3 Oct 2015 - 11:11

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:  

Curtea Supremă confirmă redeschiderea urmăririi penale faţă de procurorul Lucian Papici(Jurnalul Naţional)
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis vineri cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale faţă de procurorul Lucian Papici.
"În baza art.335 alin. 4 C.pr.pen., confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 118/D/P/2012 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Timişoara faţă de numiţii Fazakas Roxana, Mirea Florin Alexandru şi Boureanu Cristian Dan sub aspectul infracţiunilor prevăzute de art. 367 C.pen. şi art. 211 C.pen., precum şi în dosarul nr. 2/D/P/2010 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Hunedoara faţă de numiţii Papici Lucian Gheorghe şi Andrei Horaţiu Ciprian sub aspectul infracţiunilor prevăzute de art. 302 alin. 2 C.pen. (fost art. 19 alin. 1 din Legea nr. 51/1991) şi art. 365 C.pen. (fost art. 46 din Legea nr. 161/2003), dispusă prin ordonanţa nr. 2303/C/2015 din 2 septembrie 2015 emisă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se arată în decizia Curţii Supreme.
Primul dosar, instrumentat de DIICOT Timişoara, a fost redeschis pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de minori.

 

Top 10 cele mai furate mărci auto din România(Ziarul Financiar)
Până la jumătatea anului 2015, se înregistraseră peste 226 de furturi de autoturisme în România, conform site-ului politiaromana.ro. Cele mai furate mărci sunt şi cele mai populare pentru români, cu unele excepţii. 

Cele mai furate mărci auto din România sunt, în general, şi cele mai populare printre clienţii români, topul celor mai furate 10 mărci fiind destul de similar celui cu cele mai vâdute mărci. Dar există şi excepţii, pentru că anumite mărci de volum sunt furate foarte rar, pe când anumite mărci premium sunt deosebit de căutate de către hoţii de maşini.

Atunci când cumperi o maşină, ar trebui să ţii cont de faptul că anumite mărci sunt evitate de hoţi. Printre ele, Citroen, Peugeot, Fiat - aici nu avem nicio surpriză, pentru că sunt evitate (pe drept, pe nedrept) şi de clienţi. Dar avem şi mărci precum Skoda, Kia, Hyundai în zona de volum, care nu sunt furate nici pe departe precum Volksvagen, Opel sau Ford. În zona premium avem Volvo, care este o maşină sigură şi din acest punct de vedere - nu e dorită de către hoţi.

 

DATORNICII de la stat ar putea beneficia de ŞTERGEREA penalităţilor(Evenimentul Zilei)
Contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015 vor putea beneficia de ştergerea penalităţilor de întârziere la plată dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii, una dintre acestea fiind achitarea restanţelor până în martie 2016, se specifică în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. De aceste scutiri nu pot beneficia firmele care se află în insolvenţă. O altă condiţie care trebuie îndeplinită pentru a beneficia de facilitatea menţionată se referă la plata, până la 30 iunie 2016, a dobânzilor aferente restanţelor. De asemenea, contribuabilul trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale până la data transmiterii cererii de anulare a penalităţilor de întârziere.Contribuabilul poate depune cererea de anulare a penalităţilor de întârziere până la data de 30 iunie 2016, inclusiv.Un alt punct din proiectul de act normativ prevede anularea penalităţilor de întârziere datorate pentru diferenţele suplimentare de plată declarate de contribuabili prin declaraţie rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 30 septembrie 2015, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe criterii printre care şi depunerea declaraţiei rectificative până la data de 31 martie 2016.În prezent, pentru plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat sau bugetelor locale contribuabilii datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere ori majorări de întârziere, după caz. Penalităţile de întârziere sunt calculate ca procent din obligaţia principală în funcţie de întârzierea la plata acestora faţă de scadenţă.

 

Internaţional / În lume De ce atacă Rusia în Siria. FT: Strategii se întreabă dacă operaţiunea lui Vladimir Putin în Siria are scopuri militare sau politice(Adevarul)
Politicienii şi strategii occidentali încearcă să identifice de ce atacă Rusia în Siria, care sunt scopurile militare ale preşedintelui rus Vladimir Putin în Siria şi dacă intenţionează, într-adevăr, să ajute regimul preşedintelui Bashar al-Assad să recupereze teritoriul pierdut în faţa forţelor opoziţiei, comentează Financial Times, citat de Mediafax.
În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin participă la un summit, la Paris, pe tema situaţiei din Ucraina, aviaţia militară rusă efectuează, pentru a treia zi consecutiv, raiduri aeriene în Siria, de această dată la Rakka, fieful reţelei extremiste sunnite Statul Islamic, după ce în primele două zile au vizat regiunile Homs, Hama şi Idlib, dominate de rebelii sirieni. Aceste acţiuni militare au loc după ce în cursul lunii septembrie Moscova a trimis armament, echipament şi forţe în Siria, în special la Latakia şi Tartus, singura sa baza navală de la Marea Mediterană, în pofida protestelor Washingtonului, unor ţări europene şi din Golful Persic. Totodată, bazele armatei siriene de la Istamo şi al-Sanobar sunt în curs de modernizare, imaginile din satelit sugerând prezenţa unor corturi şi echipamente ruseşti acolo, potrivit analiştilor de la IHS Jane's.

 

Ministerul Sănătăţii, executat silit pentru 4 milioane de euro în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti(Gandul)
Ministerul Sănătăţii a primit o somaţie de executare silită pentru întreaga sumă de peste 4 milioane de euro care trebuie plătită ca daune în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti, din 2010, în urma căruia şi-au pierdut viaţa şase bebeluşi. Executarea silită ar urma să aibă loc marţi, la ora 10.00, a declarat, vineri seară, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.Ea a precizat că ministerului îi revenea să plătească a 12-a parte din suma de aproximativ 4 milioane de euro, pe care instanţa a stabilit-o cu titlul de despăgubiri pentru familiile bebeluşilor care au murit sau au fost răniţi în incendiu. Executorii somează însă ministerul să plătească întreaga sumă, pe baza unei alte decizii, pe care instituţia o va contesta."Vrem să plătim partea care ne revine şi nu ne opunem ca oamenii să îşi primească drepturile. Dar este imposibil să plătim noi întreaga sumă", a spus Oana Grigore.Curtea de Apel Bucureşti a dat, pe 2 aprilie, sentinţa definitivă în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti.Judecătorii i-au obligat, în solidar pe inculpaţii Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu", Florentina Cîrstea, Gigel Oprea şi Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giuleşti în solidar cu părţile responsabile Ministerul Sănătăţii şi Municipiul Bucureşti - prin primarul general, la plata mai multor sume de bani, totalizând 4.231.500 de euro.
Asistenta Florentina Cîrstea, care era de serviciu, dar nu se afla în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi când a izbucnit incendiul, a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.Fostul manager al maternităţii Bogdan Marinescu a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare.

 

 

 

Format: 

Topic: