7 Dec 2017 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Coșmar economic: românii dorm pe 100 de miliarde lei(Jurnalul Naţional)
Nimeni nu ştie exact la cât se ridică economiile românilor având în vedere că cea mai mare parte a banilor este ţinută la saltea, în şifoniere sau e îngropată în pământ. Totuşi, estimările arată că românii ar ţine la ciorap în jur de 100 de miliarde de lei, mai mult de jumătate din sumele pe care le au în depozitele bancare.
Românii economisesc lunar numai 182 de lei, circa 40 de euro. La fel ca ungurii şi cu nouă euro mai mult decât grecii, care sunt europenii cel mai puţin atraşi de economii. Însă, o parte bună din banii puşi deoparte sunt ţinuţi la saltea. Sondajul European Consumer Payment Report, care include şi România, arată că 44% dintre români îşi ţin economiile în numerar şi numai 33% în conturi de economii. Procentul este cu mult sub media UE, care este de 23%. Ţările avan-sate nu trec de 10%, cel mai puţin economisesc în cash suedezii, care ţin în numerar numai 6%.Depozitele, o treime din economii
Pe de altă parte, estimările BNR arată că depozitele bancare reprezintă în jur de o treime din economii, restul activelor financiare fiind reprezentate de numerar, acţiuni, asigurări şi fonduri de pensii. Populaţia are în bănci depozite în valoare de 171,1635 miliarde de lei, din care 107,5285 miliarde de lei sunt în lei, iar restul sunt în alte valute, în special în euro şi în dolari. BNR consideră că cealaltă treime din economiile românilor sunt plasamente „în alte active”, altele decât acţiuni cotate, necotate sau lichide. Cum cealaltă treime se împarte între cash, asigurări, pensii facultative şi acţiuni, care însumate nu fac mai mult de 70-75 miliarde de lei, rezultă că numerarul este în jur de 100 de miliarde de lei. Faptul că se strâng banii la saltea reiese şi din datele băncii centrale. Numai în acest an, BNR a tipărit 9,7 miliarde de lei, bani gheaţă care au fost pompaţi în economie. Astfel, numerarul în circulaţie a ajuns la 61,5 miliarde de lei, echivalentul a peste 13 miliarde de euro, în luna septembrie. Masa monetară M1 care cuprinde numerarul aflat în circulaţie şi depo-zitele la vedere s-a dublat în decurs de doar trei ani.
 

De ce este „altfel“ preluarea Bancpost de către Banca Transilvania. Parcursul Băncii Transilvania va fi testul pentru dezvoltarea capitalului românesc în anii următori, care la rândul său va fi testul pentru dezvoltarea economică a României(Ziarul Financiar)
Preluarea Bancpost de către Banca Transilvania este cea mai mare achiziţie făcută de o entitate cu capital majoritar românesc a unui mare jucător străin. De obicei, cele mai mari tranzacţii sunt în sens invers, adică o bancă/firmă/fond din străinătate cumpără o companie cu capital privat românesc. Iată însă că a venit şi momentul în care o bancă privată fondată de acţionari români se bate pe locul 1 pe piaţă într-un peisaj dominat 80% de capitalul străin. Aparent, toată lumea aplaudă. Este nevoie de consolidare în sistemul bancar. Grecii trebuia să se retragă, bine că s-a găsit o soluţie prin care chiar o bancă locală să devină mai puternică. Dar trebuie spus că în niciun caz mişcarea nu este privită cu ochi buni de ceilalţi competitori. Cât eşti un jucător mic, nu eşti o ţintă. Însă atunci când creşti, când vrei acces la „big money“, eşti luat la ochi. Toţi cei din jur privesc cu sprânceana ridicată emergenţa grupului financiar de la Cluj.
Mai târziu sau mai devreme, vor apărea semnale, se va vedea imediat că o nouă entitate de asemenea dimensiuni deranjează într-o ţară unde se fac jocurile în cancelariile străine mai degrabă decât în cabinetele miniştrilor.

Dragnea a A INTERVENIT ÎN CONFLICTUL Firea-Tudose. CE SE ÎNTÂMPLĂ, de fapt, ÎN PSD? Lămuriri de ultim moment(Ziarul Financiar)
Președintele Camerei Deputaților şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a intervenit miercuri, în contextul discuţiilor pentru aprobarea bugetului de stat, în disputa recentă dintre premierul Mihai Tudose şi Gabriela Firea. Dovada acestui demers o reprezintă declaraţiile primăriţei Capitalei, care iniţial fusese foarte vehementă la adresa liderului Guvernului.    
UPDATE 13.50 - Președintele PSD, Liviu Dragnea, a aplanat războiul care se desfășoară de o săptămână încoace între primarul Capitalei, Gabriela Firea și premierul Mihai Tudose. După întâlnirea din biroul președintelui Camerei Deputaților, Gabriela Firea a precizat că de azi încolo relația eu cu șeful Executivului va fi una „calmă”. „A fost o situație încordată, de azi e una calmă. Avem o misiune din partea românilor și trebuie să o ducem până la capăt. A fost un incident neplăcut peste care am trecut”, a declarat Gabriela Firea la sfârșitul ședinței. Edilul general al Capitalei a adăugat: „sperăm să nu mai apară astfel de tensiuni” întrucât „ele nu sunt folositoare nimănui, dau doar oxigen adversarilor noștri”.

 

Patriarhul Daniel – Patriarhul Kirill: circumstanţele unei „iubiri imposibile“(Adevarul)
Patriarhul Daniel a fost invitat, alături de alţi capi ai Bisericilor ortodoxe, la o cină oferită de preşedintele Vladimir Putin. Vizita lui Daniel la Moscova a avut loc la o lună şi jumătate distanţă de cea efectuată la Bucureşti de omologul său rus, Patriarhul Kirill. Prezent în capitala Rusiei, Patriarhul Daniel a fost invitat, alături de alţi capi ai Bisericilor ortodoxe, la o cină oferită de preşedintele Vladimir Putin. Vizita lui Daniel la Moscova a avut loc la o lună şi jumătate distanţă de cea efectuată la Bucureşti de omologul său rus, Patriarhul Kirill. Schimbul de vizite are loc în contextul relaţiilor delicate dintre Biserica Ortodoxă Română şi Patriarhia Rusiei. Tensiunile dintre cele două Biserici au ajuns la apogeu în 2001, după ce, cu aprobarea Curţii Europene a Drepturilor Omului, Patriarhia Română a reînfiinţat Mitropolia Basarabiei, la cererea majorităţii credincioşilor din Republica Moldova. Acest fapt a înfuriat Rusia. Numit în ianuarie 2009 Patriarh al Moscovei şi al Întregii Ruşii, Kirill, în primul său mesaj public, a reînnoit atacurile predecesorului său, Aleksei al II-lea, împotriva Bisericii Ortodoxe Române. El a acuzat BOR de „atentate la teritoriul canonic al Bisericii Ruse“.

 

Coreea de Nord ameninţă din nou SUA, după exerciţiile militare efectuate de americani în Peninsulă: Războiul este INEVITABIL. Singura întrebare e când va izbucni(Gandul)
Exerciţiile militare comune efectuate de SUA şi de Coreea de Sud şi repetatele ameninţări lansate de Washington împotriva Phenianului fac ca un război în Peninsula Coreea să fie inevitabil, a declarat, joi, un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe, relatează site-ul Reuters. „Singura întrebare care rămâne este când va izbucni războiul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Phenian, citat de agenţia KCNA. „Nu ne dorim război, dar nu ne vom ascunde. Dacă Statele Unite vor calcula greşit răbdarea noastră şi vor da foc fitilului războiului nuclear, cu siguranţă vom face ca SUA să suporte consecinţele, folosindu-ne de forţa noastră nucleară pe care am îmbunătăţit-o în mod constant”, a adăugat oficialul nord-coreean. La 29 noiembrie, Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din Statele Unite ale Americii. Serviciile de informaţii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord. Imediat după testul balistic, Statele Unite şi Japonia au convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, iar administraţiile din întreaga lume au cerut intensificarea presiunii asupra Phenianului. În plus, Coreea de Sud şi Statele Unite au început, luni, cel mai mare exerciţiu militar aerian comun.
 

Format: