Share
5 Mai 2015 - 08:18

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

„Moda” anti-vaccinare și modelele din alte țări(Jurnalul Național)
În anul 2000, SUA au declarat că au eradicat pojarul. Totuși, americanii s-au confruntat, în primele două luni ale acestui an, cu peste 200 de cazuri, dintre care o parte au fost grave. Motivul - din ce în ce mai mulți părinți refuză vaccinarea. De altfel, și în Europa, Organizația Mondială a Sănătății a cerut intensificarea vaccinării împotriva pojarului, după ce au fost înregistrate peste 22.000 de cazuri, de la începutul lui 2014.

În ultimii ani, diverse voci, mai mult sau mai puțin avizate, au prezentat pe internet posibilele efecte adverse ale vaccinurilor, susținute de studii care par să facă legătura dintre acestea și boli ca autismul, de exemplu. Ca urmare, din ce în ce mai mulți părinți decid să nu își mai vaccineze copiii sau să renunțe la o parte dintre vaccinurile obligatorii. Așa se face că, la noi în țară, potrivit ultimelor date statistice, rata de vaccinare a scăzut, în unele zone, sub 80%, cu mult sub limita de 95%, cât înseamnă nivelul „barierei de siguranță”, reco-mandat de Organizația Mondială a Sănătății. O parte dintre părinții români care refuză vaccinarea se plâng de schema de imunizare mult prea încărcată. Dar haideți să vedem cum stau lucrurile în alte țări. 

 

Cutremur puternic cu magnitudinea de 7,4 în largul Papuei Noua Guinee(Ziarul Financiar)
Un cutremur puternic a avut loc marţi în largul Papuei Noua Guinee, iar oficiali au avertizat că este posibil un tsunami, relatează Associated Press în pagina electronică.
Cutremurul, cu magnitudinea de 7,4, a avut loc la aproximativ 130 de kilometri sud de oraşul Kokopo (nord-est), la o adâncime de 63 de kilometri, a anunţat Institurul american de geofizică USGS, revizuind magnitudinea de 7,5 şi adâncimea de zece kilometri anunţate anterior.
Centrul pentru alerte de tsunami la Pacific a anunţat că valuri de până la un metru sunt posibile pe o rază de 300 de kilometri de la epicentru.
Imediat nu existau informaţii despre formarea unor asemenea valuri şi nici despre pagube, a declarat Chris McKee, adjunctul directorului Observatorului Geofizic din capitala Port Moresby.
"Cutremurul a avut loc în larg, iar zonele vecine terestre sunt destul de puţin populate", a spus McKee.
Centrul naţional pentru dezastre nu a primit rapoarte despre eventuale pagube, a declarat directorul interimar Martin Mose.
"Tocmai trimitem un mesaj în zonă, către satele de pe coastă, să adopte măsuri de precauţie suplimentare în cazul formării unui eventual tsunami", a spus el.
Seismul de marţi a avut loc în aceeaşi zonă în care două cutremure au fost resimţite săptămâna trecută. Niciunul dintre ele nu a provocat pagube şi tsunami, dar au avut intensităţi mai mici decât cel de marţi.
Papua Noua Guinee se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o regiune în care se întregistrează frecvent cutremure.

 

Paradoxul cardului de sănătate: Bolnavii plătesc pentru ceva ce nu funcționează(Evenimentul Zilei)
Oficialii din Ministerul Sănătății și cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sunt contraziși de medici: pacienții trebuie să își plătească serviciile medicale și rețetele dacă nu funcționează instrumentul de plată din plastic.
Scandalul cardurilor de sănătate ascunde un adevărat paradox. Din birouri, oficialii din Ministerul Sănătății și de la Casa Națională de Asigurări susțin că pacienții pot beneficia de servicii medicale, în paralel, cu sau fără card, până la rezolvarea problemelor apărute ca urmare a difuncționalităților din sistem. În schimb, pe teren, reporterii „Evenimentului zilei” au constatat altă situație: medicii de la spitale și policlinici spun că nu au primit niciun document oficial care să le permită să dea rețete sau să recomande tratamente, în lipsa acestui card.
Pacient fără vină
O aglomerație de nedescris a fost, luni, în prima zi de lucru de după 1 mai, dată la care fiecare pacient ar fi trebuit să aibă activat cardul de sănătate. Medicii de familie și spitalele au fost luate cu asalt de către cei care aveau nevoie de servicii medicale, de o trimitere sau de o rețetă.

 

De ce a intrat DNA în patul lui Nichita. Legătura dintre blonda primarului Iaşiului, spionajul pe bani publici, mafia din Poliţia Locală şi un dosar penal secret(Adevarul)
Specialiştii în Drept consultaţi de „Adevărul” demontează ipoteza vehiculată în spaţiul public, în ultimele zile, conform căreia investigarea filajului amantei primarului Gheorghe Nichita nu ar fi de competenţa DNA
Alegaţiile vehiculate în spaţiul public privind competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul primarului Gheorghe Nichita sunt demontate de specialiştii în Drept consultaţi de „Adevărul”. În spaţiul public s-a invocat în mod repetat, în ultimele zile, faptul că procurorii anticorupţie nu ar avea posibilitatea legală de a investiga un primar care şi-a urmărit amanta, aşa cum este cazul edilului-şef al Iaşiului. O afirmaţie tangenţială îi aparţine chiar premierului Victor Ponta, care, în dorinţa de a bagateliza importanţa dosarului colegului său de partid, a declarat la un post de televiziune că nu ştia „că pentru spionarea unei iubite eşti arestat preventiv”. Lăsând la o parte latura tabloidă a cazului de spionaj de la Iaşi, strict juridic, anchetatorii anticorupţie au procedat corect procedural în dosarul lui Gheorghe Nichita, aşa cum susţin specialiştii.

 

O injecţie revoluţionară ar putea contribui la eradicarea cancerului(Gandul)
O injecţie cu anticorpi, considerată revoluţionară de oamenii de ştiinţă americani, ar putea contribui la eradicarea mai multor tipuri de cancer, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, informează dailymail.co.uk.
Noul tip de injecţie cu anticorpi ar putea eradica mai multe tipuri de cancer în stare avansată, prin distrugerea tumorilor. Cercetătorii americani consideră că sistemul imunitar poate fi antrenat în acest fel pentru a ataca mai multe tipuri de cancer - melanom, pancreatic, mamar şi pulmonar.
Savanţii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Stanford sunt de părere că aceşti anticorpi, creaţi în laborator, ar putea să distrugă nu doar tumorile incipiente, ci şi metastazele care s-au răspândit în întregul organism.
Profesorul Edgar Engleman, coordonatorul studiului, a spus: "Potenţialul este uriaş. Asistăm, de fapt, la o eradicare a tumorilor".
Spre deosebire de alte tratamente, care mizează pe o abordare diferită, ţintind anumite tipuri de cancer, noul tratament vizează o gamă mult mai largă de tumori solide.
Tratamentul are la bază acelaşi mecanism cu cel care determină organismul să respingă organele transplantate, precizează cercetătorii americani.
În ambele situaţii, anticorpii - molecule care detectează substanţele străine în organism - activează sistemul imunitar.

 

 

 

Format: 

Topic: