Publicat: 6 Mai, 2012 - 11:17
Share

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală.  

Peste 45.000 de firme radiate voluntar din Registrul Comerţului (Săptămâna Financiară)
În încercarea de a salva măcar o parte din business , foarte multe firme aleg în această perioadă dificilă din punct de vedere economic diferite soluţii menite să prelungească perioada pe care o au la dispoziţie pentru redresarea financiară. Unele dintre variantele cele mai utilizate sunt fie intrarea în insolvenţă, fie suspendarea activităţii.
Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că în pri­me­le zece luni din acest an 17.928 de societăţi şi-au suspendat ac­tivitatea, alte 3.213 intrând în di­zol­vare. Pe domenii, cele mai multe com­panii care au apelat la suspen­dare provin din comerţ (5.959), construcţii (2.107), industria prelucră­toa­re (1.309), HORECA (1.044), transport şi depozitare (896). În ceea ce priveş­te dizolvările voluntare efectuate în in­tervalul 1 ianuarie-31 oc­tom­brie 2011 , s-au înregistrat cele mai multe cazuri în comerţ (888) şi în tran­zac­ţiile imobiliare (761). Pe ju­de­ţe, cele mai multe firme au fost di­zolvate în Iaşi (365) şi Sibiu (291). Nici Bucu­reş­tiul nu a scăpat din a­ceastă statistică neagră, 254 de companii din această zonă fiind dizolvate.
Radierile voluntare din Registrul Comerţului au ajuns la 31 octombrie la 45.190 de societăţi comerciale. Cele mai multe operaţii de acest gen au fost făcute în Bucureşti (10.233) şi în judeţele Cluj (2.057), Ialomiţa (2.035), Constanţa (1.797) şi Prahova (1.737). Domeniile de activitate cele mai afectate de această procedură sunt comerţul cu ridicata (10.001 fir­me), repararea maşinilor (8.610 firme) şi construcţiile (2.578 firme).

 

La pușcărie pentru un pachet de cafea? (Kamikaze)
Băh, nici eu n-am crezut că Justiția poate fi atât de chioară! Cum să bagi un om la pârnaie pentru un pachet de cafea? Dă-l dreacu’ de pachet, că nu stau eu în loc de el. Nici măcar nu am făcut reclamație, așa că nu-mi pot imagina cum s-a-ntâmplat!
 
Nu știți despre ce este vorba? Păi să vă explic. Eu, când am fost plecat din țară, am fost plecat! Și ca orice plecat, am trimis și eu un pachet în 9 ani de zile. În pachet erau așa: pan di spania din ăla italian (pandișpan, băh!), bomboane drops, papuci medicinali (sau ortopedici, cum le mai spune), nu mai știu ce mai era pe acolo și un pachet de cafea! De cafea îmi aduc aminte pentru că vă explic imediat. Hai, că vă las să terminați cu “ce vrea și țăranul ăsta cu pachetele lui” sau “romulanul, ce să trimită și el, cafea! De parcă nu există cafea în România!”, ca să putem trece mai departe.
 
Cum nu pleca nimeni dintre cunoscuți în țară și nici nu știam la vremea aia o modalitate mai rapidă (și care să nu depășească valoarea pachetului de 564 de ori) am apelat la serviciile… Hai să le numim serviciile firmei Atlassib. Lăsând la o parte chestiunile legate de personalul Atlassib Padova de la atunci (vara lui 2007), de modul în care se desfășuara toată procedura de lucru și alte prostii din astea, să trecem mai departe. Incredibil, dar adevărat, pachetul meu a ajuns după vreo 7 zile la destinație. Am primit telefon de la bunica mea, care m-a întrebat ce am pus în pachet. I-am repetat cea v-am spus la început și, surpriză! Lipsea pachetul de cafea din cutie! Un pachet de Lavazza pe care cineva l-a luat din cauza faptului că nu era un pachet de cafea normal, nu! Era un Lavazza GOLD și se pare că sclipirea pachetului i-a atras privirea vreunui corb care lucra prin firma aia.

 

Chitoiu: Procesul de privatizare se reia la Cuprumin (Revista 22)
Procesul de privatizare a Cuprumin va fi reluat in intregime, sustine Daniel Chitoiu, ministrul desemnat pentru portofoliul Economiei.

 Afirmatia a fost facuta dupa intalnirea pe care ministrii desemnati de Victor Ponta sa ocupe ministerele economice au avut-o, sambata, cu reprezentantii FMI.

 In acelasi context, Daniel Chitoiu a precizat ca termenul agreat cu FMI pentru privatizarea Oltchim este luna septembrie.

 Chitoiu a mai adaugat ca managementul privat la Oltchim trebuie asigurat pana in luna iunie.

 Potrivit acordului cu FMI semnat de Emil Boc, companiile Oltchim si Cupru Min trebuiau privatizate pana la finele lunii aprilie 2012.

 Hidroelectrica,Transgaz, Nuclearelectrica vor avea management privat pana in octombrie

 In perioada iunie - octombrie toate societatile si companiile care fac obiectul angajamentelor luate prin scrisoarea de intentie vor avea management privat, a mai anuntat, sambata, Daniel Chitoiu.

"Prima companie care va avea management privat va fi Hidroelectrica, urmatoarea va fi Transgaz, apoi Nuclearelectrica si Romgaz. De asemenea, vor fi in paralel demarate si procedurile de listare pe Bursa, pentru toate aceste companii", a declarat Daniel Chitoiu.

 Potrivit acestuia, in acelasi timp vor fi demarate si "procedurile pentru privatizarea majoritara a celor doua complexe (Oltenia si Hunedoara, n.r.) cat si a societatilor din cadrul Electrica". "De asemenea, trebuie sa clarificam situatia la Termoelectrica", a mai aratat ministrul propus pentru Economie.

Moca la români (Ziarul de duminică)
Pe vremea când la metrou se găseau ziare distribuite gratuit (unele dimineaţa, altele după-amiaza) vedeam sau întâlneam o doamnă respectabilă, de două ori pe zi, cărând câte o sacoşă burduşită cu publicaţiile respective. Căra cu destulă greutate povara de presă şi intra cu ea într-un bloc. N-am izbutit niciodată să aflu ce făcea cu teancurile alea de ziare, deşi eram (şi încă sunt) foarte curios. Tot ce ştiu este că publicaţiile cu pricina erau moca şi, ca atare, nu te putea împiedica nimeni să-ţi iei câte vrei, chiar pe toate dacă le puteai căra.
 
Moca îi place românului cel mai mult. Dacă sunt moca, vizitatorii unui târg de produse industriale îşi îndeasă în genţi zeci de prospecte ale unor, să zicem, roţi dinţate, de care nu au absolut nici o nevoie.
 
Dacă e moca muştarul la un fast food, atunci fiecare se simte dator să mănânce cel puţin echivalentul unui borcan. La fel şi ketchup-ul - când e moca se mănâncă cu polonicul. Tot aşa se întâmplă şi cu scobitorile - chiar şi persoanele fără dinţi îşi iau câte un snop.
 
Sunt şi locuri unde dai un ban şi capeţi un pahar gol, de carton, pe care poţi să-l umpli de câte ori vrei la un dozator. Cetăţeanul românesc bagă în el, în condiţiile date, găleţi de chimicale acidulate, până se învineţeşte. Şi asta pentru că e moca.

 

Momente impresionante pe Camp Nou. Omagiul adus unui antrenor incredibil: "Mulţumim că ne-ai ajutat să atingem cerul!" (Gazeta Sporturilor)
Josep Guardiola şi-a luat rămas bun de la FC Barcelona. După patru sezoane încununate de glorie, timp în care a cucerit 13 trofee cu formaţia catalană, Pep a spus adio fanilor de pe Camp Nou

În timp ce în Liga 1 curgeau pe bandă rulandă acuzaţii de blat după meciul Dinamo - CFR Cluj (0-1) şi se discuta ruperea legăturii dintre Dario Bonetti şi clubul din Ştefan cel Mare, la Barcelona, Pep Guardiola îşi lua adio într-un mod emoţionant de la de cei peste 90.000 de fani catalani prezenţi la partida FC Barcelona - Espanyol (4-0, Messi x4).

La finalul meciului, ultimul disputat de formaţia catalană pe Camp Nou în acest sezon, Josep Guardiola (41 de ani) şi-a luat rămas bun de la fani într-un mod special. În tribunele arenei s-a aflat familia tehnicianului: părinţii, partenera sa şi cei trei copii. Festivitatea de la sfîrşitul partidei a durat peste 20 de minute şi a cuprins mai multe momente extraordinare:   

 pe ecranele arenei Camp Nou a rulat un video cu cele mai frumoase momente ale lui Pep Guardiola la FC Barcelona, fondul sonor fiind asigurat de melodia "Fix You" a uneia din formaţiile sale favorite, Coldplay;
 fanii au ţinut să-i mulţumească pentru cei patru ani magnifici şi au venit cu o serie de mesaje, acestea fiind afişate pe ecranele stadionului, pe melodia "Que Tinguem Sort", a lui Lluís Llach. Unul dintre cele mai emoţionante mesaje a fost "Mulţumim că ne-ai ajutat să atingem cerul!". Alte bannere: "Pep, ne-ai făcut pe toţi mult mai umani!", "Mulţumim Pep, revino repede!".