31 Oct 2016 - 08:19

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Oamenii au stat la coadă să plângă(JN)
Covorul de candele roșii a fost refăcut ieri, în fața clubului Colectiv, la împlinirea unui an de la tragedie. După-amiază, piațeta era plină de oameni veniți să se roage, să plângă sau pur și simplu să arate că nu au uitat.
Un monument dedicat memoriei celor care și-au pierdut viața în incendiul de la Clubul Colectiv a fost dezvelit duminică la locul unde în urmă cu un an s-a produs cumplitul eveniment. La momentul dezvelirii au fost prezenți părinţi, rude, prieteni ai celor care au murit în urma incendiului. Monumentul care reprezintă un înger a fost realizat de artistul Elena Surdu Stănescu.  Un alt monument dedicat victimelor acestui tragic eveniment a fost sfințit, tot ieri, în curtea bisericii Sfântul Nicolae – Broşteni, aflată în apropiere.
Circa 5.000 de oameni adunați în jurul orei 14 în Piața Universității au ajuns o oră mai târziu în fața Clubului Colectiv, după ce au participat la un marș al tăcerii. Rude ale celor dispăruți, prieteni și supraviețuitori s-au numărat printre participanți. „Îmi pare rău pentru toţi aceşti părinţi pe care îi văd îndureraţi. Îmi e foarte rău să mă întorc în acest loc. Am făcut-o în semn de respect pentru victimele incendiului. Îmi amintesc strigătele, urletele, fumul, carnea arsă. Sunt amintiri pe care nu mi le pot şterge. Eram voluntari şi ni s-a spus să plecăm de aici", spunea Crina Crăescu de la Asociaţia Salvatorii Voluntari.
Un concert pentru strângere de fonduri, organizat de o parte dintre răniţi împreună cu Asociaţia Promusic Events, era programat duminică seară, la Arenele Romane din Bucureşti. La concertul „#Colectiv - Nouă ne pasă" au fost invitate atât formaţii tinere, precum Up To Eleven sau 9.7 Richter, ai căror membri au fost răniţi la Colectiv, cât şi artişti consacraţi - Holograf, Vama, Antract, Nicu Covaci, Jukobox şi The Rock (Tributul AC-DC). În același timp, la Berăria H urma să aibă loc ultimul concert pentru strângerea de fonduri din seria celor trei organizate în weekend de Asociaţia Colectiv GTG 3010 sub genericul „Heroes never die. Keep their spirits alive”.
Un incident neașteptat a fost provocat în această zi de doliu pentru România chiar de o instituție a statului. Conform Antena 3, la 300 de metri de Clubul Colectiv, unde mii de oameni aduceau un omagiu celor dispăruți, Loteria Română a organizat un concert cu muzică dance urlată la difuzoare amplasate în stradă.

Legea dării în plată. Care sunt condiţiile “imprevizibile” care ar putea fi luate în considerare de judecători pentru ca un debitor să predea băncii cheile apartamentului: criza, creşterea cursului, tăierea salariilor, pierderea jobului?(ZF)
Curtea Constituţională a făcut puţină lumină în controversata  Lege a dării în plată, atacată la cea mai înaltă curte de justiţie din România de către bănci.
(Legea dării în plată e parţial neconstituţională, a decis CCR)
1. Celor care voiau să predea cheile apartamentului băncii şi să iasă din contractul de credit fără să mai plătească nimic poziţia Curţii Constituţionale le este total defavorabilă, deoarece scăderea valorii apartamentului (devalorizarea bunurilor imobile) nu poate fi luată în considerare pentru denunţarea contractului.
Aceasta este principala problemă a Legii dării în plată, nu faptul că un debitor nu mai poate plăti ratele: valoarea apartamentelor luate pe credit s-a înjumătăţit faţă de perioada 2006-2008 şi un debitor îşi pune constant problema dacă mai are sens să plătească ratele la o casă care nu mai valorează 90.000 de euro, ci 45.000 de euro, cel puţin în Bucureşti, şi unde probabilitatea ca preţul bunului să revină la anii de boom scade pe zi ce trece.
Cu ratele pe care un debitor le-ar plăti acum până la finalul creditului, şi-ar putea cumpăra un apartament nou şi mult mai bun şi cu număr dublu de camere. Cei mai mulţi sperau că Legea dării în plată le va da posibilitatea să iasă fără să mai plătească un ban din contractul actual de credit şi s-o ia de la capăt cu o altă casă, având în vedere că sunt dezvoltatori care au preluat locul băncilor şi acceptă plata apartamentelor în rate.
2. Iniţiatorii Legii dării în plată - deputatul PNL Daniel Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea - spuneau că această lege va da debitorilor posibilitatea să aibă o putere egală de negociere cu banca, dacă nu mai pot să plătească ratele sau contractul a devenit prea defavorabil lor, adică valoarea de piaţă a bunului a scăzut substanţial.
În acest caz, Curtea Constituţională a adus în discuţie “impreviziunea”, adică acele evenimente obiective care schimbă condiţiile şi situaţia unui contract între bancă şi debitor, în sensul în care una dintre părţi este clar dezavantajată nu din cauza ei, ci din cauza unor condiţii de piaţă.
În următoarele săptămâni, până la motivarea deciziei Curţii Constituţionale şi până la primele decizii concrete ale judecătorilor privind cazurile de dare în plată, care ar putea fi condiţiile imprevizibile care s-au manifestat din 2008 încoace şi care pot fi luate în considerare:
- creşterea cursului francului elveţian; aici sunt două perioade: înainte de 15 ianuarie 2015 şi după această dată. Pe 15 ianuarie 2015 Banca Centrală a Elveţiei a luat o decizie fără precedent, respectiv a renunţat la cursul fix de cumpărare a francului elveţian faţă de euro de 1,2 CHF/euro. Această decizie nu prea a fost aşteptată de pieţe, având în vedere seriozitatea băncii Elveţiei. La Bucureşti cursul francul elveţian faţă de leu este calculat indirect, prin intermediul cursurilor internaţionale (BNR calculează cursul leu/euro, iar apoi ia automat cursul CHF/euro de afară şi rezultă cotaţia leu/CHF). Pe 14 ianuarie 2015, la BNR, cursul leu/CHF era de 3,7415 lei. Pe 15 ianuarie, după decizia Băncii Elveţiei, cursul leu/CHF a sărit la 4,3287 lei, adică o creştere de 15,69%. Pe 16 ianuarie, cursul leu/CHF a sărit la 4,4228 lei, adică o creştere de 18,2% faţă de 14 ianuarie. Pe 30 septembrie 2016 cursul leu/CHF a fost de 4,1014 lei, deci în scădere, rezultând o creştere de 9,69% faţă de 14 ianuarie 2015.

Tarom, pe tobogan(Puterea)
Tarom cumpăra în anul 1992 două avioane A310, Moldova şi Transilvania, cu o capacitate de 209 locuri, în timp ce Muntenia era închiriat. În 1995, avionul Muntenia s-a prăbuşit la Baloteşti, la câteva minute după decolare. Avioanele A310 au fost modernizate în 2007 la uzinele Airbus din Bordeaux, iar ulterior au fost introduse în circuit, pe rute europene.
Pe 12 septembrie, aeronava Moldova a fost scoasă din uz, iar aeronava Transilvania a efectuat, sâmbătă, ultimul său zbor, pe ruta Madrid-Bucureşti. Toate zborurile companiei vor fi acum reanalizate și recalculate, pentru că Tarom rămâne cu o flotă de 21 de avioane formată din trei mărci diferite, Airbus, ATR şi Boeing, cu o medie de vârstă de peste 15 ani, situaţie care măreşte semnificativ costurile de întreţinere şi operare. Celălalt aparat Airbus A310, cumpărat în 1992, a ieşit din uz în data de 12 septembrie.
Pilotul Cezar Osiceanu, din cadrul Tarom, susține că retragerea avionului Airbus nu se impunea, întrucât acesta nu era învechit, dacă se consideră numărul orelor de zbor. Retragerea va costa compania aeriană de stat pierderea unor rute valoroase long-curier, iar faptul ar putea fi decisiv în lupta pentru supraviețuire.
„Transilvania” avea doar 56.000 de ore de zbor
Osiceanu spune, pentru PUTEREA, ce crede că se va întâmpla în perioada următoare: „Odată ce o companie aviatică renunță la o anumită cursă, destinație directă, e foarte greu să revină. Toate rutele Tarom vor fi reanalizate, pentru a corespunde tipurilor de aeronavă din flotă. Cele două Airbus-uri A310 retrase din flotă în acest an efectuau curse lung-curier, însă nu erau avioane vechi. Vechimea unui avion se măsoară în numărul de ore de zbor. Cel retras sâmbătă avea numai 56.000 de ore de zbor, nu era vechi. Avionul ar fi fost perfect, de exemplu, pentru o cursă directă spre Canada, din moment ce de anul viitor se vor scoate vizele pentru români, însă doar dacă s-ar fi făcut reparațiile la trenul de aterizare impuse de constructor”, a declarat pentru ziarul PUTEREA pilotul Tarom Cezar Osiceanu.
Cel mai probabil, însă, niciunul din avioanele pe care Tarom le deține în prezent nu va fi introdus pe o cursă de tip lung-curier.

Alegeri Republica Moldova. Rezultate parţiale: Igor Dodon şi Maia Sandu se confruntă în turul doi(Adevarul)
Alegeri Republica Moldova. Vest sau Est, viitor sau trecut – aceste opţiuni au stat duminică, 30 octombrie, în faţa moldovenilor cu drept de vot. După o campanie electorală liniştită la început, dar presărată de controverse pe ultima sută de metri, moldovenii au mers la vot pentru a-şi alege preşedintele.
ORA 09.00 Au fost procesate 99,33% din procesele verbale:   Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate - 38,42% Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova - 48,26% ORA 5.00 După procesarea a 99,14% din procesele verbale la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, către ora 5.00, rezultatele prealabile arătau un scor electoral de 48,39% pentru Igor Dodon şi 38,27% pentru Maia Sandu.   Pentru Igor Dodon au votat mai mult de 670 de mii de alegători, iar pentru Maia Sandu şi-au dat votul peste 536 de mii. Ceilalţi şapte candidaţi au acumulat între 6,03% şi 0,1% voturi.   La alegeri au participat 48% din alegătorii înscrişi în listele electorale.   ORA 4.00 Au fost procesate 97,7% din procesele verbale. Maia Sandu a obţinut 37,9%, iar Igor Dodon, 48,7%. Asta înseamnă o probabilitate foarte ridicată ca cei doi candidaţi să se înfrunte în turul al doilea.   ORA 00.50 Au fost procesate 97,02% din procesele verbale:   Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate - 37,44% Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova - 49,29%   ORA 00.35 Au fost procesate 96,01% din procesele verbale:   Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate - 37,7% Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova - 49,29%   ORA 00.20 Au fost procesate 95,05% din procesele verbale:   Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate - 37,56% Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova - 48,99%  

Președintele comisiei cu care și-a dat doctoratul șefa DNA nu crede că cineva va avea curajul să-i verifice teza(evz)
Teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, e încă analizată. Se caută un specialist care să interpreteze rezultatele, după ce lucrarea a fost verificată cu un soft anti-plagiat
Comisia de etică a Universității de Vest din Timișoara (UTV) analizează teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, însă abia după 10 noiembrie va da un verdict. Fostul decan al Facultății de Drept, avocatul Radu Motica, cel care a prezidat comisia de doctorat a șefei DNA, crede că e aproape imposibil de analizat teza cu ajutorul unui specialist. Având în vedere că lucrarea a fost analizată deja cu un soft, e nevoie de interpretarea datelor de către un specialist în Drept Penal care să se pronunțe dacă similitudinile identificate reprezintă plagiat sau nu. Motica nu crede că se va găsi cineva în România, care să își asume analiza.„Soluționarea se face în 30 de zile”
Pe 16 decembrie 2011, șefa DNA a susținut la Timișoara teza de doctorat „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”. L-a avut coordonator pe „cel mai tare penalist”, avocatul Viorel Pașca.
După acuzele de plagiat formulate de clujenii din cadrul asociației GRAUR au început verificările, iar cei de la UVT par a fi captivi în respectarea birocrației. Abia la o săptămână după primirea sesizării, Școala Doctorală a transmis reclamația Comisiei de Etică, iar aceasta a mai avut nevoie de o săptămână ca să se convoace și să înceapă analizele. „Sesizarea este la Comisia de Etică, iar aceasta analizează. Conform regulamentului, soluționarea se face în 30 de zile de la depunerea sesizării, astfel că vom avea un răspuns din partea Comisiei, la mijlocul lunii viitoare”, a declarat Otilia Hedeșan, directoarea Școlii Doctorale a UVT.
„Mă întreb care profesor va veni să interpreteze datele” Reprezentanții UVT au verificat teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi cu unul din cele două soft-uri antiplagiat, iar rezultatele trebuie interpretate de un specialist în Drept Penal.
Singurul de la UVT e însuși coordonatorul tezei incriminate, avocatul Viorel Pașca, iar acesta, obiectiv, nu poate fi solicitat să dea un punct de vedere. „Va fi o problemă analiza tezei. Sunt curios să văd acel program care a stabilit acel grad de plagiere de 45%... Eu am o teză de doctorat în coordonare care, verificată, a avut un rezultat de 12% similitudine. După ce s-au scos cele 35 de pagini de sumar și bibliografie, plus subtitlurile, procentul a scăzut la 2%. În acest context spun că e obligatoriu ca în acest mod să fie realizată cercetarea asupra tezei doamnei Kovesi. Ceea ce mă interesează e cine va face analiza. La noi, la UVT, s i n g u r u l profesor de Drept Penal e domnul Viorel Pașca, cel care a coordonat teza. Mă întreb, așa dar , care va fi acel profesor, de la altă universitate, care va veni să interepreteze datele, și care e autoritatea rectorului nostru de a dispune unui dascăl din altă instituție. Mă îndoiesc că cineva va analiza teza. Oricum ar ieși analiza, tot rău e. Dacă spune că nu a fost plagiat, sare presa, dacă spune că e plagiat, ne gândim și la poziția doctorandului. Mi-e greu să cred că se va implica cineva în această poveste”, a declarat, pentru EVZ, avocatul Radu Motica, fost decan al Facultății de Drept și președintele comisiei de doctorat în cazul Kovesi.

 

Format: