Publicat: 31 Ianuarie, 2013 - 07:21
Share

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Din culisele Jafului Secolului: Hoţii habar n-aveau ce au furat - Gauguin, scris în declaraţii "Goghen", Matisse, asociat cu Matiz (JN)
Tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele în care se aflau şi ţinute o perioadă în localitatea tulceană Măcin, "în pungi de un leu". Potrivit anchetatorilor, furtul a durat două minute, timp în care hoţii au "fentat" mecanismul de închidere a uşilor, care automat a dezactivat temporar şi sistemul de securitate cu raze laser.

Suspecţii arestaţi nici măcar nu aveau cunoştinţe de artă, iar la audieri unul a arătat că a reţinut numele pictorului Henri Matisse după marca Matiz, în vreme ce altul, în loc de Gauguin a scris, după auz, "Goghen".

Cei trei suspecţi arestaţi preventiv în cazul furtului celor şapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam au dat declaraţii contradictorii, "se mint între ei şi se ceartă", au spus surse judiciare citate de Mediafax.

"Ideea este că nu se ştie unde sunt tablourile, iar toate eforturile  anchetatorilor se îndreaptă şi se canalizează spre găsirea tablourilor", au mai spus sursele citate, precizând că Radu Dogaru, unul din cei trei suspecţi arestaţi preventiv, ar fi avut la un moment dat tablourile.

Potrivit aceloraşi surse, după ce au fost aduse în România, tablourile furate au stat aproximativ o lună "într-o sacoşă de plastic, la o persoană din Măcin, un anume Bica".

 

Ipotecarul în lei se mişcă greu: doar 2.000 de credite vândute într-un an. Bancherii rămân sceptici(ZF)
Unu din zece credite ipotecare vândute anul trecut a fost în lei, dublu faţă de trecut, determinantă pentru această mişcare fiind lipsa resurselor în valută din sistemul bancar.
 

Soldul creditelor ipotecare în lei s-a majorat cu 20% anul trecut şi a ajuns la 1,82 mld. lei (echivalentul a 400 mil. euro) la sfâr­şitul lunii decembrie, avansul fiind de 2,5 ori peste cel înregistrat de împrumuturile în valută, conform datelor BNR. Ca valoare nominală, creditele în valută con­tinuă totuşi să reprezinte grosul vânzărilor de ipotecare datorită dobânzilor mai atractive.
 
Creditele în lei pentru achiziţia de locuinţe au fost ocolite mult timp de către clienţi din cauza dobânzilor foarte mari, devenind abia recent o alternativă de finan­ţare, ca urmare a scăderii costurilor percepu­te de bănci şi a volatilităţii accentuate a cursului de schimb. Determinantă pentru accelerarea vânzărilor de credite imobiliare în lei a fost însă lipsa resurselor în valută ale băncilor.
 
"Accesul la resurse în valută nu mai este cel din perioadele de «boom». Acestea sunt mai dificil de procurat şi poate sunt şi mai scumpe, fiecare bancă având strategia proprie în privinţa gestionării profitabilităţii finanţărilor în valută. Este adevărat că pentru moment creditul în valută pare mai accesibil din punctul de vedere al efortului lunar de plată, fără a lua în calcul eventuale modifi­cări viitoare ale unor variablie, precum dobânda de referinţă Euribor şi cursul valutar", afirmă Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie persoane fizice BRD.

 

Dezmăţ la Autoritatea pentru Reglementarea Comunicaţiilor: 150 de maşini pentru 131 de şefi(Adevarul)
Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că şefii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii  (ANCOM) au tocat ilegal sute de mii de euro pe maşini scumpe, delegaţii în străinătate şi “afaceri” imobiliare cu pierderi de milioane de euro.Raportul Curţii de Conturi, pe anul 2011, relevă un adevărat jaf pe bani publici la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), “arbitrul telecom”. Verificările Curţii de Conturi au vizat perioada 2007-2011, când la şefia ANCOM s-au aflat Dan Georgescu (2007-2008), Liviu Nistoran (2008-2009) şi Cătălin Marinescu (2009-prezent).Instituţia a tocat sute de mii de euro pe reînoirea periodică a parcului auto. De maşini de serviciu au beneficiat nu numai cei 131 de şefi din ANCOM, dar şi unii dintre simplii salariaţi. Astfel, personalul ANCOM foloseşte 150 de autoturisme, fără a lua în considerare cele 38 de autovehicule laborator folosite la măsurători şi control. Mai mult, şefii ANCOM s-au debarasat gratuit de mai multe maşini, unele dintre ele de lux, pe care le considerau prea vechi (5-10 ani). “Entitatea auditată a procedat la transmiterea fără plată a unui număr de 39 autovehicule, în condiţiile în care acestea aveau o vechime de doar 5-10 ani, iar unele fac parte din categoria de mare capacitate, ca de exemplu: 1 auto Jeep Grand Cherokee, 1 auto Toyota Land Cruiser, 1 auto Nissan Terrano II, 4 auto Daewoo Leganza, 4 auto Daewoo Lublin 3”, se arată în raportul Curţii de Conturi.
 

 CAMPANIILE PUTEREA. Lucia Varga: 5 ani fără OMG(Puterea)
De luni, 28 ianuarie 2013, cotidianul naţional PUTEREA a demarat o campanie de susţinere a politicilor de mediu. Prima etapă are ca subiect Organismele Modificate Genetic - OMG. Această temă este la ordinea zilei în Europa. Săptămâna trecută, din cauza divergenţelor apărute între statele Uniunii, Comisia Europeană a decis să îngheţe procesul de autorizare a cultivării OMG în UE, până în 2014. Doamna ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, s-a făcut remarcată în activitatea parlamentară prin demararea unor proiecte în acest domeniu. În interviul oferit cotidianului PUTEREA prin intermediul netului, Lucia Varga vorbeşte despre riscurile generate de OMG. Doamna ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură este convinsă că actualul Guvern va trata subiectul OMG cu foarte mare atenţie. Practic, Varga doreşte să impună un moratoriu pe o perioadă de 5 ani pentru culturile OMG, aşa cum există în Franţa, Germania, Bulgaria, Ungaria etc. Vă oferim în continuare răspunsurile oferite de doamna ministru Lucia Varga.
 
 

Flaşnetă pentru Băsescu(Azi)
Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost făcut public miercuri, prin vocea purtătorului de cuvânt Mark Grey. Concluziile şi tonul documentului conduc la ideea că România îndeplineşte criteriile pentru a adera la Spaţiul Schengen.

„Raportul arată că au fost făcute anumite progrese. România trebuia să facă mai mult ca să respecte statul de drept şi independenţa Justiţiei. România a îndeplinit unele, dar nu toate din recomandările CE“, a afirmat Gray.

Acesta a precizat că CE a remarcat „intimidări şi hărţuiri“ la adresa unor angajaţi ai instituţiilor statului.

„Instabilitatea (politică – n.n.) şi independenţa (Justiţiei – n.n.) rămân o sursă de îngrijorare; au existat numeroase rapoarte privind intimidări în Justiţie; e nevoie de revizuirea regulilor pentru o presă liberă, asociată de protecţia instituţiilor şi drepturilor fundamentale ale indivizilor.

Nominalizarile (pentru DNA şi Parchetul General – n.n.) au fost respinse de preşedintele Băsescu, e important să fie numeroşi candidaţi competenţi, într-un proces liber, transparent, pentru a se oferi conducerea potrivită, cu încrederea publicului“, s-a pronunţat Mark Grey.