5 Noi 2018 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Decizia FINALĂ pentru salariul minim. Schimbarea se întâmplă de la 1 decembrie(Jurnalul Național)
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a vorbit în emisiunea Subiectiv, și despre salariul minim. „Nu este niciun blocaj, noi am avut în plan să o facem din noiembrie, sindicatele ne-au certat, noi ieșisem cu 2.050, ni s-a atras atenția că trebuie să fie 2.080. Am avut în plan să o facem în noiembrie, am avut un protest din partea patronatelor la care ne așteptam, am hotărât să facem și testul IMM. Pe siteul Ministerului IMM se pune un chestionar la care trebuie să răspundă firmele mici și mijloci. Vom aplica de la 1 decembrie. Vom avea o Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Muncii. Nu se vorbețte de salriul minim diferențiat. De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim 2.080, 2.350 pe studii superioare, pentru cei cu 15 ani 2.350 de lei. 15 ani indiferent unde au lucrat”. Totodată, Lia Vasilescu a anunțat și că legea pensiilor este în dezbaterea la Senat. „Efortul cel mai mare este făcut în 2020, 1.775 punctul de pensie. este o dublare în punctul de pensie în mandatul nostru”.
 

10 ani de bitcoin. Nu înotăm în şampanie, nu ne împiedicăm de Lamborghiniuri pe stradă, dar ne uităm la o piaţă de 200 de miliarde de dolari, cât întreg PIB-ul României(Ziarul Financiar)
În urmă cu 10 ani, falimentul răsunător al Lehman Brothers şi efectul de domino care a sfâşiat economia mondială au generat contextul favorabil pentru un nou viitor posibil al finanţelor, unul cu o monedă alternativă, descentralizată, o monedă a internetului.
În 31 octombrie 2008, s-a născut bitcoinul, iar în ultimii 10 ani acesta a evoluat de la un hobby al programatorilor la un nume chiar şi pentru scepticii Wall Street-ului.
Din păcate, în drumul spre a deveni o monedă recunoscută şi utilizată pe plan mondial chiar şi în retail – acesta fiind unul din marile visuri ale entuziaştilor de bitcoin – promotorii monedei au mizat pe tehnologia din spatele acesteia, blockchain, şi pe utilitatea care vine odată cu acest „jurnal” descentralizat.
Marii investitori vorbeau la începutul anului trecut, când preţul a spart bariera de 20.000 de dolari, despre o „adopţie de masă” a criptomonedelor, marşând pe modul în care blockchain-ul va schimba industriile.
Dacă în urmă cu 10 ani nimeni nu vorbea despre „rolul” bitcoinului, anul trecut bancherii centrali şi marii finanţişti ai lumii împărţeau opinii cu privire la lipsa de stabilitate a preţului.
Sigur, marile bănci au adoptat tehnologia, însă nu pe cea din spatele bitcoin. Acestea şi-au dezvoltat propriile blockchain-uri, de la UBS, JPMorgan Chase sau chiar austriecii de la Erste.
Chiar luna aceasta, Erste Group, proprietar al BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a anunţat că a finalizat cu succes prima emisiune de obligaţiuni pe blockchain din lume. Însă în comunicatul de presă care lăuda utilitatea tehnologiei, nimeni nu a spus niciun cuvânt despre criptomonede.

 

HAOS la METROU. MII de BUCUREȘTENI au fost LOVIȚI. METROREX TACE(Evenimentul Zilei)
Haos la metrou în această dimineața. Pe magistrala 3, între stațiile de metrou Izvor și Timpuri Noi se circulă extrem de greu deoarece, conform Antena 3, s-a defectat un sistem de siguranță, mai exat, un fel de semafor după care circulă metrourile. Toate trenurile au întârziere, se circulă cu 10-15 km/h. Oficialii Metrorex nu au oferit un răspuns până la această oră. Acest sistem este foarte important. Tot traficul de pe magistrala 3 este dat peste cap. Din păcate, această situație nu este una izolată. În ultima vreme, apar frecvent defecțiuni la metrou. Drept dovadă, în urmă cu aproximativ două săptămâni, tot din cauza unei defecţiuni tehnice, mii de oameni au fost blocați pe peroane pe linia Berceni-Pipera. Precum în cazul acesta, Metrorex a transmis un răspun întîrziat cu privire la problemă.     „Informăm publicul că astăzi, 24.10.2018, la ora 08:20, în apropierea staţiei de metrou Constantin Brâncoveanu, s-a defectat un macaz. Pe Magistrala a 2-a, trenurile de metrou nu au circulat conform graficului de circulaţie obişnuit. Echipele de intervenţie Metrorex au lucrat pentru remedierea defecţiunii şi reluarea circulaţiei. La acest moment circulaţia se desfăşoară în condiţii normale. Călătorii au fost informaţi prin sistemul de sonorizare din staţiile şi în trenurile de metrou”, precizat Metrorex.

 

Ziua măcelului în PSD. Cine sunt liderii  pe care Dragnea vrea să-i mazilească. Ce strategie au „puciştii“(Adevarul)
Liviu Dragnea ar vrea să excludă din partid câţiva „pucişti“ şi, în plus, să-i schimbe pe alţi lideri de filiale pe care îi bănuieşte de trădare. În schimb, Paul Stănescu şi Gabriela Firea l-au ameninţat pe Dragnea că, în cazul unor sancţiuni, vor vota moţiunea de cenzură a Opoziţiei, deci Viorica Dăncilă, protejata sa, va pica. „Adevărul“ vă prezintă jocurile de culise din PSD înaintea şedinţei decisive de luni. Comitetul Executiv (CEX) al PSD se va reuni luni pentru a tranşa soarta celor care i-au cerut demisia lui Liviu Dragnea. Nu va fi dezbătută şi remanierea guvernamentală, schimbarea miniştrilor urmând să fie decisă într-un CEX separat, peste câteva zile. Cum se poziţionează cele două tabere la şedinţa de azi? Liviu Dragnea ar vrea să supună la vot mazilirea mai multor lideri care s-au răsculat împotriva sa. Primul vizat e Marian Neacşu, secretarul general al PSD, fost om de încreder a lui Liviu Dragnea până luna trecută, când a trecut de partea lui Paul Stănescu. Surse politice susţin că „dezertarea“ lui Neacşu a fost total surprinzătoare pentru liderul PSD, care îl considera mâna sa dreaptă. Cum a ajuns Neacşu să se dezică de Dragnea? „Marian a cerut garanţia că o persoană foarte apropiată de el, o doamnă, va primi un loc eligibil la alegerile europarlamentare. Dragnea a spus «mai vedem», Neacşu s-a enervat şi a întors armele“, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. În replică, Dragnea vrea să ceară excluderea lui Neacşu din partid şi să-l instaleze pe Codrin Ştefănescu, cel care, la Congresul PSD, a pierdut funcţia de secretar general chiar în faţa lui Neacşu.  De asemenea, pe lista excluderilor se mai numără şi Adrian Ţuţuianu, pe motiv că a adus prejudicii de imagine partidului, după ce televiziunea RTV, apropiată de Dragnea, a publicat mai multe stenograme în care Ţuţuianu spunea că „PSD este un partid de maimuţe“ pentru că îl urmează orbeşte pe Dragnea. Însă fostul ministru al Apărării are susţinere puternică în filiala pe care o conduce: Dâmboviţa. Mai mulţi primari au anunţat că vor demisiona din partid dacă Ţuţuianu va fi mazilit. Dragnea ar vrea ca organizaţia Dâmboviţa să fie preluată de Rovana Plumb, aflată într-un conflict mocnit cu Ţuţuianu pe plan local.

 

Peste 570 de INFECŢII NOSOCOMIALE în 2018 la Spitalul Universitar. Asistente SANCŢIONATE pentru că nu au folosit dezinfectanţi(Gandul)
De la începutul anului, la Spitalul Universitar din Bucureşti au fost identificate peste 570 de infecţii nosocomiale raportate la 30.000 de pacienţi trataţi, spune directoarea unităţii medicale, Adriana Nica. În urma unui control, conducerea spitalului a identificat două cabinete care nu foloseau dezinfectant şi le-a sancţionat disciplinar pe asistentele şefe.”Era o bacterie care a fost identificată pe un filtru dintr-un spălător, dintr-o sală de operaţie dedicată operaţiilor cronice. A fost perioada dedicată zilelor libere, începând cu 15 august, iar când se presupunea că trebuie să înceapă activitatea în sala respectivă, s-au recoltat probe, aşa se face de fiecare dată. S-a identificat bacteria, s-a luat măsura închiderii acelei săli, tocmai pentru a nu răspândi bacteria şi nu s-a operat timp de o săptămână”, a declarat duminică Adriana Nica, directoarea Spitalului Universitar Bucureşti.Ea a pezentat şi un raport al infecţiilor asociate actului medical (infecţiile nosocomiale) depistate în această unitatea medicală. ”Până la 1 august 2018, de la 1 ianuarie 2018, au fost raportate peste 570 de infecţii asociate actului medical, din aproape 30.000 de bolnavi trataţi”, precizează Adriana Nica. La nivelul spitalului, există un departament cu specialişti în epidemologie care fac permanent controale pentru a identifica zonele de risc. În acelaşi timp, Adriana Nica afirmă că bacterii există în toate spitalele mari din lume, sugerând faptul că infecţiile nosocomile sunt inevitabile.

 

Format: