4 Mar 2019 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

INSP: 160 de persoane au murit din cauza gripei(Jurnalul Naţional)
Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 160, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Ultima persoană care a murit de gripă este un bărbat de 50 de ani, din judeţul Dâmboviţa, confirmat cu virus gripal tip A. Acesta avea condiţii medicale preexistente şi nu fusese vaccinat antigripal.
 

Cristian Hostiuc, ZF: Asta îşi doresc? Dacă Vâlcov, omul din spatele OUG 114, vrea să aducă sistemul bancar măcar la nivelul celorlalte ţări din Est, ar trebui să interzică sau să limiteze creditele furnizor pe care le iau companiile (Ziarul Financiar)
Darius Vâlcov, eminenţa cenuşie a Guvernului şi omul din spatele OUG 114, cu taxa pe lăcomia băncilor, spune că vrea să reducă dobânzile pe care le plătesc românii la creditele luate de la bănci şi să implice mai mult băncile în creditarea companiilor şi a persoanelor fizice la un nivel apropiat de media UE, sau măcar de media celorlalte ţări est europene. Până la un anumit moment, cifrele statistice îi dau dreptate lui Vâlcov în retorica lui împotriva băncilor din România. Activele sistemului bancar în PIB, 451 de miliarde de lei, faţă de 959 de miliarde de lei, adică 47% - cel mai scăzut nivel din UE, arată subdezoltarea economiei româneşti.
Creditele acordate de bănci companiilor şi persoanelor fizice - de 252 de miliarde de lei (133 miliarde de lei pentru populaţie şi 118 miliarde de lei pentru firme) - raportate la PIB de numai 26% arată dezastrul intermedierii financiare din România. În Europa activele băncilor sunt de 2 sau 3 ori peste PIB, iar în celelalte ţări din Europa de Est ajung la 70-80% din PIB.

 

Trump se lansează la prezidențialele din 2020. „Credem în visul american, nu în coșmarul socialist”(Evenimentul Zilei)
În fața marii adunări anuale a conservatorilor, președintele Statelor Unite s-a lansat într-un discurs fl uviu, criticând dur ceea ce a numit tendința „socialistă” a democraților. Donald Trump a fost primit în triumf pe podiumul Conservative Political Action Conference (CPAC), în Washington, sub cunoscutul său slogan de campanie „Make America Great Again”. Alocuțiunea lui, de peste două ore, a fost una din cele mai lungi de când Trump s-a lansat în campania prezidențială, în 2015, notează Le Point. Alocuțiune care a depășit ca durată discursul său de învestitură sau cele două discursuri despre starea națiunii. Trump nu a menționat însă audierea de săptămâna trecută a fostului său avocat și om de încredere, Michael Cohen, pe care l-a descris atunci ca „mincinos, trișor și rasist”. Și în privința altui eveniment major, tot săptămâna trecută, summit-ul de la Hanoi cu Kim Jong-un (considerat de observatori, nemaivorbind de democrați, drept un eșec), Donald Trump a calificat întâlnirea cu omologul său nord-coreean drept „foarte productivă”. „Uneori e bine să și mergi mai degrabă decât să alergi”, a declarat Trump în încercarea de a comenta acest summit care s-a încheiat prematur și fără declarația comună prevăzură inițial. Acordul propus de Kim Jong-un „nu mi s-a părut acceptabil”, a spus Trump.    
 

Pe urmele minelor de fier din Transilvania. Cinci locuri de neuitat din ţinutul de poveste al pădurenilor(Adevarul)
Drumurile spre cele mai îndepărtate colţuri ale Ţinutului Pădurenilor pornesc de la Castelul Corvinilor, un loc de basm în jurul căruia s-a dezvoltat târgul de fier al Hunedoarei. Aşezările din Munţii Poiana Ruscă au păstrat vestigii ale industriei miniere, însă pariază pe turism. Iar oferta lor este bogată. Castelul Corvinilor a fost dintotdeauna locul de unde începeau călătoriile spre Ţinutul Pădurenilor. În târgul de fier de la poalele castelului medieval, pădurenii coborau pe caii mici şi puternici, pentru a-şi vinde uneltele realizate în numeroasele ateliere metalurgice din satele de munte. Cu timpul, potecile anevoioase s-au transformat în drumuri, iar căile ferate înguste, construite cu mare greutate, şi reţeaua de funiculare au uşurat accesul într-un ţinut aproape sălbatic, înconjurat de întinderi mari de pădure. Ţinutul Pădurenilor, învecinat Hunedoarei, Ţării Haţegului şi Devei, se află la poalele Munţilor Poiana Ruscă. Are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa, cu peste 40 de sate şi cătune, înfiinţate pe creste şi pe văile râului Cerna şi ale afluenţilor săi. Toate comunele sunt înconjurate de păduri. În urmă cu jumătate de secol, în numeroasele cătune ale pădurenilor locuiau peste 15.000 de oameni, însă populaţia zonei a scăzut până la 5.000 de oameni, unele sate rămânând părăsite. Cu timpul, minele de fier s-au închis, funicularele care împânzeau munţii au dispărut şi ele, iar tinerii şi-au lăsat gospodăriile în grija bunicilor şi au plecat să muncească la oraşe sau în Occident şi nu s-au mai întors. În comunele din ce în ce mai depopulate, turismul a ajuns o soluţie salvatoare pentru zona care a trăit în ultimele secole din exploatarea bogăţiilor subterane şi a pădurilor şi din creşterea animalelor. Oferta turistică a zonei este bogată. Pe lângă priveliştile pitoreşti ale satelor izolate, cu salbe de case mici din lemn care ocupă dealurile şi văile împădurite, locuite de oameni care păstrează tradiţii arhaice şi îmbracă straie populare, călătorii ajunşi în Ţinutul Pădurenilor pot găsi rămăşiţe bine conservate ale industriei miniere înfloritoare la sfârşitul secolului al XIX-lea. Mulţi dintre ei sunt cuceriţi de-a dreptul de cele văzute în satele de munte. „S-a întâmplat, nu o dată, ca turişti veniţi pentru o singură seară să ne întrebe dacă nu mai pot rămâne încă o zi sau chiar două. Iar în alte cazuri, au revenit în judeţul Hunedoara chiar şi a opta sau a noua oară!“, spune Coca Beraru, administrator al unei pensiuni de pe Valea Cernei.

 

Tăriceanu ar putea fi candidatul comun PSD-ALDE la prezidenţiale. Băsescu: De ce PSD nu e CAPABIL să guverneze cu nici un preşedinte ales?(Gandul)
Călin Popescu Tăriceanu a confirmat duminică seara că se gândeşte serios să candideze la preşedinţie în această toamnă, în contextul în care PSD şi ALDE vor anunţa un candidat comun, după alegerile europarlamentare. Liviu Dragnea a declarat că obiectivul major al partidului este înlăturarea de la Palatul Cotroceni a lui Klaus Iohannis, care este un preşedinte cu care nu se poate colabora, ”mai toxic chiar decât Băsescu”. Desigur, replica fostului preşedinte nu s-a lăsat aşteptată, el punctând că PSD nu este capabil să guverneze cu nici un preşedinte ales, din cauză că nu doreşte decât subordonarea Justiţiei, pentru a-l scăpa pe Dragnea de condamnări. Liviu Dragnea şi-a continuat şi duminică vizitele în teritoriu şi a participat la şedinţa de alegeri din filiala PSD Gorj, unde l-a luat din nou la ţintă pe preşedintele Klaus Iohannis. ”Eu nu am crezut că va veni în România un preşedinte mai rău şi mai toxic ca Băsescu. Vă spun sincer. Eu nu am crezut. Acest om nu a făcut până astăzi, în patru ani şi ceva de mandat, un singur lucru bun pentru această ţară,” l-a acuzat Dragnea pe Iohannis în discursul său de la Târgu Jiu. ”A dezbinat, a dezinformat instituţii europene, a minţit, a susţinut acest sistem ocult subteran, pentru că acel sistem l-a ajutat cu cele 40 de dosare penale, l-a ajutat cu casele luate de la statul român.”
 

Format: