Publicat: 5 Mai, 2012 - 11:04
Share

SuperLuna face spectacol în această noapte. Se va afla la cea mai mică distanţă de Pământ (JN)
În această noapte, se va produce fenomenul numit "SuperLuna", care are loc numai atunci când astrul ceresc se află cel mai aproape de Pământ. Luna Plină va avea faza maximă la 6 mai dimineaţa, ora noastră 6:34. Astfel, duminică, 6 mai, distanţa de la Pământ la Lună va fi de 356.953 de km, cea mai scurtă din 2012.

Apropieri între Lună şi Pământ se înregistrează la fiecare 27,5 zile, însă aceasta din mai coincide cu faza de lună plină, care se produce la rândul ei la fiecare 29,5 zile. Această apropiere care coincide cu faza de lună plină, ce se produce o dată pe an, face ca acest corp ceresc să aibă un aspect uşor mărit şi mai strălucitor.

Astronomii confirmă că în momentul în care este cel mai aproape de Pământ, Luna pare cu aproximativ 12-14 la sută mai mare, decât atunci când este cel mai departe, iar mareele sunt mai puternice.

Astrologii cred că apropierea satelitului nostru natural de Pământ nu este lipsită de efecte secundare: influenţează dispoziţia oamenilor, dar şi fenomenele meteo, care pot deveni extreme.
 
În ciuda zvonurilor alarmiste apărute pe internet, evenimentul astronomic nu este de natură a produce cutremure sau valuri tsunami.

 

Două emisiuni de titluri de stat în valoare cumulată de 2 miliarde lei intră luni la cota BVB (ZF)
Două emisiuni de titluri de stat cu maturităţi de patru şi, respectiv, cinci ani, în valoare cumulată de 2,125 miliarde lei, vor intra luni la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
 

Obligaţiunile au fost emise în aprilie de Ministerul Finanţelor Publice.
 
Cea mai mare emisiune, de 1,5 miliarde lei, a fost lansată de Finanţe în 9 aprilie şi cuprinde titluri cu scadenţă la patru ani. Obligaţiunile au un cupon de 5,75%.

Emisiunea cu maturitate la cinci ani are o valoare de 625 milioane lei şi a fost vândută de MFP la 23 aprilie. Cuponul este de 5,9%.
 
În prezent, la BVB sunt listate 24 de emisiuni de obligaţiuni în valoare cumulată de 24,189 miliarde lei (5,492 miliarde euro).

 

Poliţiştii de frontieră au găsit arme, dispozitive de interceptare şi maşini de lux (RL)
Mai multe arme, dispozitive de interceptare, maşini de lux, precum şi o clădire folosită pe post de poligon au fost descoperite, vineri, în urma unor percheziţii în Constanţa şi Ialomiţa, 15 persoane fiind cercetate pentru contrabandă cu ţigări şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiei.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au descins, vineri, la mai multe adrese din judeţele Constanţa şi Ialomiţa, în cadrul unei acţiuni de combatere a contrabandei cu ţigări.

Astfel, au fost făcute 18 percheziţii, în urma cărora au fost reţinute în vederea confiscării 292.965 de pachete cu ţigări (5.859.300 ţigarete).

Ţigările de diferite mărci (Kent, Viceroy, Ashima, Capital, President, Winston şi Vigor) au fost descoperite în mai multe depozite clandestine din localităţile Valea Ciorii (judeţul Ialomiţa), municipiul Medgidia şi municipiul Constanţa, provenite din contrabandă şi destinate comiterii infracţiunii de contrabandă.

De asemenea, au mai fost descoperite patru arme de foc cu glonţ, echipate cu dispozitive de ochire şi vedere pe timp de noapte, o armă cu aer comprimat, o arbaletă profesională cu săgeţi, un binoclu militar cu infraroşu, un dispozitiv de vedere pe timp de noapte tip OVN, dispozitive de bruiaj şi antiinterceptare, un baston telescopic metalic, săbii, cuţite, topoare, macete şi peste 1.200 de cartuşe cu glonţ calibru 5,5 mm, 7,62 mm, 9 mm şi 16 mm.

 

Bomba cu ceas a Abramburicăi (EVZ)
Sistemul de învăţământ va sări în aer dacă Legea Educaţiei Naţionale va fi înlocuită de Codul ticluit de Ecaterina Andronescu.
Programul de guvernare anunţat de USL prevede adoptarea Codului Educaţiei, realizat de Ecaterina Andronescu, iar acest lucru va duce, practic, la abrogarea actualei legi.

"Ar fi o întoarcere la sistemul mediocru pe care-l aveam înainte. Pentru prima dată în România, în baza Legii Educaţiei Naţionale, avem un sistem stabil, coerent şi articulat, care a fost restructurat din temelii. Modificarea Legii Educaţiei Naţionale ar duce la haos", atenţionează Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei.

 

Un membru PDL din Bihor a murit la două zile după ce şi-a depus candidatura de consilier (Adevarul)
Un candidat PDL, din comuna bihoreană Balc, a murit la două zile după ce şi-a depus candidatura de consilier. El a fost înmormântat ieri.  Este primul eveniment de acest fel petrecut în ultimii 22 de ani în Bihor, în perioada alegerilor.
 
Avasilcei Marius Ioan, în vârstă de 51 de ani,  a decedat la două zile după ce alături de alţi  colegi din organizaţia PDL Balc şi-a depus candidatura pentru un mandat de consilier local. Bărbatul a suferit un infarct care i-a fost fatal.
 
"Noi am anunţat Biroul Electoral Central despre decesul candidatului la funcţia de consilier local. Nu ştim dacă acel candidat poate sau nu să fie înlocuit de partid", a afirmat Florin Crişan, preşedintele Biroului Electoral Judeţean. Este primul eveniment de aces fel care are loc în Bihor, în perioada alegerilor, în ultimii 22 de ani.
 
"Regreăm moartea colegului nostru. Avea 51 de ani şi lucra la Petrom. Din păcate, a suferit un infarc, la Suplacul de Barcău, la doar două zile după ce ne-am depus candidaturile la Judecătoria Marghita", ne-a spus Arsenie Maroşan,    primarul comunei Balc.


 SUA au lansat un satelit militar de nouă generaţie (Puterea)

SUA au lansat vineri un satelit militar de telecomunicaţii, destinat să consolideze capacitatea de gestionare a forţelor armate americane în lume, precum şi a partenerilor din Marea Britanie, Canada şi Olanda, a anunţat sâmbătă portalul Space.com., citat de RIA Novosti şi Reuters.
 
Satelitul AEFH 2 a fost lansat de racheta Atlas-5, plecată de la baza Cap Canaveral din Florida. Prevăzută iniţială pentru 3 mai, lansarea a fost amânată din cauza unor probleme la sistemul de propulsie.
 
Satelitul se va plasa pe orbita prevăzută de 35.000 km după trei luni.
 
Construit de compania Lockheed Martin, el cântăreşte aproape 7 tone şi a costat 1,7 miliarde de dolari.
 
Pentagonul prevede plasarea pe orbită a şase sateliţi similari, dintre care primul, AEFH 1, a fost lansat în august 2010.
 Aceştia ar trebui să poată rămâne în funcţiune timp de 14 ani.

 

6.000.000 de ţigarete, depozit de arme şi un… poligon (Telegraf)
Lovitură grea dată contrabandiştilor! Poliţiştii Gărzii de Coastă au efectuat, vineri, mai multe percheziţii în judeţele Constanţa şi Ialomiţa, pentru a anihila o reţea care se ocupa cu contrabandă de ţigări. În urma acţiunii de amploare, poliţiştii de frontieră constănţeni au descoperit, pe lângă ţigări, şi armament suficient pentru a începe un mic război. Valoarea cumulată a prejudiciului creat statului prin neplata taxelor vamale şi accizelor este de 3.060.896 lei şi 101.385 euro! În total, au fost efectuate 18 percheziţii în urma cărora au fost reţinute în vederea confiscării 292.965 pachete cu ţigări (5.859.300 ţigarete). Având diferite mărci (Kent, Viceroy, Ashima, Capital, President, Winston şi Vigor), ţigările au fost descoperite în mai multe depozite clandestine de pe raza localităţilor Valea Ciorii (jud. Ialomiţa), Medgidia şi Constanţa, marfa provenind din contrabandă şi fiind destinată vânzării pe piaţa neagră.

 

7 miliarde care nu este (Azi)
Ministrul nominalizat pentru Finanţe, Florin Georgescu, a declarat, miercuri, după prima şedinţă informală a Cabinetului Ponta, că este sigur că Executivul va găsi soluţii pentru reîntregirea salariilor personalului bugetar şi pentru plăţile restante către pensionari.

 „Deficitul va fi sub 3% în acest an, cu toate aceste cheltuieli care vor fi făcute pentru reparaţii materiale către cetăţeni“, a declarat Georgescu. Referitor la afirmaţiile potrivit cărora există foarte mulţi bani – în lei şi valută – în Trezorerie, care ar putea fi folosiţi pentru rezolvarea altor cerinţe ale societăţii, Florin Georgescu a precizat că este vorba despre contul Trezoreriei, care reprezintă disponbilităţile statului.

„Noi ştiam, din poziţia pe care o mai deţin câteva zile la Banca Naţională, câţi bani are Trezoreria în fiecare zi, în lei şi valută“, a explicat ministrul desemnat la Finanţe. „Nu suntem foarte bogaţi, nu avem nişte bani pe care cineva să poată să îi împartă într-o anumită zi, că, dacă ar fi fost aşa, ar fi fost împărţiţi, până acum. Trebuie să fim decenţi, trebuie să fim prudenţi, trebuie să fim riguroşi, trebuie să fim disciplinaţi şi trebuie să ne respectăm angajamentele pe care ni le asumăm faţă de creditorii externi, internaţionali, ceea ce intenţionăm să facem cu toată stricteţea, în mod riguros, pentru că, dacă nu am avea aceste acorduri cu creditorii, am face ce am vrea noi, cum s-a făcut într-o anumită perioadă. Dar, acum, având aceste obligaţii, aflându-te într-o relaţie de împrumut, trebuie să respecţi toate angajamentele pe care ţi le-ai asumat“, a continuat Florin Georgescu.

El a precizat că, „atunci când s-a făcut menţiunea că ar fi 7 miliarde de lei, erau strânse, de fapt, impozitele şi taxele, iar după aceea, a doua, a treia zi, aceste sume scad, pentru că se fac plăţi de către instituţiile publice, centrale şi locale, pentru plata pensiilor.