Publicat: 4 Noiembrie, 2013 - 07:19
Share

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Într-o neaşteptată întorsătură a situaţiei în ceea ce priveşte scandalul din jurul interceptărilor efectuate de Agenţia Naţională americană de Securitate (NSA), directorul acestei agenţii, generalul Keith Alexander, a aruncat "pisica" în curtea diplomaţiei americane. Astfel, el a dat vina pe diplomaţii americani, care ar fi ordonat interceptarea liderilor politici europeni. 
 
Ruptură la nivel înalt?
Indicând o oarecare ruptură între Casa Albă şi serviciile secrete, şeful spionilor americani i-a acuzat pe “decidenţii politici” şi pe "diplomaţi" că au dictat ţintele care trebuie monitorizate, scrie The Guardian.
Într-un schimb de replici dur, fostul ambasador american în România, James Carew Rosapepe, i-a cerut lui Alexander să justifice actele de spionaj asupra aliaţilor Americii, informează sursa citată. Rosapepe, care a fost ambasador în România în mandatul preşedintelui democrat american Bill Clinton, şi acum este senator de Maryland, i-a cerut şefului NSA socoteală în legătură cu monitorizarea convorbirilor telefonice de pe telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel, scrie The Guardian.
"Mai în glumă, mai în serios, toţi spunem că toată lumea spionează pe toată lumea. Dar asta nu reprezintă o justificare pentru securitatea naţională", a spus diplomatul american.
 
Ioan Nani, directorul general al producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi, un business de aproape 70 mil. euro anul trecut, spune că apariţia ZF a reprezentat un punct de referinţă, un forum de dezbateri care a capacitat foarte repede atenţia oamenilor de afaceri şi a mediului politic.
 
„Întâmplarea face ca din toamna anului 1998 să conduc destinele companiei Antibiotice ca director general. Nu există, practic, moment din viaţa mea profesională, din viaţa acestei companii - şi aici mă refer la ultimii 15 ani – în care să nu fi luat ca reper Ziarul Financiar.“
 
Nani, 53 de ani, este unul dintre cei mai longevivi manageri din industria locală de medicamente.
Președintele Traian Băsescu împlinește astăzi 62 de ani. Aceasta este penultima aniversare ca preşedinte al României, înainte de încheierea mandatului de la Cotroceni.
 
Născut în 4 noiembrie 1951 la Basarabi, în județul Constanța, Traian Băsescu a avut un parcurs politic de invidiat, el câștigând toate alegerile în care și-a înscris candidatura.
Cariera politică a lui Traian Băsescu a început în anul 1990 cu funcția de ministru al Transporturilor în anul 1991. În peîn din 2004 devine președinte al României.
În 2007, Train Băescu a fost suspendat, însă și-a reluat funcția în urma unui referendum popular.
Tenismena romancă Simona Halep, câştigătoare a Turneului Campioanelor de la Sofia, a declarat duminică, la finalul competiţiei, că întregul turneu a fost unul extraordinar pentru ea şi că este foarte bucuroasă pentru reuşita sa.
A fost un turneu extraordinar pentru mine. Am dorit foarte mult să îl câştig şi sunt foarte bucuroasă că am reuşit”, a declarat sportiva, în varsta de 22 ani, potrivit site-ului WTA, imediat după finala cu australiana Samantha Stosur, învinsă de Halep cu 2-6, 6-2, 6-2. „Am fost un pic nervoasă la începutul meciului, iar Samatha a jucat foarte bine în primul set, m-a dominat. Am avut şi ceva dureri la un picior, dar am revenit în setul al doilea am reuşit să revin şi am vrut doar să lovesc bine mingea şi să câştig finala”, a declarat Simona Halep, care până în prezent şi-a trecut în palmares şase turnee WTA. Tenismena a dorit să adreseze mulţumiri atât familiei, precum şi celorlalte persoane care au fost alături de ea în ultima săptămână. „Vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut săptămâna aceasta, m-au ajutat foarte mult. Vreau să mulţumesc echipei mele, prietenilor, familiei şi, bineînţeles, lui Ilie Năstase, care a venit să mă susţină", a spus Simona Halep.
La început a fost cuvântul; ştirea, cum s-ar spune. Aflu surprins că un cioban din Rotbav, Feldioara, plecat în transhumanţă, a ajuns până în Polonia cu 300 de oi şi un miel, după 100 de zile de mers şi 1350 de kilometri parcurşi. „Aşa, pur şi simplu? - întreb neîncrezător. Poate n-o fi avut, omul, GPS şi a rătăcit drumul!”, zic, convins că totu-i doar o glumă cu potenţial.
Dincolo de culoare, însă, povestea avea ceva-ul ei, care m-a făcut curios. Şi aflu, în scurt timp, că nici vorbă să fie vreo glumă, ci redescoperirea istoriei fabuloase a unui neam care, trăitor la mii de kilometri de obârşii, se ţine şi azi de strămoşi şi de tradiţii: vlahii din inima Europei.
Rotbavul este un sat, la nord de Braşov, între Reconstrucţia şi Măieruş, pe drumul spre Sighişoara. Aparţine comunei Feldioara, în Ţara Bârsei, căreia i se mai spune şi ,,Mica Transilvanie”.