Share
6 Dec 2018 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

VICTORIE URIAȘĂ la Campionatul European de handbal feminin. România a demolat Norvegia (Jurnalul Național)
Echipa nationala a Romaniei a obținut o victorie uriașă in fata campioanei europeană en-titre la handbal feminin, Norvegia, cu scorul 31 -23. Jucătoarea meciului a fost aleasă Iulia Dumanska. Tricolorele au făcut un meci remarcabil, obţinând prima victorie în faţa Norvegiei la un turneu final după o pauză de 18 ani. România a câştigat grupa şi merge în grupele principale cu maximum de puncte, patru. Primul sfert de oră al partidei a fost unul echilibrat, cele două echipe alternând la conducere pe tabela de marcaj. România a reuşit să se desprindă, de la 8-8 (13) la 12-8 (17). Jucătoarele antrenate de Ambros Martin au făcut un joc excelent şi diferenţa a crescut la un neverosimil 17-10 (min. 24), pentru ca la pauză scorul să fie 18-12. Scandinavele au arătat un reviriment în debutul părţii secunde, cu două goluri consecutive (18-14), dar jucătoarele noastre şi-au revenit şi au înscris de trei ori la rând, 21-14 (min. 40). Diferenţa maximă de pe tabelă a fost de nouă goluri în favoarea României, 28-19 (53), astfel că selecţionerul României a utilizat în finalul partidei şi jucătoarele care au evolua mai puţin, dar care au trecut cu brio testul. Yuliya Dumanska a fost desemnată cea mai bună jucătoare a meciului, având 14 mingi apărate şi un procentaj excelent de 44%.
 

Care este noua modă de restructurare a băncilor locale? Mai puţine sucursale bancare, dar mai mulţi angajaţi, cu salarii mai mari(Ziarul Financiar)
Restructurarea sistemului bancar a continuat în primele nouă luni din acest an pe componenta reţelei teritoriale, însă băncile au continuat să facă recrutări. Numărul sucursalelor a scăzut într-un an cu 108, în timp ce numărul bancherilor a crescut cu 297. Băncile care activează pe piaţa locală aveau la sfârşitul lunii septembrie 4.474 de sucursale şi agenţii, în timp ce numărul salariaţilor a urcat până la 55.254, după cum reiese din datele transmise de Banca Naţională. Băncile au în continuare cheltuieli de funcţionare mari, în ciuda procesului de restructurare a unităţilor teri­to­riale, în condiţiile în care numărul salariaţilor a crescut faţă de anul trecut, iar salariile au fost majorate. Ajustarea reţelei teritoriale a băncilor din ultimii ani a venit nu doar în urma tăierii costurilor, ci şi pe fondul con­solidării sectorului bancar, în urma fuziunilor şi achi­zi­ţiilor, precum şi a tranzacţiilor cu portofolii din ultimii ani. De la izbucnirea crizei economice se constată că 16.368 de salariaţi au plecat din sistem, scăderea fiind de 22,8%. Totodată, 2.078 de unităţi bancare s-au închis în această perioadă, adică 31,7%. După un deceniu, aproximativ o treime din numărul de unităţi bancare a dispărut şi aproape un sfert din numărul de angajaţi a ieşit din sistemul bancar românesc, criza financiară afectând şi acest sector.

 

Vine un frig năprasnic! Anunț îngrijorător de la meteorologi! Cum va fi vremea(Evenimentul Zilei)
De Moș Nicolae, pe 6 decembrie, vremea va fi rece, geroasã noaptea mai ales în centrul şi în nordul ţãrii. Prognoza meteo anunţă temperaturi chiar şi de minus 16 grade în cursul nopţii. În Bucureşti, ziua, vor fi maximum 3 grade Celsius. Joi, 6 decembrie, cerul va fi variabil în cea mai mare parte a ţării, doar în vest şi în sud-vest urmând să apăra unele înnorări temporare. Local în Banat, în Crişana şi în nordul Olteniei va plouă slab. Vântul va suflă slab în cea mai mare parte a ţării, cel mult slab până la moderat în nordul Moldovei. Maximele termice vor urcă la prânz până spre 1-6 grade în Transilvania, Maramureş, Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea şi -1…4 grade în Moldova. Vremea în Bucureşti va fi rece, în special în cursul nopţii. Temperatura maximã va fi de 2…3 grade, iar cea minimã de -7…-6 grade. Cerul va fi variabil, temporar cu nebulozitate joasã sau ceaţã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. La munte vremea de joi se anunţă deosebit de rece, cu cer închis şi temperaturi scăzute. Se preconizează a fi cea mai friguroasă noapte din săptămână, cu temperaturi minime de - 11 grade Celsius. Maximele din timpul zilei nu vor depăşi  -1°C. Vineri şi în weekend, vremea la munte se mai ameliorează, iar temperaturile mai cresc uşor cu câteva grade. Sunt semnalate lapoviţă şi ninsori în nopatea de sâmbătă spre duminică.

 

De ce mai există medici care iau spăgi deşi salariile li s-au dublat(Adevarul)
La nouă luni de la dublarea salariilor medicilor, încă apar cazuri în care aceştia condiţionează actul medical şi refuză să-i trateze pe pacienţii care nu dau plicul cu bani. E revoltă în sistemul de sănătate după ce un ORL-ist de la Spitalul Militar Central din Capitală a cerut şpagă familiei unei paciente în cel mai grosolan mod posibil. „Nici nu aş fi urcat pentru 200 de lei din cabinet până în sala de operaţii”, i-a transmis medicul soţului pacientei care îi spusese că o să-i dea o „atenţie” de 200 de lei pentru intervenţia pe care urma să o facă.  Disperat acesta din urmă a decis să apeleze la procurori. Cei 500 de lei însemnaţi de anchetatori cu „mită” pe care i-a primit ulterior Viorel Radu Vrăcioiu i-au adus acestuia un dosar penal pentru luare de mită.    „E o mizerie. Nu e niciun motiv pe lumea asta pentru ca un medic cu un venit lunar mediu de 2 -2.500 de euro să condiţioneze actul medical sau să accepte bani din partea pacienţilor. Să-ţi baţi joc de un om aflat în cea mai vulnerabilă situaţie este un lucru inacceptabil pentru o societate ce doreşte să intre în lumea civilizată. Pacienţii se tem să nu piardă accesul la un act medical de calitate şi cunoscând şi obiceiul din spitalele noastre, dau aceşti bani”, a comentat fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, situaţia de la Spitalul Militar.    Dublarea salariilor ar fi trebuit să elimine şpaga   De fapt, dublarea salariilor a avut, cel puţin în teorie, un dublu rol: acela de a-i determina pe doctori să rămână în ţară, dar şi acela de a-i face să nu mai ceară sau să accepte şpagă. Dacă primul obiectiv a fost cât de cât îndeplinit, anul acesta fiind solicitate, în primele 10 luni din an, doar 1.000 de certificate de conformitate pentru a putea profesa în străinătate, plicul este în continuare prezent nu doar în spitalele mari, ci şi în cele mici.    „Condiţionarea actului medical este condamnabilă şi trebuie penalizată. Este incalificabil ca medicii, care au salarii foarte mari acum şi condiţii de lucru din ce în ce mai bune, să ceară şpagă. Problema este că medicii sunt obişnuiţi să ceară. Soluţia pentru a estompa acest fenomen care nu a fost eliminat de majorările de salarii o reprezintă DNA-ul. Nici măcar acceptarea unor atenţii de la pacienţi nu e ceva normal, având în vedere că sunt medici care ajung la 25.000 de lei pe lună. Aceste cazuri de corupţie trebuie date ca exemplu pentru a-i descuraja pe alţii”, spune Cezar Irimia, reprezentantul pacienţilor. 

 

Jean-Claude Juncker: România POATE prelua preşedinţia Consiliului UE(Gandul)
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat miercuri, în conferinţa comună cu premierul Viorica Dăncilă, desfăşurată începând cu ora 15:30, că sunt unele puncte, cum ar fi statul de drept, la care ar mai fi de lucrat, dar România este foarte bine pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE. La rândul ei, Dăncilă a spus că ţara noastră îşi doreşte o preşedinţie ambiţioasă a consiliului. Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, la Bruxelles, că România îşi doreşte o preşedinţie ambiţioasă a Consiliului UE, în timp ce Corina Creţu a afirmat că există o mobilizare de susţinere a autorităţilor române pentru următoarea perioadă. "Am vorbit despre cooperarea între guvernul României, între viitoarea Preşedinţie şi Comisia Europeană, dar am prezentat şi priorităţile Preşedinţiei. Discuţiile au fost constructive. Am abordat subiecte care se vor afla pe agenda europeană. Am ascultat cu foarte multă atenţie opiniile comisarilor europeni, opinii exprimate şi de membri Guvernului şi am văzut că multe din aceste provocări există o dorinţă de rezolvare. Am reiterat faptul că România îşi doreşte o preşedinţie ambiţioasă, de a avea acord politic pe cadrul financiar multianual. Cred că e important pentru că pe timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE agenda strategică 2014-2019", a declarat Viorica Dăncilă.
 

Format: