Publicat: 9 Martie, 2012 - 07:16
Share

Liviu Popa, dă-ţi demisia! Dovada medicală există în dosarul lui Vlădan! (JN)
Aseară, în cadrul unei emisiuni difuzate de RTV, şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, a declarat că, dacă apare avizul psihologic eliberat la 16 decembrie 2010 pentru permisul de port-armă al lui Gheorghe Vlădan, el îşi dă demisia. „Vă asigur că am văzut dosarul, sunt şapte file la dosar şi lipsesc trei dintre ele. Vă asigur că nu există niciun fel de aviz psihologic la dosar, ci doar cel de la medicul de familie. Dacă apare acest aviz şi dacă acest aviz este real şi este din 2010, pot să vă spun sigur că îmi dau demisia", a susţinut Liviu Popa. Şeful Poliţiei Române poate să se apuce de împachetat!

Jurnalul Naţional a intrat în posesia dovezii medicale pe care Gheorghe Vlădan a depus-o la dosarul pentru permisul de port-armă. Acest dosar, din care Popa spune că lipsesc „trei hârtii”, este completat conform normelor legislative existente la acea dată.  Adică, în decembrie 2010. Actul medical cu pricina, datat 25.11.2010, atestă, sub parafa unui medic, că „Vlădan Gheorghe este clinic sănătos. Nu este în evidenţă cu boli cronice, afecţiuni neuropsihice”. Medicul care susţine acest lucru este dr. Popa Ovidiu, de la Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu „Dr.Nicolae Kretzulescu”.

 

Adriana Saftoiu: Protestul USL, apa de ploaie (ZF)
Opozitia ofera munitie Puterii, greva parlamentara nu-si va atinge scopul, considera Adriana Saftoiu, fost deputat PNL.
Adriana Saftoiu considera ca protestul parlamentar va eroda imaginea USL
 
„Puterea foloseste slabiciunea Opozitiei. Trebuie sa recunoastem ca oamenii au sensibilitate la ceea ce se numeste cheltuirea banului public”, a declarat Saftoiu, precizand ca afisarea bannerelor cu parlamentarii chiulangii reprezinta o grea lovitura aplicata uselistilor.  Totodata, Adriana Saftoiu a sustinut din nou ca liberalii nu trebuiau sa faca alianta cu pesedistii.
 
„Din punctul meu de vedere, cred ca PNL ar fi castigat mult mai mult daca ar fi ramas singur in alegeri. (…) Sunt destul de sceptica in ceea ce priveste cifra aceea de 50 plus 1, care garanteaza o guvernare in favoarea cuiva”, a  conchis Adriana Saftoiu.

 

Adrian Năstase: Occidentul nu este obişnuit cu modul diplomatic românesc de a da cu pumnul în masă (RL)
Fostul premier Adrian Năstase a declarat, joi, la emisiunea "La taifas cu Ion Cristoiu" difuzată de B1 TV, că ţările occidentale nu sunt obişnuite cu metoda de diplomaţie a României, precizând că Bucureştiul s-a izolat tot mai mult.
 Invitatul a adăugat că nici măcar fostul dictator Nicolae Ceauşescu nu a reuşit să facă diplomaţie bătând cu pumnul în masă.

"Olanda sau Finlanda nu sunt obişnuite cu acest gen de diplomaţie. Nici Ceauşescu nu a reuşit cu bătutul în masă. România acum este din ce în ce mai izolată. Nu mai au loc vizite de nivel înalt, în 2003-2004 nu exista săptămână să nu mai avem vizite", a spus Năstase.

Năstase a mai spus că lipsa de succes diplomatic cu Occidentul este compensată de o comunicare excesivă la nivel intern.

"Acest mod de a te comporta generează izolare. Este vorba de un autism pe care-l vedem tot mai mult. Traian Băsescu încearcă să compenseze acest lucru prin o supra-comunicare la nivel intern", a încheiat Adrian Năstase.

 

GARDA DE FIER A LUI PONTA: Dan Şova şi Radu Mazăre (EVZ)
Derapajele antisemite ale unor lideri PSD precum Dan Şova şi Radu Mazăre sunt tolerate de conducerea partidului.

Sursa: EVZ"Nu s-a petrecut niciodată în România ce se spunea că s-ar fi petrecut. Nu au fost ucişi evreii. Datele istorice arată că, la Iaşi, au fost omorâţi 24 de cetăţeni români de origine evreiască de soldaţii din armata germană. Ceea ce este o pată pe istoria militară a poporului român, este comportamentul ostaşilor la cucerirea Odesei", a declarat, luni, senatorul PSD Dan Şova. Acesta a mai spus că  evreii au fost unii dintre cei care au suferit cel mai mult în al Doilea Război Mondial însă, datorită mareşalului Antonescu, ei s-au simţit în siguranţă pe pământ românesc.

 

Un seism ca-n ’77 ar lovi un milion de locuinţe (Adevarul)
Un seism similar celui din martie 1977 ar produce 44.600 de daune totale la nivel naţional şi ar afecta aproape un milion de locuinţe, potrivit calculelor realizate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).


„Astăzi avem aproape 8,4 milioane de locuinţe şi 504.000 de poliţe obligatorii. Potrivit calculelor realizate, un seism similar celui din 4 martie 1977 ar putea produce 44.600 de daune totale la nivel naţional şi apreciem că ar fi afectate aproape un milion de locuinţe, care să necesite lucrări de reparaţii sau consolidare", a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID.

Fondul locativ naţional se ridică în momentul de faţă la aproape 8,4 milioane de locuinţe, cu o valoare estimată la peste 115 miliarde de euro. În prezent, peste patru milioane de locuinţe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundaţii sau alunecări de teren), fie că vorbim de poliţe obligatorii sau facultative.

Un seism similar celui din 1977 ar însemna pentru portofoliul PAID, de 504.000 de poliţe încheiate, 30.520 de daune (peste 3.000 totale şi 27.000 parţiale), a spus Bulugea. „Valoarea totală a acestor daune, calculate pentru portofoliul PAID, s-ar ridica, potrivit scenariului nostru, la aproximativ 190 de milioane de euro. Pe de altă parte, o estimare realizată de unul dintre brokerii care au intermediat programul de reasigurare al PAID arată că valoarea totală a daunelor, pe portofoliul PAID, ar putea atinge aproape 201 milioane de euro", a afirmat Bulugea.

 

Hoţiile din Valea Jiului (Puterea)
Minerii s-au îmbrâncit din nou, ieri, cu jandarmii care asigurau ordinea publică. În a treia zi de proteste, numărul ortacilor ieşiţi pe străzile din Petroşani a fost şi mai mare, ajungând aproape de 5.000. Ei au încercat să forţeze ieşirea din oraş şi intrarea în Defileul Jiului, fiind hotărâţi să meargă până la Bucureşti. Liderii sindicali i-au convins să se întoarcă din drumul lor.
  
Ieri-dimineaţă, la ora 5.00, minerii s-au întâlnit în sălile de pontaj de la unităţile lor, unde au fost informaţi de către liderii lor despre soluţia oferită de guvernanţi la negocierile de miercuri de la Ministerul Economiei. Liderii de sindicat afirmă că reprezentanţii Ministerului Economiei nu au o soluţie care să îi determine pe mineri să înceteze protestele şi susţin că actul adiţional semnat de mineri în baza memorandumului aprobat de fostul ministru Ion Ariton este ilegal. Tot liderii de sindicat mai spun că singura soluţie propusă la acest moment de către minister pentru acoperirea diferenţei salariale rezultate din actualizarea sporului de periculozitate este acordarea de tichete cadou pentru că pentru acestea sunt prevăzute fonduri în bugetul Companiei Naţionale a Huilei (CNH). Minerii consideră că această soluţie nu reprezintă o rezolvare a situaţiei de către guvernanţi pentru că sumele pentru tichetele cadou se regăsesc deja în bugetul CNH, iar această rezolvare s-ar fi putut concretiza între sindicate şi conducerea companiei, fără acordul Ministerului Economiei. Actualizarea sporului de periculozitate la nivelul salariului minim pe economie ar reprezenta o creştere salarială de 10 la sută. Minerii care s-au adunat în sălile de pontaj au refuzat soluţiile propuse de guvernanţi, anunţând că vor continua protestele.

Grefieră acuzată de luare de mită(Telegraf)
DESCHIDE! POLIŢIA!” Poliţiştii constănţeni, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au descins, ieri dimineaţă, în două imobile din Mangalia. La şase dimineaţa, mascaţii au bătut la uşa lui Iuzeir Raim, un cunoscut al poliţiştilor şi al unei grefiere angajate la Judecătoria Mangalia. Acţiunea oamenilor legii le-a vizat pe Andreea Mehedinţeanu, concubina lui Iuzeir Raim, şi pe grefiera Semra Omer. Oamenii legii deţineau informaţii că, pe 5 martie, Andreea Mehedinţeanu, de 29 de ani, ar fi scos din incinta Judecătoriei Mangalia, dosarul în care sunt cercetaţi Iuzeir Raim şi alte opt persoane implicate într-un scandal de proporţii izbucnit într-un club din Neptun. Ajunşi la domiciliul lui Raim, oamenii legii au strigat de nenumărate ori „Deschide! Poliţia!”! Pentru că nimeni nu s-a deranjat să deschidă, mascaţii au spart uşa de la intrare cu un berbec şi au pătruns în imobil. Gazdele au fost luate pe nepregătite şi au sărit ca arse în momentul în care s-au trezit cu poliţişti şi mascaţi în dormitor. În timp ce poliţiştii au căutat dovezi în toată casa, dar şi în autoturismul lui Raim şi al concubinei sale, în faţa casei au început să apară pe rând membrii clanuluiRaim, primul fiind Mustafa Raim, şeful clanului. „Pe mine m-a anunţat cineva că iar a venit poliţia la nepotul meu acasă! Da’ nu ne mai lasă în pace! Acum vor să o ia pe concubina lui. Nu cred că fata asta a făcut aşa ceva. Am întrebat-o şi ea spune că nu a dat nicio şpagă. În plus, e zgârcită! Nici mie ca unchi nu îmi dă o cafea! Ce vină are? Ea nu ştia că nu are voie să scoată dosarul din Judecătorie”, a declarat Mustafa Raim, unchiul lui Iuzeir Raim. În scurt timp, bănuielile anchetatorilor au fost confirmate după ce în locuinţă au fost găsite mai multe fotocopii din dosarul lui Raim, dar şi câteva fotografii pe telefonul concubinei sale. Totodată, anchetatorii au găsit în autoturismul Andreei Mehedinţeanu o cerere pentru studierea dosarului respectiv, formulată de avocata lui Iuzeir Raim. Simultan, o altă percheziţie avea loc şi la domiciliul grefierei, care a fost trezită din somn de mascaţi. Nici de acolo anchetatorii nu au plecat cu mâna goală. Ei au ridicat mai multe dosare care urmează să fie studiate pe parcursul anchetei. Procurorii au mai ridicat din cele două locuinţe carduri de memorie, aparate foto, camere de filmat, telefoane mobile, documente şi înscrisuri oficiale.

 ŞPAGA: CAFEA ŞI CIOCOLATĂ! Ca şi la domiciliul lui Raim, vecinii grefierei s-au adunat buluc pentru a vedea ce s-a întâmplat şi motivul pentru care a venit poliţia în zori de zi. „Este o femeie extraordinară. Am auzit că a venit poliţia de dimineaţă, dar am crezut că a fost o greşeală. Nu mă aşteptam să facă aşa ceva. Îmi pare rău pentru ea că s-a chinuit singură atâţia ani să îşi întreţină fiica după ce a rămas văduvă şi acum să mai fie şi arestată. Şi-a făcut-o cu mâna ei, dacă s-a legat la cap cu cei din clanul Raim”, a declarat o vecină a grefierei. Atât Andreea Mehedinţeanu, cât şi Semra Omer au fost duse la Parchet pentru audieri, în faţa presei negând cu vehemenţă acuzaţiile aduse. Conform procurorilor, grefiera a recunoscut că a primit de la concubina lui Raim o ciocolată şi un pachet cu cafea, şi a lăsat pe mâna acesteia dosarul timp de trei ore. Femeia a fost cooperantă şi le-a declarat anchetatorilor că îi pare rău pentru cele întâmplate şi că toţi cei 16 ani de muncă în domeniu s-au dus pe apa Sâmbetei. În schimb, Andreea Mehedinţeanu a negat că i-ar fi dat şpagă grefierei şi a susţinut că a luat dosarul pentru a face câteva copii xerox. La finalul audierilor, procurorii au decis ca Andreea Mehedinţenau să fie reţinută pentru 24 de ore şi propusă pentru arestare pentru comiterea infracţiunii de dare de mită şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, iar grefiera să fie cercetată în stare de libertate pentru luare de mită şi complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri. După ce a fost eliberată de procurori, Semra Omer şi-a dat demisia de la Judecătoria Mangalia.

 

Datoriile, mândria regimului (Azi)

Datele pe care le tot publică INS şi Eurostat privind PIB trimestrial şi PIB anual sunt estimative. Până aflăm rezultatele finale, cifrele exacte de creştere sau descreştere a economiei, durează. În schimb, datoriile în care ne afundă statul sunt cât se poate de concrete, cifrele vorbind imediat.

 De la începutul acestui an, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a luat cu împrumut 20,2 miliarde de lei de pe piaţa locală, în condiţiile în care programul indicativ anunţat pentru primul trimestru este de 14-16 miliarde de lei.

După ce că datoria creşte, oficialii ne spun că ar trebui să fim recunoscători că măcar ne împrumutăm relativ ieftin. „Condiţiile favorabile de piaţă au creat premisele unor împrumuturi mai mari decât cele programate, ca urmare a tendinţei de scădere accentuată a randamentelor titlurilor de stat, pe fondul reducerii ratei de politică monetară de către BNR şi a lichidităţii existente pe piaţa interbancară. Am decis să profităm de condiţiile bune de piaţă, pentru a realiza o parte mai mare a programului anual, încă de pe acum. Nu este vorba de necesităţi urgente, întrucât avem în Trezorerie lichiditate, echivalent a cel puţin patru luni de finanţare, agreat cu FMI“, a declarat secretarul de stat în MFP, Cristian Sporiş.

MFP se laudă că, în ceea ce priveşte finanţările de pe piaţa internă, randamentul a scăzut, în februarie, la cel mai mic nivel din istorie, 5,22%, în cazul emisiunii de certificate de trezorerie pe şase luni, de la 5,87%, în prima lună a anului. De asemenea, obligaţiunile la doi ani au fost vândute la un randament mediu de 6,36%, în februarie, de la 6,87%, în ianuarie.

În prima lună a anului, MFP a luat cu împrumut de la bănci 9,94 de miliarde de lei, iar, în februarie, 8,32 de miliarde de lei.

Aşa de mulţi bani are Trezoreria, încât, MFP s-a împrumutat şi de pe piaţa externă, cu 1,5 miliarde de dolari, în ianuarie, în prima emisiune pe piaţa din SUA din ultimii 16 ani. La sfârşitul lunii februarie, a mai luat 750 de milioane de dolari.

Potrivit MFP, în acest an, volumul total al împrumuturilor de pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 1,9% din PIB, care urmează să fie finanţat în proporţie de circa 50% de pe piaţa internă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în 2012, în sumă de 52,4 miliarde de lei pentru portofoliul actual de titluri de stat.

De pe pieţele externe, MFP va lua bani „în funcţie de evoluţiile şi de oportunităţile oferite de aceste pieţe“. Anul trecut, MFP a împrumutat de la băncile locale aproximativ 51,5 miliarde de lei. Anul acesta, ţara noastră trebuie să găsească 57 de miliarde de lei şi 2,4 miliarde de euro, pentru finanţarea deficitului bugetar şi a serviciului datoriei publice.