28 Dec 2015 - 08:27

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:  
Loteria bonurilor fiscale. Extragere SPECIALĂ de Crăciun. Vezi care este BONUL CÂŞTIGĂTOR(Jurnalul Național)

Bonurile fiscale emise în data de 12 octombrie, cu o valoare de 766 de lei, au fost desemnate câștigătoare la extragerea ocazională a Loteriei bonurilor fiscale de duminică.
La această extragere au participat toate bonurile fiscale emise în perioada 1 septembrie — 30 noiembrie 2015. Fondul total de premiere este de un milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii.
Conform Ministerului Finanțelor Publice, dacă numărul cererilor de revendicare trece de o sută, va fi organizată cea de-a doua extragere, pentru că pot fi doar 100 de bonuri câștigătoare.
Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală și al C.N. 'Loteria Română' pentru o perioadă de minimum 30 de zile.
Cererile de revendicare pot fi depuse începând de luni, timp de 30 de zile. Posesorii bonurilor câștigătoare trebuie să depună bonurile fiscale (în original), alături de copia actului de identitate și de o cerere, la orice administrație fiscală din structura ANAF.
În situația în care, după finalizarea perioadei de depunere a cererilor de revendicare, lista centralizatoare cuprinde cel mult 100 de cereri, premiul de 1 milion de lei este împărțit persoanelor care le-au depus, după verificarea autenticității bonurilor câștigătoare. Dacă în urma centralizării listei bonurilor fiscale pentru care s-au revendicat premiile, se constată depășirea numărului de maximum 100 de cereri de revendicare, va fi organizată a doua extragere în vederea determinării a 100 de câștigători.  

 

Şase companii de transport public au de recuperat 800.000 de lei de la furnizorul de plăţi prin SMS Simplus(Ziarul Financiar)
Şase companii de transport public din oraşe precum Bucureşti sau Iaşi au de recuperat de la compania Simplus Invest SRL, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de plată prin SMS, care a intrat în insolvenţă la finele lunii octombrie, o sumă totală de aproape 800.000 de lei, conform tabelului preliminar de creanţe întocmit de administratorul judiciar al Simplus, compania Fast Insolv SPRL.
Simplus le furniza companiilor de transport un serviciu de plată al călătoriilor prin intermediul SMS-urilor, ca alternativă la biletele “clasice”. Aproape o jumătate din suma de 800.000 de lei este datorată companiei din Bucureşti.
Suma totală a creanţelor Simplus se ridică la 7,557 milioane de lei, dintre care 7,236 milioane de lei sunt creanţe negarantate, conform datelor Fast Insolv.
Fondatorul şi acţionarul majoritar al companiei Simplus Invest este antreprenorul Dan Boabeş. Proprietarul Simplus s-a înscris şi el în tabel cu o creanţă (negarantată) de 2,383 mil. lei, iar soţia acestuia - Corina Boabeş, cu suma 221.455 lei. Familia Boabeş are de primit şi salarii de 11.772 lei de la companie, conform tabelului de creanţe.
În tabelul de creanţe s-a înscris şi compania Simcity Solutions, controlată de soţia lui Dan Boabeş, cu o datorie de recuperat de la Simplus Invest în valoare de 352.952 lei.

 

Fabuloasele COCIOABE din mijlocul civilizaţiei. De ce nu se atinge nimeni de aceste dărăpănături(Evenimentul Zilei)
"Dingzihu" este un fel de cui al lui Pepelea, mai exact o casă al cărei proprietar refuză cu obstinaţie să accepte compensaţiile financiare acordate de dezvoltatorii imobiliari, astfel încât aceştia fie îşi modifică proiectul iniţial, fie vin cu o oferă irezistibilă.
În China astfel de cazuri sunt destul de frecvente astfel că s-a ajuns la situaţii de-a dreptul stranii sau hilare cum ar fi casa din mijlocul autostrăzii sau chiar cocioaba inclusă într-o nouă construcţie modernă. Cel mai adesea, motivul pentru care proprietarii se ambiţionează să nu vândă este legat de bani. Tratativele se poartă intens şi cu cât zgârie-norii se înalţă în jur, cu atât mai mare este preţul pe care proprietarii îl pot pretinde pentru dărăpănăturile lor. În ultimii ani, în China au fost adoptate o serie de legi care vin în ajutorul proprietarilor şi care interzic, de exemplu, evacuarea forţată chiar şi atunci când este vorba de lucrări publice.

 

Diagnosticul financiar al sectorului bancar fără băncile implicate în „jaful secolului”. Trei bănci au obţinut 70% din profit(Adevarul)
Profitul înregistrat în sistemul bancar după ce Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au falimentat a constituit, la sfâşitul lunii noiembrie, circa 1,65 miliarde de lei, fiind cu 60 milioane de lei sau cu 57,1% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Banca Naţională a Moldovei a prezentat datele privind situaţia financiară a băncilor din Republica Moldova, numărul acestora ajungând la 11 după ce cele trei bănci implicate în fraudele de miliarde au intrat în proces de lichidare. Astfel, sistemul bancar al Republicii Moldova a generat un profit care la sfâşitul lunii noiembrie era de 1,647 miliarde de lei. În perioada similară din 2014 când activau şi băncile furate, profitul a fost de circa 1,05 miliarde de lei, cu 60 milioane de lei sau cu peste 57 mai puţin decât suma obţinută în acest an. Circa 70% din profit, acumulat de trei bănci Liderul la capitolul profit rămâne a fi Moldova-Agroindbank care a avut un profit de 466,6 milioane lei, fiind urmată în clasament de Moldindconbank cu un profit raportat în sumă de 380,7 milioane de lei. Pe locul trei, după mărimea profitului, se situează Victoriabank care a obţinut 281,6 milioane de lei. Aceste trei bănci au acumulat aproape 70% din suma totală a profitului bancar. Profituri semnificative au fost înregistrate şi în cazul Mobiasbancă (218,7 milioane de lei), ProCredit Bank (65,2 milioane de lei), Energbank (64 de milioane de lei), FinComBank (58 de milioane de lei) şi Eximbank (53,6 de milioane de lei). Cei mai puţini bani au câştigat din activitatea bancară BCR Chişinău (27,8 milioane de lei), Comerţbank (19,5 milioane de lei) şi EuroCreditBank (11,5 milioane de lei).

 

Decizie istorică în China. Câţi copii vor putea avea chinezii(Gandul)
Legiuitorii chinezi au adoptat duminică un pachet legislativ care le va permite cuplurilor să aibă doi copii începând de la 1 ianuarie, în cadrul unei sesiuni a Comitetului Permanent al Adunării naţionale populare, potrivit agenţiei oficiale China Nouă, relatează CNN.
"Statul susţine ideea ca unui cuplu să i se permită să aibă doi copii", se arată în noua lege privind populaţia şi planificarea familială.
Această prevedere pune capăt controversatei politici a copilului unic, relaxată în ultima perioadă.
"În vederea promovării unei creşteri echilibrate a populaţiei, China va continua să susţină politica naţională de bază cu privire la controlul populaţiei şi să-şi îmbunătăţească strategia privind dezvoltarea populaţiei", anunţa Partidul Comunist Chinez (PCC) în octombrie, când au apărut primele informaţii despre modificarea legii.
"China va implementa deplin politica «un cuplu, doi copii», într-un răspuns proactiv la problema îmbătrânirii populaţiei", sublinia partidul unic.
- 100 de milioane de cupluri
Potrivit lui Lu Jiehua, un sociolog de la Universitatea Beijing, această politică vizează 100 de milioane de cupluri.
China, care are în prezent o populaţie de peste 1,3 miliarde de persoane, a instituit aşa-numita politică a copilului unic, într-o încercare de controlare a creşterii populaţiei, în anii '70.
Atunci când propaganda nu a dat rezultate, oficiali locali au recurs la avorturi, amenzi usturătoare şi sterilizare forţată.
Decizia de a pune capăt restricţiilor a fost luată în urma unei reuniuni de patru zile a unor oficiali de rang înalt din cadrul PCC, la un hotel din Beijing, potrivit lui David McKenzie, un fost corespondent CNN în China.

 

 

 

 

Format: 

Topic: