31 Mai 2018 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Ce se întâmplă dacă președintele Iohannis refuză să o revoce pe Kovesi(Jurnalul Național)
Mihai Gâdea l-a întrebat pe Tudorel Toader, la "Sinteza zilei" de la Antena 3, ce se întâmplă dacă președintele Klaus Iohannis sfidează decizia Curții Constituționale și refuză să o revoce pe Laura Codruța Kovesi. "În opinia mea, Președintele României, astăzi, a luat act de comunicat. Președintele a spus că aşteaptă motivaţia deciziei, corect motivarea, adică acele considerente. Sigur, le aşteaptă pentru că nu s-a produs încă niciun efect juridic. În momentul în care se publică decizia apare o obligaţie în sarcina preşedintelui. În momentul acela i-a trecut timpul de reflecție, de azi și până la publicarea deciziei și are, categoric, două variante: să respecte decizia Curţii sau să nu o respecte şi să nu emită decretul de revocare. Sigur că nu excludem şi o altă ipoteză. Pentru a evita această abordare, poate să vină o demisie (demisia lui Kovesi - n.r.) și atunci decretul ar rămâne fără obiect", a explicat Tudorel Toader.

 

Guvernul PSD măcelăreşte Bursa prin declaraţiile legate de Pilonul II de pensii private. Mihai Marcu, MedLife: “În fiecare după-amiază vin cu declaraţii iresponsabile. Fac mai rău decât dacă l-ar închide”(Ziarul Financiar)
Indicele BET a avut miercuri cea mai proastă şedinţă din iunie 2017, de când Ionuţ Mişa spunea că „Pilonul II se desfiinţează“. Bursa de Valori de la Bucureşti este lovită în plin de declaraţiile oficialilor Guvernului cu privire la mecanismul de funcţionare al sistemului de pensii private Pilon II, în condiţiile în care miercuri indicele principal BET a scăzut cu 2,2%, cel mai abrupt declin zilnic din ultimele aproape 12 luni. Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II sunt printre cei mai activi investitori de pe piaţa de capital din România şi au ajuns să fie printre cei mai mari acţionari la Banca Tran­silvania (11,6%), MedLife (15,5%), Trans­gaz (14%), BVB (16,6%). Marţi seară ministrul muncii a afirmat la un post de televiziune că Pilonul II va deveni unul opţional, fără să ofere însă mai multe detalii, iar miercuri dimineaţă a venit replica preşedintelui Klaus Iohannis: „Este începutul sfârşitului pentru Pilonul II“. În eventualitatea în care fondurile Pilon II vor rămâne fără bani de investiţii pentru piaţa de capital locală, acest lucru se va reflecta în cotaţiile acţiunilor din portofolii, mai ales la cele la care fondurile au o expunere ridicată.

 

CCR: Preşedintele urmează să semneze revocarea Laurei Codruţa Kovesi. SEISM ÎN JUSTIȚIA din România(Evenimentul Zilei)
Preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, scrie în decizia Curţii Constituţionale a României, care a constatat un conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele ţării. Curtea Constituțională a României a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Ministerul Justiţiei, pe de-o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, în principal, şi între Guvernul României, în subsidiar, cerere formulată de premier, determinată de refuzul lui Klaus Iohannis de a da curs cererii de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.    

 

Cum acţiona mafia lemnului. Anchetă DIICOT la Holzindustrie Schweighofer(Adevarul)
Procurorii DIICOT se iau la trântă cu mafia lemnului. Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer sub bănuiţi că ar fi pus la cale un circuit prin care lemnul tăiat ilegal din pădurile noastre era albit pentru a putea fi vândut. Investigaţie de amploare a procurorilor antimafia de la DIICOT. Compania austriacă Schweighofer Holzindustrie ,cunoscută drept cel mai mare procesator de lemn din Europa, este suspectată că ar fi la originea defrişărilor ilegale din ţara noastră. În cele patru fabrici din România, Holzindustrie Schweighofer procesează în fiecare an peste 2,5 milioane de metri cubi  de lemn. Lemnul procesat este exportat apoi în 70 de ţări. Concret, procurorii spun că, din 2011 până acum, Schweighofer ar fi cumpărat lemn tăiat fără avize sau cu acte false şi l-ar fi exportat. Prejudiciul estimat se ridică la suma de peste 25 milioane de euro. Acţiunea anchetatorilor a fost declanşată miercuri dimineaţă, când procurorii DIICOT şi structuri din poliţie au descins la sediul central al companiei, dar şi alte 23 de adrese din cinci judeţe ale ţării - Braşov, Alba, Suceava, Hunedoara şi Bihor. Au fost vizate fabricile companiei din Sebeş şi Rădăuţi, dar şi patru instituţii publice, care ar fi închis ochii la nereguli.   Grup infracţional organizat Anchetatorii vorbesc despre un grup infracţional organizat specializat în deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială şi tăiere fără drept de arbori. „Începând cu anul  2011 şi până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat,  membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului“, arată procurorii DIICOT.

 

Sute de oameni protestează la Timişoara, Iaşi şi Braşov, după decizia CCR în cazul Kovesi(Gandul)
Peste o mie de protestatari au fost în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de decizia CCR în cazul Laurei Codruţa Kovesi. Sute de oameni au protestat şi în Timişoara, Iaşi şi Braşov Protestatarii au cerut alegeri anticipate şi au spus că CCR nu poate obliga preşedintele să o revoce pe şefa DNA, transmite corespondentul MEDIAFAX. UPDATE: Peste o mie de persoane protestează, miercuri, în Piaţa Victoriei, în urma deciziei Curţii Constituţionale în cazul procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi. Manifestanţii scandează "Hoţii", "Jos comunismul", "PSD, ciuma roşie" şi alte lozinci împotriva PSD şi a judecătorilor Curţii Constituţionale. Ei au venit cu vuvuzele. La un moment dat, mai mulţi protestatari au forţat cordonul jandarmilor, au traversat carosabilul şi au ajuns pe trotuarul din faţa Palatului Victoria, ei scandând "Jandarmeria apără hoţia". Unii manifestenaţi s-au aşezat pe asfalt, iar jandarmii au încercat să îi împingă înapoi de pe suprafaţa carosabilă. La momentul transmiterii ştirii, circulaţia dinspre bulevardul Aviatorilor şi dinspre bulevardul Lascăr Catargiu este oprită. "Curtea Constituţională a României a constatat, miercuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Decizia CCR nu are ca implicatie doar revocarea procurorului sef DNA. ci modifica profund spiritul Constituţiei, schimbând România într-o republică strict parlamentară din republica semiprezidentiala.. Şi o face fără să ne întrebe prin referendum dacă suntem de acord. CCR trebuie să înţeleagă că nu poate abuza de poziţia de arbitru constituţional fără să arunce România într-un conflict real între puterile statului, mult mai dăunător decât cel pe care-l inventează pentru a da satisfacţie unor stăpâni politic Revocarea procurorului-şef al DNA poate fi făcută, la propunerea ministrului justiţiei, numai de către preşedintele României, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Revocarea este posibilă după obţinerea avizului CSM, însă instituţia a respins propunerea ministrului şi a dat un aviz negativ", se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Format: 

Topic: