5 Mar 2018 - 08:35

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Profesorii se antrenează pentru greva generală (Jurnalul National)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) boicotează simularea examenului de Evaluare Naţională, care are loc în perioada 5-7 martie. În anul 1999, FSLI a reușit să obțină o creștere netă de peste 80% a salariilor, după o grevă de amploare, ceea ce s-ar putea întâmpla și anul acesta, dacă profesorii se vor uni, în grevă generală.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) au făcut, duminică, un apel către cadrele didactice să nu afecteze copiii prin demersuri "radicale" precum boicotarea simulării Evaluării Naţionale, care începe astăzi, amintindu-le profesorilor că tocmai au primit salarii mărite. "Boicotul nu este o soluţie! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creştere salarială de 20% de la 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceştia se află în faţa primei lor simulări de examen, iar impactul emoţional asupra lor este unul puternic", a precizat MEN. Profesorii nu au fost, însă, convinși de declarațiile autorităților. “Nu renunțăm la boicot, numai că în județele în care nu s-a învățat săptămâna aceasta a fost mai greu să luăm legătura cu oamenii și să strângem semnături. E posibil ca unii colegi să boicoteze, chiar dacă n-au dat semnătură. Simularea se face în afara orelor de program”, ne-a declarat profesorul Radu Pisică, președinte Sindicatul Liga Salariaților din Învățământul Preuniversitar sector 6, membru FSLI, care a participat și la greva din 1999 și a demisionat din PNȚCD, alegând lupta sindicală. 1.100 de școli din 28 de judeţe şi din Municipiul Bucureşti vor fi afectate de protestul FSLI

Exploatarea celor 200 mld. mc de gaz din Marea Neagră va fi supravegheată de un şef serviciu de la Conversmin, un pensionar MAI şi soţul consilierei primarului Bucureştiului, Gabriela Firea (Ziarul Financiar)

Din 2017, guvernul României a pus pe picioare o autoritate care va reglementa operaţiunile de explorare şi exploatare de resurse energetice din Marea Neagră, aşa-numite offshore - ACROPO. Din conducere fac parte un fost director de la Conversmin, companie pe pierderi, soţul preşedintei de CA al RATB, cu activităţi în primăriile Bucureştiului şi Voluntariului, conduse de cuplul Firea-Pandele, şi un pensionar din Ministerul Afacerilor Interne ♦ Indexarea preţului gazelor din producţia internă la platforma de trading de la Viena este o victorie importantă pentru proprietarii de licenţe de explorare din Marea Neagră, mişcarea punând practic semnul egalităţii între gazul rusesc şi cel românesc ♦ Numele celor două companii maghiare care au câştigat capacitatea de transport pe conducta BRUA pe direcţia România-Ungaria timp de 15 ani este secret. Transgaz spune că este confidenţială inclusiv informaţia legată de numărul participanţilor la licitaţie.

Regulamentul de organizare pentru una dintre cele mai importante autorităţi de regle­mentare din domeniul ener­giei a fost publicat anul trecut, conducerea aces­teia fiind numită tot spre sfârşitul lui 2017. Este vorba despre Auto­ritatea Competentă de Reglementare a Ope­ra­ţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), entitate care repre­zintă implementarea pe plan local a unei direc­tive europene privind siguranţa ope­raţiunilor petroliere offshore. ACROPO este o entitate subordonată guvernului în­fiin­ţată prin Legea 156/2016 privind si­guranţa operaţiunilor offshore.

Teodorovici, avertisment către angajaţii ANAF: Dacă văd lucruri de neconceput la ghişeu, acel om va pleca. Indiferent cine se supără (Adevărul)

Ministrul Finanţelor a lansat duminică seara un avertisment către angajaţii ANAF, afirmând că nu va ezita să-i dea afară pe cei care nu-şi fac bine treaba, cu atât mai mult cu cât Declaraţia unică va fi depusă până la 15 iulie de aproape un milion de contribuabili.
Angajaţii Fiscului care nu-şi îndeplinesc corect atribuţiile de serviciu vor fi concediaţi, a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Antena 3.   ”Toţi vor fi online în 2019. Cine nu ştie, nu poate, va fi sprijinit. (...) Cu acest formular se va reduce numărul de personal, la fel costurile de operare la nivel de ANAF”, a spus Teodorovici, avertizându-i pe angajaţii Fiscului că dacă va vedea ”lucruri de neconceput” la vreun ghişeu, atunci ”acel om va pleca, indiferent cine se supără”.   Potrivit Ministerului Finanţelor, până la data de 15 iulie, 964.166 de persoane fizice vor trebui să depună Declaraţia unică la organele fiscale, în acest an fiind permisă şi depunerea fizică a documentelor, din 2019, urmând ca Declaraţia să fie trimisă doar online.   Ministerul Finanţelor a comasat şapte declaraţii fiscale în Declaraţia unică, respectiv D200 - veniturile realizate din România, D201 - veniturile realizate din străinătate, D220 - venitul estimat/norma de venit, D221 - norme de venit - agricultură, D600 - venitul bază pentru CAS, D604 - stabilire CASS persoane fără venit, D605 - stopare CASS persoane fără venit.  

Ziua decisivă pentru Ludovic Orban. Pedeapsa minimă cu închisoarea pe care DNA o cere în cazul şefului PNL (Gândul)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) va anunţa, luni, decizia definitivă în cazul preşedintelui PNL, Ludovic Orban. La ultimul termen, procurorii DNA au cerut pedepasă cu executare orientată spre minimum, adică un an de detenţie.
   
În cadrul ultimului termen al apelului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în care preşedintele PNL Ludovic Orban este acuzat de fapte de corupţie, procurorul DNA a cerut pentru liderul PNL pedeapsă cu închisoare cu executare orientată spre minimum, adică un an de detenţie.

„Cerem să dispuneţi pentru inculpatul Orban condamnarea orientată spre minimum cu executare cu privare de libertate. (...) Orban s-a folosit de funcţia sa din partid de obţinerea de foloase necuvenite.Influenţa este dată de poziţia sa din partid. La data faptei, Orban era conştient de puterea pe care o avea datorită funcţiei sale din partid. Este real că Urdăreanu este cel care l-a contactat, însă Orban este cel care a insistat pentru a se întâlni cu Urdăreanu.(...) Din coroborarea probelor, rezultă fără echivoc concluzia că inculpatul, în funcţia de conducere a PNL i-a solicitat lui Urdăreanu sprijin cu eludarea dispoziţiilor legale, ceea ce reprezintă foloase necuvenite”, a spus procurorul DNA la ultimul termen de judecată, menţionând că infracţiunea de care Ludovic Orban este acuzat se pedepseşte cu închisoare de la un an la cinci .

Întrebat cum comentează că de această dată procurorii au cerut un an de închisoare, Orban a răspuns: „Aş prefera să nu comentez. DNA nu a venit cu nicio probă suplimentară, martorii mai degrabă au confirmat că nu am comis nicio infracţiune, ca atare nu există niciun element care să modifice decizia de achitare. Aştept cu încredere decizia instanţei”.

Anterior, în prima instanţă, DNA a cerut pedeapsa cu închisoare orientată spre mediu, ceea ce ar însemna doi ani şi şase luni.

În noiembrie 2017, Orban a participat la o dezbatere privind legile justiţiei, unul dintre participanţi fiind Laura Codruţa Kovesi, acesta fiind criticat de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.