Publicat: 5 Iulie, 2012 - 07:20

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Victorie! Muzeul Naţional Henri Coandă – reînfiinţat prin Hotărâre de Guvern (JN)
O primă bătălie a fost câştigată în urma campaniei Jurnalului Naţional, de susţinere a demersurilor iniţiate de Asociaţia Henri Coandă, pentru recuperarea, restaurarea şi revalorificarea patrimoniului moştenit de România de la marele savant român: Guvernul Ponta a decis, azi, printr-o hotărâre specială, trecerea parterului Casei Coandă din proprietatea privată a statului în proprietatea publică a statului şi din administrarea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), în administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), în scopul reînfiinţării Muzeului Naţional Henri Coandă.

 

Criza politică se acutizează cu preţul scufundării economiei (ZF)
Intenţia nejustificată de suspendare a preşedintelui, fără argumente valabile, în plin mandat, sperie pieţele financiare şi pune în aşteptare toate proiectele de investiţii.
 

Demararea procedurilor de suspendare din funcţie a preşe­dintelui Traian Băsescu introduce o lungă perioadă de incertitudine pentru că după suspendare urmează săptămâni de campanie până la referendumul în care populaţia va fi chemată să se pronunţe pentru sau împotriva demiterii din funcţie a şefului statului.

Suspendarea preşedintelui ar fi o a doua situaţie de acest fel înregistrată după revoluţie cu deosebirea că în aprilie 2007 când Traian Băsescu a fost suspendat, în primul său mandat, economia era în plin avânt, iar pieţele nu au reacţionat vizibil întrucât exista sentimentul că economia s-a rupt de politică, indiferent de deciziile pe care politicienii le iau.
 
Acum însă economia este fragilă, iar deciziile politice pot cântări enorm, cum s-a întâmplat ieri, când cursul de referinţă a urcat la 4,4715 lei/euro şi a atins un nou maxim istoric, într-o piaţă în care BNR a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a încetini deprecierea leului.
 
Analiştii şi oamenii de afaceri sunt îngrijoraţi de turnura neaşteptată pe care au luat-o evenimentele.

 

Guvernul şi producătorii de medicamente s-au înţeles pentru a face taxa clawback 'sustenabilă' (RL)
Guvernul şi producătorii de medicamente s-au înţeles miercuri pentru modificarea sistemului de referinţă pentru anul 2012 pentru a face sustenabilă taxa clawback, a informat Executivul printr-un comunicat postat pe site-ul oficial.
 

Premierul Victor Ponta, împreună cu vicepremierul şi ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi şi preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Doru Bădescu, s-au întâlnit miercuri cu reprezentanţii producătorilor de medicamente activi în România (ARPIM, LAWG şi APMGR), pe tema taxei clawback. Întâlnirea a avut loc la cererea premierului, "pentru a rezolva situaţia de criză care datează încă din trimestrul IV al anului 2009, dar s-a agravat în trimestrul I al acestui an", a menţionat Guvernul.

În urma discuţiilor, s-a convenit ca părţile să identifice posibilităţile legale pentru încasarea sumelor restante, aferente perioadei cuprinse între trimestrul IV 2009 şi trimestrul III 2011.

De asemenea, Guverul va recunoaşte neexistenţa oricăror altor datorii provenite din taxa clawback, în afara celor menţionate anterior, pentru perioada respectivă.

 

STUDIU: 67% dintre tinerii români vor să părăsească oraşul în care locuiesc în prezent (EVZ)
Un sondaj Siemens România arată că 67% dintre tinerii români vor să părăsească oraşul în care locuiesc în prezent către alte oraşe care oferă cea mai bună calitate a vieţii, în top plasându-se Bucureşti (21.05%) Cluj-Napoca (18.46%) şi Braşov (15.41%).

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1506 respondenţi cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani din mediul urban, pe platforma ivox.ro.

Migraţia internă este un fenomen care a luat amploare în România ultimilor ani, iar tinerii sunt cei care se mută în cea mai mare proporţie dintr-un oraş în altul. Fenomenul ar putea crea dezechilibre majore – unele oraşe ar putea rămâne goale sau cu o populaţie îmbătrânită, în timp ce altele se confruntă cu supra-aglomerarea.


 

România, ameninţată cu suspendarea din UE (Adevarul)
Liderul eurodeputaţilor creştin-democraţi germani va iniţia procedura de suspendare a României din Consiliul European pentru „lipsa standardelor minime funcţionării statului de drept.


Eurodeputatul Markus Ferber, preşedinte al delegaţiei Germaniei (CSU-CDU), din Parlamentul European, bun cunoscător al scenei politice româneşti, a declarat, în exclusivitate, pentru „Adevărul" Europa, că va iniţia demersurile pentru o sancţiune fără precedent împotriva României din cauza pericolelor care ameninţă statul de drept. „Sunt extrem de îngrijorat în legătură cu situaţia din România. Ceea ce se întâmplă este împotriva spiritului şi principiilor Uniunii Europene. Voi contacta Comisia Europeană şi instituţiile europene pentru a face toţi paşii necesari în vederea suspendării voturilor României din Consiliul European, pentru lipsa asigurării standardelor minime funcţionării statului de drept", a declarat Ferber.

 

Doar 9.159 de voturi l-au făcut pe Antonescu preşedinte (Puterea)
Pentru acapararea de către liderul PNL a fotoliului de la Palatul Cotroceni, tandemul Ponta-Antonescu calcă pe Constituţie, pe regulamentele Parlamentului, pe hotărârile Curţii Constituţionale. De marţi, Crin Antonescu este preşedintele Senatului, iar conform Constituţiei, după suspendarea preşedintelui României, liderul PNL va ajunge, cel puţin pentru o lună, şeful celor 22 de milioane de români. În cazul în care suspendarea lui Băsescu va fi confirmată de popor, penelistul va rămâne la Cotroceni câteva luni.
 
După cum ştiţi, Traian Băsescu a fost ales de circa 5,28 milioane de alegători. Ba, vreme de o noapte, Mircea Geoană a ţopăit ca preşedinte, pierzând tronul dimineaţa, pentru doar 70.000 de voturi.
 
Ei, bine, astăzi am ajuns să trăim paradoxul vieţii noastre!
 
Vă reamintim că Antonescu a fost numit senator prin redistribuire de voturi, pentru că nu a fost în stare să-şi învingă adversarii dintr-un Colegiu format din 80.000 de bucureşteni. De fapt, liderul PNL a fost aruncat pe locul doi, fiind devansat de un pedelist necunoscut. Aşa a ajuns senator Antonescu, printr-un furt bazat pe coeficientul de Colegiu. Iar, peste câteva zile, Crin, cel mai mare chiulangiu din Senat, va fi preşedintele României, pentru că 9159 de alegători s-au ambiţionat să-l ştampileze! Şi, uite aşa, nici mai mult, nici mai puţin, 9159 de bucureşteni au pus în mâna lui Crin Antonescu un stat şi puterea de a-l graţia pe condamnatul de drept comun Adrian Năstase.

 

Euro a cocoşat leul (Azi)
Cursul de schimb leu-euro, stabilit de Banca Naţională a României, a atins un nou minim: 4,4715 lei/euro, în creştere cu 0,53 bani peste precedentul record, de 4,4662 lei/euro, înregistrat în data de 24 mai 2012, şi cu 2,1 bani faţă de ziua de marţi.

 Ca urmare a faptului că ratele de schimb leu /dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de raportul leu/euro, şi ratele de schimb ale leului cu aceste monede s-au modificat în defavoarea leului. Astfel, moneda naţională s-a depreciat cu 1,95 bani în raport cu dolarul american, în timp ce raportul franc elveţian/leu a urcat cu 1,93 bani, la 3,7236 lei/franc.

Pe piaţa interbancară, cursul leului şi-a început deprecierea din a doua parte a zilei de marţi, ca urmare a tensiunilor politice, iar primele tranzacţii din şedinţa de ieri au fost făcute la 4,4650 – 4,4670 lei/euro, cu peste un ban faţă de ultimele cotaţii de marţi.

Imediat după deschidere, ordinele de cumpărare de euro plasate de jucători de la Londra au ridicat cotaţiile până la un maxim al primei ore de 4,4720 – 4,4730 lei/euro. Ulterior, mai multe bănci locale au introdus ordine de vânzare de euro, readucând cursul în jurul nivelului 4,47 lei/euro. Ca de obicei, dealerii au suspectat o intervenţie a Băncii Naţionale pentru limitarea sau chiar oprirea deprecierii leului.

După ora 12.00, euro a ajuns la 4,4682 – 4,4690 lei. Cu puţin timp înainte de ora 13.00, când BNR anunţă cursul de referinţă, cursul a trecut iar peste 4,4700 lei, apropiindu-se de 4,4800 lei/euro.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, a declarat că evoluţia cursului valutar reflectă factori conjucturali externi, iar deprecierea leului are loc pe fondul turbulenţelor din zona euro.