28 Feb 2019 - 08:23

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Ipocrizie şi dublu limbaj de la Bruxelles pe tema independenţei justiţiei(Jurnalul Naţional)
Comisia LIBE, din Parlamentul European, a votat, ieri, politic pentru desemnarea noului procuror-şef al Parchetului European, reprezentanţii PPE ai acestei comisii fiind îndemnaţi să bifeze numele Laurei Codruţa Kovesi. Asta, în ciuda faptului că votul a fost unul secret. Chiar şi aşa, diferenţa dintre procurorul român, revocat din funcţie, anul trecut, pentru grave abateri şi încălcarea Constituţiei, pe numele căreia există deschisă urmărirea penală pentru mărturie mincinoasă, abuz în serviciu şi luare de mită, şi candidatul francez a fost de doar patru voturi. Retorica venită dinspre Bruxelles, în ultimii ani, cu referire la respectarea independenţei justiţiei şi neimplicarea factorului politic în desemnarea procurorilor a fost, astfel, călcată în picioare de către chiar cei care trâmbiţează aceste valori în raporturile pe care le au cu Guvernul şi cu majoritatea parlamentară de la Bucureşti. Un vot pur politic a propulsat-o, ieri, pe Kovesi, pe primul loc din partea Parlamentului European pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al EPPO. Politicienii au ignorat toate problemele de imagine, de legitimitate şi de legalitate ale candidatei, susţinută, pe faţă, de PPE. Şi după ce, marţi seară, în timpul audierilor, Kovesi a făcut mai multe afirmaţii care intră în contradicţie flagrantă cu realitatea. 26 de voturi a primit Laura Kovesi, după ce Roberta Metsola, coordonatoarea PPE în Comisia LIBE, o apropiată a Monicăi Macovei, a cerut, imperativ, colegilor ei să voteze cu “candidatul român”, deşi preşedintele de şedinţă, Claude Moraes, a anunţat că acest vot este unul secret. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul francez Francois Bohnert, cu 22 de voturi, iar pe ultima poziţie s-a plasat candidatul german, procurorul Andres Ritter, care a obţinut un singur vot, deşi reprezintă statul care controlează din punct de vedere politic Partidul Popular European.

 

Rezultatele celor 180.000 de „creiere“ din IT&C: România a exportat servicii IT&C de 4,5 miliarde de euro în 2018, dublu faţă de acum cinci ani(Ziarul Financiar)
Exporturile de servicii IT&C au ajuns la o valoare record de 4,5 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 15% faţă de cea din anul 2017 şi au depăşit agricultura, care are exporturi de 4 miliarde de euro. Cei 183.000 de angajaţi din sectorul IT&C din România au generat exporturi în valoare totală de 4,5 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 15% faţă de anul 2017. Faţă de acum cinci ani, exporturile de servicii IT&C s-au dublat, arată datele Băncii Naţionale. Spre comparaţie, exporturile din agricultură sunt în valoare de circa 4 mi­liarde de euro. „Sectorul românesc de tehnologie are o singură şansă: creşterea. Competitivitatea noastră pe plan extern este o măsură a succesului şi ea trebuie directionată spre zone cu valoare adăugată ridicată. Ne dorim ca o parte cât mai mare din succesul de pe pieţele externe să se materializeze şi în plan local şi să obţinem o digitalizare accelarată a României. Ţara noastră trebuie să beneficieze de pe urma tech-ului nu numai prin aportul la balanţa comercială, dar mai ales prin utilizarea sectorului tehnologic ca motor de creştere a competitivităţii României şi transformării în hub regional de inovaţie“, a spus Gabriela Mechea, directorul executiv al ANIS - Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii. Excedentul comerţului internaţional cu servicii IT&C a ajuns în 2018 la valoarea de 2,5 miliarde de euro, în creştere cu 22% faţă de anul anterior şi de două ori mai mare prin comparaţie cu situaţia din anul 2014. Sectorul IT&C reprezintă a doua mare categorie de exporturi de servicii din România după serviciile de transport, reprezentând 20% din totalul de 22 mld. euro de servicii exportate în 2018. Buna pregătire tehnică a programatorilor români, abilităţile de vorbire în limbi străine, ajutoarele de stat acordate investitorilor din acest sector şi salariile mai mici decât în alte state europene au fost printre factorii care au condus la această evoluţie. De altfel, serviciile IT&C au devenit „starul“ economiei în ultimii ani, generând, cu mai puţin de 200.000 de angajaţi, 5,2% din PIB în 2017.

 

Părintele homeopatiei românești, tratat de fostul lui student. Povestea doctorului Pavel Chirilă, internat de bunăvoie la Spitalul Elias(Evenimentul Zilei)
Renumitul profesor universitar doctor Pavel Chirilă, supranumit părintele homeopatiei românești, se afl ă la Spitalul Elias, la mai bine de o lună după ce a suferit un accident vascular cerebral. Deși starea sa de sănătate s-a îmbunătățit vizibil, mutarea de la o clinică privată la renumita secție de recuperare a stârnit controverse între cele două fi ice ale sale, Lavinia Chirilă și Mădălina Popescu. Profesorul Pavel Chirilă a fost internat de urgență în urma unui accident vascular cerebral (AVC) suferit pe data de 19 ianuarie 2019. Una dintre fiicele sale, Lavinia Chirilă, anunțase că starea acestuia se îmbunătățise considerabil, după internarea la Spitalul de Urgență „Floreasca”. Conform celor declarate de Mădălina Popescu, cealaltă fiică a renumitului doctor, Pavel Chirilă a fost internat, la circa două săptămâni după ce a suferit accidentul vascular cerebral la Centrul Medical Provita. Doctorul Pavel Chirilă făcuse complicații pulmonare și o infecție, așa cum ne-a confirmat Mădălina Popescu. După ce i-a fost administrat tratamentul adecvat, luni, profesorul Chirilă a fost internat la Spitalul Elias, pentru recuperare. La scurt timp, Lavinia Chirilă a declarat pentru activenews.ro că, fără voia sa, renumitul profesor universitarar fi fost mutat de la Centrul Medical Provita la spitalul Elias. Mădălina Popescu ne-a transmis, însă, că „tatăl meu este foarte bine, a fost transferat la recomandarea celor mai buni profesori de neurologie la Clinica Elias, recunoscută ca fiind cea mai bună din București pentru ceea ce tatăl meu are mare nevoie acum, recuperare neurologică”. Mădălina Popescu care, așa cum ne-a declarat, „l-am internat atunci când a avut accidentul vascular, i-am fost alături în fiecare zi”, ne-a spus că profesorul Chirilă este internat la Clinica de Recuperare Neurologică, la profesorul Mihai Berteanu, „prietenul lui și fostul lui student”.    

 

PSD a pus ochii pe aurul ţării. Isărescu a explicat de ce ţine rezervele la Londra: Unde vreţi, nene, să le ţinem, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la BNR?(Adevarul)
La începutul lunii februarie, guvernatorul Mugur Isărescu comenta ironic acuzaţiile care i-au fost aduse pe motiv că Banca Naţională ţine rezervele ţării în străinătate. Miercuri, Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae au depus un proiect de lege care prevede ca 95% din aurul României să fie repatriat. România deţine aproape 104 tone de aur.„Am fost acuzat că de ce ţin rezervele în străinătătate. De parcă le ţin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreţi nene să le ţinem? Sunt rezerve internaţionale, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la Banca Naţională? Stau în conturi”, a spus guvernatorul. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2019 au fost de 35,765 miliarde euro, faţă de 36,8 miliarde euro la 31 decembrie 2018. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,843 miliarde euro. BNR menţine aurul în custodie la Banca Angliei. Aurul aflat în custodie la Banca Angliei aparţine în continuare României – şi nu poate fi folosit decât la instrucţiunile exprese ale Băncii Naţionale a României, susţine BNR. Decizia de trimitere în custodie a aurului la Banca Angliei a fost făcută cu informarea Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului de la acea dată. Ultimul transfer de aur la Banca Angliei a avut loc cu mult timp înaintea crizei financiare internaţionale. În iulie, BNR respingea orice insinuare care pune în discuţie certificarea şi legalitatea administrării rezervei internaţionale. „În emisiunea moderată de dna Oana Zamfir, în data de 22 martie a.c., la postul de televiziune Antena 3, au fost făcute din nou acuzaţii - la care BNR a răspuns în mod repetat - în legătură cu rezerva de aur a României, de către dl. Lucian Isar şi acceptate fără verificare de către moderatoarea emisiunii. Deşi BNR a pus la dispoziţie o serie de date în legătură cu rezerva de aur a Românei şi explicaţii de fond în legătură cu administrare acesteia, informaţiile publice menţionate au fost ignorate şi răstălmăcite fie din neînţelegere, fie cu vădită rea intenţie. Mai mult, unele date au fost citate trunchiat. BNR respinge ferm orice insinuare care pune în discuţie certificarea şi legalitatea administrării rezervei internaţionale. Administrarea rezervei de aur se face conform prevederilor legale în vigoare care conferă atribuţii şi responsabilităţi clare BNR (păstrare, depozitare, administrare, auditare)”, preciza BNR într-un comunicat.

 

Oameni ÎN FLĂCĂRI în gara din Cairo. 25 de morţi, după ce rezervorul unei locomotive A EXPLODAT(Gandul)
Explozia rezervorului de combustibil a unei locomotive a făcut cel puţin 25 de morţi în gara din Cairo, dar numărul victimelor ar putea creşte în următoarele ore, peste 40 de persoane fiind internate la spital, cu arsuri grave. Imagini dramatice cu oameni cuprinşi de flăcări care aleargă căutând o salvare au fost surprinse de camerele de luat vederi. Ministrul Transporturilor şi-a dat demisia, iar premierul egiptean promite o investigaţie a cauzelor exploziei, care s-a produs după ce locomotiva - fără vreun conductor la manşă - a pornit în viteză şi a lovit bariera de beton de la capătul liniei.Autoritatea feroviară din Egipt a comunicat că incendiul a izbucnit în momentul în care un tren a lovit bariera de beton amplasată la capătul unei linii de cale ferată în gara din Cairo, relatează DPA. Un oficial egiptean a anunţat că bilanţul incendiului din Gara Ramsis a ajuns la 25 de morţi.
 

Format: