31 Ian 2019 - 08:23

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Firea: Primăria Capitalei pierde bani(Jurnalul Naţional)
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a susţinut, miercuri, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, că, prin proiectul de buget, municipalitatea bucureşteană pierde 80 milioane de euro şi a făcut apel la prim-ministru să găsească o soluţie. "În ceea ce priveşte Primăria Capitalei, potrivit proiectului de buget, noi pierdem aproape 80 de milioane de euro exact în acest an în care ar trebui să achităm creanţa ELCEN, în jur de 230 milioane de euro, când demarăm construirea spitalului metropolitan doar din surse proprii şi când achităm cele 400 de autobuze euro 6. De aceea, am făcut apel la doamna prim-ministru. I-am explicat toate facturile pe care trebuie să le achităm anul acesta. (...) Deşi Primăria Capitalei pare că are un buget mare, atunci când îl raportezi la cheltuielile pe care trebuie să le facem pentru a creşte calitatea vieţii, şi în Bucureşti banii sunt foarte puţini. Aşteptăm de la doamna prim-ministru o reacţie. (...) Sperăm ca după şedinţa de Guvern să dea un răspuns în ceea ce priveşte toate procentele pentru primăriile din ţară şi pentru Primăria Capitalei, care are o pierdere de 80 milioane de euro, o pierdere foarte mare, o pierdere consistentă. Nu aş vrea să ne considerăm pedepsiţi", a spus Firea. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a afirmat că administraţiile locale pierd sume importante raportat la bugetul pe care l-au avut în 2017, prin faptul că nu se vor mai plăti de la buget prestaţiile sociale şi vor fi lăsate în seama bugetelor locale.
 

Exclusiv ZF. Topul salariilor din România dezvăluie o surpriză imensă: Pe primul loc este o companie de stat, care plăteşte dublu faţă de Microsoft şi de trei ori mai mult decât Oracle, IBM sau PRO TV(Ziarul Financiar)
Romatsa, regia autonomă de stat care se ocupă de controlul trafi­cu­lui aerian, are cel mai bine plă­tiţi angajaţi din economie, cu un salariu mediu de 21.800 de lei net/lună. Pe locul doi în clasament se află Microsoft, furnizorul de servicii IT care oferă un salariu mediu de 10.000 de lei net pe lună, urmat de producătorul de energie Nu­cle­ar­electrica, unde salariul mediu a fost de 7.700 de lei net în 2017, potrivit calculelor ZF efec­tua­te pe baza datelor furnizate de Registrul Co­merţului. În top au fost incluse companiile din top 100 cu cele mai mari cheltuieli de personal. În total, în top 10 companii în funcţie de salariul mediu din 2017 se află şase companii cu activităţi în domeniul IT: Microsoft (10.000 de lei net/lună), Ericsson Telecommunications România (7.600 de lei net), IBM (7.500 de lei net), Endava (7.400 de lei net), Oracle (7.000 de lei net) şi Softvision (6.800 de lei net). „Cele mai mari nume din industria globală de IT se află în acest clasament, iar datele con­fir­mă situaţia de pe piaţa muncii. Aceste com­pa­nii angajează preponderent oameni cu cali­fi­cări de excepţie, cu o mare expertiză şi cu vo­lume foarte mari de vânzări. Salariaţii din aceste com­pa­nii sunt preponderent «white collars», per­soa­ne cu stu­dii superioare şi califi­cări înalte şi de aceea este normal ca salariile me­dii să fie mai mari decât în companiile direct pro­ductive, unde pro­babil 80% din totalul an­ga­jaţilor este repre­zen­tat de angajaţi «blue collars», adică mun­ci­tori cu diferite niveluri de cali­ficare“, a explicat Raluca Pîrvu, business manager la BPI Group.
 

Precizări APA NOVA: Au fost EFECTUATE teste COMPLEXE pentru a STABILI calitatea APEI din CAPITALĂ. Document în ARTICOL(Evenimentul Zilei)
Miercuri, locuitorii Capitalei au fost cuprinși de panică în momentul în care au observat că apa de la robinete are un gust și o culoare ciudată. Au început să apară imediat fel și fel de teorii cu privire la motiivul pentru care s-a produs acest eveniment, dar Apa Nova, contactată de jurnaliștii de la EvZ, a lămurit situația. Se pare că din cauza ploilor și ninsorilor, debitele râurilor Dâmboviţa şi Argeş care sunt captate de Bucureşti au fost foarte mari, iar apa a venit foarte tulbure şi cu încărcare foarte mare şi, prin urmare, cu calitatea apei depreciată temporar. Pentru a remedia această situație, în apă a trebuit adăugat clor, reprezentanții Apa Nova declarând că situația este sub control. Ba mai mult, compania a spulimentat numărul analizelor privind indicatoarii de calitatea a apei din sectoarele afectate. „În spiritul valorii de bază care guvernează compania noastră și anume responsabilitate față de client, Apa Nova București a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul și frecvența analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 și 6.

 

Cum a ajuns tandemul Dragnea-Dăncilă la cuţite cu primarii de oraşe(Adevarul)
Primarii marilor oraşe se află în plin scandal cu Guvernul Dăncilă, edilii cerându-i premierului mai mulţi bani la nivel local în 2019. Liviu Dragnea le-a pus pe masă o soluţie, însă aceasta ar duce administraţiile locale la dezastru, potrivit aleşilor locali. Premierul Viorica Dăncilă i-a primit pe primarii de municipii pentru a doua rundă de negocieri privind banii care vor intra în vistieria autorităţilor locale, în urma aprobării bugetului pe 2019. Concret, edilii de municipii sunt nemulţumiţi că guvernanţii nu au mărit procentul de bani alocaţi din impozitul pe venit, în condiţiile în care primăriile au rămas fără o parte dintre aceştia după scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, în urma revoluţiei fiscale de iarna trecută.   Primarii din Asociaţia Municipiilor din România (AMR), printre care sunt Robert Negoiţă (PSD), Gabriela Firea (PSD), Emil Boc (PNL) sau Gheorghe Falcă (PNL) au cerut ca 67-68% din impozitul pe venit să le revină lor, în condiţiile în care în prezent doar 41,75% merg către autoritatea locală. De asemenea, o altă solicitare a primarilor a fost ca o treime din bugetul naţional să meargă spre funcţionarea şi dezvoltarea comunităţilor publice locale. Marţi, în prima zi, Guvernul nu le-a dat niciun răspuns edililor, punctând faptul că vor veni a doua zi cu o poziţie. Dar propunerea Guvernului s-a lăsat aşteptată până când preşedintele PSD a venit cu „soluţia“. Dragnea „rezolvă“ situaţia. Pe Facebook Liviu Dragnea a anunţat pe Facebook, exact în timpul în care Viorica Dăncilă, alături de Darius Vâlcov (consilier al acesteia pe teme economice) şi Eugen Teodorovici se întâlneau cu primarii. „Mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogaţi. Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleşii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit şi vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun judeţ nu va avea mai puţin de 400 lei/locuitor, faţă de doar 250 anterior, şi nicio primărie nu va avea mai puţin de 1.200 lei/locuitor faţă de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, aşa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la judeţ, din care 20% se vor întoarce la aceleaşi primării pentru echilibrare“, a scris Dragnea pe Facebook, în prima parte a mesajului.

 

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu(Gandul)
Medicul Vasi Rădulescu, urmărit de peste 100.000 de oameni pe reţelele sociale, a publicat câteva informaţii cu privire la cum ne putem proteja de gripă, cum ne tratăm la nevoie şi de ce se moare în cazuri extreme. Postarea pe Facebook a apărut, după ce a fost declarată epidemie de gripă în România. După ce ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat epidemia de gripă, cunoscutul medic Vasi Rădulescu a postat pe pagina de Facebook câteva sfaturi pentru românii care vor să fie informaţi cu privire la riscurile care îi pândesc în această perioadă.Urmărit de peste 100.000 de oameni pe reţelele sociale, medicul descrie în mediul online experienţele trăite în spital şi încearcă să convingă oamenii să folosească surse credibile de informare, când vine vorba de sănătate şi tratamente. 
 

Format: 

Topic: