9 Noi 2018 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Dragnea: Iohannis, panicat că se destramă sistemul(Jurnalul Naţional)
Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a urmează susținut o conferință de presă în care a atins subiectele politice ale momentului.
''Vreau să comentez declarația de marți a lui Klaus Werner Iohannis. Vedem un președinte în panică. Eu am prezentat luni doar câteva documente care au ieșit în spațiul public. Nu a răspuns la ce am prezentat eu, în schimb a pus placa cu infractorul. În trecut mai era cineva care folosea asta, cu infractorul sau cu penalii, Kovesi.
Dacă începe să folosească atât de mult cuvântul infractor, poate să devină periculos. Nu mie trebuie să îmi răspundă Iohannis, ci tuturor celor care l-au votat. Nici nu are importanță de unde vin acuzațiile, informațiile. Îmi aduc aminte când spunea că nu are niciun dosar penal. Ce aflăm acum? Că are 9 dosare penale. Iohannis a știut despre ele. Ne-a mințit în legătură cu faptul că a fost cercetat penal așa cum ne-a mințit și Lazăr când se arăta indignat de faptul că au existat protocoale.
Despre fake-uri, cele șase dosare conțin doar dosare reale și sunt documente care îl vizează pe președintele Iohannis. Sunt declarații publice și chiar comunicate ale Administrației Prezidențiale. Cum să spui că niște comunicate ale Admnistrației sunt fake-uri. Veți găsi un testament fals pe baza căruia președintele a luat o casă care aparținea statului român. Veți găsi un certificat de moștenire în care apar soția și soacra președintelu, fals.. De asemenea veți găsi un contract de vânzare-cumpărare fake, adică fals. Asta înseamnă că președintele nostru poate fi considerat un infractor. Este un punct la care președintele nostru nu vrea să răspundă. Totodată, veți găsi și niște declarații de avere fake, adică mincinoase. Sunt multe întrebări la care președintele fake nu răspunde. Este chiar imposibil pentru președintele fake-urilor că negrul este alb când toată lumea știe adevărul.

 

Guvernul sparge „puşculiţele“ din energie în căutarea de bani la buget şi le cere dividende suplimentare. Piaţa de capital aplaudă(Ziarul Financiar)
„Anunţarea unor dividende suplimentare, eveniment pe care piaţa, în general, îl cre­di­tează cu şanse mici de rea­lizare, surprinde plăcut investitorii şi determină evoluţii pozitive ale pieţei. Este ceea ce am văzut în cazul Romgaz şi este probabil ca această reacţie să se replice în situaţii asemănătoare“, spune brokerul Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction. Romgaz, principalul producător de gaze naturale al României, va distribui în 2018 un dividend suplimentar de 501 milioane de lei la solicitarea principalului său acţionar, Ministerul Energiei. Reprezentanţii Romgaz au precizat de altfel că în cazul unor investiţii masive compania va apela la credite. Situaţia de la Romgaz se va repeta însă şi în cazul altor companii. „Este o circulară dată către toate companiile“, spun surse din piaţă. „Trebuie să ne eva­luăm rezervele. Cel mai probabil este un deficit la Ministerul Finanţelor. Ne facem calculele“, mai spun sursele citate. Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a confirmat primirea „circularei“. „Nuclearelectrica a primit o adresă din partea acţionarului majoritar, Ministerul Energiei, cu privire la aplicarea prevederilor OUG 29/2017 referitoare la distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la rezultatul reportat şi alte rezerve“, au spus reprezentanţii companiei. Spre finalul zilei de ieri compania a anunţat că îşi convoacă acţionarii pe 10 decembrie 2018 pentru a vota repartizarea a 238 mil. lei ca dividende ca urmare a solicitării acţionarului ma­joritar, respectiv Ministerul Energiei.

 

Primarul DECAPITAT pentru CORUPȚIE. TRAGEDIA de la Sighișoara(Evenimentul Zilei)
Construită în secolul al XII-lea de către coloniştii saşi, Cetatea Sighişoarei ascunde între zidurile ei poveşti fabuloase care, la sute de ani de la consumarea lor, atrag, anual, ca un magnet zeci de mii de turişti de pe întreg continentul. Una dintre ele se referă la sfârşitul erei execuţiilor publice, în urmă cu mai bine de 315 ani, când călăul Sighişoarei l-a decapitat pe Johann Schuller von Rosenthal, primarul de atunci al cetăţii. Zidurile, astăzi zugrăvite în culori vesele, ale casei sale din oraşul de jos, cum era supranumită partea metropolei din afara cetăţii, păstrează şi acum pe faţada din care dintele vremii a muşcat adânc un simbol grafi c (o mână cu un buchet de trandafi ri) secondat de o deviză care încifrează motivele executării lui Schuller: „Per spinas ad rosas” („prin spinii trandafi rilor”, n.red). Spini care, aşa cum spune legenda, nu i-au fost nici pe departe de bun augur lui Johann Schuller. Drumeţul care bate, neobosit, în căutare de obiective turistice nemai întâlnite în nici un alt colţ de lume, străzile întortocheate şi strâmte ale Cetăţii Sighişoarei rămâne nedumerit în momentul în care paşii îl aduc în faţa unei case impunătoare din partea de jos a oraşului: o casă cu ornamente florale, aplicate de mâinile iscusite ale constructorului pe frontispiciul de un verde aprins al clădirii.  

 

Scenarii: ce efecte ar putea să aibă decizia CCR privind completele de judecată asupra marilor cazuri de corupţie(Adevarul)
Noile complete de 5 judecători de la Curtea Supremă vor primi începând de luni dosarele aflate în apel pe care le vor judeca. Tot săptămâna care vine va afla şi Liviu Dragnea cine va face parte din completul care îi va decide soarta în dosarul „angajări fictive”. Ce se va întâmpla însă cu dosarele deja finalizate nu se ştie exact. Experţii au păreri diferite. Începând de vineri Curtea Supremă va avea noi complete de 5 judecători. Măsura vine după ce Curtea Constituţională (CCR), cu 7 voturi ”pentru” şi 2 voturi ”împotrivă”, a admis miercuri sesizarea Executivului, şi a hotărât că Înalta Curte „va trebui să procedeze de îndată la alegerea prin tragere la sorţi a tuturor judecătorilor din completurile de 5”.  La Curtea Supremă sunt două complete de apel de 5 judecători, care erau conduse de vicepreşedintele instanţei, Iulian Dragomir, şi de şefa interimară a Secţiei Penale, Sorina Mirela Popescu. Ca urmare a deciziei CCR, aceştia nu vor mai fi membri de drept ai acestor complete. Schimbarea de componenţă a instanţei duce la reluarea de la zero a tuturor dosarelor aflate pe rolul acestor complete. Vorbim aici inclusiv de recursul formulat de liderul PSD, Liviu Dragnea, la condamnarea la 3 ani şi 6 luni în dosarul „angajărilor fictive” şi de apelul formulat de DNA la achitarea actualului Secretar general al Guvernului, Toni Greblă, dosare în care au fost deja câte 2 termene. Şi dosarele care-i privesc pe Sebastian Ghiţă, achitat în procesul cu şefii de poliţie şi parchete din Prahova, pe fostul deputat PSD Cristina Rizea şi pe fostul ministru de interne, Cristian David, ambii condamnaţi la câte 5 ani de închisoare în primă instanţă sunt în aceeaşi situaţie, dar în aceste cazuri s-a judecat până acum doar câte un termen din faza de apel. Un alt efect al deciziei CCR de miercuri ar putea fi posibilitatea de anulare a sentinţelor definitive formulate de completele de 5 judecători. În contextul în care Curtea Constituţională nu a publicat încă motivarea decizie, opiniile juriştilor rămân încă împărţite cu privire la efectele concrete ale acesteia. „Cazurile închise rămân închise. Potrivit art. 426 din Codul de procedură penală poate fi introdusă o contestaţie în anulare în cazul în care «instanţa de apel nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate», însă acest lucru se poate face în termen de 10 de zile de la publicarea motivării hotărârii instanţei”, a declarat judecătorul Cristi Danileţ.  

 

N-a spălat nici măcar o farfurie! Autorităţile din Costa Rica, replică la acuzaţiile Elenei Udrea: Condiţiile sunt DECENTE(Gandul)
Oficialii Ministerului Justiţiei din Costa Rica au contrazis-o pe avocata Alinei Bica, Laura Vicol, care spune că fostul ministru al Turismului supravieţuieşte într-o mizerie cruntă şi într-un mediu extrem de violent şi supraaglomerat în închisoarea Vilma Curling din Costa Rica. Ei susţin că în modul A2, unde este cazată Udrea, fiecare deţinută are patul ei şi că nici măcar nu se pune problema să-şi spele singură farfuria sau să-şi facă patul. Plângerile repetate în media online ale Elenei Udrea şi - mai nou - ale avocatului Alinei Bica a iritat autorităţile din Costa Rica. "Cele două (Elena Udrea şi Alina Bica n.r.) sunt, după cum ştiţi, în modulul A2 din închisoarea Vilma Curling, unde nu există supraaglomerare şi fiecare dintre ele are propriul pat. Modulul este pentru 68 de persoane şi nu există mai multe deţinute decât permite capacitatea acestuia," a explicat José Luis Bermúdez, directorul Departamentului Adaptării Sociale, citat de cotidianul local lateja.cr. Bermúdez a adăugat că până în prezent nu a primit nici o plângere formală din partea oficialităţilor române şi a dat asigurări că angajaţii penitenciarului au respectat în orice moment drepturile acestor femei. El susţine că nu sunt probleme nici cu serviciile de curăţenie, astfel încât nimeni nu a fost nici măcar în situaţia de a-şi spăla farfuria sau de a-şi face patul.

Format: