7 Mar 2019 - 08:21

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

România are probleme de țară bogată. Politica, aurul și analiștii(Jurnalul Naţional)
O iniţiativă legislativă de repatriere a aurului deţinut de România la Banca Angliei stârneşte opinii pro şi contra. Partizanii păstrării rezervelor în străinătate spun că aceasta este cea mai bună cale de a-ţi asigura credibilitate în mediul financiar global. Tabăra cealaltă susţine însă că economia noastră a progresat suficient în ultimii 20 de ani, astfel încât ne putem permite să ţinem bogăţia “la noi acasă“. Mai multe ţări au efectuat proceduri similare, având ca motivaţii diversificarea portofoliului, precum şi o accesare mai rapidă a resurselor în perioade de criză. Pe plan internaţional, a produs vâlvă cazul Venezuelei, căreia i-a fost refuzată o astfel de operaţiune, pe fondul tensiunilor interne, politice şi sociale.
 

Primul bancher care acceptă că marja de dobândă credite/depozite este prea mare. „O ajustare a marjei de dobândă ar creşte intermedierea financiară“(Ziarul Financiar)
Bogdan Neacşu, prim-vicepreşedinte al CEC Bank, apreciază că o ajustare a marjelor comerciale va asigura o intermediere financiară mai mare. Bogdan Neacşu, primvicepreşedinte al CEC Bank, apreciază că trebuie căutată o „soluţie de mijloc“ în ceea ce priveşte mar­jele practicate de băncile de pe piaţa locală între dobânzile la credite şi la depozite, urmărind nu doar profitabilitatea, ci şi creşterea intermedierii financiare. El susţine că o ajustare a acestor marje va asigura o intermediere financiară mai mare. Dincolo de problematica lipsei de încredere în sistemul bancar, care a fost alimentată de criza financiară recentă şi de hibele pe care aceasta le-a scos la iveală, nemulţumirile faţă de ecar­tul dintre dobânda la cre­dite şi cea la depozite de­vin din ce în ce mai mari în Ro­mâ­nia, iar această situaţie este re­cla­mată din tot mai multe direcţii.
„Cred că trebuie să fim receptivi la ce ne spun clienţii. Apropo de încredere şi de marjele comerciale. Dacă coroborăm şi cu gradul de intermediere financiară care e la minim istoric, ţine de profesionalismul nostru să facem ceva. La noi marja este de 5 spre 6. Probabil mai sunt deviaţii care ne duc la 5,5 marjă netă ca ecart. Banii sunt în sistemul bancar, ca să îi trimiţi în economie trebuie să te asiguri că ei ajung exact acolo unde există nevoie de finanţare. Evident că nu o poţi face la orice cost. Evident că tre­buie să existe o marjă de profitabilitate. Trebuie să găsim acea soluţie care facilitează şi in­ter­me­dierea financiară. Cred că o ajustare a marjelor comerciale, în sensul de ajustare a acestui culoar, va asigura o intermediere finan­ciară mai mare. Este adevărat că trebuie să ne uităm la ce costuri, ce riscuri există şi să găsim o soluţie de mijloc. Cine vrea să stea în piaţă pe termen lung trebuie să se adapteze la condiţiile pieţei.“

 

Seismul de la miezul nopții. Cutremur în România. Ce spun specialiștii INFP(Evenimentul Zilei)
Un nou cutremur lovește România în toiul nopții. Seismul s-a înregistrat la INFP cu o magnitudine de 2,9 grade pe Richter. Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) transmite: In ziua de 07/03/2019 la ora 00:01:17(ora Romaniei) s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Vrancea un cutremur cu magnitudinea 2.9 pe scara Richter, la adancimea de 139km. Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu(36km), Covasna(44km), Târgu Secuiesc(55km), Slănic-Moldova(55km), Întorsura Buzăului(56km).„În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic, putem anunţa autorităţile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în Bucureşti, după aceea se primesc parametrii cutremurului, cum a fost şi cel din scenariu, de 7,5 grade la adâncimea de 140 de kilometri. Noi putem estima care a fost distribuţia intensităţior în teritoriu, faţă de zona epicentrală, astfel încât, în funcţie de intensitate, putem estima pagubele la clădirile civile.    
 

Prognoza meteo: România, lovită de ploi. Când se anunţă precipitaţii abundente, unde se aşteaptă vreme de vară(Adevarul)
Vreme capricioasă în următoarele două săptămâni. Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a publicat prognoza până pe 17 martie. La sfârşitul acestei săptămâni, maximele termice vor ajunge până în jurul valorii de 20 - 21 de grade în Muntenia, Oltenia şi Banat. Apoi, temperaturile vor scădea. Temporar vor fi precipitaţii slabe la începutul acestei săptămâni Transilvania, Maramureş, Banat şi Crişana, apoi în jurul datei de 11 martie în restul ţării. 

 

Nu sunt o EROINĂ. Românca din Italia care a avut curajul să înfrunte Mafia, DECORATĂ de preşedinte: Am făcut ceva NORMAL(Gandul)
Roxana Roman, proprietara Roxy Bar din Romanina, Italia, care în luna aprilie 2018 a avut curajul să se împotrivească membrilor clanului Casamonica, a fost decorată de preşedintele italian cu cea mai înaltă distincţie acordată unui civil. Românca a primit ordinul „Meritul Republicii Italiene”, din partea preşedintelui Sergio Mattarella, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Quirinal, din Roma, relatează La Repubblica. „Sunt foarte entuziasmată, a fost cu adevărat o onoare”, a declarat Roxana Roman, în vârstă de 34 de ani. „Ceea ce am făcut, pentru mine este normal. Sper să devină şi pentru alţii”, a mai spus ea, subliniind faptul că nu se consideră un erou.

 

Format: