Publicat: 5 Martie, 2012 - 07:40
Share

Ruşii s-au ales cu Vladimir Putin pe viaţă (JN)
Putin şi-a văzut visul cu ochii. Se în­toar­ce în fotoliul de la Kremlin, ocupat până acum favoritul său, Dmitri Medvedev, pe care el l-a pro­pulsat ca preşedinte, făcând atunci în­ţelegerea de taină privind "rocada" la putere cu ocazia ac­tua­lelor alegeri.

Aşa că ruşii, teoretic, îl vor avea preşedinte cel puţin 6 ani de-acum încolo. Dacă nu, chiar pe viaţă - pe viaţa lui Putin – pentru că, în primul rând, a avut grijă din timp să îşi pre­lun­gească mandatul prezidenţial cu 2 ani, făcându-l de 6 ani şi, dacă lu­cru­rile vor merge tot aşa în Rusia, ce­tăţenii au toate şansele să stea cu el 12 ani de-acum încolo, subînţelegându-se că va câştiga şi al doilea mandat de preşedinte. Ruşii au mai avut parte de o "domnie" a lui – prima oară când a devenit preşedinte, în 2000, dar ceva mai scurtă, până în 2008, de două mandate consecutive, a 4 ani fiecare. În al doilea rând, cu pu­ţin înainte de alegerile pre­zi­den­ţiale, Putin dădea interviuri în presa rusă şi în cea occidentală spunând, mai în glumă, mai în serios, că după ce îşi va termina primul mandat "se va mai gândi" dacă va mai candida, în 2018, şi pentru cel de-al doilea, aceasta însemnând că ar putea sta la putere până prin 2024...
 

Bucureştiul a tras în jos piaţa locuinţelor, dar preţurile scad cu paşi mici: minus 0,5% de la începutul anului(ZF)
Numărul locuinţelor construite anul trecut pe piaţa locală a scăzut cu 9%, la 44.456 de unităţi, zona Bucureşti - Ilfov înregistrând cel mai mare declin, de 23%.


Piaţa construcţiilor de lo­cuinţe nu a arătat semne vi­zibile de revenire nici pe fi­nalul anului trecut, ultimele trei luni din 2011 consem­nând un declin al livrărilor de aproape 8%, uşor mai scăzut decât media pe tot anul.

2011 este astfel cel de-al treilea an con­secutiv de scădere a pieţei locu­inţelor, iar potrivit Indexului Imobiliar al ZF, realizat în colaborare cu firma de consultanţă Coldwell Banker, 2012 a început cu noi scăderi de preţuri la apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti, fapt ce va continua să ţină investitorii imobiliari în expectativă.
În timp ce piaţa construcţiilor a scăzut cu 4% pe parcursul anului trecut, numărul locuinţelor finalizate a scăzut cu 9%, cel mai pronunţat declin fiind înregistrat în regiunea Bucureşti - Ilfov, de 23%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cu alte cuvinte, piaţa locuinţelor din Bucureşti a avut anul trecut un ritm de scădere de cinci ori mai mare decât întreaga piaţă a construcţiilor, estimată la circa 9,3 mi­liarde de euro în 2011.

 

Sărac şi cinstit: ziua lui Iliescu la Ateneu a costat 10.000 de euro (RL)
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a împlinit 82 de ani. El a fost sărbătorit printr-un concert la Ateneul Român, pentru care o fundaţie a sa a plătit 10.000 de euro.
 

Fundaţia Clubul de la Bucureşti, organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 2009 de Ion Iliescu împreună cu 50 de membri PSD, a organizat sâmbătă seara, la Ateneul Român, un concert al Orchestrei Române de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, pentru a celebra împlinirea a 82 de ani de către liderul de onoare al PSD.

Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii 'George Enescu", a declarat pentru 'Adevărul" că Fundaţia Clubul de la Bucureşti a plătit sala în regim obişnuit, cu contract, la preţul maxim de 10.000 de euro pe zi. Fundaţia a închiriat sala şi a asigurat onorariile dirijorului şi ale membrilor orchestrei. 'Din punct de vedere strict financiar, a fost foarte bine", a punctat Andrei Dimitriu, adăugând că veniturile suplimentare sunt benefice pentru Ateneul Român.

 

Politicieni, urmaţi exemplul lui Victor Ponta: luaţi-vă câte un Keleti! (EVZ)
Raportul ANI lansează o practică periculoasă: politicienii se pot folosi de intermediari pentru beneficii.

Victor Ponta face semnul OK, smechereşte, într-o postare pe blogul său în care anunţă că a scăpat imaculat în raportul ANI privind aventurile sale cu lumea raliurilor. Liderul PSD devine precursorul unei noi specii: "băieţii deştepţi" ai sponsorizărilor.

S-a ascuns după deget, cu numele Keleti

Ponta spune că a scăpat basma curată, deşi ANAF şi Evenimentul zilei l-ar fi condamnat pentru nedeclararea sumelor de care a beneficiat pentru participările sale, patru ani la rând, în Campionatul Naţional de Raliuri. În realitate, EVZ l-a acuzat de un singur lucru: că s-a ascuns şmechereşte tot timpul în spatele pilotului Edwin Keleti, alături de care a tocat aproximativ 1 milion de euro.

 

Raed Arafat: Nu candidez, indiferent cine mi-ar propune (Adevarul)
Raed Arafat (foto) refuză orice implicare în alegerile pentru Primăria Capitalei, în ciuda imaginii bune  de care se bucură în sondajele de opinie. Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a motivat că politica nu este domeniul său şi că nu va activa niciodată într-un domeniu în care nu se pricepe.

 „Nu, nu, nu. Nu e domeniul meu. Nu candidez, oricine mi-ar propune", a declarat Arafat pentru „Adevărul".Membrii marcanţi ai PDL susţin că Raed Arafat ar fi un candidat foarte bun la Primăria Bucureştiului. Sâmbătă, Elena Udrea, preşedintele organizaţiei PDL Bucureşti, a declarat, pentru postul Realitatea TV, că Arafat are şanse, întrucât bucureştenii  îşi doresc un candidat independent.

„Raed Arafat ar câştiga probabil alegerile dacă ar intra în cursă", a mai spus Elena Udrea. PDL caută, în acest moment, o personalitate pe măsura lui Sorin Oprescu. Printre posibilii candidaţi ai PDL la funcţia de edil al Bucureştiului se numără deputatul de Bucureşti, Silviu Prigoană. În ultimul sondaj comandat de patid, Silviu Prigoană avea o cotă de popularitate de 21% , mai puţin de jumătate din cota lui Sorin Oprescu, 51%, în condiţiile în care profilul alegătorilor celor doi este similar.

 

Ameninţaţi de Dunăre! (Telegraf)
LOCUITORI ÎN PERICOL Dunărea este monitorizată de fiecare dintre primarii localităţilor constănţene care se află în apropiere şi care pot avea serioase probleme dacă nivelul apei creşte foarte mult. La Hârşova, primarul oraşului, Tudor Nădrag, se deplasează în fiecare zi pe malul Dunării ca să vadă dacă intervin modificări. “După ce se va dezgheţa Dunărea, cu siguranţă vom avea inundaţii. În prezent situaţia este stabilă, sloiurile de gheaţă neprovocând probleme. După ce se va dezgheţa începem să ne facem griji. Anul trecut, din fonduri proprii, am finalizat lucrările la digul din aval de oraş, care are o lungime de 1,2 kilometri. Acest dig protejează peste 40 de gospodării şi, cu siguranţă, va rezista la eventualele inundaţii”, a declarat primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag. El a precizat că nu acelaşi lucru se poate spune despre digul de protecţie din dreptul satului Vadu Oii. “Respectivul dig are foarte mari probleme. Sunt o mulţime de locuri unde s-au creat mici breşe. Este, de fapt, continuarea digului care a cedat acum aproape doi ani, la Gârliciu. Am sesizat deja toate autorităţile competente în legătură cu acest dig. Fără o consolidare rapidă pot fi foarte mari probleme. Acest dig ar trebui să protejeze gospodăriile din satul Vadu Oii. La o eventuală rupere a digului, cum s-a întâmplat la Gârliciu, satul Vadu Oii va fi acoperit de apă, pentru că se află la 9 metri sub cota de protecţie. Cu alte cuvinte, dacă se rupe digul acolo, cei 430 de locuitori din Vadu Oii nu mai au nicio şansă, mai ales că gospodăriile se află în imediata apropiere a digului”, a spus Nădrag. Chiar dacă autorităţile au fost atenţionate despre problemele acestui dig încă din 2011, şi vorbim aici despre Ministerul Agriculturii, ANIF, care este proprietarul digului, Prefectura Constanţa până în prezent nu a luat nicio măsură. Primarul speră ca digul să reziste cât mai mult, apreciind, în acelaşi timp, că autorităţile trebuie să îşi îndrepte atenţia spre acest dig, a cărui rupere, dacă se va produce, va provoca victime.

 

Ceauşescu către Iliescu: Îţi explic eu ţie! (Puterea)
Pe 3 martie, Ion Iliescu a împlinit 82 de ani. L-am vizitat în prima zi de primăvară pe fostul preşedinte al României pe strada Atena, acolo unde are biroul şi unde zilnic primeşte zeci de români cu tot felul de idei şi probleme. I-am spus că nu vrem să discutăm despre ce s-a întâmplat cu el în politică din 1989 încoace, căci sunt lucruri trăite şi ştiute de români. A fost de acord şi preţ de jumătate de ceas ne-a povestit de la anii copilăriei, relaţia cu doamna Nina, soţia dânsului, disensiunile cu Nicolae Ceauşescu sau ce preferinţe culinare are.

La mulţi ani şi multă sănătate, domnule preşedinte! Oamenii se întreabă cum vă menţineţi în formă, ba gurile rele vorbesc că atunci când eraţi student la Moscova nişte colegi chinezi v-au adus pastile „secrete” pe bază de plante pe care le folosiţi şi acum.

Nici vorbă de aşa ceva, sunt invenţii chestiunile astea cu colegii chinezi. Am moştenit o sănătate bună, dar nu am avut o viaţă uşoară. Am petrecut anii războiului, tatăl meu fiind în închisoare, în lagăr. Am trăit bombardamentul mare din 4 aprilie 1944 care m-a prins la Văcăreşti. Trăiam într-o casă fără apă curentă, fără lumină. La 15 ani am rămas orfan de tată şi cel mai în vârstă dintre fraţi. Am avut trei fraţi. Maică-mea era însărcinată cu ultimul frate, care s-a născut la două luni după moartea tatălui. Şi anii după război nu au fost deloc uşori, cu cozi la pâine, la mălai, cu gazul lampant. Aşa am crescut, aşa am terminat liceul, aşa am intrat în 1949 la Politehnică. Pe urmă am avut şansa să primesc o bursă în URSS. Eu făcusem eletrotehnică şi am continuat acolo cu hidroenergetică.

Şi-a cunoscut soţia în ’48.

 

Macovei depăşeşte măsura (Azi)
Vicepreşedintele politic al UDMR Laszlo Borbely consideră că europarlamentarul Monica Macovei „are fobia UDMR“şi „depăşeşte măsura“ prin afirmaţiile recente, el invitând-o să meargă la şedinţele coaliţiei, în calitate de vicepreşedinte PDL, pentru a „lămuri lucrurile“.

Laszlo Borbely a declarat, sâmbătă, că nu au temei real afirmaţiile Monicăi Macovei prin care UDMR ar fi vrut să-i plătească criticile la adresa reprezentanţilor Uniunii, prin intermediul amendamentului introdus în lege referitor la procurori. „Sunt foarte multe categorii care intră sub incidenţa actului normativ. Sunt mii şi mii de procurori care au lucrat pe vremea comunismului. Ar putea să spună oricine care e lustrat că din cauza lui legea fost dată în aşa fel. Atunci, haideţi să nu lustrăm pe nimeni ca să nu atingem orgoliul şi poziţia nimănui. Doamna Macovei trebuie să decidă. Ea vrea să pară ca o persoană care luptă împotriva corupţiei. Pe de altă parte, când e vorba de persoana dânsei, deja are dubii“, spune Borbely.

„Eu spun că avem nevoie de această lege (a lustraţiei – n.r.), chiar dacă a fost votată prea târziu, noi am fost de acord (cu aceasta) – şi cu, şi fără procurori. Nu intru în speculaţii, dar îi reamintesc doamnei Monica Macovei că, atunci când faci o afirmaţie, trebuie să fie bazată pe realitate“, a spus Borbely. El consideră că Macovei dezinformează grav opinia publică în legătură cu amendamentele aduse de reprezentanţii UDMR la proiectul de modificare a Codului Penal şi că „ar trebui măcar“ să le citească. Ele spun că, din punct de vedere constituţional, nu poţi să pui în acceaşi oală funcţionarul public şi parlamentarul. „Asta nu înseamnă că parlamentarul nu poate fi tras la răspundere şi nici vorbă cu mită şi altele. Nici vorbă ca un parlamentar să nu fie tras răspundere dacă face ceva incompatibil. Ea se comportă în aceste declaraţii de parcă n-ar fi jurist. Doamna Macovei face un rău României prin aceste declaraţii, a agitat la UE aceste probleme, de parcă ar fi o treabă decisă. E foarte grav. Ca să fie mai populară, mai luptătoare în ochii unora, depăşeşte măsura. Ar fi bine dacă ar veni la coaliţie, să îi explicăm cum stau lucrurile, le-am lămuri, pentru că, să nu uităm, doamna Macovei este vicepreşedinte PDL“, a arătat Borbely.