Share
9 Ian 2018 - 08:28

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 
Dragnea spune că în şedinţa CExN s-a discutat despre remaniere, dar nu şi despre evaluarea miniştrilor(Jurnalul Naţional)
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional s-a discutat despre remanierea Guvernului, dar nu şi despre o evaluare a activităţii miniştrilor. "Eu sunt de acord cu ce am spus eu în mai multe rânduri anul trecut şi în ultimele două emisiuni din acest an. Am vorbit de câteva luni de zile de faptul că în luna ianuarie, după ce vom finaliza 2017, va trebui făcută o analiză a modului cum funcţionează în primul rând fluxul deciziei în interiorul ministerelor care generează întârzieri în ceea ce priveşte avizarea şi care sunt măsurile care ar putea face ca în 2018 actul de guvernare să fie şi mai bun decât a fost în 2017. Că poate fi una din măsuri o restructurare a Guvernului, am menţionat, că poate fi o remaniere a Guvernului, am menţionat-o şi pe asta, că poate nu e nici una nici alta şi se gândeşte fluxul de decizie administrativă în interiorul ministerului, poate să fie asta. Ceea ce s-a discutat astăzi este că de fapt vom face o discuţie, poate la Comitetul Executiv următor, trebuie să discutăm şi cu partenerii de la ALDE despre acest subiect, pentru că restructurarea Guvernului necesită un vot în Parlament", a spus Dragnea după şedinţa CExN, întrebat dacă este de acord cu o restructurare a Guvernului. 

 

Când avem nevoie ca de aer de investiţii străine, Germania, Franţa şi Spania îşi reduc angajamentele în România şi nu mai vin cu proiecte noi. Schimbare istorică de trend. Ce-i de făcut?(Ziarul Financiar)
Cea mai proastă ştire a anului 2017 este că, în pofida creşterii economice extraordinare, Austria, Germania, Italia, Franţa şi Spania şi-au redus sau au majorat insignifiant, cu câteva zeci de milioane de euro, soldul investiţiilor străine în România.
Cele cinci ţări sunt în top 10 al celor mai mari investitori şi constituie, în afară de Olanda, Cipru şi Luxemburg, axele tradiţionale ale investiţiilor străine în România.
Astfel, Germania a coborât de la 4,655 mld. euro sold al capitalului social investit la 4,651 mld. euro, Franţa de la 2,401 mld. euro la 2,353 mld. euro iar Spania de la 1,748 mld. euro la 1,701 mld. euro, arată datele de la Registrul Comerţului.
Statele Unite şi Marea Britanie nici nu sunt în top 10 astfel încât să manifeste vreo oarecare contrabalansare a apetitului slab al ţărilor din zona  euro, însă trebuie remarcat că Olanda şi Luxemburg, ţări prin care vin investitorii din axa anglo-saxonă, raportează o creştere de 267 mil. euro, respectiv de 198 mil. euro al soldului investiţiilor străine la nivel de capital social în 2017.
Faptul că Germania, Franţa şi Spania şi-au redus în loc să majoreze soldul investiţiilor străine în 2017 arată că România nu mai constituie un pariu de viitor pentru Occident în ceea ce priveşte investiţiile greenfield.
 

DEZASTRU în UK. Lira sterlină se prăbușește(Evenimentul Zilei)
Lira a urcat în acest an peste nivelul de 1,35 dolari pe unitate. Moneda britanică ar putea reveni însă în jurul nivelului de 1,2 dolari pe unitate, dacă summitul in martie va eşua, a apreciat Nick Verdi.
Volatilitatea lirei sterline se află la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, ceea ce arată că pentru investitori acordul referitor la perioada de tranziţie după Brexit este ca şi făcut, relatează Bloomberg, conform News.
În timp ce volatilitatea scăzută poate fi observată pentru toate monedele din G10, pieţele revenind uşor la normal după vacanţa de srăbători, cazul lirei iese în evidenţă, având în vedere că un summit al Uniunii Europene din luna martie este considerat ca un termen limită pentru stabilirea termenilor acordului de tranziţie cu UE. Acest acord ar face ca băncile să îşi păstreze sediile centrale la Londra. Cu toate acestea, volatilitatea lirei sterline, măsurată pe termen de trei luni, a atins vineri cel mai redus nivel după decembrie 2014. ”Aşteptările destul de ridicate ca faza de tranziţie post-Brexit să fie convenită la începutul anului 2018 reduce volatilitatea”, a declarat Jane Foley, director pentru strategie în domeniul valutar la Rabobank.

 

Baronii PSD încep să se coalizeze împotriva lui Dragnea. Cine grăbeşte sfârşitul liderului PSD. Surse: Tudose şi Codrin Ştefănescu cer demisia lui Fifor(Adevarul)
Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, l-a acuzat pe Liviu Dragnea că a umplut ministerele cu oameni din Teleorman, potrivit unor surse politice. Şi Marian Oprişan a scos colţii la liderul PSD. Surse social-democrate au declarat pentru „Adevărul“ că premierul Mihai Tudose şi, surprinzător, Codrin Ştefănescu au cerut demisia ministrului Apărării, Mihai Fifor. Este pentru prima dată când Dragnea are opoziţie în conducerea partidului.Comitetul Executiv (CEX) al PSD i-a adus faţă în faţă pe Liviu Dragnea şi pe Mihai Tudose, protagonoştii unui război tacit pentru putere. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că premierul Mihai Tudose a cerut o restructurare masivă a Guvernului, fără să spună ce minişltri sunt vizaţi. Sursele citate susţin că Tudose ar vrea un Guvern cu cel mult 17 ministere, în condiţiile în care Executivul numără în momentul de faţă 24 de portofolii. Unul dintre liderii cu greutate din teritoriu care l-au susţinut pe Tudose a fost Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea. „Pentru a respecta programul de guvernare, este nevoie de o restructurare totală în zona administraţiei centrale şi, implicit, a Guvernului. Aparatul central este foarte încărcat“, a spus Oprişan înainte de a intra la CEX. Liderul PSD Vrancea este într-o relaţie rece cu Liviu Dragnea şi a trecut, strategic, în tabăra lui Mihai Tudose. De altfel, înainte de a ajunge la şedinţa PSD, Marian Oprişan a făcut un scurt popas la Guvern, acolo unde a discutat cu premierul Tudose şi cu un alt lider PSD aflat la cuţite cu Liviu Drganea: fostul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu. Varianta unei restructurări masive propuse de Mihai Tudose va fi decisă la următorul CEX al PSD, care va avea loc pe 29 ianuarie, la Iaşi. „Am vorbit de câteva luni că în ianuarie va trebui făcută o analiză a modului cum funcţioenază fluxul deciziei în ministere. Poate fi o restructurare, poate fi o remaniere a Guvernului. Trebuie să discutăm şi cu partenerii de la ALDE“, a spus Liviu Dragnea. Întrebat dacă decizia finală a restructurării Guvernului va fi luată la Palatul Victoria sau la partid, liderul PSD a răspuns: „Decizia finală ar trebui luată în coaliţie, pentru că ar trebui să ajungă la un vot în Parlament. PSD şi ALDE trebuie să aprobe un proiect de restructurare“. Practic, Dragnea a transmis că tot el va lua decizia finală în privinţa miniştrilor  care îşi vor pierde funcţia.

 

Reacţia ministrului de Interne în cazul agentului suspectat de pedofilie. „Toţi şefii care au ascuns problemele sub preş ar trebui să facă un pas înapoi”(Gandul)
Ministerul Afacerilor Interne susţine, referitor la cazul agentului suspectat de fapte de pedofilie, că este nevoie de o reformă a sistemului, precizând că toţi şefii din poliţie care "au ascuns problemele sub preş ar trebui să facă un pas înapoi"."Ministrul Afacerilor Interne apreciază absolut necesară o evaluare de ansamblu a managementului Poliţiei, la toate nivelele, iar acest lucru se poate face doar printr-o diagnoză serioasă de sistem. Sistemul este vechi, insuficient organizat şi prost gestionat în multe domenii. Este nevoie de o reformă adevărată şi vom vedea dacă această reformă va putea fi făcută cu aceleaşi persoane care au condus acest sistem în ultimii ani. Ministrul de interne a decis ca până se va termina această diagnoză de sistem, toţi acei şefi care de-a lungul timpului au ascuns problemele sub preş ar trebui să facă un pas înapoi, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI", Monica Dajbog.
De asemenea, ministrul Carmen Dan a adresat mai multe întrebări şefului Poliţiei Române referitoare la testarea psihologică a agentului suspectat de pedofilie.
"Cât de serioase şi riguroase au fost testările psihologice la care a fost supus acest agent şi când a fost ultima testare psihologică a acestuia. Cum a fost posibil ca nimeni, atâţia ani, să nu sesizeze problemele acestui agent. Ce calificatife profesionale a obţinut poliţistul în ultimii ani. Ce propuneri are Poliţia Română pentru evitarea, pe viitor, a unor astfel de cazuri", sunt întrebările la care Carmen Dan aşteaptă răspuns până miercuri.
"Nu toată poliţia este de blamat, însă sistemul trebuie corectat. (..) În mod cert, această gravă situaţie presupune o analiză serioasă asupra cunoaşterii propriilor angajaţi, iar în cazul de faţă nu e vorba de vreun nou angajat faţă de care să nu fi existat timp efectiv de cunoaştere. Este un aagajat care lucrează din 1990 în sistem şi din 2010 la Brigada Poliţiei Rutiere. MAi recunoaşte faptul că în timp au mai existat derapaje grave la unii poliţişti, ceea ce înseamnă, în viziunea conducerii ministerului, că sistemul actual nu are pârghii eficiente de verificare, testare, cunoaştere", a mai spus Dajbog.
Reacţia vine după ce, luni, s-a constatat că principalul suspect care ar fi agresat doi minori, într-un lift al unui bloc din cartierul Drumul Taberei este un angajat al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Format: