Publicat: 30 Mai, 2013 - 12:08

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

• Contracte pentru beizadelele directorilor de la Hidroelectrica (Adevărul)

Adusă în pragul falimentului de contractele cu „băieţii deştepţi” ai energiei, Hidroelectrica primeşte ultimele lovituri de la firmele de casă controlate de familiile unor directori. Contractele încheiate cu acestea din urmă, deşi mici ca valoare, prin numărul lor foarte mare au pus umărul la intrarea în insolvenţă a producătorului naţional de energie.

Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeş a fost căpuşată ani întregi de o firmă de apartament, care aparţinea fiicei directorului Constantin Ivan şi a fiului inginerului-şef  de la Uzina Electrică (UHE) Câmpulung Muscel, Nicolae Herişanu

•  Corlăţean, "profund surprins" de declaraţia lui Oettinger despre România: Aşteptăm explicaţii publice, convingătoare (Curierul Naţional)

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, se declară "profund surprins" de remarcile făcute de către comisarul UE al Energiei, germanul Günther Oettinger, cu privire la o serie de state membre UE, inclusiv România, oficialul român adăugând: "Aşteptăm explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii".

"Cu privire la declaraţiile Comisarului european Günther Oettinger din care a rezultat că o serie de state membre UE, inclusiv România, ar fi «aproape neguvernabile», ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean a declarat: «Sunt profund surprins de remarcile făcute cu privire la România. Aşteptăm explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii»", se arată într-un comunicat al MAE.

• Fenomenul ”DOAMNA PRIMAR”. Cum au moştenit soţiile edililor condamnaţi primăriile vacantate de aceştia (Gândul)

În ultimii patru ani DNA a trimis în judecată peste 100 de primari. Anul trecut, soţiile a patru dintre aceştia au candidat pe locurile lăsate de soţii anchetaţi sau condamnaţi. Trei dintre ele au şi câştigat. Una dintre cele mai celebre primăriţe este Aneta Gireadă, soţia actualului deputat Verginel Gireadă care a ”moştenit” primăria după ce soţul a fost condamnat definitiv. O altă soţie a ajuns primăriţă după ce soţul a fost închis pentru contrabandă cu ţigări.

Aneta Gireadă este soţia deputatului PNL Verginel Gireadă. Ea a "moştenit" primăria localităţii Mihai Eminescu din Botoşani de la soţul ei. În aprilie 2012 Verginel Gireadă a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupţie. După condamnare, Verginel şi-a dat demisia de la primărie. Soţia a candidat la alegerile locale din 2012 şi a câştigat cu 70% din voturi.

• A intrat în vigoare informarea meteo de ploi torenţiale, grindină şi vijelii în toată ţara (Jurnalul Naţional)

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteorologică vizând ploi cu caracter torenţial, grindină şi vijelii, valabilă în întreaga ţară în intervalul 30 mai, ora 10.00 - 31 mai, ora 18.00. Potrivit ANM, în intervalul menţionat gradul de instabilitate atmosferică va creşte progresiv în toată ţara, începând din sud-vest şi se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, ploi cu caracter torenţial, căderi de grindină şi vijelii.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente şi mai intense în primele ore în regiunile vestice şi sud-vestice, apoi în sudul, centrul şi estul teritoriului. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp.

• "MĂCELARUL" DIN ARGEŞ A FOST PRINS (Evenimentul Zilei)
Suspectul reţinut: Florin Mânzăraru, un fost puşcăriaş din Topoloveni CONDAMNAT PENTRU VIOL. Poliţiştii au reţinut un bărbat de 38 de ani din oraşul Topoloveni, judeţul Argeş. Florin Mânzăraru este principalul suspect în uciderea Iulianei Neblea, mama de 36 de ani care a fost tranşată şi al cărui trup fără cap şi membre a fost găsit în râul Argeş.

Iuliana Neblea avea 36 de aniUPDATE. Violatorul ucigaș a fost lăsat în libertate de judecători.Numele suspectului reţinut este Florin Mânzăraru au precizat pentru EVZ surse judiciare. El are 38 de ani și a fost eliberat condiționat, anul acesta. Florin Mânzăraru este considerat un tip violent care a violat o tânără, în anul 2008. El a fost condamnat în același an, pe data de 14 iulie, la opt ani de închisoare, de către magistrații Judecătoriei Topoloveni. Din rezoluția de condamnare reiese că Mânzararu a violat-o pe femeie sub amenințarea unui cuțit tip cutter. A fost pus în libertate condiționat după ce a ispășit jumătate din pedeapsă.

Din primele informaţii, bărbatul reţinut este recidivist, fiind abia eliberat din Penitenciarul Colibaşi unde a ispăşit o pedeapsă pentru viol. El a fost identificat după imaginile surprinse de camerele de luat vederi de la o benzinărie. Anchetatorii au găsit în maşina suspectului reţinut urme de sânge, semn că trupul măcelărit a fost transportat cu autovehicululu său. În timpul cercetărilor, criminaliştii au stabilit că, după ce a luat-o pe Iuliana Neblea în maşină, a ucis-o şi a dus cadavrul acasă. Acolo ar fi tranşat trupul neînsufleţit pe care l-a aruncat în râul Argeş. Recidivistul a fost dus la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Argeş pentru audieri. Va fi transportat, apoi, la Bucureşti pentru a fi audiat la sediul Parchetului General.

• Ce se află în spatele bătăliei pentru dreapta românească (România Liberă)

Seria aproape nesfârşită de atacuri, contraatacuri, excluderi şi ameninţări din partidele care se revendică de centru-dreapta, precum şi apariţia unor iniţiative civico-politice în acelaşi spectru ascund o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru rolul de forţă politică dominantă a viitoarei opoziţii la mamutul politic de stânga care este PSD.

Acum două săptămâni, Crin Antonescu afirma în cadru restrâns că ”dacă noi o dăm în 14-16% (la europarlamentare – n.n.), atunci şi eu m-aş pune în pielea celor de la PSD şi să mă întreb dacă nu se întâmplă altceva pe partea dreaptă”.

Această afirmaţie scoate la lumină îngrijorarea lui Antonescu şi a PNL că un scor slab la europarlamentare va ruina şansele PNL de a-şi revendica poziţia de principal partid din spectrul de centru-dreapta, care, în perspectiva ruperii USL, să devină principala forţă de opoziţie.

Această poziţie de principal reprezentant al dreptei constituie principala miză a actualei lupte din “subteranele” dreptei româneşti şi motivul pentru care au fost lansate atâtea fundaţii, iniţiative şi au apărut atâtea alternative politico-civice în acest spectru. Asistăm la un proces de “unificare a dreptei prin fărâmiţare” pentru că fiecare dintre combatanţi vrea să-şi asigure o poziţie de negociere cât mai bună la masa viitoare a inevitabilei unificări ce va fi realizată cel mai probabil anul viitor, dacă nu la europarlamentare, atunci la prezidenţiale.

• Topul celor mai mari 100 de exportatori în 2012. Valorile sunt ţinute la secret (Ziarul Financiar)

Cei mai mari 100 de exportatori trimit pe pieţele externe produse în valoare de 22- 23 de miliarde de euro pe an. Dacia, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom şi ArcelorMittal Galaţi sunt cei mai mari exportatori români în 2012, potrivit datelor provizorii de la INS. Cât exportă însă fiecare dintre aceste companii este un mister, fără ca Guvernul să explice motivele pentru care nu se fac publice valorile de export ale celor mai mari jucători. „Companiile din topul celor mai mari 100 de exportatori acoperă, cu certitudine, între 50 şi 53% din exporturile totale ale României în 2012, care au ajuns la valoarea de 45 de miliarde de euro în 2012. Când am întrebat de ce sunt secretizate informaţiile privind valoarea exporturilor, mi s-a răspuns că este conform dispoziţiilor de la Finan­ţe“, a spus prof. dr. Cezar Mereuţă, cerce­tător în economie. Profesorul Mereuţă spune că, aşa cum Ministerul de Finanţe publică informaţiile din bilanţ pentru 400.000 de companii, la fel ar trebui să existe şi un site pentru cele 15.000 - 20.000 de companii exportatoare, care să conţină informaţii despre valoarea exporturilor, cifra de afaceri şi domeniul de activitate al companiilor.