Share
6 Mar 2019 - 08:23

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Partidele, în criză de postaci pentru campaniile electorale(Jurnalul Naţional)
Deși sunt marginalizați în România, „postacii” sunt, în țările care i-au „inventat”, copywriteri cu experiență, care lucrează în campanii electorale și în toate tipurile de campanii comerciale. În schema clasică, „postacul” este se ocupă doar cu diseminarea unei informații – adevărate sau false – înn mediul virtual, iar „șefii de departamente” sunt cei care creează conceptele și mesajele, fac strategiile de comunicare, cu mesaje scrise sau vizuale, stabilind cine trebuie să le răspândească pe rețelele de socializare, astfel încât campaniile să devină „virale” pe internet. Practic, „postacul” nu este altceva decât un suport pentru influenceri, care este plătit pentru a propaga mesajele care ulterior sunt preluate și propagate și de cei care nu sunt plătiți pentru a face această muncă. În România, „postacii” au devenit vizibili în urma campaniei electorale a Elenei Udrea, când s-a auzit pentru prima oară că un șef de campanie online - „postac-șef” - a primit între 2000 și 3000 de euro pe lună pentru munca prestată. Apoi metoda – foarte modernă, de altfel, în toate țările lumii – a fost adoptată de toate partidele politice, care au înlocuit astfel vechii vectori de imagine cu „influenceri” în mediul online. „Eu am lucrat la mai multe campanii și chiar îmi place ceea ce fac. Trebuie să ai și legătură cu partidul pentru care lucrezi, să crezi în ceea ce scrii, dar să știi și ce se întâmplă în rest, pentru a putea combate. Eu am pornit de la grafică, dar îmi place să lucrez în campanii electorale. Ceea ce m-a deranjat, la un moment dat, a fost că unii au primit și funcții în anumite instituții, iar alții nu. Eu n-am primit nicio funcție, după ce s-au câștigat alegerile, ceea ce e oarecum frustrant”, explică un șef de campanie online care se poate lăuda cu cel puțin trei campanii electorale câștigate de partidul pentru care a lucrat în ultimii ani, de la nivel local.

 

Opt companii mari mută 10.000 de angajaţi în birouri noi. Renault, ING, Deloitte, Enel, UPC, WPP, BNP Paribas şi Medicover sunt printre companiile care îşi vor schimba sediile de birouri în acest an. Care sunt proiectele anului 2019(Ziarul Financiar)
Împreună cele opt companii au semnat contracte pentru 100.000 mp de birouri. Companiile din IT&C, banking şi consultanţă, trei domenii care au o pondere semnificativă în profilul chiriaşilor de birouri din Bucureşti, sunt şi printre cei mai activi în ceea ce priveşte tranzacţiile de schimbare a sediului. Noile clădiri din zona de centru-vest a Capi­talei vor atrage cei mai mulţi chiriaşi în acest an, urmate de cele din Floreasca şi bd-ul Expoziţiei, potrivit consultanţilor imobiliari, pe măsură ce mii de oameni urmează acum să-şi schimbe biroul. „Anul trecut dezvoltatorii au finalizat proiecte de birouri noi care au totalizat 145.000 de metri pătrati, în condiţiile în care suprafaţa închiriată prin intermediul consultanţilor imobiliari a fost de 335.000 de metri pătrati, din care 45% (150.000 mp) reprezintă cerere nouă (preînchirieri, contracte noi, extinderi de suprafeţe existente şi relocări din alte imobile decât clădiri de clasă A şi B)“, a spus Marius Scuta, Head of Office Department & Tenant Representation în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL. Dacă sunt luate în considerare şi tranzacţiile directe între chiriaşi şi proprietari, suprafaţa închiriată depăşeşte cu mult mai mult oferta nouă pusă pe piaţă de către dezvoltatori. „În plus, parte din spaţiile livrate în 2018 erau deja contractate din anii anteriori. Pentru finele anului estimăm un grad de neocupare de 8,9%“. Potrivit datelor JLL, gradul de neocupare a atins la finele anului trecut un minim istoric de 6,6%, pe fondul livrărilor reduse de noi spaţii şi al menţinerii unui nivel semnificativ al cererii. Printre proiectele ce urmează a fi livrate în de­cursul acestui an se numără Business Garden Bucharest dezvoltat de Vastint pe Calea Plevnei (aprox. 41.000 mp), Expo Business Park lângă Romexpo dezvoltat de Portland Trust (38.000 mp), Anchor Plaza Metropol proiect ce urmează a fi finalizat de Anchor Group pe b-dul Timişoara (25.000 mp), Oregon Park C construit de Portland Trust şi vândut către Lion’s Head (25.000 mp), Equilibrium - faza I (20.000 mp), Globalworth Campus III la Dimitrie Pompeiu (30.000 mp) şi Timpuri Noi Square, dezvoltat tot de Vastint - faza III (20.000 mp).„Dacă toate aceste proiecte sunt livrate la timp, stocul total al spaţiilor de birouri de clasă A şi B va depăşi pragul de 3 milioane de metri pătraţi la sfârşitul anului 2019“, explică Horaţiu Florescu, Chairman & CEO al companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank România. Prima mare mutare din acest an va fi cea a birourilor Renault, care începe luna aceasta şi se vă încheia la jumătatea anului. În noul sediu Renault Bucharest Connected dezvoltat de Globalworth vizavi de West Gate pe str. Preciziei grupul francez va muta actualele birouri ale Group Renault România alături de cele ale Renault Technologie Roumanie şi ale centrului de design.

 

Salvați ursuleții, torturați copiii, violați femeile, omorâți băștinașii!(Evenimentul Zilei)
Celebra ONG World Wide Fund a ajuns în centrul unui uriaș scandal: este acuzată că a fi nanțat, echipat și lucrează cu grupări paramilitare care au comis violențe, torturi, violuri și crime în Africa și Asia. Totul sub stindardul generos al salvării speciilor pe cale de dispariție.Ancheta, lansată de platforma de investigații BuzzFeed, se referă la situațiile din cel puțin șase țări din Asia și Africa, între care India, Nepal, Camerun și Republica Centrafricană. Concret, WWF ar fi facilitat crearea de unități paramilitare destinate luptei împotriva braconierilor. Problema: aceste trupe nu s-au limitat doar la braconieri, ci au torturat și ucis oameni din rândurile populațiilor autohtone. Ancheta jurnaliștilor de la BuzzFeed a durat un an de zile (peste 100 de interviuri, mii de email-uri verificate și o cantitate impresionantă de documente cercetate) arată că „amabila organizație cu scop nelucrativ care arborează logo-ul unui panda simpatic finanțează în realitate un război secret”. O crimă în deschidere... Incidentele descrise în ancheta BuzzFeed încep cu anul 2006, când Shikharam Chaudhary, un agricultor din Nepal, acuzat că a îngropat un corn de rinocer în grădina sa, a murit după ce a fost anchetat două zile într-o închisoare ținută de partenerii WWF, în celebrul parc național Chitwan. Shikharam a fost aruncat în închisoare deși cornul nu a fost găsit. Nouă zile mai târziu, era mort.

 

Restart la băncile pentru locuinţe. Cum puteţi primi 250 de euro primă de la stat, dacă economisiţi pentru casă(Adevarul)
Românii care vor să beneficieze şi de o primă de la stat de 250 de euro pe an în timp ce economisesc bani pentru locuinţă vor putea accesa din nou programul guvernamental Bauspar, prin băncile pentru locuinţe BCR şi Raiffeisen.Programul guvernamental ce poate îmbunătăţi confortul locativ al românilor are de azi finalizată norma de aplicare a Noii Legi privind Sistemul de Economisire Creditare (Bauspar). Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR) a anunţat că Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii, care au fost publicate în Monitorul Oficial din data de 4 martie 2019. Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul Bauspar economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili. Acest program guvernamental, având la bază noua lege, vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să-şi îmbunătăţească standardul de viaţă în domeniul locativ: · Orice cetăţean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii şi persoanele de peste 65 ani); · Prima de stat rămâne la acelaşi nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an; · Justificarea doar a primei de stat şi a dobânzii aferente va fi obligatorie.                                 Prevederile noii legi nu se aplică retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor putea fi în vigoare, în conformitate cu nouă lege, după ce Banca Naţională a României va aproba noile caracteristici. Pentru contractele vechi, aflate în derulare, băncile pentru locuinţe vor trebui să trateze primele de la stat pe baza vechii legislaţii. Conform Eurostat, România are cel mai vechi fond locativ din Europa. Totodată, un sondaj IRSOP arată că peste 84% dintre românii au măcar o problemă cu locuinţa, iar peste 75% menţionează ca principală cauză vechimea locuinţei şi nevoia acută de reabilitare, renovare şi modernizare.

 

PATINUAR, nu PATINOAR! Un exerciţiu ÎNŢELES GREŞIT aruncă oprobiul public asupra învăţătorului din Iaşi(Gandul)
Scandalul de la Iaşi care a inflamat opinia publică, după ce tatăl unui elev a publicat o lucrare a fiului său, în care învăţătorul ”corectase” cuvântul ”patinuar” în ”patinoar”, pleacă de la neînţelegerea exerciţiul cerut de dascăl. Părinţii elevilor din clasa a II-a B de la Colegiul „Mihai Eminescu” din Iaşi au făcut public exerciţiul integral pe care l-au avut de rezolvat copiii, afirmând că cerinţa era să copieze textul greşit, cu „patinuar”, apoi să îl corecteze ei înşişi. Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi atrage atenţia asupra interpretării scoase din context a aşa zisei erori a învăţătorului şi acuză antedecedentele agresive la adresa dascălului ale părintelui revoltat care a declanşat scandalul. Cei 23 de părinţi, semnatari ai comunicatului de presă transmis Mediafax, îl acuză pe Ionel Tarnoveski, tatăl elevului care a făcut publică o lucrare corectată ”greşit” de învăţătorul copilului său, că ar fi acţionat cu rea-voinţă pentru a-l denigra. Ei adaugă că părintele a avut o atitudine agresivă faţă de dascăl şi că acesta nu participă la întâlnirile organizate periodic la şcoală. ”În data de 26 octombrie 2017, domnul Tarnoveski Ionel, a intrat în lasă, a ţipat la domnul învăţător şi i-a adresat cuvinte urâte, jignitoare, fiind foarte violent, atât fizic, cât şi verbal”, afirmă părinţii elevilor de la Colegiul „Mihai Eminescu”.

Format: