30 Mai 2017 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:
Ministrul Transporturilor: Intenţionez să trimit Corpul de control la ROMATSA(Jurnalul Naţional)

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat luni că va trimite Corpul de control la ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) pentru o clarificare a tuturor aspectelor semnalate în presă în ultima perioadă. 
"Vizita la minister a domnului Tudorache (Gabriel Turorache, lider sindical ROMATSA, n.r.) în cursul lunii ianuarie a fost determinată de un control inopinat pe care l-am efectuat la ROMATSA într-o noapte şi în urma căruia am avut anumite lucruri de clarificat cu dânsul la problemele pe care le-am găsit acolo şi cu managementul din acea perioadă. Aceste probleme au fost puse într-un raport al Autorităţii Aeronautice Civile. Nu vreau să intru în acest subiect. Oricum, intenţionez, pentru o clarificare a tuturor problemelor pe care le-am văzut că au apărut în mass media, să trimit Corpul de control să efectueze un control mai amplu la ROMATSA", a spus Cuc după negocierile de la Ministerul Transporturilor cu patronatul şi sindicatul ROMATSA. Întrebat dacă acest control va viza şi angajările în cadrul ROMATSA, ministrul Transporturilor a răspuns: "Categoric, va viza şi acest aspect controlul pe care îl voi trimite la ROMATSA", a mai spus ministrul Transporturilor. Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), din cadrul ROMATSA, va intra, de marţi, în grevă generală, pe fondul nemulţumirilor referitoare la modul în care este gestionată compania. Liderul sindical Gabriel Tudorache a declarat luni, la ieşirea de la discuţiile de la Ministerul Transporturilor, unde au fost prezenţi atât patronatul ROMATSA cât şi sindicatul ATSR, că în urma discuţiilor cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, există şanse destul de mari ca greva generală anunţată să se oprească într-un interval de timp relativ scurt.

 

Analiza cifrelor. Deşi băncile din România sunt printre cele mai profitabile din Europa, eficienţa bancherilor este foarte redusă. „Pregătirea adecvată a angajaţilor poate contribui la reducerea nivelului de neperfor­man­ţă.“(Ziarul Financiar)
Creşterea intermedierii financiare pe baze sustenabile, utilizarea beneficiilor tehnologiei, precum şi pregătirea continuă a personalului sunt indicate de BNR pentru îmbunătăţirea eficienţei bancherilor. Eficienţa personalului bancar ro­mâ­nesc este încă redusă, în con­textul unui grad de intermediere finan­ciară scăzut, un angajat ban­car gestionând în medie 1,7 mil. euro, faţă de 15,1 mil. euro la nivelul Uniunii Europene, se arată în cel mai recent Raport asupra stabilităţii financiare realizat de BNR.Banca centrală susţine, totuşi, că în ultimii nouă ani, activele raportate la angajat au crescut treptat, de la 1,2 mil. euro/angajat în decembrie 2008, atât pe fondul majorării activelor băncilor, cât şi în urma reducerii numărului de angajaţi, îmbunătăţind eficienţa.Creşterea intermedierii financiare pe baze sustenabile, utilizarea beneficiilor tehnologiei, precum şi pregătirea continuă a personalului ar fi câteva soluţii indicate de BNR pentru îmbunătăţirea eficienţei angajaţilor bancari în vederea atingerii obiectivelor de profitabilitate ale sectorului bancar.„Pregătirea adecvată a angajaţilor poate contribui la reducerea nivelului de neperfor­man­ţă, la temperarea nevoii de restructurare a creditelor şi sprijină profitabilitatea pe termen mediu şi lung a băncilor. Băncile din România care au alocat o pondere mai ridicată a cheltuielilor de pregătire în cheltuielile cu personalul în perioada precriză (anul 2007) au experimentat creşteri mai mici ale ratei creditelor neperformante în perioada ulte­rioară“, susţine BNR.Băncile mari din România participante la studiul Autorităţii Bancare Europene s-au menţinut anul trecut în topul celor mai pro­fita­bile instituţii de credit europene în urma cură­ţării bilanţurilor de mare parte din creditele ne­performante, indicatorul de rentabilitate ROE fiind de aproape cinci ori mai mare faţă de media UE, de circa 3,3%.

Incendiul DUBIOS. Dosarele cu FONDURI EUROPENE ale Ministerului Dezvoltării erau arhivate la firma al cărei depozit a ars | EVZ EXCLUSIV(Evenimentul Zilei)
Ultimele informații legate de misteriosul incendiu în care a ars depozitul de arhivare al Global Archive Management arată că apelul la 112 a fost făcut cu întârziere, după ce flăcările au cuprins dosarele din interiorul halei, situată în comuna Dărăști-Ilfov. „Evenimentul zilei” a aflat că, pe lângă actele unor bănci și societăți de asigurări, în depozitele firmei se află documente de la Ministerul Dezvoltării, care a arhivat dosare cu banii cheltuiți din fonduri europene. Pe lista instituțiilor de stat care au încheiat contracte cu firma se mai află Forțele de Muncă Ilfov, Teatrul Evreiesc, dar și autorități subordonate unor primării de sector din București și județul Ilfov. Criminaliștii de la IPJ Ilfov au fost, ieri, la fața locului și au ridicat imaginile surprinse de camerele de luat vederi. Focul ardea, încă, mocnit, ieri, în depozitul plin cu tone de documente bancare și ale unor instituții de stat al celui de-al doilea mare operator de arhivare din România, Global Archive Management. Pompierii și polițiștii nu se pot pronunța, încă, asupra cauzei care a condus la distrugerea a milioane de acte, însă autoritățile au serioase semne de întrebare privitoare la modul în care a luat foc imensa hală de 15 metri lungime, întinsă pe o suprafață de circa 1.000 de metri pătrați, amplasată lângă șoseaua care leagă comunele Măgurele și Dărăști-Ilfov. Apelul la 112 a fost făcut vineri seara, în jurul orei 17.30, cu o mare întârziere, de către un angajat al firmei care asigură paza celor trei depozite aflate în zonă. Când au ajuns la fața locului, pompierii au observat fumul gros care răzbătea prin pereții și tavanul halei. Specialiștii consultați de noi ne-au explicat că hala este construită etanș, iar prezența fumului arată că flăcările cuprinseseră, deja, o mare parte dintre documentele aflate în interior. De altfel, pompierii nu au putut intra în interior din cauza vâlvătăilor. Hala plină cu aproximativ 20.000 de metri cubi de documente, dar și suporturi electronice de stocare a informațiilor, avea autorizație de funcționare din partea ISU. Nu avea, însă, sistemul modern de stingere a incendiului despre care vorbea, în videoclipul de prezentare al Global Archive Management, directorul firmei, Ștefan Ecxarcu, bazat pe gaz inert care poate stinge orice vâlvătaie în mai puţin de cinci minute. După izbucnirea incendiului, Ecxarcu a declarat că sistemul modern era amplasat doar în două dintre depozitele companiei, dar nu și în hala care a luat foc.

 

Marea ruptură transatlantică. Declaraţiile Angelei Merkel au provocat un şoc în cancelariile occidentale(Adevarul)
Cancelarul german Angela Merkel a constatat, după reuniunile NATO şi G7, la care a participat şi preşedintele SUA Donald Trump, că Europa nu se mai poate baza pe toţi aliaţii. Declaraţiile ei au avut un ecou puternic în multe cancelarii occidentale.„Vremurile în care ne puteam baza în totalitate pe alţii s-au cam sfârşit, dupa cum mi-am dat seama în ultimele zile. Noi, europenii, trebuie să ne luăm cu adevărat destinul în propriile mâini, bineinţeles, având drept prieteni Statele Unite, Marea Britanie şi, atunci când e posibil, chiar Rusia şi alte ţări", a declarat cancelarul german Angela Merkel duminică, la München, la un miting electoral .    „Dar trebuie să ştim că trebuie să luptăm noi înşine pentru soarta noastră“, a punctat cancelarul federal, adăugând că relaţiile cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, trebuie să fie mai strânse. Aceste declaraţii au avut un ecou nu numai la Berlin, ci şi în multe cancelarii.    Purtătorul de cuvânt al şefei guvernului de la Berlin a ţinut să vină cu precizări, luni, declarând că Angela Merkel este o „atlantistă din profundă convingere“ şi consideră că, „pentru a menţine o relaţie sănătoasă între Germania şi SUA, trebuie semnalate disputele“.   Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere , a declarat şi el, că relaţiile în materie de securitate ale Germaniei cu SUA sunt „excelente“, iar interesele comune cu Marea Britanie înseamnă că ieşirea acestei ţări din Uniunea Europeană ar trebui să aibă un impact cât mai redus în ce priveşte cooperarea de securitate.    „Pot să spun doar că, mai ales în domeniul securităţii, cooperarea transatlantică este de o importanţă primordială pentru ţara noastră“, a afirmat ministrul german, într-un discurs rostit cu ocazia unui simpozion al Oficiului federal pentru apărarea Constituţiei (BfV, serviciul de informaţii interne).   Ministrul de Interne britanic, Amber Rudd, a răspuns că Marea Britanie va rămâne un aliat puternic al Uniunii Europene şi după ce va ieşi din blocul comunitar. „În cadrul negocierilor privind ieşirea din UE, vom putea asigura Germania şi alte ţări europene că le vom fi un partener solid. Un partener solid pentru apărare, securitate şi sperăm şi pentru comerţ“, a subliniat ministrul britanic de interne la BBC.
 

 

Un comisar UE vrea ca zona euro să aibă propriul parlament şi buget. Ce se va întâmpla cu România(Gandul)
Pierre Moscovici, comisarul UE pentru Afaceri economice, a declarat că este necesară crearea unui buget al zonei euro, lucru care nu este posibil fără înfiinţarea unui parlament al uniunii monetare, informează site-ul postului France 24."Este necesară crearea unui buget al zonei euro. Şi acesta lucru nu va fi posibil fără crearea unui parlament pentru uniunea monetară, pentru ca alocările (bugetare) să fie supuse controlului democratic", a declarat Moscovici într-un interviu pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita. O integrare mai profundă a statelor din zona euro este "absolut necesară pentru a ţine în frâu divergenţele între economiile care fac parte din uniunea monetară", a declarat comisarul european. "Dacă vom continua să avem un nord care o duce bine şi un sud în dificultate, la un moment dat acest lucru va avea drept rezultat respingerea proiectului european", a completat Moscovici, fără să spună ce se va întâmpla cu statele UE care nu sunt în zona euro, printre care şi România.
 

Format: 

Topic: