8 Mar 2019 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

INS: Economia României, în creştere cu 4,1% în 2018(Jurnalul Naţional)
Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2018 a fost de 940,477 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 4,1% faţă de 2017, cel mai mult contribuind industria, cu o pondere de aproape 24% la formarea PIB, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, remis joi AGERPRES.
Conform INS, comparativ cu trimestrul III 2018, Produsul Intern Brut în trimestrul IV 2018 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,7%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, PIB a înregistrat o creştere cu 4,1% pe seria brută şi de 4,0% pe seria ajustată sezonier.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,2%, contribuind cu 3,3% la creşterea PIB. O contribuţie negativă la creşterea PIB au avut-o: formarea brută de capital fix, cu o contribuţie de -0,7%, consecinţă a reducerii cu 3,2% a volumului său; exportul net (-1,8%), consecinţă a creşterii cu 4,7% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii, corelată cu o majorare mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 8,6%.Construcţiile au avut o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,3%), ca urmare a reducerii volumului lor de activitate cu 5,6%, precizează INS. Potrivit sursei citate, seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul IV 2018, nefiind înregistrate modificări faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 41 din 14 februarie 2019."Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul IV 2018 a fost de 241,297 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 0,7% faţă de trimestrul III 2018 şi cu 4,0% faţă de trimestrul IV 2017", se spune în comunicat.Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2018 a fost de 280,791 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 4,1% faţă de trimestrul IV 2017. "La creşterea PIB, în anul 2018 faţă de anul 2017, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri: industria (+1,0%), cu o pondere de 23,7% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 4,1%; comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,7%), cu o pondere de 18,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,9%; agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,4%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,4%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (9,9%)", se spune în comunicat.
De asemenea, la creşterea PIB au mai contribuit sectoarele: informaţii şi comunicaţii (+0,4%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,0%; activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,4%), cu o pondere de 7,3% la formarea PIB, al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,7%; impozite nete pe produs (+1,0%), cu o pondere de 9,5% la formarea PIB, al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,1%.
 

Lanţul de centre de fitness WorldClass, evaluat la 100 mil. €, este curtat de mai mulţi investitori. Această tranzacţie ar putea fi una dintre cele mai importante mutări din 2019, atât ca valoare, cât şi ca domeniu de activitate dat fiind apetitul crescut pentru sport al românilor(Ziarul Financiar)
Fondul polonez de investiţii Re­source Partners negociază vân­zarea lanţului de centre de fitness WorldClass, într-o tranzacţie ce ar putea ajunge la 100 mil. euro, spun sursele ZF. Pe lista cumpărătorilor interesaţi se numără mai multe fonduri de investiţii, dat fiind că piaţa locală de M&A are de partea cumpărătorilor în special investitori financiari cu focus regional, mai spun sursele din piaţă. Până la închiderea ediţiei, oficialii Re­source Partners nu au putut fi contactaţi. WorldClass România este cea mai puternică reţea de centre de fitness din ţară, cu afaceri de 27 de milioane de euro în 2018, iar pentru acest an compania ţinteşte afaceri de 33-35 de milioane de euro, potrivit oficialilor companiei. Reţeaua operează peste 30 de centre de fitness în marile oraşe din ţară în frunte cu Bucureştiul. Compania este evaluată la circa 100 mil. euro, preţul fiind justificat de faptul că lanţul de săli de fitness este lider incontestabil pe piaţa pe care activează, iar, mai mult, există po­ten­ţial de creştere pe acest segment în con­tex­tul în care numărul românilor care practică sport este tot mai mare, după modelul din Occident. „Mai este loc de dezvoltare pe piaţa locală, gradul de penetrare este mic, doar 4-5% din români fac sport într-o sală de fit­ness, faţă de 12% în vestul Europei“, spunea anterior Dan Fărcăşanu, directorul de investiţii al Resource Partners. Lanţul de centre de fitness WorldClass este controlat din 2014 de către fondul de pri­vate equity Resource Partners, fond care nu mai deţine niciun alt pariu pe piaţa din România. De regulă, un fond de investiţii dezvoltă o companie timp de 4-5 ani, pentru ca apoi să o dea mai departe. Printre cei mai importanţi investitori finan­ciari din România se numără Mid Europa Partners ( proprietar al retailerului Profi, al reţe­lei private de sănătate Regina Maria şi al com­paniei de curierat Urgent Cargus), Enterprise Investors (grupul Noriel) şi Axxess Capital. În ultimii ani au intrat şi nume noi precum Rohatyn (proprietar al Animax) sau Vitruvian Partners (Bifdefender). Oricare dintre aceste fonduri ar putea fi interesat de preluarea WorldClass.
 

Rusia, gata de război. Putin a trecut la amenințări militare. „Cine nu se va supune va suporta consecințele”(Evenimentul Zilei)
Rusia a trecut direct la amenințări. Țara lui Putin avertizează că va scufunda navele străine care trec prin Calea Maritimă de Nord, aflată sub administrarea sa.Conform presei din Rusia, care citează o propunere legislativă elaborată de experţi ai ministerului rus al Apărării, toate navele străine care folosesc Calea Maritimă de Nord, cale ce face legătura între oceanele Atlantic şi Pacific, prin Oceanul Arctic. Noua normă ar urma să le impună tuturor navelor străine să anunţe Rusia cu 45 de zile înainte despre intenţiile de a folosi această rută. Mai mult decât atât, vrea să ceară ca toate navele să permită unui oficial rus să urce la bord şi să monitorizeze întreaga călătorie, scrie Digi24. „Cine nu se va supune acestor noi reguli va suporta consecinţele”, ameninţă Moscova, care spune că ia în calcul confiscarea şi chiar scufundarea navelor care trec pe această rută fără permisiune.    
 

Raport global. Care sunt cele mai poluate oraşe din România în anul 2018 (Adevarul)
22 de oraşe din România au fost incluse în raportul „Cele mai poluate oraşe din lume” realizat pe anul 2018, de platforma AirVisual, care colectează date în timp real.Raportul include peste 3.000 de oraşe, iar rezultatele acestuia se bazează pe date calitative obţinute din surse de monitorizare publică, în timp real sau aproximativ timp real. Iaşiul este cel mai poluat oraş din România, urmat de Cluj-Napoca, conform raportului disponibil pe AirVisual.  Pe locul trei se află oraşul Braşov, iar Capitala este pe locul patru.   Pe lista oraşelor cele mai poluate sunt incluse şi Ploiesti, Măgurele, Timişoara, Arad, Scheia şi Braniştea, dar şi oraşe precum Sibiu, Oradea, Satu Mare şi Constanţa. Particulele în suspensie (PM10 şi PM2.5) sunt particule fine generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Multe oraşe din România depăşesc constant nivelul maxim acceptat de legislaţie. 64% din cele 3.000 de oraşe cuprinse în raport depăşesc cu mult indicele de poluare, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

 

Mark Zuckerberg intenţionează să dezvolte garanţii de CONFIDENŢIALITATE pentru utilizatorii FACEBOOK(Gandul)
CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, anunţă intenţia de a se concentra asupra garantării confidenţialităţii pe internet pentru utilizatorii platformei sale, după un an în care problemele legate de intimitate şi securitate a datelor i-au dat bătăi de cap. Zuckerberg susţine că se aşteaptă ca, în numai câţiva ani, Messenger şi WhatsApp să ajungă principalele moduri de comunicare pentru utilizatorii Facebook. În acelaşi timp, fondatorul reţelei sociale a subliniat faptul că viitorul Facebook va fi orientat mai mult spre asigurarea confidenţialităţii, arătând că platformele care vor proteja intimitatea comunicării vor deveni "chiar mai importante decât cele deschise de astăzi".Nota dată publicităţii de Zuckerberg vine în contextul în care Facebook dezvoltă un serviciu integrat care va permite utilizatorilor Messenger, Instagram şi WhatsApp să comunice între ei: "Astăzi, dacă vrei să trimiţi un mesaj cuiva de pe Facebook, ai Messenger, pe Instagram, ai Direct, iar pe WhatsApp foloseşti aplicaţia. Vrem să le oferim oamenilor o alegere, pentru a-şi putea contacta prietenii din aceste reţele de pe orice aplicaţie pe care o preferă". "Cred că viitorul comunicării se va îndrepta spre servicii confidenţiale, criptate, de care oamenii pot să fie siguri că vor păstra în sfera privată ceea ce îşi spun, iar mesajele şi conţinutul nu vor rămâne disponibile pentru totdeauna", a afirmat Zuckerberg.

Format: