7 Feb 2019 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Cuscra lui Blaga, milionară din contracte cu statul(Jurnalul Naţional)
Axis Security SRL, firma din Deva deţinută de Mariana Aurora Rudeanu, cuscra liderului liberal Vasile Blaga, îşi continuă ascensiunea spectaculoasă din ultimii ani şi a prins încă un contract tare de la stat, pentru servicii de patrulare pe Autostrada A1, în valoare de aproape un milion de euro. Firma familiei Blaga a crescut ca-n poveşti, hrănită cu bani publici. Aşa se face că Axis Security SRL şi-a majorat de 25 de ori cifra de afaceri în decurs de numai şase ani. Afacerile cu bodyguarzi ale lui Ioan Andrei Rudeanu, ginerele lui Blaga condamnat definitiv pentru evaziune fiscală, după ce şi-a recunsocut vina, au adus în familia politicianului circa 19 milioane de euro. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a atribuit pe 28 ianuarie 2019 un contract pentru servicii de pază pe Autostrada A1, în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov. Este vorba de un acord cadru valabil 48 de luni, încheiat cu Axis Security SRL, cu o valoare totală de 3.505.348,08 lei, fără TVA. Potrivit caietului de sarcini, serviciul de patrulare va fi asigurat de patru maşini cu câte un agent de pază, pe o porţiune de 72,1 km aflată la intrarea în municipiul Sibiu. Maşinile vor patrula minim 16 ore pe zi, cu o viteză de 35 km/h şi staţionare de 15 minute la capetele de sector. Acordul prevede prestarea a 35.064 de ore de patrulare, ceea ce înseamnă că Axis Security SRL va încasa câte 608,56 lei pe zi, pentru fiecare maşină de patrulare.

 

De ce este supărat Ministerul Finanţelor pe bancheri? Băncile au plătit în 2018 impozit pe profit de 1,2 miliarde de lei, maximul ultimilor 8 ani. Este al doilea cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, după 2009, când băncile au virat la buget 1,23 mld. lei(Ziarul Financiar)
Impozitul pe profit plătit de băncile comerciale la buget şi vărsămintele din veniturile nete ale BNR au ajuns în 2018 la 1,84 mld. lei, în creştere cu 80,8% faţă de nivelul cumulat din 2017, reiese din proiectul de buget pentru 2019. Băncile au plătit în 2018 impozit pe profit de 1,2 mld. lei, cu 76% mai mult decât în 2017.. Impozitul pe profit virat de bănci în 2018 a fost cel mai mare din ultimii opt ani şi al doilea din ultimul deceniu. Băncile au plătit impozit pe profit mai mare decât în 2018 doar într-un an, în 2009, de circa 1,23 mld. lei. După ce în 2017 câştigul băncilor a ajuns la 5,3 mld. lei, în primele nouă luni din 2018 sis­te­mul bancar a reuşit să obţină un profit net re­cord de 5,74 mld. lei, după cum reiese din datele BNR. În ultimul deceniu, şase ani de profit a bifat sectorul bancar autohton şi patru ani de pierderi. Cu toate că guvernul a introdus taxa ban­cară, care mănâncă între 70% şi 90% din profitul băncilor, Ministerul Finanţelor aşteap­tă, surprinzător, impozite tot mai mari din profitul băn­cilor. În 2019, impozitul pe profit de la bănci este estimat la 1,24 mld. lei, cu 2,76% peste nivelul din 2018, iar tendinţa aşteptată este de creştere a încasărilor din această sursă în anii 2020, 2021 şi 2022 cu ritmuri de 2,6%, 2,5%, respectiv 2,4%, impozitul pe profit de la bănci urmând să depăşească în 2022 nivelul de 1,33 mld. lei.

 

Dovezi zdrobitoare despre crimele, violurile și jafurile comise de armata sovietică în Banat(Evenimentul Zilei)
În cartea „File din istoria militară a Banatului”, istoricul Constantin C. Gomboș trece în revistă o parte din ororile trăite de românii care abia scăpaseră de teroarea hortystă.Groaza semănată de Armata „eliberatoare” sovietică în România după august 1944 este o certitudine. Totuși, istoricii găsesc permanent noi dovezi ale jafurilor, crimelor sau violurilor comise de militarii ruși care traversau Europa pentru a ajunge la Berlin.
Astăzi publicăm noi astfel de dovezi, strânse într-un volum excepțional de istoricul Constantin C. Gomboș, fost colonel în Armata Română, autorul a sute de cărți și studii. Fragmentul pe care îl prezentăm astăzi este din cartea „File din istoria militară a Banatului – Armata Roșie în Banat 1944-1958”, apărută anul trecut la editura Eurostampa, din Timișoara. Pentru bănățeni, ocupația sovietică a venit după unul dintre cele mai crâncene momente din istoria recentă: masacrele hortyștilor care se retrăgeau din teritorii. Ce a urmat, descrie perfect din documente Constantin Gomboș.
 

Cât durează să vinzi un apartament şi cât sunt dispuşi proprietarii să lase din preţ(Adevarul)
Perioada de vânzare este, ca şi marja de negociere, un indicator ce arată dinamica raportului cerere-ofertă pe piaţa apartamentelor (şi nu numai).Potrivit celui mai recent raport de piaţă realizat de Imobiliare.ro şi Analize Imobiliare, în intervalul octombrie-decembrie 2018, timpul necesar pentru vânzarea unui apartament în Bucureşti s-a majorat, ajungând la o medie de 90 de zile (faţă de 80 de zile în cele trei luni anterioare). Această evoluţie este, însă, una cât se poate de normală, ea putând fi pusă pe seama ciclicităţii pieţei imobiliare, în condiţiile în care activitatea de tranzacţionare se mai „relaxează” spre final de an, atât după apogeul atins în luna septembrie, cât şi în contextul sărbătorilor. Trimestrul al doilea, cel mai bun pentru vânzări Privind la evoluţia acestui indicator din 2014 încoace, se poate remarca, de altfel, că această creştere este cât se poate de normală. Potrivit acestui „tipar”, trimestrul al doilea din an este cel mai prolific pentru tranzacţionarea apartamentelor (şi proprietăţilor rezidenţiale în general), după care perioada de vânzare creşte în trimestrul al treilea şi, apoi, în cel de-al patrulea. Perioada în care locuinţele se vând cel mai greu este, de regulă, primul al anului, punctul maxim al ultimilor patru ani fiind atins în T1 2017, când un apartament se vindea, în medie, în 105 zile. De remarcat este, totuşi, că în ultimii ani poate fi observată o tendinţă generală de majorare a timpului de vânzare pentru un apartament. Punctul minim din acest punct de vedere a fost atins în T4 2015, când un apartament avea nevoie de circa 51 de zile pentru a fi vândut. Această evoluţie poate fi explicată printr-o mai mare stabilitate a pieţei, ca şi printr-o „relaxare” a potenţialilor cumpărători, care tind să-şi aloce mai mult timp pentru găsirea locuinţei potrivite.
 

Firea despre Dragnea: Omul FĂRĂ COMPETENŢE. Primarii de sectoare, trimişi la Finanţe, ceilalţi - trimişi ACASĂ(Gandul)
Reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România sunt nemulţumiţi de întâlnirea cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, care le-a reamintit că nu are competenţe legale să împartă banii bugetului şi i-a trimis pe cei de la sectoarele Capitalei să se înţeleagă la Ministerul Finanţelor cum vor fi repartizate fondurile pe 2019. Ceilalţi primari din ţară acuză discriminarea faţă de bucureşteni, iar Gabriel Firea atrage atenţia că Dragnea învrăjbeşte pe toată lumea, iar proiectul de buget va rămâne neschimbat.Primarul general al Capitalei Gabriela Firea consideră că a venit degeaba la întâlnirea dintre preşedintele PSD şi reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, pentru că acesta a pasat responsabilitatea către Guvern. ”Este aşa cum spuneam: Dl Dragnea va spune că alţii (guvernul, Ministerul de Finanţe) sunt vinovaţi, şi nu el, pentru amputarea bugetului Primăriei Capitalei cu aproape 25%. După ce a ascultat primarii prezenţi la şedinţa Asociaţiei Municipiilor, Dl Dragnea a spus textual :”Nu am venit să vă dau soluţii privind bugetul. Nu am competenţe legale”.

Format: