4 Feb 2019 - 08:27

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Guvernul, somat să taie super-bugetele serviciilor(Jurnalul Naţional)
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut Guvernului să reanalizeze bugetele serviciilor de informații, majorate nejustifcat cu sume importante față de anul 2018. Discuția a avut loc în ședința CEX a partidului unde, printre altele, s-au pus la cale strategiile PSD pentru alegerile europarlamentare din acest an, precum și alegerile interne de la nivelul mai multor organizații județene. Nu în ultimul rând, o temă de dispută a avut legătură cu bugetele autorităților publice locale, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, un opozant vocal al proiecției bugetare din acest punct de vedere, fiind amenințat cu excluderea din partid. Unul dintre cele mai importante decizii discutate, ieri, în ședința CEX al PSD este legat de bugetul serviciilor secrete, care, conform proiectului Legii Bugetului, inițiat de către Guvern, a majorat cu sume consistente bugetele serviciilor de informații. Liviu Dragnea a precizat că le-a cerut, atât premierului Viorica Dăncilă cât și ministrului finanțelor publice, Eugen Orlando Teodorivici, să reanalizeze aceste sume, mai exact să taie bugetele propuse pentru instituțiile de forță și să redistribuie aceste fonduri către sănătate. Președintele PSD a amenințat chiar că, în situația în care Executivul nu va reevalua această situație, va depune el însuși, în perioada imediat următoare, un amendament în acest sens în Parlament. “I-am rugat să analizeze sumele serviciilor secrete Cred că sume importante de aici pot fi relocate în Sănătate, spre exemplu. Mă gândesc că un program de acordare gratuită de vitamina D pentru toți copiii este tot un program de siguranță națională”, a afirmat Dragnea, care a adăugat că, atât premierul, cât și ministrul finanțelor vor analiza propunerea.
 

Se pregăteşte taxa pe generozitate: Dacă tot oferă populaţiei o dobândă de 5% ca să scoată banii din bănci şi să finanţeze Guvernul, poate ministrul finanţelor vrea să dea şi credite cetăţenilor României cu o dobândă de 4%(Ziarul Financiar)
Într-o luptă cu băncile, Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor, a anunţat că scoate la vânzare pentru populaţie titluri de stat pe 2,3 şi 5 ani pentru care oferă o dobândă de 4%, 4,5% şi respectiv 5%. El îndeamnă populaţia să scoată banii din bănci, care oferă dobânzi mult mai mici, şi să cumpere aceste titluri de stat, care sunt mult mai rentabile decât depozitele bancare, plus că nu sunt impozitate. Aceste dobânzi oferite de Eugen Teodorovici sunt puţin mai mari decât cele pe care le oferă Ministerul Finanţelor băncilor ca să-i cumpere titlurile de stat. Odată cu anunţarea taxei bancare, definită ca o taxă pe lăcomia băncilor, pentru că au cele mai mari marje de profit din Europa, Eugen Teodorovici s-a poziţionat împotriva băncilor, identificate de PSD ca un duşman al cetăţenilor României şi o frână împotriva politicii Guvernului ca aceştia să trăiască mai bine. Deoarece cursul leu-euro a crescut în ianuarie, iar Isărescu nu a făcut nimic ca să protejeze cetăţenii români care au credite în euro, la care se adaugă faptul că sunt de partea băncilor, BNR a intrat şi el pe lista inamicilor PSD.

 

Pământul este SPIONAT de un obiect STRANIU. Astronomii sunt ULUIŢI. Detalii INCREDIBILE(Evenimentul Zilei)
O echipă de astronomi a identificat cu ajutorul telescopului ATLAS, localizat in Kaleakala, din Hawaii un obiect straniu pe orbita Pământului. Curiozitatea a fost şi mai mare după ce obiectul straniu este asemănător cu o pungă din material plastic. Desi descoperirea nu este una de proportii, obiectul ce a ajuns sa fie comparat cu o punga goala de gunoi i-a intrigat pe oamenii de stiinta. Obiectul misterios a fost denumit „A10bMLz” si a fost ulterior analizat cu un alt instrument de studiere a spatiului cosmic, potrivit ciao.roDin observatiile savantilor a reiesit ca masa obiectului care orbiteaza in jurul Pamantului este una cu mult mai mica decat marimea sa. Specialistii au determinat un asemenea detaliu cu ajutorul Observatoarelor Northolt Branch, din Londra, in Marea Britanie.    

 

Firea, replică pentru Dragnea cu citate din Dostoievski. De ce îl face „ticălos“ pe liderul PSD(Adevarul)
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, aflat la cuţite cu Liviu Dragnea, a publicat pe Facebook o replică la declaraţiile liderului PSD de duminică seară, în care foloseşte un citat din clasicul literaturii ruse Feodor Dostoievski. Dragnea a declarat că „oricine lucrează în administraţia locală să se concentreze pe promisiunile din campanie, nu să cheltuie banii pe prostii“, aluzie la edilul Capitalei.Liviu Dragnea a spus, duminică seară, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, în legătură cu nemulţumirile primarului general, care s-a plâns că bugetul Bucureştiului a fost diminuat cu 25%, că este vorba de „prea multă minciună: (bugetul, n.r.) nu s-a diminuat, ci s-a mărit“. „Despre bugetul Bucureştiului e prea multă minciună: nu s-a diminuat, ci s-a mărit. Tot impozitul pe venit rămâne la Bucureşti. Doar că primarii de sector au propus să se împartă banii între Primăria Capitalei şi sectoare. Nu voi mai lăsa nicio minciună netaxată. Oricine lucrează în adminsitraţia locală să se concentreze pe promisiunile din campanie, nu să cheltuie banii pe prostii“, a declarat liderul PSD.  În replică, Gabriela Firea a publicat pe Facebook un „citat celebru“ din scriitorul rus Feodor Dostoievski, alături de un comentariu dedicat lui Dragnea: „A propos de manipulările din această seară, spuse cu seninătate de un aşa-zis domn fără teamă de Dumnezeu, la adresa mea. 

 

Cum se poartă MĂŞTILE CHIRURGICALE? Albul în interior când eşti sănătos şi în exterior când eşti bolnav? Medicul Vasi Rădulescu: FAKE NEWS(Gandul)
Măştile chirurgicale opresc picăturile de respiraţie care conţin virusul. Ele trebuie purtate cu partea colorată în exterior: ”Nu procedaţi ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate, care spun că trebuie să fie cu albul în interior când eşti sănătos şi cu albul în exterior când eşti bolnav”, recomandă medicul Vasi Rădulescu. ”Circulă pe internet tot felul de sfaturi privind purtarea măştilor în gripă. Unii spun să le pui pe o parte, dacă eşti sănătos şi pe alta, dacă eşti bolnav. Să nu cădem iar în fake news şi informaţii fără noimă”, scrie medicul Vasi Rădulescu, pe Facebook. La ce sunt bune? ”Cele mai multe sunt de uz chirurgical şi împiedică particulele lichide să ajungă dintr-o parte în alta (dinspre echipa operatorie spre câmpul operator care trebuie să fie steril, dar şi invers, pentru că sar sânge sau alte lichide). Există şi măşti cu filtre performante care au capacitatea de a stopa mai multe tipuri de substanţe”.
 

Format: 

Topic: