Publicat: 5 Aprilie, 2013 - 09:50

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

UDMR cere FIFA şi UEFA „pedeapsa maximă” pentru România!(JN)
După acţiunea iniţiată de partidul ungar Jobbik a venit rândul UDMR să ceară forurilor supreme din fotbal să pedepsească naţionala României pentru bannerul afişat de suporterii români la partida Olanda-România: „Acum, pentru o cârpă aprinsă îl vreţi arestat, după ce atâţia ani de zile, zâmbind aţi tolerat terorismul etnic al UDMR ca politică de stat”.

Parlamentarul UDMR, Marko Attila, a solicitat FIFA şi UEFA să „pedepsească drastic” incidentele petrecute la Amsterdam. „După ce la mijlocul lunii martie fanii Rapidului din Bucureşti au ars un steag al Ungariei la partida găzduită de CFR Cluj, la finalul lunii, un grup de suporteri români a afişat un banner cu mesaj ofensator la adresa maghiarilor în timpul partidei Olanda-România, de la Amsterdam. Liga Profesionistă de Fotbal din România a pedepsit clubul Rapid cu disputarea unei partide cu porţile închise, însă ulterior propriile ei comisii au şters pedeapsa. Atragem atenţia că incitarea la ură şi violenţă nu are nimic în comun cu sportul şi solicităm celor două foruri să dicteze cea mai drastică pedeapsă posibilă, ca să transmită un mesaj clar pe tot mapamondul că nu tolerează asemenea acţiuni”, se arată în comunicatul dat de Marko Attila agenţiei ungare de presă MTI.

 

Negriţoiu, ING: Cine are peste 100.000 euro la Bank of Cyprus este investitor, nu deponent(ZF)
Clienţii cu bani care s-au dus în Cipru s-au dus pentru dobândă, în timp ce alţii au preferat Elveţia, afirmă bancherul.
Clienţii care au depus peste 100.000 de euro în Bank of Cyprus România pot fi mai degrabă asimilaţi unor investitori care s-au dus după un anumit randament şi şi-au asumat un anumit risc decât unor deponenţi asemenea marii majorităţi a clienţilor români, şi nu există vreo bază raţională pentru a extrapola experienţa acestui grup restrâns la nivelul altei bănci şi cu atât mai puţin la nivelul sistemului bancar în ansamblu, afirmă Mişu Negriţoiu, chairman al ING Bank România.

  „Facem prea mare discuţie pentru deponenţii cu peste 100.000 de euro. Până la urmă vorbim despre nişte clienţi avizaţi - în termeni româneşti 100.000 de euro înseamnă o mică avere. Dacă ţii peste 100.000 de euro în bancă nu mai eşti un simplu deponent, eşti şi investitor“, afirmă bancherul care a condus ING timp de şase ani.

  El susţine că la scara unei pieţe cu circa 8 milioane de clienţi nu este relevantă situaţia celor 12.000 care au mai mult de 100.000 de euro, iar discuţia despre depozitele negarantate este superfluă în România atât timp cât marea masă a depozitelor se situează sub acest nivel. „Cine îşi duce banii în Cipru, în Elveţia, în Luxemburg sau cine îi duce în Germania ştie de ce îi duce. Este avizat, trebuie să ştie la ce se poate aştepta în funcţie de scopul urmărit. Dacă îţi pui banii la sucursala din România a Bank of Cyprus este ca şi cum i-ai pune în Cipru, iar cine s-a dus în Cipru s-a dus pentru dobân­dă şi tocmai de-asta nu s-a dus în Elveţia“, spune Negriţoiu comentând situa­­ţia creată în urma crizei din Cipru care a antrenat la începutul acestei săptămâni suspendarea operaţiunilor din România ale sucursalei Bank of Cyprus până lunea viitoare.

  Şi ING Bank România are statut juridic de sucursală, însă Negriţoiu afirmă că nu încape comparaţie între o sucursală cu bilanţ de 3,7 mld. euro, cum este cel al ING, şi alta cu 600 mil. euro, cum este cazul Bank of Cyprus, după cum forţa statului olandez nu se compară cu cea a Ciprului.

 

Cât muncesc românii pentru un pachet de ţigări: o oră şi 19 minute, doar cu un minut mai puţin decât bulgarii(Adevarul)
Cu un salariu mediu pe economie, românii pot să cumpere 126 de pachete de ţigări, doar cu unul mai mult decât bulgarii. Vecinii noştri muncesc doar cu un minut mai mult decât noi pentru un pachet.În România, preţul unui pachet de ţigări premium este relativ mic prin comparaţie cu alte ţări europene, dar dacă ne referim la puterea de cumpărare şi la timpul de muncă necesar pentru achiziţia aceluiaşi pachet suntem la coada clasamentului, unde doar Bulgaria stă mai rău.

„Adevărul“ vă prezintă un indice al accesului populaţiei la ţigări, realizat pe baza statisticilor oficiale internaţionale, din care reiese că doar românii şi bulgarii muncesc mai mult de o oră pentru a-şi putea cumpăra un pachet din categoria premium.Achiziţia unui pachet de ţigări premium înseamnă, pentru români, cheltuirea a 3,7 dolari, ceea ce ne plasează pe locul 32 într-un clasament cu 50 de ţări europene realizat de comunitatea producătorilor şi procesatorilor de tutun din Europa.

Cele mai scumpe ţigări se regăsesc în Norvegia (15,8 dolari/pachet), Irlanda (13,9 dolari/pachet), Lichtenstein (11,9 dolari/pachet), Anglia (10,8 dolari/pachet) şi Franţa (8,5 dolari/pachet).
 

 Guvernul Ponta monitorizează apele, dar tot nu construieşte diguri (Puterea)
Ploile din ultima vreme şi vremea caldă care a topit zăpada au scos apele din matcă pe râurile din partea de vest a ţării, iar Jiul a început să facă ravagii. Autorităţile au luat poziţie imediat şi au trecut la măsurile brevetate la inundaţiile din anii anteriori - fac diguri şi monitorizează situaţia. În ultima instanţă, se dă ordinul de fugă din calea apelor. Între episoadele de ape mari, nici un guvern din ultimii 10 ani nu a făcut mare lucru pentru apărarea împotriva inundaţiilor.
Statisticile arată că, până joi la prânz, ploile inundaseră aproximativ 1.800 ha de teren agricol, la care se adaugă drumuri, poduri şi podeţe, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, în cadrul comandamentului convocat la Guvern.
Potrivit ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, cea mai gravă situaţie se înregistra, joi, în Dolj, la Răcari, unde se lucra la supraînălţarea digurilor cu saci, în zonele joase. “Vrem să apărăm cele opt gospodării care sunt ameninţate în cazul depăşirii coronamentului digului”, a spus ministrul.

 

„Să nu-ţi fie ruşine de tine e mai preţios decât orice!“ Noul binom al Justiţiei(Azi)
Copreşedintele USL Crin Antonescu a declarat, miercuri, după şedinţa BPN al PNL, că, decât să gireze numirea procurorilor şefi propuşi de Victor Ponta, liberalii preferă să renunţe la Ministerul Justiţiei.

„Premierul era de acord să desemnăm un ministru, cu condiţia ca propunerile pe care le-a făcut să rămână. Altfel, am fi luat ministerul, am fi retras propunerile şi am fi respectat procedurile“, a relatat Antonescu. El consideră, în continuare, că „înţelept ar fi retragerea acestor propuneri, desemnarea unui ministru al Justiţiei sau asumarea parcurgerii unor proceduri normale, la capătul cărora să nu stea o înţelegere politică, ci o încercare de a da o şansă independenţei justiţiei“.

În caz contrar, spune Antonescu, „mergem mai departe cu guvernul, dar fără nicio răspundere pentru problema Justiţiei, care este exclusiv în responsabilitatea cuplului, binomului Victor Ponta – Traian Băsescu“.

Preşedintele PNL a subliniat că nu acceptă argumentele lui Victor Ponta în favoarea propunerii Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al DNA, chiar dacă în şedinţa PNL s-a votat, în unanimitate, pentru păstrarea coaliţiei de guvernare. USL va merge înainte, dar PNL nu este dispus să accepte „compromisuri pe care le fac alţii“ cu Traian Băsescu, sub pretextul „că ar fi ultimul. Singurul compromis este acela de a păstra relaţii instituţionale corecte, pentru că nu avem de ales. Dar compromisuri, precum rezolvarea problemei procurorilor, nu le-am acceptat“, a declarat Crin Antonescu.