mobilizaţi de Macovei" să vină să voteze împotriva lui Orban.

"Pe mine m-au minţit chiar în timpul votului, că vor vota pentru, voturile arată clar însă că au votat împotrivă", a declarat Ivan.

De asemenea, el a arătat că prin acest vot de respingere a lui Orban, PDL a sacrificat interesul naţional pentru interesul de partid şi al lui Traian Băsescu.

 

 


 Cod roşu în industrie: ruşii de la Mechel vând tot din România
(Adevarul)

Patru combinate siderurgice din ţara noastră sunt scoase la vânzare de către concernul rus, împreună cu alte 10 unităţi din Europa şi Rusia. Dacă transferurile nu vor reuşi, viitorul este incert pentru aproape 6.000 de români.

Ieri s-au confirmat zvonurile care circulă de mai multă vreme în sectorul metalurgic, potrivit cărora Mechel ar putea renunţa la combinatele din România. Cotidianul rus „Kommersant" a anunţat că producătorul de oţel scoate la vânzare 14 întreprinderi deţinute în mai multe state din Europa de Est, inclusiv patru combinate din ţara noastră. În cazul României, este vorba despre unităţile din Târgovişte, Câmpia Turzii, Buzău şi Brăila.

Motivul este unul de ordin „tehnic" - nevoia de bani pentru a putea plăti o parte din datoriile de peste nouă miliarde de dolari ale concernului, dar efectele acestei decizii pot fi dramatice pentru familiile de români care sunt practic dependente de aceste uzine.

 

 

Decizii. După OUG-urile declarate neconstituţionale şi după invalidarea referendumului, puterea suferă noi înfrângeri la CCR (RL)

Două lovituri pentru USL. Urmează şi a treia?
Legislativul nu are dreptul constituţional să decidă cine participă la Consiliul European, după cum vroia USL. Curtea Constituţională a decis, ieri, şi că parlamentarii USL nu au respectat legea atunci când au lipsit PDL de dreptul de a avea reprezentanţi în CA al TVR. Curtea urmează să se pronunţe şi pe revocarea lui Vasile Blaga.

După un model deja împământenit, judecătorii constituţionali au desfiinţat ieri alte două decizii din seria celor impuse de USL pe repede-înainte, doar în virtutea majorităţii pe care o deţine în Parlament. Deciziile vizează controversata lege privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi, respectiv, modul în care cele două Camere au numit noul Consiliul de Administraţie al televiziunii publice.
 
Pe ordinea de zi de ieri a Curţii Constituţionale mai figura un subiect „fierbinte" pentru USL: sesizarea PDL referitoare la modul în care a fost revocat Vasile Blaga de la şefia Senatului. O decizie în acest caz a fost amânată pentru astăzi, iar un verdict defavorabil ar zgudui serios USL.

 

 

9 numiţi îşi arogă drepturi mai mari decât Parlamentul ţării (Azi)

CCR ascultă comenzile PDL

Restauraţia anunţată de Traian Băsescu se produce pas cu pas. Curtea Constituţională a admis, ieri, două sesizări făcute de PDL şi a amânat pentru astăzi dezbaterea asupra celei de a treia.
CCR a stabilit, mai întâi, că este neconstituţională prevederea potrivit căreia Legislativul stabileşte cine merge la Consiliul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu se înţeleg.

Judecătorii Curţii Constituţionale au admis parţial sesizarea senatorilor PDL privind neconstituţionalitatea Legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.

Această lege prevedea, între altele, că stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvernul României şi instituţia prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.

 

 

PUTEREA dezvăluie de două luni, DNA confirmă: Evazioniştii urmăreau înlocuirea lui Blejnar cu Sorin Florea (Puterea)
Procurorii DNA instrumenteză într-un ritm extrem de lent şi ciudat dosarul în care ex-bossul ANAF Sorin Blejnar este cercetat penal, alături de fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta, şi de ex-şeful Vămilor Viorel Comăniţă. De câteva luni bune, cei trei sunt anchetaţi în Dosarul „Motorina” pentru fapte deosebit de grave: au sprijinit, din luna mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracţional acuzat de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro. În acest dosar, procurorii au solicitat şi obţinut în Justiţie ca onorabilul domn Sorin Blejnar să nu poată părăsi ţara. Dar nici până acum DNA nu a suflat o vorbă despre locul unde au ajuns banii primiţi de Blejnar pentru protecţia oferită filierei Nemeş-Motorina. Ex-şeful ANAF Sorin Blejnar s-a prezentat din nou la DNA pentru ca procurorii să-i supună atenţiei rezultatele unei expertize financiar-contabile. La ieşirea din sediul anchetatorilor anticorupţie, Blejnar a făcut o declaraţie stupefiantă, nu prin subiectul ei, ci prin modul în care a punctat, în context, locul dispariţiei prietenului său infractor: “Codruţ Marta nu fuge de procurori, ci este posibil să fi fost răpit sau ucis. Era în România când a dispărut”.