5 Ian 2017 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Iohannis, membrilor Guvernului: România este şi poate să rămână un pol de stabilitate şi securitate în regiune; e nevoie să vă implicaţi(Jurnalul Național)
România trebuie să rămână un pol de stabilitate şi securitate în regiune, le-a transmis preşedintele Klaus Iohannis membrilor Guvernului, miercuri, după ceremonia de depunere a jurământului de învestitură, şi le-a solicitat să se implice în acest sens.
"Sunt convins că jurământul pe care l-aţi făcut astăzi v-a convins că pentru România este foarte important să vă îngrijiţi de securitatea naţională. Asta garantează până la urmă şi unitatea, şi independenţa, şi integritatea teritorială, şi suveranitatea. Fără securitate naţională, aceste lucruri s-ar putea să nu fie de la sine înţelese. O securitate naţională care în mod clar este în strânsă legătură cu stabilitatea României. Dacă vorbesc de stabilitate, este important să ştiţi că pentru noi nu contează doar stabilitatea internă, ci şi stabilitatea regională", a susţinut Iohannis la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că este necesar ca toţi membrii Guvernului să se implice pentru ca România să rămână un pol de stabilitate.
"România este o ţară care poate şi vrea să fie ceea ce am numit eu în repetate rânduri 'România puternică'. România este şi poate să rămână un pol de stabilitate şi securitate în regiune, pentru asta este însă nevoie să vă implicaţi cu toţii, fiecare în domeniul lui", a afirmat Iohannis.

 

Leul a pierdut teren în 2016 în faţa euro, a dolarului şi a francului elveţian, dar cea mai puternică scădere a fost în faţa rublei ruseşti, de 24%(Ziarul Financiar)
În 2017, cursul leu/euro ar putea să fluctueze în intervalul 4,4-4,6 lei/euro, după cum anticipează unii analişti, nefiind excluse episoade de volatilitate, determinate în principal de factori externi. 
Moneda naţională a închis anul 2016 pe depreciere în faţa principalelor trei valute - euro, dolar şi franc elveţian -, cea mai puternică pierdere fiind în raport cu moneda americană.
Leul a cumulat o depreciere de 3,75% faţă de dolarul american, com­pa­rativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2015, în timp ce în raport cu francul el­ve­ţian a pierdut aproximativ 1%. Depre­cierea leului faţă de euro în 2016 a fost de doar 0,4%. Până în octombrie, moneda naţio­na­lă era pe apreciere în faţa princi­pa­lelor trei valute.
Pe parcursul lunii decembrie leul s-a depreciat atât faţă de euro, cât şi în raport cu dolarul şi francul elveţian, evo­luţia fiind influenţată de tendinţa regio­nală, alături de îngrijorările inves­ti­torilor privind o posibilă instabilitate politică în România în contextul incer­ti­tu­dinilor legate de noul guvern.
În raport cu euro, moneda naţio­na­lă a pierdut în ultima lună a anului tre­cut 0,55%, în timp ce deprecierea faţă de dolar a fost de aproape 1%. În ra­port cu francul elveţian, pierderea a fost de 0,6% comparativ cu nivelul de la sfârşi­tul lunii noiembrie. Minimul anului 2016, de 4,4444 lei/euro, a fost atins în iulie, aprecierea leului venind după ce la jumătatea lunii iunie cursul atinsese maximul ultimilor doi ani şi jumătate, cotaţia urcând aproa­pe de nivelul de 4,54 lei /euro. Acest prag a fost în cele din urmă atins şi chiar depăşit la finalul anului trecut, maximul fiind atins chiar în ultima zi de tranzacţionare a anului 2016.

 

Un nou seism cu magnitudinea de 4 s-a produs în această dimineață în Vrancea(Evenimentul Zilei)
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA! Un nou seism cu magnitudinea de 4 s-a produs în această dimineață
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA! Un nou seism cu magnitudinea de 4,2 s-a produs în această dimineață în zona Vrancea. Acesta s-a simțit în București, Brașov și Ploiești. Potrivirt înregistrărilor Intitutului Național pentru Fizica Pământului, joi, 5 decembrie 2017, la ora 06.23, la o adâncime de 140 de km s-a produs un cutremur a cărui intensitate este estimată la 4 grade pe scara Richter. Anterior se înregistraseră mai multe seisme cu magnitudini diferite. Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP) a înregistrat, luni, un cutremur cu magnitudinea 3,4 pe scara Richter în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 114,2 kilometri, acesta fiind primul seism din anul 2017. Un cutremur de magnitudine 2,2 s-a produs miercuri, la ora 11:50, în Teleorman.

 

Noul Drum al Mătăsii ce leagă China de Marea Britanie(Adevarul)
China a lansat primele trenuri de marfă directe către Londra. Distanţa de aproape 13.000 km urmează să fie parcursă în 18 zile. Primul tren a plecat pe 1 ianuarie din Yiwu, din estul Chinei. Acesta este al cincilea oraş european care urmează să fie conectat cu China.Acum trei ani China a declanşat o ofensiva comercială, începand să realizeze linii feroviare directe către mai multe ţări europene, ca parte a unui plan gândit să reinvie vechiul Drum al Mătăsii.   Primul tren a plecat pe 1 ianuarie din Yiwu, din estul Chinei şi va străbate peste 12.000 km prin mai multe ţări - Kazahstan, Rusia, Belarus, Polonia, Germania, Belgia şi Franţa, Marea Britanie - primul transport conţinând obiecte de uz casnic.   Pe drum, containerele sunt transferate de mai multe ori din cauza ecartament feroviar diferit între China, ţările din fostul bloc sovietic, şi Europa de Vest. În ciuda acestor dificultăţi tehnice, ideea este de a arăta că transportul feroviar este foarte avantajos: de patru ori mai repede decât nava şi 80% mai ieftin decât pe calea aerului.   Trenurile conectează deja şaisprezece oraşe din China şi aproape la fel de multe oraşe din Europa de la nord la sud, de la Madrid la Rotterdam.    O reţea de drumuri, porturi, conducte, care deservesc continentul eurasiatic, şi de asemenea, peninsula Asia de Sud-Est, şi în cele din urmă, cine ştie, Africa ... Aceasta este noua ambiţia chineză, cu alură imperială: o reţea de infrastructură capabilă să innunde lumea  cu produse chinezeşti.

 

La jurământul lui Grindeanu, Iohannis îi dă un sfat lui Dragnea: "Aflarăm de la televizor că sunteţi singurul care cunoaşte programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog, învăţaţi-i şi pe ei"(Gandul)
După ce l-a anunţat pe Sorin Grindeanu prin SMS că l-a desemnat premier, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să-i transmită, la jurământ, un mesaj final nu lui, ci lui Liviu Dragnea. „Aflarăm de la televizor că sunteţi singurul care cunoaşte programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog, învăţaţi-i şi pe ei”, i s-a adresat el liderul PSD, participant la ceremonia de la Cotroceni în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Cu câteva secunde înainte, şeful statului i-a avertizat pe noii miniştri că îi aşteaptă o "misiune grea" întrucât au de îndeplinit "promisiuni complicate", exprimându-şi speranţa că cei care au alcătuit programul de guvernare îi vor explica "într-o zi" cum se vor încadra într-un deficit de 3%, "scădea impozitele, creşte salariile şi multe alte lucruri". După depunerea jurământului la Cotroceni, membrii noului Guvern au plecat, în trei microbuze, direct la Palatul Victoria unde tot Liviu Dragnea a intrat primul.Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis noilor miniştri ca aşteaptă de la Guvern explicaţii ''într-o zi'' despre cum se vor încadra în deficitul de 3%, scăzând în acelaşi timp impozitele şi TVA şi mărind salariile.''Aveţi o misiune grea, aveţi de îndeplinit promisiuni complicate, trebuie să livraţi ceea ce a fost promis în campania electorală. Aşa îmi imaginez că după alegeri trebuie să pornească un guvern. Campania electorală nu este doar un circ mediatic, cu toate că şi asta este. Şi în campania electorală s-au făcut promisiuni de asta aţi fost votaţi - şi mă adresez aici celor care sunt parlamentari şi şefi în Parlament - şi asta trebuie să livreze Guvernul. Sper ca într-o zi să-mi explicaţi cum veţi face în aşa fel încât să vă încadraţi într-un deficit bugetar de 3%, să creşteţi salariile, să scădeţi impozitul, TVA-ul şi multe alte lucruri'', a spus şeful statului în discursul susţinut după depunerea jurământului de către noii miniştri.

 

 

 

 

Format: