4 Feb 2016 - 08:22

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:  

DNA face angajari: Are 15 posturi libere de sefi si 24 de procurori!(Jurnalul Naţional)
CSM A PUBLICAT LISTA POSTURILOR LIBERE DIN PARCHETE si INSTANȚE.
La MARILE PARCHETE, cel mai mic grad de ocupare este la Direcția Națională Anticoruptie (DNA), cu 80 la sută la procurori cu functie de conducere si  procurori functii de execuție. 
La ,,ȘEFI”, din 42 de posturi sunt vacante 15  și 24 la procurori pe posturi de execuție. La Parchetul de pe langă Inalta Curte si la DIICOT, gradele de ocupare sunt  95, respectiv 87 la sută.

De ce a ajuns Codul fiscal o sperietoare pentru IT-işti(Ziarul Financiar)
Codul fiscal e în limba română, dar eu nu am înţeles nimic.“ Ionuţ Scripcaru, absolvent de Automatică şi informatician, a povestit ieri la ZF Live cum a încercat să se conformeze legislaţiei privind PFA, însă nu a priceput nicio iotă din noul Cod fiscal.
Povestea lui este similară cu a altor zeci de mii de IT-işti care au preferat să lucreze sau lucrează sub forma PFA, din raţiuni fiscale. Scripcaru a văzut însă cum totul poate fi mai simplu în Irlanda. „Acolo nu există diverse forme intermediare între angajat şi contractor. Ori eşti angajat, ori eşti partener contractual cu firma respectivă şi livrezi un serviciu.“
În loc să-şi bată capul cu liniile de cod şi să găsească soluţiile cele mai bune pentru clienţii săi, Ionuţ Scripcaru, un om care împreună cu alţi 150.000-200.000 de angajaţi din sectorul IT&C din România creează 6-7% din PIB-ul ţării, este nevoit să îşi scrântească mintea cu prevederile din Codul fiscal astfel încât să nu ajungă ANAF să îi retrateze veniturile la un moment dat ca şi venituri salariale şi să-l încarce cu plata CAS, CASS şi a celorlalte contribuţii pe ultimii cinci ani.
România are numai 4,5 milioane de salariaţi la 20 milioane de locuitori, în condiţiile în care Cehia şi Ungaria au acelaşi număr de salariaţi la 10 milioane de locuitori, însă autorităţile nu dau niciun semn că ar avea vreo strategie pentru creşterea numărului de angajaţi. Dimpotrivă. Noile prevederi fiscale sunt de aşa natură încât înăspresc condiţiile de angajare.

 

CULISELE NEGOCIERILOR DRAGNEA-OPREA. UNPR a cerut 35 de locuri de parlamentari, PSD s-a opus! UNPR a anunțat că va negocia cu liberalii, PSD a cedat! Azi-noapte cei doi lideri au bătut palma (Evenimentul Zilei)
Surse politice din UNPR și PSD au oferit în exclusivitate Evenimentului Zilei amănunte din negocierea PSD-UNPR, conturând mai clar tabloul politic al ultimelor zile. Negocieri politice dure s-au purtat în aceste zile, soarta alegerilor locale depinzând de voturile UNPR care pot înclina balanța în favoarea unuia sau a altuia dintre actorii politici. Liviu Dragnea și Gabriel Oprea au folosit toate instrumentele de negociere pentru a-și pune în valoare atuutile partidului pe care-l conduc. Fiind conștienți de poziția politică precară în care se află PNL după refuzul premierului Dacian Cioloș de a promova prin OUG modificarea alegerilor locale, cei doi lideri au negociat dur voturile din parlament ale UNPR.

Ridicarea imunității lui Gabriel Oprea, liderul UNPR, punerea sa sub acuzare de către DNA, a reprezentat evenimentul politic central al ultimelor zile. Aproape că a pus în umbră polemica iscată de alegerea primarilor într-un singur tur sau două, o decizie politică importantă pentru configurarea scenei politice din 2016. După cum știți, un protocol de colaborare între PSD și UNPR pentru alegerile locale și parlamentare a tot fost pus în discuție, însă liderii PSD nu au manifestat un entuziasm deosebit pentru finalizarea acestuia. Potrivit unor surse politice, lui Liviu Dragnea, președintele PSD i s-au părut exagerate pretențiile UNPR care cerea 35 de locuri de parlamentar pe listele comune, 10 la Senat și 25 la Camera Deputaților, disponibilitatea liderilor PSD fiind mult mai redusă. De fapt, Liviu Dragnea nu are de gând să mai facă aceeași greșeală pe care a făcut-o PSD cu PUR, fostul partid al lui Dan Voiculescu în 2004, când PSD a câștigat alegerile parlamentare, dar a pierdut guvernarea din cauza generozității cu care a i-a dat parlamentari minusculului partid. 

Acestea erau premisele discuțiilor dintre PSD și UNPR în ziua semnării protocolului între cele două partide. În cadrul primei întâlniri, Gabriel Oprea i-a reproșat lui Liviu Dragnea că în ansamblul protocolului nu apare specificată nici o cifră clară în privința numărului de locuri garantate în viitorul parlament pentru UNPR, că în aceste condiții el nu semnează, preferând negocierile cu PNL lui Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Liberalii erau dispuși la orice compromis cu UNPR fiind disperați să obțină repararea imensei greșeli politice pe care au făcut în 2015 când au votat cu entuziasm alegerea primarilor într-un singur tur.

 

Cum funcţiona frăţia şpăgilor poliţişti-interlopi de la Timişoara(Adevarul)
Comisarul-şef Sorin Muntean, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, a ajuns după gratii după ce procurorii DNA au scos la iveală dovezi din care reiese că ar fi primit mii de euro de la liderul unui clan ţigănesc care teroriza judeţul. În schimbul banilor, poliţistul îşi obliga subalternii să-i protejeze pe membrii grupării infracţionale.
Fostul şef al Poliţiei Timiş, Sorin Muntean, şi Iulian Boţ, zis „Viscol”, considerat unul dintre liderii romilor din Lugoj, au fost arestaţi preventiv, ieri, de Curtea de Apel Timişoara. Acuzaţiile DNA: şpagă pentru muşamalizarea unui dosar de evaziune fiscală.  În acelaşi caz mai sunt cercetaţi şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE), Pavel Dumitru – aflat în arest la domiciliu şi avocatul Marin Bîlc – sub control judiciar. Acuzaţiile aduse de procurorii DNA sunt dintre cele mai grave: interlopul Boţ i-ar fi dat comisarului-şef Muntean, dar şi subalternului acestuia Pavel Dumitru câte 7.000 de euro în schimbul neînceperii urmăririi penale (NUP) într-un dosar în care era cercetat pentru evaziune fiscală. Era vorba de o afacere de import de autoturisme din spaţiul european. Autoturismele ar fi fost revândute de Boţ la negru, prejudiciul adus bugetului de stat depăşind 2 milioane de lei. Cei doi oameni ai legii nu au fost însă singurii mituiţi, susţin anchetatorii. Mai exact, interlopul ar mai fi împărţit 5.500 de euro: 3.500 ar fi ajuns la un ofiţer de poliţie care a ales să mărturisească totul la DNA, devenind denunţător în caz, iar 2.000 la un contabil. O sumă importantă de bani ar fi ajuns şi la avocatul Marin Bîlc, persoană de încredere pentru şeful Poliţiei Timiş. Acesta ar fi primit aproximativ 7.000 de euro pentru a-şi folosi la rândul lui influenţa asupra unor ofiţeri de poliţie judiciară şi asupra unui procuror, care aveau în lucru dosarul traficantului de maşini. Laudele lui Boţ Practic, procurorii DNA ar fi intrat pe firul „afacerii” în momentul în care şefii din Poliţia Timiş au început să facă presiuni asupra ofiţerului care instrumenta cazul de evaziune fiscală, şi i-au cerut să-l scoată curat pe Boţ. Scandalizat, poliţistul a înregistrat discuţiile şi s-a dus la DNA. El a acceptat să lucreze ca investigator sub acoperire şi a purtat aparatură de înregistrare la toate întâlnirile cu şefii. În discuţiile tainice, interlopul Boţ se lăuda cu relaţiile sale din lumea politică şi din Poliţie, şi că el l-ar fi pus pe Sorin Muntean în funcţia de şef al Poliţiei Timiş: „Pe Sorin, eu l-am pus … acolo. Întreabă-l! Crezi că lumea m-ar fi ţinut în spate?!”. „Sorin are numărul care numai cu el vorbesc. Numai noi doi! Altcineva… cu el… nu folosesc la nimeni. Că eu îs prieten cu el de 20 ani, de când era şeful Anchetelor Penale”. „Şi…Şi Toni Greblă (fost judecător la Curtea Constituţională şi fost senator PSD – n.r.)! Uită-te pe internet! Că eu cu Toni Greblă am fost naş, împreună… colegi… la cineva!”, se lăuda Boţ.

 

Cum a ajuns criza refugiaţilor la Ardud. Primar: „Când am aflat de centrul de imigranţi am rămas stupefiaţi. Sunt şi ei oameni, dar avem şi noi bătrânii şi orfanii noştri”(Gandul)
Nu e nici Germania, nici pe ruta imigranţilor. Ardud e un orăşel din Satu Mare, cam cât o comună mai mare, în care în ultimele săptămâni refugiaţii i-au pus pe jar pe toţi locuitorii. Niciunul n-a ajuns acolo, însă când au aflat că în cartierul Mădăraş răsare un centru pentru imigranţi a pornit revolta. S-au strâns la Căminul Cultural, au chemat primarul, toată funcţionărimea, au strâns semnături şi au ameninţat că, dacă e nevoie, vor folosi şi forţa ca în clădirile unei asociaţii să nu fie găzduiţi aproape 100 de refugiaţi, Zece dintre ei ar fi trebuit deja să ajungă, însă până la urmă proiectul derulat cu Ministerul de Interne a fost relocat. „La fel cum spuneau şi cetăţenii, noi avem încă, din păcate, bătrânii noştri, copiii noştri orfani, oamenii noştri săraci pe care nu-i putem ajuta aşa cum trebuie şi nu avem capacitatea la momentul de faţă să-i mai ajutăm şi pe alţii. Tot oameni sunt şi ei, dar cum să-l laşi pe aproapele tău şi să-ţi îndrepţi atenţia asupra unui străin care-i şi de altă cultură, de altă tradiţie, de altă religie decât tine?”, explică acum primarul, Ovidiu Duma, pe care „criza refugiaţilor” l-a luat prin surprindere. A aflat de la oamenii care au mers să se angajeze la pază la Asociaţie şi aşa a început totul.
Iniţiativa de construire a centrului de refugiaţi aparţine Asociaţiei Frères România, o fundaţie nonprofit care a depus un proiect scris pentru refolosirea clădirilor pe care le deţine şi a şi obţinut, în doar două luni, finanţarea prin fonduri europene pentru implementarea ideii. Asociaţia a dat mai multe anunţuri conform cărora era nevoie de paznici care să supravegheze câteva imobile pe care le avea în proprietate, însă, odată ajunşi acolo, candidaţii au aflat că pe terenul Fundaţiei se construieşte un centru pentru ajutorarea imigranţilor. 
„În urma informaţiei pe care am primit-o şi eu de la cetăţenii din Mădăraş care, după un interviu realizat de către Asociaţie pentru angajare de personal la imobilele respective, au aflat despre ce ar fi vorba, am aflat şi noi. Şi atunci populaţia a auzit de la persoanele respective, s-a impacientat, bineînţeles, s-a revoltat, au venit la primărie, ne-au adus la cunoştinţă, ne-au întrebat dacă noi ştim ceva”, a declarat pentru gândul primarul din Ardud, Ovidiu Duma.
La rândul lor, cei de la primăria oraşului s-au declarat intrigaţi de aceste zvonuri, mai ales că autorităţile locale nu ştiau nimic despre iniţiativa celor din Asociaţie. După ce au fost sesizaţi de cetăţeni, cei de la primărie au cerut detalii departamentului de poliţie locală, iar edilul oraşului a discutat personal cu prefectul de Satu Mare. Nimeni nu părea, însă, să ştie nimic în plus. 
„Autorităţile n-au fost informate absolut deloc, absolut deloc. Nici noi, ca autoritate locale, nici autorităţile judeţene. ONG-ul respectiv, Asociaţia Frères România, din discuţiile cu călugărul iezuit, preot romano-catolic Iulian Budău, care este şi preşedintele Asociaţiei, am aflat că el a întocmit un proiect de finanţare pe fonduri europene acum vreo două luni de zile”, a explicat primarul Duma.
„Categoric lucrurile acestea i-au speriat!”
Localnicii au aflat vestea chiar în ziua în care o angajată a unui Centru de refugiaţi din Suedia a fost ucisă de un imigrant. „Categoric lucrurile acestea i-au speriat!”, spune primarul din Ardud. El mai arată şi că oamenii au reacţionat rapid şi şi-au exprimat clar opinia: proiectul Asociaţiei Frères România trebuie oprit.
Chiar în seara în care sătmărenii au aflat despre iniţiativă, 150 dintre locuitorii cartierului s-au strâns la Căminul Cultural, au sunat la primărie şi la poliţie şi l-au chemat şi pe preotul iezuit Iulian Budău, cel care venise cu ideea, ca să afle exact despre ce este vorba.
„Absolut toţi şefii de deconcentrate prezenţi acolo au rămas stupefiaţi şi au avut reacţii foarte vehemente vis-a-vis de o asemenea posibilitate ca, fără cunoştinţa niciunei autorităţi locale şi judeţene, să se întâmple aşa ceva. Inclusiv faptul că au fost luaţi aşa, pe nepregătite, fără să li se spună, fără să fie avizaţi, modul ăsta secretos în care s-a procedat şi posibilitatea să fie puşi în faţa unui fapt împlinit. Şi, pe fondul a ceea ce s-a întâmplat în Europa, în Germania, în Suedia”, îşi aminteşte edilul.
Ce s-ar fi întâmplat dacă membrii Asociaţiei Frères România ar fi cerut părerea locuitorilor şi le-ar fi solicitat colaborarea? Lucrurile nu s-ar fi schimbat, dă de înţeles primarul, care crede că populaţia s-ar fi opus proiectului oricum, în orice situaţie.
„Nu cred că populaţia ar fi fost de acord să vină nici în asemenea situaţie, pentru că erau informaţi deja asupra unor evenimente nefericite care s-au întâmplat în Europa şi nu doreau ca şi comunitatea lor să fie periclitată. Le este frică, aşa s-au şi exprimat, inclusiv la conferinţa de presă, la şedinţa de la prefectură, că le este teamă pentru copiii lor pe care nu îi vor mai putea lăsa singuri afară din casă, pe stradă, le este teamă pentru soţiile lor, le este teamă pentru liniştea şi traiul lor de zi cu zi”, explică edilul din Ardud.
„Avem şi noi în ţară destui săraci şi copii orfani”
Primarul din Ardud spune că şi refugiaţii sunt tot oameni, dar „la fel cum spuneau şi cetăţenii, noi avem încă, din păcate, bătrânii noştri, copiii noştri orfani, oamenii noştri săraci pe care nu-i putem ajuta aşa cum trebuie şi nu avem capacitatea la momentul de faţă să-i mai ajutăm şi pe alţii, dacă nu-i putem ajuta pe semenii noştri, din comunităţile noastre, din ţara noastră”.
„În primul rând trebuie să-l ajuţi pe aproapele tău şi dacă pe aproapele tău îl vezi că n-are cele necesare traiului, nu poate să trăiască în siguranţă, atunci cum să-l laşi pe aproapele tău şi să-ţi îndrepţi atenţia asupra unui străin care-i şi de altă cultură, de altă tradiţie, de altă religie decât tine şi care se vede că are şi o atitudine intolerantă vis-à-vis de tot ceea ce înseamnă civilizaţia ta europeană şi religia ta, credinţa ta, cultura ta”, motivează Duma revolta pe care a iscat-o ridicarea Centrului pentru refugiaţi.
Până la urmă, s-a hotărât. Pentru ca locuitorii să fie liniştiţi, autorităţile au făcut presiuni ca centrul pentru refugiaţi să fie relocat, chiar înainte ca el să devină funcţional. Preşedintele Asociaţiei a luat, în definitiv, „o decizie înţeleaptă”, încheie primarul.

 

 

 

 

Format: 

Topic: