8 Feb 2019 - 08:21

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Falsul medic italian, arestat preventiv pentru 30 de zile(Jurnalul Naţional)
Judecătoria Sectorului 1 a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a cetăţeanului italian Matteo Politi, informează Poliţia Capitalei. Matteo Politi a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Acestuia i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti. Politi a fost reţinut miercuri seară pentru 24 de ore. 
 

Companiile private şi-au făcut bugetele: Salariile angajaţilor români din corporaţii vor creşte, în medie, cu 4,6% în 2019. Creşterile de salarii la stat sunt mult mai mari(Ziarul Financiar)
Angajaţii români din multinaţionale vor avea parte de creşteri salariale medii de 4,6% în 2019, arată rezultatele studiului salarial Willis Towers Watson 2018.
„Creşterile salariale buge­tate de către companiile pri­vate pentru 2019 sunt în medie tot de 4,6%, pro­cent similar celui bugetat pentru anul trecut. Diferenţele între industrii sunt extrem de mici, IT-ul bugetând în continuare cea mai mare creştere pentru acest an, de 5%, după ce au fost deja afectaţi de eliminarea facilităţilor pentru angajaţii scutiţi de impozit, ceea ce a impactat deja bugetul salarial cu apro­ximativ 9% în cazul companiilor care au compensat această scădere a salariilor nete pentru angajaţii scutiţi de taxe“, a spus Oana Botolan Datki, SEE Managing Partner al companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane CTeam Human Capital, care realizează anual studiul salarial Willis Towers Watson în România. De altfel, programatorii au devenit cel mai bine plătiţi angajaţi din economie, cu un salariu mediu net de peste 6.800 de lei în noiembrie 2018, de 2,4 ori mai mare decât salariul mediu net la nivel naţional.
În ultimii ani, salariile angajaţilor din corporaţii nu au crescut cu mai mult de 4 - 5% pe an, în timp ce în sectorul bugetar - care angajează un sfert din totalul salariaţilor din economie - salariaţii au avut parte de majorări salariale de 15- 20% pe an.
 

Schimbări majore la WHATSAPP. Se șterg DOUĂ MILIOANE de conturi(Evenimentul Zilei)
Din aplicația WhatsApp sunt șterse, în fiecare lună, 2 milioane de conturi, în încercarea de a opri răspândirea de informații false. Datele au apărut într-un ghid de bune practic al aplicației, ghid care a fost publicat miercuri de Facebook, proprietarul WhatsApp, scrie Mediafax. Ghidul a fost publicat în India, cea mai mare piață pentru WhatsApp, unde aceasta are peste 200 de milioane de utilizatori. Guvernul din India a acuzat că, prin intermediul aplicației, au fost răspândite informații false care au dus la formarea unor grupuri violente ce au declanșat 30 de incidente majore. În plus, pentru a preveni răspunândirea de informații false, WhatsApp a limitat, din ianuarie, la cinci numărul de persoane către care o persoană poate retrimite un mesaj (forward).    
 

Ordonanţa lăcomiei: puţini câştigă, mulţi pierd(Adevarul)
Ordonanţa lăcomiei a început să facă primele victime: unele companii vor să plece din România, altele investesc, dar cu rezerve, în timp ce numai Guvernul şi oameni de afaceri cu probleme cu legea câştigă.Ordonanţa lăcomiei prin care Guvernul a introdus noi taxe în sectoarele bancar, energetic şi telecom şi a plafonat mai multe preţuri continuă să fie aprig criticată de toţi actorii din economie, dar şi de instituţiile internaţionale, care avertizează că măsurile sunt mai grave decât a fost anticipat iniţial. Spre exemplu, compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) a anunţat joi că va investi în producţia de gaze la Marea Neagră, dar se bazează pe faptul că va reuşi să elimine taxele şi contribuţiile introduse şi restricţiile privind vânzarea de gaze. Este vorba de o taxă pe cifra de afaceri a companiilor din energie, de plafonarea preţului la gaze, dar şi de taxarea veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor, cea din urmă fiind stabilită de legea offshore, adoptată în noiembrie. „Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că BSOG şi partenerii săi de concesiune vor reuşi restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe şi contribuţii suplimentare recent introduse, precum şi a oricăror restricţii privind libera circulaţie a gazelor”, a transmis compania, sugerând prin sintagma „restabilitarea drepturilor” că va ataca în justiţie noile taxe. De asemenea, potrivit profit.ro, compania s-a văzut nevoită să ia o decizie, pentru că altfel în acest an i-ar fi expirat acordul de concesiune şi pierderea drepturilor asupra perimetrului de exploatare. Anunţul companiei vine la o zi după ce OMV Petrom a anunţat că amână să ia o decizie finală, pentru că încă analizează impactul măsurilor luate de Guvern. Mai mult, câteva companii germane iau în calcul plecarea din România, în urma ordonanţei date de Guvern, pentru că măsurile pun mediul de afaceri german în faţa unei provocări, a declarat preşedintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum.

 

Rusia nu are INTENŢII OSTILE faţă de România. Administraţia Putin cere DISTRUGEREA sistemelor de lansare MK-41 montate la Deveselu(Gandul)
Ambasadorul Rusiei în ţara noastră a ţinut să ne asigure că Rusia nu are intenţii ostile faţă de România, deşi Administraţia Putin a cerut Statelor Unite distrugerea sistemelor de lansare MK-41 montate la baza de la Deveselu. Rusia şi SUA se acuză reciproc de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare şi şi-au suspendat obligaţiile asumate. Joi, Ministerul Apărării rus a comunicat un set de măsuri pe care le solicită americanilor pentru reluarea dialogului. Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a dat asigurări că Federaţia Rusă nu are intenţii cu caracter agresiv faţă de România şi este pregătită să negocieze cu SUA, însă nu vrea să fie cea care iniţiază discuţiile. ”Americanii au spus timp de un deceniu, dacă nu mai mult, că sistemul lor strategic antibalistic nu este îndreptat spre Rusia, dar, recent, s-a dovedit că este îndreptat fix spre Rusia. Foarte drăguţ. Am învăţat din istorie şi nu ne permitem să fim naivi. Nu sunt plănuite acţiuni ostile, neprietenoase şi vă pot asigura că Rusia nu are intenţii cu caracter ostil, agresiv faţă de România. Credem că este ţara noastră vecină şi cel mai bun mod de a construi relaţii cu vecinii e să oferi condiţii pentru o bună vecinătate,” a declarat ambasadorul Rusiei în România, într-o conferinţă de presă, joi, la Bucureşti. Acesta a adăugat că Rusia e gata să poarte un dialog cu SUA pe tema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), însă nu va fi cea care să iniţieze discuţiile. ”Nu am discutat nici cu americanii, nu pentru că nu suntem pregătiţi să vorbim, dar nu vedem o reacţie. Căutăm să dialogăm, dar nu iniţiem dialogul. Am auzit înainte numai acuzaţii, ultimatumuri şi fiecare iniţiativă de a discuta substanţial, de a oferi informaţii, a fost ignorată. Va depinde foarte mult de pragmatismul şi de realismul liderilor noştri”, crede Kuzmin.
 

Format: 

Topic: