Publicat: 7 Mai, 2012 - 07:20
Share

Sarkozy a pierdut Preşedinţia cu 49,2%.Prima sa declaraţie: "scorul este onorabil, trebuie să câştigăm legislativele" (JN)

Socialistul Francois Hollande a fost ales duminică preşedinte al Republicii Franceze, obţinând între 51,9 şi 52% dintre voturi la cel de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, în faţa contracandidatului său Nicolas Sarkozy, preşedintele în exerciţiu al Franţei şi candidat pentru un al doilea mandat prezidenţial, care a obţinut 49% dintre voturi, relatează AFP, care citează sondajele realizate de cele patru institute de sondare a opiniei publice.
 
Nicolas Sarkozy a recunoscut înfrângerea, la limită, în scrutinul prezidenţial, spunându-le liderilor partidului UMP că trebuie să fie uniţi şi să câştige alegerile parlamentare din iunie, relatează AFP.
 
Fosta candidată la prezidenţialele din 2007 şi fosta parteneră de viaţă a lui Francois Hollande, Segolene Royal, şi-a declarat "profunda bucurie” după victoria acestuia, iar fiul lor Thomas a plâns de fericire, văzând chipul tatălui său apărând la televiziune. Întrebată de France2 despre Hollande, Segolene Royal, care a fost învinsă în alegerile din 2007 de Nicolas Sarkozy, a declarat că "francezii pot să aibă încredere în el”.
 
Discursul învinsului
"Nu vă divizaţi, rămâneţi uniţi. Trebuie să câştigăm lupta legislativelor. Poate fi câştigată. Scorul de astăzi este onorabil. Nu voi conduce viitoarea campanie", le-a spus Sarkozy liderilor Uniunii pentru o Mişcare Populară. "Franţa are un nou preşedinte, este o alegere democratică, republicană. Francois Hollande este noul preşedinte al Franţei şi trebuie respectat", le-a spus Sarkozy simpatizanţilor săi, la Paris. "Tocmai am vorbit cu el la telefon, i-am urat succes”, a adăugat el. "Eu port toată responsabilitatea acestei înfrângeri”, a asigurat Sarkozy, pe fondul strigătelor de "Nuuu!” ale mulţimii de susţinători. "M-am luptat pentru valoarea responsabilităţii şi nu sunt un om care să nu-şi asume responsabilităţile”, a subliniat el.

Programul de guvernare al USL nu are obiective concrete în termeni de creştere economică şi reduceri de taxe (ZF)
Preluarea mandatului de către noul guvern a fost marcată de discuţiile privind "rezerva" de 5 miliarde de euro care ar fi fost lăsată de fostul guvern la Trezorerie, de incompatibilitatea lui Victor Alistar, problemele din CV-ul ministrului învăţământului şi mai puţin de ce aduce nou programul de guvernare. Ziarul Financiar prezintă prevederile esenţiale de la fiecare din ministerele a căror activitate are impact asupra economiei: finanţe, economie, fonduri europene, agricultură, transporturi, dezvoltare, IT&C, afaceri externe, sănătate, muncă şi educaţie. Nicio măsură "tare" nu poate fi evidenţiată în programul de 53 de pagini, majoritatea fiind generale. Majorarea salariilor bugetarilor şi restituirea contribuţiei de sănătate de la pensii nu pot fi considerate măsuri ale noii politici guvernamentale, fiind deja asumate şi de vechiul guvern. Majoritatea măsurilor anunţate sunt destul de generale, fără un impact concret prezentat. De asemenea, nicio modificare certă în sectorul fiscal sau al contribuţiilor sociale nu este anunţată, deşi USL anunţase anterior micşorarea contribuţiilor. Documentul de 53 de pagini nu conţine şi o anexă cu indicatorii macro luaţi în calcul şi cei pe care mizează guvernul în următorii trei ani, aşa cum a fost prezentat la programul de guvernare a premierului Ungureanu. Singurul obiectiv concret enunţat la capitolul date macroeconomice este reducerea arieratelor de la 2,6% din PIB în decembrie 2011 la 1% din PIB în decembrie 2012.


 Părinţi inconştienţi şi copiii lor nefericiţi (RL)

Imagini cu copii având ţigări în gură sau bând alcool surprinse chiar de părinţi şi postate pe internet au fost selectate de jurnaliştii de la Daily Mail care vor să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiilor periculoase la care îşi expun copiii unii parinţi inresponsabili. Colecţia de fotografii a fost preluată de pe blogul My Parent Is An Idiot.

 

Un tânăr de 17 ani și-a pus ștrangul de gât în fața blocului (Adevarul)
Descoperire șocantă în această noapte în localitatea timișeană Șandra. Un tânăr s-a spânzurat de copacul din fața blocului în care locuia. Avea doar 17 ani.


Conform polițiștilor, sinucigașul avea doar 17 ani și făcea parte dintr-o familie dezorganizată, mama fiind plecată în Moldova, iar tată la Baia Mare. Băiatul locuia singur într-o garsonieră, într-un bloc de locuințe care aparține de Petrom.

“Tânărul de 17 ani a fost găsit de către vecini, spânzurat de un copac în fața blocului. Duminică seara, băiatul s-a dus la un prieten care locuia în același bloc și i-a spus ce vrea să facă. Prietenul său nu l-a crezut că va fi în stare de așa ceva. Poliția a deschis o anchetă pentru a afla cu exactitate cum s-a ajuns la această sinucidere”, a declarat Andreea Cinteză, purtător de cuvânt la IPJ Timiș.

Vecinii l-au descoperit pe tânărul spânzurat și au sunat imediat după ajutoare. A fost prea târziu să mai fie salvat. Se pare că băiatul suferea de depresie și a mai avut două tentative de suicid.

Corina Dumitrescu decapată de ARACIS (Puterea)
Nominalizarea rectorului Universităţii „Dimitrie Cantemir”, Corina Dumitrescu, pentru funcţia de şef al învăţământului a şters toate păcatele instituţiei de învăţământ particulare, constatate de ARACIS şi de Ministerul Educaţiei. Toate programele neautorizate ale Universităţii „Dimitrie Cantemir”, ce trebuiau desfiinţate din toamnă, au fost şterse de pe „lista negră” a Ministerului Educaţiei. Acestea cu toate că, în martie, ARACIS spunea că nu există cale de întoarcere pentru universitatea particulară.
 
 
 
În prima parte a lunii martie, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a transmis către Ministerul Educaţiei lista programelor de studii din universităţi ce nu mai pot funcţiona din toamnă. Instituţiile de învăţământ nu mai puteau organiza concursuri de admitere la facultăţile ce cuprind programele de studiu neautorizate sau neacreditate de ARACIS. Printre instituţiile de învăţământ care se regăseau pe „lista neagră” a ministerului se număra şi Universitatea „Dimitrie Cantemir”, al cărei rector este cea propusă pentru a ocupa fotoliul de ministru al educaţiei, Corina Dumitrescu. Universitatea particulară condusă de aceasta urma să piardă 13 programe de studiu.

 

„Dă o speranţă” - O şansă reală la viaţă (Telegraf)
Pentru nouă copii şi tineri constănţeni, ultimii ani au însemnat o luptă continuă cu afecţiunile grave care i-au „lovit”, fiecare nouă zi reprezentând o luptă câştigată. Poveştile lor au fost prezentate pe larg, ieri, în cadrul teledonului „Dă o speranţă”, iniţiativă a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi a Fundaţiei „Fantasio” şi organizat la Pavilionul Expoziţional Constanţa, unde vedetele Neptun TV Gabriela Bădilă şi Mircea Taiss i-au îndemnat pe constănţeni, dar nu numai, să îşi ajute semenii. „La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), aflată în subordinea CJC, sosesc, în medie, o mie de solicitări lunar, din partea copiilor, tinerilor şi adulţilor grav bolnavi care au nevoie de ajutor”, a declarat vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, prezent, ieri, în platoul teledonului. În ciuda eforturilor autorităţilor locale, care sprijină, lunar, constănţeni care au nevoie de ajutor, lipsa fondurilor face imposibilă acordarea de ajutor tuturor celor care au nevoie. „Este foarte dificil când există şapte cazuri, de exemplu, dar ai fonduri numai pentru trei. Una dintre cele mai grele sarcini este să decizi pe cine vei ajuta. Atunci când ajungem la limita posibilităţilor noastre, încercăm să cerem ajutorul agenţilor economici din judeţ, dar nu numai, instituţiilor publice şi oamenilor de rând”, a spus, la rândul său, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu.

 

Bonetti îşi acuză jucătorii de blat (Azi)
Liderul Ligii I, CFR Cluj, a învins, în deplasare, cu 1-0, pe Dinamo, în etapa a 30-a a Ligii I, golul fiind marcat în minutul 90, de Kapetanos, cu o lovitură cu capul din şase metri.

 La meci au asistat doar 1.500 de spectatori şi a fost condus de o brigadă din Grecia. La finele partidei, fotbalistul dinamovist Srdjan Luchin a declarat că s-a simţit umilit când la pauză a intrat cineva în vestiar şi i-a acuzat pe el şi pe colegii săi de la Dinamo de blat. „E foarte greu să jucăm când suntem suspectaţi de blat. La pauză a intrat cineva în vestiar şi ne-a acuzat că suntem blat. M-am simţit umilit! A fost vorba de relaţia unor anumiţi fotbalişti cu domnul Ioan Andone, dar la cum am jucat în ultima vreme se putea spune că am fost blat în fiecare meci. Suntem praf din toate punctele de vedere, suntem la pământ. Am simţit cum tot ce am construit până în iarnă s-a destrămat acum. E vina noastră, dar nici nu am avut susţinere. Jocul nostru nu ne mai permite să sperăm la titlu. CFR nu merită să ia titlul, Rapid şi Vaslui au un joc mai plăcut“, a spus el.