6 Feb 2019 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

15 ani de puşcărie pentru protocoale secrete şi echipe mixte (Ziarul Financiar)
D
eputatul Liviu Pleşoianu a depus, la începutul acestei săptămâni, la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, un proiect de lege prin care intenţionează modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor, cu scopul de a interzice, pe viitor, semnarea de protocoale secrete între serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie. Proiectul vizează introducerea pedepsei cu închisoarea până la 10 ani pentru magistraţii şi ofiţerii de informaţii care acţionează în baza acestor înţelegeri ilegale şi de până la 15 ani pentru iniţiatorii acestor documente. Iniţiativa legislativă, asumată de Liviu Pleşoianu, a fost redactată la sfârşitul anului trecut şi a fost depusă la Biroul Permanent pe data de 4 februarie 2019, aflându-se în consultare publică până pe 22 februarie. Avizul Consiliului Legislativ şi punctul de vedere al Guvernului sunt aşteptate până în 18 februarie, iar avizul CSM are termen până la data de 28 februarie. Camera decizională, în acest caz, este Senatul. Concret, proiectul de lege urmează, în cazul în care va fi adoptat de Parlament, să modifice articolul 7 din Legea nr. 303/2004, în sensul că judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex personalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii, în baza unor protocoale sau a altor documente cu caracter secret. De asemenea, aceste persoane nu îşi pot exercita activitatea profesională în cadrul unor echipe mixte împreună cu lucrători sau colaboratori ai serviciilor de informaţii, în baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau documente cu caracter secret.
 

OMV Petrom, salt spectaculos al profitului în primul an Verchere: Câştig net de peste 4 mld. lei, plus 64%, la afaceri de 22,5 mld. lei, în creştere cu 16%. Barilul scump a anulat scăderea producţiei(Ziarul Financoar)
OMV Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, a terminat anul trecut cu o creştere semnificativă a profitului net, de 64%, până la peste 4 miliarde de lei, arată datele financiare consolidate anunţate azi de companie. Veniturile au fost şi ele în creştere, cu 16%, până la un nivel de 22,5 miliarde de lei. Acestea sunt primele rezultate anuale anunţate de companie de la schimbarea de management din 2018, funcţia de CEO fiind acum exercitată de Christina Verchere. "Segmentul Upstream (explorare şi producţie) a beneficiat de preţuri mai bune, precum şi de un nivel mai scăzut al costurilor de producţie, cheltuielilor cu amortizarea şi al celor de explorare, ceea ce a contrabalansat scăderea producţiei. Rezultatul Downstream Oil (rafinare şi marketing) reflectă performanţa solidă a activităţii de vânzări, care a compensat parţial efectul reviziei rafinăriei din T2/2018 şi marja de rafinare mai scăzută. Rezultatul Donwstream Gas s-a îmbunătăţit , susţinut de disponibilitatea crescută a centralei electrice de la Brazi şi de număul mai mare de clienţi finali", se arată în raportul anual trimis Bursei în urmă cu câteva minute.

 

ISLAMIȘTII pun la cale UN ATAC NEAȘTEPTAT împotriva Europei. Vor folosi BOMBA „NUCLEARĂ” AFRICANĂ!(Evenimentul Zilei)
V-ați întrebat vreodată de ce țărle occidentale refuză să plătească răscumpărare pentru cetățenii lor răpiți de teroriști? Nu e vorba nici de zgârcenie, nici de responsabilitatea față de banul public, nici măcar de faptul că legea le interzice. Motivul e cât se poate de pragmatic- dacă se află că un stat plătește, cetățenii săi, oriunde s-ar afla în lume, devin ținte predilecte pentru teroriști și grupările de crimă organizată.    Mutatis-mutandis, aceeași idee poate fi folosită și în prolema imigrației. Cei care doresc să emigreze vor studia terenul și se vor orienta spre state primitoare (care acordă ușor dreptul de azil și plătesc cu generozitate ajutoare sociale), evitând cu grijă țările în care restricțiile impuse imigranților sunt draconice. E greu de spus ce s-ar fi întâmplat dacă Europa și-ar fi ferecat porțile în 2015 și ar fi refuzat să-i primească pe imigranți. Poate am fi asistat la un dezastru umanitar de proporții, dar n-are rost să ne mai întrebăm. Generozitatea Angelei Merkel i-a salvat pe refugiații sirieni în 2015, dar, totodată, a amorsat o bombă cu ceas care ar putea fi fatală civilizației europene. Imigranții au învățat lecția, știu că granițele Europei sunt permeabile „pe motive umanitare”, așa că acum au toate motivele să pornească la drum.
 

Cum se fură pădurile României. Reţetele de legalizare a lemnului tăiat ilegal. „Trebuie să probezi furtul cu doi oameni şi ulterior eşti la mâna unui expert“(Adevarul)
Şeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel, spune că lemnul tăiat ilegal se depistează mai uşor în trafic decât în pădure. Găşpărel arată că marea majoritatea a lemnului tăiat ilegal nu se mai găseşte pe o păşune sau pe o pădure neadministrată, ci la Ocoalele Silvice.Mihai Găşpărel ne-a declarat că în unele cazuri se foloseşte pentru marcarea copacilor tăiaţi ilegal chiar ciocanul inginerului silvic. „Odată cu restrângerea şi diminuarea suprafeţelor fără pază, automat a crescut presiunea pe pădurea administrată. Automat a crescut şi volumul lemnului tăiat ilegal în pădurea administrată. Dacă în pădurile administrate se foloseşte ilegal ciocanul, şi avem sesizări în acest sens către Parchet, şansa de a proba acel lucru ţine de o activitate care poţi să o desfăşori trei luni cu doi oameni şi ulterior eşti la mâna unui expert”, a precizat Găşpărel (foto jos) marţi, 5 februarie, într-o conferinţă de presă. 

 

A luat în mormânt PAROLE pentru suma de 190 de milioane de dolari. Capcana criptomonedelor(Gandul)
Cea mai mare companie de schimb de criptomonede din Canada, Quadriga, nu mai poate accesa fonduri în valoare de circa 190 de milioane de dolari, bani datoraţi utilizatorilor, după moartea subită a fondatorului, singurul care ştia parolele de acces ale banilor. Gerald Cotten, fondatorul Quadriga, a murit în luna decembrie, la doar 30 de ani. El era singurul care se ocupa de transferul fondurilor şi monedelor virtuale, astfel că nimeni altcineva nu mai avea cheia pentru resetarea parolei, informează BBC News. Compania, care se află în insolvenţă, nu este în măsură să îşi acceseze rezervele de criptomonede, după decesul fondatorului.
Într-o declaraţie în instanţă, Jennifer Robertson, văduva fondatorului Quadriga, afirmă că laptopul cu ajutorul căruia Gerald Cotten coordona afacerile companiei este parolat şi nu îl poate accesa. ”Am căutat peste tot, dar nu am descoperit parola scrisă niciunde,” se plânge femeia. Firma a angajat un detectiv particular, dar nici acesta n-a avut nici un succes. Circa 115.000 de utilizatori ai serviciilor Quadriga îşi ţineau economiile (peste 190 de milioane de dolari) în obligaţii ale firmei sau în criptomonede. Documentele depuse în instanţă arată cum Cotten păstra codurile criptomonedelor într-un ”cold wallet”, un dispozitiv asemănător unui stick, fără conexiune la internet, imposibil de accesat pentru cine nu cunoaşte parola.

 

Format: