Share
5 Apr 2019 - 08:23

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Consiliul Concurenţei: Pe piaţa carburanţilor, concurenţa este redusă şi există un mare jucător care stabileşte preţul(Jurnalul Naţional)
Consiliul Concurenţei a finalizat ancheta pe piaţa carburanţilor iar concluzia este că, pe acest segment, concurenţa este redusă şi există un mare jucător care stabileşte preţul, a declarat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
"Investigaţia este finalizată şi urmează să fie redactat documentul pe care să îl postăm pe site, lucru care se va întâmpla peste câteva săptămâni. Ce facem acum este să confidenţializăm, să scoatem nume de persoane, cifre prea exacte. Vă vom da intervale, pentru a nu devoala secrete comerciale", a spus el.
Raportul va cuprinde o radiografie a sectorului şi câteva recomandări. "Nu este o investigaţie în care să aplicăm sancţiuni, ci prin care vrem să înţelegem funcţionarea pieţei şi totul se învârte în jurul faptului că avem o structură care nu e predispusă la concurenţă. Avem câţiva actori mari, dar unul dintre ei are jumătate din piaţă, deci nu este o structură de piaţă echilibrată în care sunt mai mulţi jucători cu ponderi relativ egale care se concurează, ci un jucător foarte mare, care stabileşte preţurile, şi unii mai mici care îl urmează şi atunci toată ideea este cum putem face să îmbunătăţim această structură a pieţei. Minuni n-o să fie, n-o să putem desface ceea ce s-a făcut la momentul privatizării", a adăugat Chiriţoiu.Potrivit acestuia, companiile sunt libere să stabilească orice preţ consideră ele şi concurenţa este cea care nu le lasă să pună un preţ mare, ca să nu-şi piardă clienţii. "Deci nu bunăvoinţa, nu dragostea faţă de consumatori opreşte creşterea preţului, ci faptul că nu te lasă piaţa. La petrol nu suntem în situaţia asta, pentru că nu avem o structură concurenţială", a susţinut oficialul Concurenţei.Întrebat dacă există măsuri care să poată fi luate pentru scăderea preţurilor, el a arătat că sunt măsuri care pot creşte, treptat, concurenţa.

Cine controlează spaţiile logistice din România: olandezii, belgienii, singaporezii, chinezii, grecii şi sud-africanii. Cei mai mari cinci proprietari de spaţii logistice deţin două treimi din stocul industrial al României(Ziarul Financiar)
CTP, WDP, P3, Logicor şi Globalworth deţin în total peste 2,5 milioane de metri pătraţi de spaţii industriale dintr-un total de 3,8 mil. mp, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară CBRE. „Bucureştiul rămâne piaţa cea mai activă pentru majoritatea dezvoltatorilor importanţi şi are, în prezent, două poluri - cel logistic din zona de Vest,  care urmează tendinţa de dezvoltare cu care ne-a obişnuit, şi polul situat în nordul Capitalei, care este relativ nou creat şi care a avut un trend ascendent în ultimii ani. Dăm că exemplu WDP, în Ştefăneşti, unde dezvoltatorul pune pe hartă aproximativ 200.000 mp de spaţii logistice şi care a contribuit şi el la transformarea în ultimii 2 ani a zonei într-un al doilea pol de logistică al Bucureştiului. O combinaţie de factori decisivi pentru viitorul acestui pol o reprezintă atât infrastructura zonală, cât şi bazinul de forţă de muncă care poate fi accesat“, a spus Andrei Jerca, Account Director, Industrial Services al CBRE România. Stocul modern a atins 3,8 milioane metri pătraţi la nivel naţional, dintre care 81% se află în clădiri de clasă A, iar 70% se găsesc în proprietăţi din apropierea oraşelor regionale. Potrivit datelor CBRE, rata de neocupare a atins 3,7%, pe fondul cererii mari, a suprafeţei mici disponibile în proiectele finalizate şi al numărului mare de contracte de preînchiriere semnate pentru spaţii aflate încă în construcţie. În 2018, activitatea totală de închiriere, exclu­zând reînnoirile şi renegocierile, a atins 270.000 mp, cu 11% mai puţin decât în 2017. În 2019 se va construi într-un ritm şi mai rapid de­cât în 2018, fiind aşteptate livrările a 607.000 mp, dintre care 27% sunt localizaţi în oraşe regio­nale, iar 55% sunt pre-închiriaţi.
 

Vești noi pentru pensionari! Schimbările s-au hotărât în Senat. În ce fel le sunt afectate pensiile(Evenimentul Zilei)
Pensii. Noua Lege a pensiilor a fost adoptată de Senatul României. Votul decizional va fi în Camera Deputaților. Această lege a primit câteva amendamente față de forma pe care a avut-o când a transmis-o Guvernul. Schimbările vizează formula de calcul a pensiilor. Senatul a adoptat noua versiune a Legii pensiilor, ceea ce înseamnă că ar urma să fie schimbate condițiile de calcul, iar limita de vârstă să fie redusă, informează B1. Legea pensiilor a fost inițiată de Guvern, cu aproximativ un an în urmă. După ce a fost adoptată de Senat, aceasta a fost trimisă la Camera Deputaților, acolo unde va primi votul final. Cu toate acestea, noua Lege a pensiilor a primit și câteva amendamente față de forma inițială. Acestea vizează formula de calcul și vârsta de pensionare. Unul dintre amendamentele aduse de senatori arată în felul următor:„În sistemul public de pensii este considerată perioadă asimilată cea în care asiguratul a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau în cazul copilului cu handicap de până la 7 ani.”, se arată zn amendament.În varianta inițiată de Guvern era vorba despre copii cu handicap de până la 3 ani. De asemenea, a fost modificat și articolul referitor la pensia de urmaș, în locul sintagmei „pensionatul urmaș” fiind acum „copilul beneficiar al pensiei de urmaș“:„În sistemul public de pensii plata indemnizației/pensiei pentru însoțitor se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cazuri: copilul beneficiar al pensiei de urmaș, prevăzut la art. 75 lit a), care a împlinit vârsta de 16 ani și nu face dovada continuării studiilor.”    

 

Câţi bani le-au luat din buzunar guvernanţii pensionarilor(Adevarul)
Pensionarii au simţit mai usturător scumpirile, în ultimii ani, deoarece Guvernul a amânat până spre mijlocul anului creşterea pensiilor cu inflaţia, adică cu majorările de preţuri.Pensionarii din România iau pensii mai mici, de trei ani, după ce Guvernul nu a majorat pensiile cum a promis şi a amânat indexarea lor cu inflaţia de la începutul anului către mijlocul anului. Guvernele PSD au decis să îşi dea derogare de la lege şi să nu mai indexeze pensiile de la 1 ianuarie. Conform legislaţiei, valoarea punctului de pensie se majorează anual, începând cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Aşadar, pensiile trebuiau indexate la 1 ianuarie a fiecărui an, după cum urmează: la 1 ianuarie 2017 cu 5,5%, la 1 ianuarie 2018 cu 7%, iar la 1 ianuarie 2019 cu 9%. Prin ordonanţe de urgenţă, Guvernul s-a exceptat de la lege. De exemplu, ordonanţa dată anul trecut arată: „Prin derogare de la din Legea privind sistemul unitar de pensii publice, începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menţine la 1.100 lei şi, începând cu 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% şi este de 1.265 lei”. Astfel, în anii de când PSD este la guvernare, punctul de pensie a fost majorat abia de la 1 iulie 2017, cu 9% şi cu 10% de la 1 iulie 2018. Creşterea pe anul 2019 va fi aplicată abia de la 1 septembrie.Pensionarii au pierdut 3,8 miliarde lei Pensionarii au pierdut 3,8 miliarde de lei, din cauză că Guvernul nu a indexat pensiile cu inflaţia la fiecare început de an, a atras atenţia fostul preşedinte Traian Băsescu, care a făcut o serie de calcule pentru anii 2018 şi 2019. Potrivit lui, suma totală cu care pensionarii „au fost păcăliţi” în 2018 şi 2019 este de 3.855.718.452 lei, respectiv 816.040.475 euro. Calculele arată că fiecare pensionar a pierdut 258 lei în anul 2018, raportat la pensia medie, din cauză că pensia nu a fost indexată cu inflaţia la începutul anului, ci în iulie. De asemenea, în 2019, 564 lei va fi suma pierdută de fiecare pensionar, raportată la pensia medie, din cauză că indexarea se va face abia în septembrie.
 

LOVITURĂ grea pentru Kovesi: Consiliul UE reiterează susţinerea pentru candidatul FRANCEZ/ Negocierile pot continua în viitoarea legislatură(Gandul)
Consiliul Uniunii Europene a reiterat, joi, susţinerea pentru numirea francezului Jean-Francois Bohnert în funcţia de procuror-şef european, anunţă instituţia, semnalând că negocierile ar putea fi transferate viitoarei legislaturi a Parlamentului European. "Echipa de negociere a Consiliului UE regretă că nu pot fi făcute progrese suplimentare şi că nu a fost posibil să existe un schimb de opinii cu negociatorii Parlamentului UE asupra unei viziuni a instituţiilor privind viitorul Biroului Procurorului European (EPPO) şi a primului procuror-şef UE. Consiliul UE crede că EPPO are nevoie de un profesionist experimentat şi independent care să poată administra Biroul de la început. (...). Chiar dacă este recunoscută valoarea celor trei candidaţi de pe lista scurtă, echipa de negociere reiterează că, pentru această funcţie, candidatul preferat de Consiliu este domnul Bohnert. Echipa de negociere a ţinut la curent Consiliul (la nivelul Coreper) cu regularitate despre stadiul negocierilor pentru confirmarea în funcţie a acestui candidat", precizează instituţia într-un comunicat postat pe site-ul propriu. "Negociatorii Consiliului au exprimat deschidere pentru organizarea unei noi întâlniri săptămâna viitoare, la o dată care urmează să fie stabilită. În cazul în care negocierile nu vor fi definitivate săptămâna viitoare, este probabil că se vor relua după instalarea noilor membri ai Parlamentului UE", precizează Consiliul UE. Echipa PE a cerut Consiliului UE, la cea de-a treia rundă de negocieri să nu cedeze în faţa presiunilor Guvernului României şi să îşi reconsidere poziţia faţă de candidatul Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. Preşedintele Comisiei de libertăţi civile (LIBE), Claude Moraes, membru social-democrat din Parlamentul European, regretă blocajul actual din negocierile cu Consiliul UE pentru numirea procurorului-şef european.
 

Format: