Share
30 Iun 2017 - 08:17

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Iohannis către PSD, ALDE şi UDMR: Vă rog să terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară(Jurnalul Național)
Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut celor din coaliţia PSD - ALDE, dar şi celor de la UDMR să termine cu ''ţopăiala fiscal-bugetară'', subliniind că românii trebuie să aibă garanţia că Guvernul apără şi promovează statul de drept. 
''Stimaţi pesedişti, aldişti, udemerişti, în numele românilor vă rog să terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară. Taxa de solidaritate. (...) Fiţi solidari cu românii şi guvernaţi responsabil. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât românii să aibă garanţia că Guvernul României apără şi promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanţei 13. Vă rog să faceţi tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noştri din NATO, din Uniunea Europeană, aliaţilor noştri că suntem oameni serioşi, că suntem o ţară serioasă, cu toate sincopele politice, şi că ştim să ne respectăm angajamentele'', a spus Klaus Iohannis, la ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Cabinetului Mihai Tudose. Şeful statului a făcut un apel către noul Guvern să respecte angajamentul potrivit căruia se alocă 2% din PIB pentru Apărare. "Dovediţi că ştim să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de apărare, aşa cum am promis aliaţilor NATO. Dovediţi că suntem capabili să ţinem deficitul bugetar sub control, să promovăm investiţii publice şi private, să avem în continuare creştere economică, aşa cum ne-am angajat faţă de partenerii din Uniunea Europeană. Fie ca această a doua încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima! Eu mi-o doresc, românii şi-o doresc şi pot doar să sper foarte tare că şi dvs vă doriţi acelaşi lucru. În acest sens, încă o dată: succes!", a încheiat preşedintele Klaus Iohannis.

 

Noul program de guvernare - un restart perpetuu al aruncatului cu investiţii de miliarde de euro şi invenţii de instituţii sau măsuri fiscale revoluţionare(Ziarul Financiar)
De obicei, aruncatul cu cifre în programul de guvernare era o distracţie o dată la patru ani. Prin restartarea guvernării actuale după doar cinci luni febra aruncatului cu miliarde este şi mai intensă.
De ce să proiectezi doar 8 spitale regionale de 1.000 de paturi, fiecare urmând să coste 300 de milioane de euro? Mai pui şi un spital republican, de 1,1 mld. euro, cu 2.500 de paturi, 30 de clinici. Şi un campus medical cu un hotel pentru însoţitorii bolnavilor, de 2.000 de locuri! Noul program de guvernare aruncă cu miliardele ca niciun altul de până acum. 2.500 de creşe, 8 autostrăzi, 2,1 mld. euro pentru termoizolarea locuinţelor, 1,3 mld. euro pentru infrastructură socială, 1,1 mld. euro pentru irigaţii, 1 mld. euro autostrada Comarnic-Braşov, 2,9 mld. euro autostrada Târgu-Mureş - Târgu Neamţ. Ba, la un moment dat, nici nu mai se ţine socoteala miliardelor - dacă sunt de euro sau lei. Se va trece la racordarea cu apă a locuinţelor până în 2020 până la un procent de 87% din locuinţe, faţă de 77% în prezent. Canalizare vor avea 60% din locuinţe în 2020, faţă de 34% în prezent. Parcă e un restart perpetuu, cu noi şi noi asumări de ţinte, de spitale construite, de autostrăzi terminate şi sisteme de irigaţii puse pe picioare. Este aproape un delir al aruncatului cu miliarde şi cu sute de kilometri de autostradă, cu spitale de mii de paturi, când soşeaua de centură a Bucureştiului este blocată zilnic şi trecerea la patru benzi nu a înaintat un kilometru în ultimul an, când Spitalul Municipal Universitar Bucureşti plânge după investiţii, fiind în şantier de ani de zile, iar oraşe întregi precum Galaţi au rămas fără apă caldă.

 

LOVITURA de GRAȚIE pentru DRAGNEA(Evenimentul Zilei)
Fostul premier Victor Ponta a publicat, pe rețeaua de socializare Facebook, un text în care explică de ce nu va vota în Parlament noul Guvern, condus de Mihai Tudose. Reproducem integral postarea. "De ce NU votez noul Guvern!
Programul de guvernare al Guvernului "Dragnea 2" (avandu-l ca Premier pe Mihai Tudose) modifica substantial si grav in zona economica si fiscala Programul de Guvernare asumat in ianuarie anul acesta de Guvernul "Dragnea 1" (avandu-l ca Premier pe Sorin Grindeanu) / si contrazice fundamental Programul de Guvernare al PSD "Dragnea - Valcov" din Campania Electorala din 2016!!! Eu cred ca acest Program ii va da lovitura de gratie si va duce la prabusirea politica a lui Liviu Dragnea - intrebarea este daca PSD reuseste sa se salveze sau se va prabusi impreuna cu "Seful"! Si mai ales intrebarea importanta este daca nu se va da o lovitura Romaniei similara cu cea primita in 2009-2010!!! Sa va explic la ce ma refer in mod concret : 1. In Campanie Dl Dragnea a repetat obsesiv faptul ca cere votul oamenilor pentru a aplica Programul de Guvernare "la virgula" si "exact la datele anuntate"!! Au fost prezentate in emisiuni tv tabele cu termene fixe si masuri individualizate. Dupa 6 luni Raportul facut chiar de catre domnii Dragnea si Valcov spune ca acesta a fost realizat in proportie de sub 15%!

 

Reportaj. Audierea noilor miniştri, o parodie marca PSD. „Râzi ca proasta-n târg“(Adevarul)
Guvernul Tudose a trecut fără nicio emoţie de votul Parlamentului, la fel cum, în prealabil, miniştrii au fost audiaţi pe bandă rulantă în comisiile de specialitate. Pe scurt, PSD s-a făcut că-i întreabă, iar noii miniştri ori au citit răspunsul de pe foi, ori s-au eschivat. N-a lipsit însă limbajul de mahala. Guvernul condus de Mihai Tudose a trecut, joi, de votul Parlamentului cu o majoritate lejeră: 275 de senatori şi deputaţi au votat „pentru“ şi 102 „împotrivă“, în condiţiile în care era nevoie de 233 de voturi pentru învestire. PSD şi ALDE au împreună 245 de voturi, restul de 30 favorabile venind în special de la parlamentarii UDMR, dar şi din partea ctorva deputaţi ai minorităţilor naţionale, care au fost alături de PSD şi la moţiunea de cenzură. Opt parlamentari PSD n-au votat, printre care Victor Ponta şi Liviu Pleşoianu. „Vă mulţumesc pentru votul de încredere. Aşa să-mi ajute Dumnezeu, Dumnezeu să ajute România!“, a spus premierul Mihai Tudose după vot, apoi întreg Cabinetul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Însă, până la votul din plen, miniştrii ar fi trebuit să dea explicaţii despre proiectele pe care vor să le implementeze în viitori ani şi să răspundă la întrebările parlamentarilor. Ceea ce s-a întâmplat în comisii a fost altceva: discursuri lungi, întrebări multe şi fără răspuns, plus mai multe certuri între Putere şi Opoziţie, ceea ce va duce şi la retragerea PMP de la audieri.

 

Bombele ascunse în programul modificat de guvernare al PSD. Iohannis: „Terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară!”(Gandul)
Învestirea guvernului Tudose a venit la pachet cu un nou program de guvernare modificat de PSD fără a anunţa public acest lucru, modificări fiscale la aflarea cărora Bursa de la Bucureşti a intrat în picaj. Documentul include schimbări semnificative faţă de cel cu care social-democraţii au defilat în campania electorală şi care ar putea avea efecte economice grave. În timp ce miniştrii erau audiaţi în comisiile de specialitate şi primeau în Parlament votul de încredere, publicarea noului program de guvernare stârnea deja mari controverse. Printre schimbările introduse pe ascuns de PSD se numără amânarea reducerii cotei TVA, înlocuirea impozitului pe profit pentru firme cu impozitul pe cifra de afaceri, creşterea salariului minim direct la 2.000 de lei din 2018, în locul majorării etapizate, mai precaute, controversa legată de desfiinţarea Pilonului II de pensii şi introducerea taxei de solidaritate sunt cinci dintre bombele fiscale pe care PSD le aruncă odată cu venirea la Palatul Victoria a lui Mihai Tudose. La scurt timp, ca urmare a discuţiilor iscate pe marginea noilor măsuri, indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti a scăzut la 7.944 de puncte, în minus cu 2,7% faţă de şedinţa precedentă. „Terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară!", a fost mesajul dur al preşedintelui Klaus Iohannis după ceremonia de depunere a jurământului de către miniştrii noului Cabinet, avertizându-i că nu e nevoie de taxe suplimentare şi că acum, după aceste schimbări, nu mai pot invoca argumentul unui program de guvernare pe care românii l-au votat, pentru că tocmai l-au modificat „în puncte sensibile”.

Format: